(Film Eleştirileri, Sinema Yazıları)
İstanbul doğumlu. Saint Joseph Fransız Erkek Lisesi’nin ardından Boğaziçi Üniversitesi İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü’nde eğitim gördü. Aynı fakültede tamamladığı Yüksek Lisans eğitimini, ‘Movie Going Patterns’ başlıklı Master tezi ile … Devamı…»
*****
Buz Gibi Yataklar
Robert Eggers’in Alman dışavurumculuğunun sinemadaki önemli temsilcilerinden Friedrich Wilhelm Murnau’nun 1922 yapımı sessiz klasiği ‘Nosferatu, Bir Dehşet Senfonisi – Eine Symphonie des Grauens’e el atmasını uzun zamandır bekliyorduk. Bram Stoker’ın ünlü ‘Dracula’ mitinden yola çıkmış özgün metni henüz 17 yaşındayken sahnelemiş olan genç sinemacı, sağlam bir bütçe ve göz alıcı bir oyuncu kadrosu ile ne zamandır hayalini kurduğu projesini hayata geçirmiş.
Werner Herzog’un 1979 yapımı denemesinin ardından ‘Nosferatu’nun bu şimdilik üçüncü çevirimi, zifiri karanlık beyazperdede yavaş yavaş ortaya çıkan siluetler ile açılıyor. Sinemacı gözlerimizi karanlığa alıştırmak istemiş, hatta yerinde deyimle ‘karanlığın kendisini görmemizi’ arzu etmiş. Buz gibi yatağından fırlamış güzel Ellen (Lily Rose-Depp) rüyalarına dalan koruyucu meleğine seslenmektedir: ‘çağrımı duy, herşeyi yık, gel bana’. Sonsuz karanlıktan uyanan varlığın silueti özgün klasik anlatıdan farklı olarak duvarlara yansımıyor ama tül perde üzerine düşen gölgesi genç kadının arzularını şaha kaldırmaya yetiyor. Baba baskısı altında cinselliği ile tanışamamış olan Ellen, yakışıklı kocası Thomas’ı (Nicholas Hoult) bulduğunda herşeyin düzeleceğini ummuş ancak balayı dönemi çok kısa sürmüştür. ‘Gündüz Güzeli’ Séverine misali bedensel arzularının gizini süren genç kadının yolu, Karpat dağlarındaki tekinsiz malikanesinden Almanya’nın Wisburg kentine doğru cehennemi bir yolculuğa çıkan vampir Orlok (Bill Skarsgård) ya da nam-ı diğer kont Drakula ile kesişecektir.
Eggers açılıştan başlayarak özgün metni kadın karakter ve cinsel dürtüleri üzerinden yorumlamayı seçiyor, eril düzenin baskısı altında yaşayan Viktorya çağı kadınlarının cinsel özgürlük çığlıkları üzerinden ilerliyor. Genç kadın bulutlar arasından sıyrılan ay ışığının karanlığı bir nebze yırttığı gecelerde ona hükmeden gücün Tanrı olmadığının farkındadır. Vücudunda süründüğünü hissettiği, rüyalarına esir alan arzuları ‘o benim utancım’ olarak adlandırsa da çok geçmeden bunun kendi doğası olduğunu ve tabiatın açlığını temsil ettiğini idrak ediyor. Buna paralel olarak, Eggers vampir kontu çürümüşlük izleri taşıyan bedenine karşın, tüm çıplaklık ve eril cinselliği ile bıyıklı maço bir Doğu Avrupalı olarak resmediyor. Sinemacının ilk filminden beri kader yoldaşlığı yaptığı dahi görüntü yönetmeni Jarin Blaschke’nin dönemin koyu kasvetini görselleştirme çabası bir kez daha parmak ısırtıyor. ‘Cadı / The Witch’in baskıcı gri tonları, ‘Deniz Feneri / The Lighthouse’un klostrofobik siyah-beyaz atmosferi aşılıyor; ‘Kuzeyli / The Northman’in kasvet ve kıyametinin çıtası daha da yükselerek karanlığın saf ilkelliği has sinemanın görsel mükemmelliği ile buluşuyor.
Bunca övgünün ardından bir başyapıt çıkmıyor ama. Eggers’in ilk bölümde kurduğu dünya ve bedenin tutkularını eşelediği ilginç başlangıç, gereksiz yere uzatılmış ikinci bölümde ‘Şeytan /The Exorcist’ sularına çark eden Hollywoodvari bir vampir avcısı öyküsüne meylediyor. Ellen önce bir nevi yetişkin Regan’a, ışığa kavuştuğumuz final sahnesinde ise kendi doğasının kurbanına dönüşürken, patriyarkal düzen derin bir oh çekmiş oluyor.
(04 Ocak 2025)
Ferhan Baran
*****
2024’den Benim Seçtiklerim
Bir seneyi daha birlikte tamamladık. 2024 yılı içinde izlediklerim arasından seçtiğim 10 filmlik geleneksel en iyiler listemi bir kez daha siz okurlarımla paylaşmak istedim. (Listede yer alan filmler üzerine sadibey.com’da yayına giren yazılarımın tamamına, parantez içinde belirtilen başlık ve tarihlerden ulaşabilirsiniz)
1- ZAVALLILAR / Poor Things
Çağımızın en önemli sinemacılarından Yorgos Lanthimos’un Venedik Film Festivali Altın Aslan ödüllü son şaheseri, anarşist ve sinik tavrının tavan yaptığı bir başyapıt. Yunan asıllı sinemacı Alisdair Gray’in çizgi dışı metninden yola çıkarak yönetmenin daha önceki çalışmalarında ustalıkla inşa ettiği kendine özgü sinema evreninde ihtirası ve zalimliği ile insan ruhunu didik didik etmeyi sürdürüyor. Lanthimos sinemada kadın özgürlüğünün en güçlü manifestolarından biri olan yapımı, ‘en pozitif, en umut dolu filmim’ olarak nitelendirmiş. Yönetmenin kendine özgü sinemasının tuhaflığı ve hınzır nüktesinden ödün vermeden biçimsel büyüleyiciliği ile göz kamaştıran yapımda, çocuk kadınlıktan bilim insanlığına uzanan süreçte her planda var olan Emma Stone kusursuz performansı ile tam anlamıyla yıldızlaşıyor. (‘Şeker ve Şiddet’ / 16.02.2024)
2- İLGİ ALANI / The Zone of Interest
Yahudi kökenli İngiliz yönetmen Jonathan Glazer geçtiğimiz yüzyılın en büyük insanlık suçu Nazi soykırımı vahşetinin özellikle genç kuşaklara yeniden yeniden anlatılmasının önemi üzerinde dururken, meseleyi farklı bir gözle, kurbanlar değil failler cephesinden beyazperdeye taşıyor. Mutluluk ve dehşetin bitişik resmedildiği yapım iki bambaşka dünyayı betimleyen iki ayrı filmden oluşuyor gibidir. Failler dünyasını perdede izlerken, küçük görsel detaylar öteki dünyaya dair ipuçları sunar. ‘Saul’un Oğlu’nda aynı ölüm kampında bir mahkumun gözünden şahit olduklarımız bu defa işitsel olarak tüm hücrelerimize sirayet eder, boğazımızda bir yumruk, sersemlemiş olarak ayrılırız sinema salonundan. (‘Ne Kadar da Bize Benziyorlar’ / 22 Şubat 2024)
3- MÜKEMMEL GÜNLER / Perfect Days
Wim Wenders’in 76. Cannes Film Festivali’nde dünya prömiyerini yapmış, adını Lou Reed’in tanınmış şarkısından (‘Perfect Day’) alan son başyapıtı, umumi tuvaletleri temizlemekle görevli kamu işçisi Hirayama’nın harika yaşamından 12 günün incelikli detaylarının izini sürüyor. 80’li yaşlarına yaklaşan Alman asıllı sinemacının büyük hayranı olduğu ve yıllar önce hakkında bir belgesel çektiği (‘Tokyo-Ga, 1985’) Japon sinemasının büyük ustası Yasujiro Ozu’ya adanmış şaheserinde, köprü üzerinde iki bisikletlinin yer aldığı sahne ‘Tokyo Story’ye, yaprakların rüzgarda zarifçe salınımı Ozu’ya ve yaşama şükredişin bir ifadesi olarak gönülleri okşuyor. (‘Ozu’ya Adanmış Mükemmel Bir Film / 16.04.2024)
4- SARARMIŞ YAPRAKLAR / Kuolleet Lehdet
Yaşayan büyük ustalardan Aki Kaurismäki 6 yıl aradan sonra sinemaya dönüş filmiyle 90’lı yılların başında tamamladığı ünlü ‘proleterya üçlüsü’ne kaldığı yerden devam ediyor; işçi sınıfına ağıt niteliğindeki ‘Kibritçi Kız’ın hüzünlü finalinin tersine, bu kez nefes aldıkça umut vardır misali sevgiye, şefkate kapılarını açıyor. Godard, Bresson, Melville, Huston ya da Visconti armağanı geçmişin sinema hazineleri yalnız ruhların sığınağı haline geliverirken, hikaye yine Chaplin’e çok zarif bir saygı duruşu ile noktalanıyor. Kaurismäki evreni sinemacının retro estetiğiyle bütünleşirken, görüntü yönetmeni Timo Salminen’in eşsiz mavileri hüznü, sarılar kırmızılar dışa vurmakta zorlanılan arzuları, özlemleri yansıtıyor. (‘Sinemaya ve İşçi Sınıfına Saygı Duruşu’ / 18.05.2024)
5- KABAHATLİLER / Los Delincuentes
Yeni Arjantin Sineması’nın en parlak yıldızlarından yönetmen Rodrigo Moreno, çalışma hayatının bunaltıcılığından kaçmasına yetecek kadar para çalmayı planlayan bankacıların hikayesini anlatıyor. Bu yaman deneme beyaz yakalı yaşamın sıkıcılığına başkaldırı sıradışı bir soygun öyküsüne dönüşürken, bizleri isyankar bir özgürleşme arzusu ve para bağımlılığımıza dair çetin sorularla başbaşa bırakıyor.
6- SÖMÜRGECİLER / Los Colonos
Western türüne yeni bir soluk getiren bu sarsıcı film Şili’nin tarih kitaplarından silinmiş en kara sayfalarından birini, bölgenin yerli halkının soykırımını anlatıyor. 20. yüzyıl başlarında zengin toprak ağasının devasa mülkünün güvenliğini sağlaması için tutulan Amerikalı bir paralı asker ile başına buyruk bir İngiliz teğmene eşlik eden bölgenin yerli halkından Segundo vahşi kapitalizmin serpildiği yıllarda ulus mitinin doğurduğu şiddetle tanışacaktır. Felipe Gálvez’in ilk uzun metrajı, Latin Amerika sinemasında yepyeni ve güçlü bir sesin doğuşunu simgeliyor.
7- BİRAZ YAĞMUR YAĞMALI / Some Rain Must Fall
Çağdaş Çin sinemasından güzel bir sürpriz. 1989 doğumlu yönetmen Qiu Yang, Cannes’dan ödüllü kısa filmlerinde olduğu gibi aile ilişkileri üzerinden ilerliyor. Genç sinemacının doğal sesleri kullanıldığı melankolik filmi, usta işi diyalog ve ayrıntılarının yanı sıra görsel yetkinliği ile göz dolduruyor. Genç bir kadının kendini keşif öyküsünü; geçmişinden başlayarak bugününü, kim olduğunu, yaşamak istediği cinselliği, bir zamanlar herşey olduğunu düşündüğü aile tuzağından kaçma çabasını izlerken, bizler de onunla birlikte keşfe çıkıyoruz. (‘Hayat Boşa Gitmesin’ / 08.08.2024)
8- CEVHER / The Substance
Coralie Fargeat’ın 77. Cannes Film Festivali’nde sansasyon yaratan ikinci uzun metrajı, erkek egemen şov dünyasını, şöhret kültürünü ve kadınların sektörde var olabilmek için uymak zorunda oldukları klişe güzellik standartlarını kıyasıya topa tutan yılın en özgün filmlerinden biri. Çağdaş tüketim toplumunda yapayalnızlığı gözlerimizin içine sokarken, kuşaklararası kadim çatışmayı ve rekabetin karanlık yollara sürüklediği ezeli ebedi ana-kız ilişkisini didikleyen yapım, Cronenberg, Carpenter, Lynch ya da Haneke’den aldığı esinin yanı sıra Kubrick tarzı kırmızı ve beyazın egemen olduğu geniş açılı stilize bir görsel dünyayı ustaca inşa ediyor. (‘Unutma İkisi de Sensin’ / 08.11.2024)
9- EMILIA PEREZ
Yine 77. Cannes Film Festivali’nin ses getiren, Fransız sinemasının deneyimli yönetmeni Jacques Audiard imzalı yapım, suçtan narkotik gerilime, melodramdan pembe diziye uzanan faklı türleri aynı potada birleştirdiği hikayesini cesur ve sıra dışı bir müzikal polisiyenin hizmetine sunuyor. Mexico City’de İspanyolca konuşan oyuncularla çekilen, hukuksuzluğun kol gezdiği bir iklimden yükselen cinsel özgürlük çığlığını Almodovar hissiyatında çok renkli bir çağdaş opera tadında aktaran film yılın en dikkat çekici işlerinden. (‘Kendimi Sevmek İstiyorum’ / 09.12.2024)
10- MUTFAK / La Cocina
Alonso Ruizpalacios Londra’daki öğrencilik yıllarında çalıştığı restoran deneyimini Arnold Wesker’in tek mekanda geçen ünlü oyununa döşemiş. Meksikalı sinemacının New York’a konuşlandırdığı mutfağı çağdaş kapitalizmin mikrokozmosu misali, duygusal paslaşmalardan yeterince nasibini almamış bir dar alanda yaşam savaşı veren yoksul insanların mücadelesini kimi zaman zincirlerinden kopmuş gerçeküstücü komik bir atmosfer içinde aktarıyor. Sinemacı, her birinin ayrı ayrı düşleri, küçük de olsa hayattan beklentileri olan karakterlerine küçük ama etkileyici dokunuşlarla can veriyor. (‘Gökyüzü Çok mu Uzak / 04.12.2024)
(01 Ocak 2025)
Ferhan Baran
*****
Geriye Kalan Yalnızca Bir İroni
Gençlik ve güzellik üzerine doyumsuz filmleriyle tanıyıp sevdiğimiz Paolo Sorrentino’nun 77. Cannes Film Festivali ana seçkisinde yer almış son opusu ‘Su Perisi / Parthenope’ ile bu yılı sonlandırıp yeni bir seneye merhaba diyoruz. Bir önceki filmi ‘Tanrının Eli / E Stata la Mano di Dio’ ile doğup büyüdüğü topraklara görkemli bir dönüş yapmış olan İtalyan sinemacı, açılış sahnesinden başlayarak bir kez daha Napoli kentine saygı duruşunda bulunuyor.
50’li yılların başında suyun içinde dünyaya gelen kız çocuğuna, kentin Yunan mitolojisindeki sirenlerden esinli eski ismi olan Parthenope adı veriliyor. 1968’de 18 yaşın tüm tazeliği ve çekiciliğine sahip genç kız (Celesta Dalla Porta) çevresindeki tüm erkeklerin başını döndüren bir afettir. Kendi erkek kardeşi dahil herkesin sahip olmak istediği bu muhteşem güzellik Prosper Mérimée’nin Carmen’i misali kimsenin olmayacak, etrafında yarattığı yıkıma aldırmaksızın kendini bir entelektüel olarak yeniden yaratma uğraşına girecektir.
‘Su Perisi’ kelimelere kolay sığmayan, beyazperdedeki görselliği ile izleyiciyi büyüleyen bir deneme. 53 yaşındaki Sorrentino, bizim kuşakların yeni yetmelik yıllarını sürdüğü 70’li yıllardan günümüze Parthenope’nin serüvenini kadim kentin görüp geçirdikleri üzerinden öykülemeye soyunmuş. 2021 yapımı otobiyografik ‘Tanrının Eli’ ile çocukluk ve ilk gençlik yıllarını perdeye taşıyarak kendi ‘Amarcord’unu çekmiş olan sinemacının filmi bu defa bir kadın ana karakter aracılığıyla en önemli mirasçısı olduğu Felliniyen sinemanın mucizeleri üzerinden ilerliyor.
‘Hiçbir şey bilmediğini ama herşeyi sevdiğini’ söyleyen Parthenope antropoloji eğitimi almaya başlar. Hayranı olduğu İngiliz yazar John Cheever’dan (muhteşem Gary Oldman) ölümsüz hayat dersleri alır. ‘Aşk bir gizem, seks ise cenaze törenidir’; ‘güzellik savaş gibidir, her kapıyı açar’ benzeri özdeyişler ile ‘erkeklere ilgi duymasaydım senin peşinden ayrılmazdım’ diyen eşcinsel yazar onun taze gençliğinin bir dakikasını bile çalmaktan çekinir.
Parthenope büyük bir trajedinin tetiklediği çalkantılı ama harika serüveni boyunca farklı kişilerle karşılaşır. Herkeslerden sakladığı deforme evladına kol kanat germiş antropoloji profesörü (eşsiz Silvio Orlando) onun yaşam rehberi olur. Mafyozo Roberto (Marlon Joubert) eşliğinde arka sokakların sefaleti ve Napoli’nin kralını mavi fenerler ile karşılayan, melankolik ve kederli bakışlarıyla kirli ama capcanlı kentin yoksul halkıyla tanışır. Karanlık izbelerin
yoksulluğundan kendini kurtarmış aktrisin (Luisa Ranieri) yıllar sonra Napoli halkına kibir ve sövgü yüklü söylemine, iki mafya ailesinin genç varislerinin davetliler önünde çiftleştikleri tuhaf törene tanıklık eder. Genç kadın, ‘özgürlüğün kapıdan içeri giremediği’ Katolikliğin yasaklı dünyasında San Gennaro mucizesi ile göz boyayan rahip ile birlikte olurken, dinsel ile dünyevi olanın sınırları aşılır.
‘Napoliler hayatı her gün yeni baştan keşfediyor, hayatın onların şaşırtması gerektiğine inanıyorlar. İşte ben de bunu aynen böyle anlatmak istedim’ diyor Sorrentino. Mucizelerin gerçekleştiği toprakları ‘kendi duygularına dair bir kent’ olarak tanımlıyor.
Yönetmen orta yaşlarının başlarında çektiği ‘Muhteşem Güzellik / La Grande Bellezza’ (2013) ve ‘Gençlik / Youth’un (2015) ardından yaşlılık senfonilerine bir yenisini eklerken, Parthenope’nin 70’li yaşlarına hayat veren bir dönemin çekici güzellerinden Stefania Sandrelli’nin yılların yıprattığı yüzüyle, gençliğin, güzelliğin geçiciliğini bir kez daha hatırlatır. Ancak ömür su misali akar, insanlar geçip giderken kimselere yar olmayan kadim şehir tıpkı bizim İstanbul’umuz gibi gizemini ve eşsiz güzelliğini korumayı sürdürecek, fani hayatın sonunda geriye yalnızca bir ironi kalacaktır. Sonbaharını yaşayan Parthenope’nin kentin bugününe bakarken gülümsemesi tam da bundan olmalı.
(29 Aralık 2024)
Ferhan Baran
*****
DİĞER YAZILARI
- 04.01.2025 – Buz Gibi Yataklar
- 01.01.2025 – 2024’den Benim Seçtiklerim
- 29.12.2024 – Geriye Kalan Yalnızca Bir İroni
- 18.12.2024 – Irkçılık Diz Boyu
- 10.12.2024 – Bir Günün Hikâyesi
- 06.12.2024 – Kendimi Sevmek İstiyorum
- 05.12.2024 – Hayat İleriye Bakarak İlerler
- 04.12.2024 – Gökyüzü Çok mu Uzak
- 23.11.2024 – Paris’te Buruk Tango
- 22.11.2024 – Diktatörlük Başa Bela
- 14.11.2024 – 14. Suç ve Ceza Film Festivali’nde Kaçırılmaması Gerekenler
- 08.11.2024 – Unutma İkisi de Sensin
- 07.11.2024 – Ölmek Zamanı
- 04.11.2024 – İşçisin Sen İşçi Kal
- 03.11.2024 – Gerçek Bir Hikâye, Gerçeküstü Bir Mücadele
- 02.11.2024 – Biz Venom’uz
- 25.10.2024 – İki Gün Batımı Arasında
- 18.10.2024 – Bir Canavar Yaratmak
- 14.10.2024 – Hayat Sanatı Taklit Ediyor
- 06.10.2024 – Joaquin Phoenix’ten Şarkılar Dinlediniz
- 05.10.2024 – İnsan İnsana Eziyet Eder
- 03.10.2024 – Zamanı Durdurmak
- 21.09.2024 – Hayatımın En Güzel Gecesi
- 14.09.2024 – Dönüşü Muhteşem Olmuş
- 05.09.2024 – Şiddetin Şakası Yok
- 29.08.2024 – Operadaki Hayalet
- 22.08.2024 – Kadınlar Uyandığında
- 15.08.2024 – Öğrenilmiş Çaresizliğe Başkaldırı
- 14.08.2024 – Uzayda Çığlığınızı Kimse Duymaz
- 13.08.2024 – Eril Zorbalığa Karşı Tek Başına
- 08.08.2024 – Hayat Boşa Gitmesin
- 07.08.2024 – Bu Yol Hiçbir Yere Varmıyor
- 01.08.2024 – Şiddet Katlanarak Büyür
- 26.07.2024 – Marvel İsa Aşkına
- 25.07.2024 – Şans ve Rastlantılar
- 15.07.2024 – Uzay Yarışını Pazarlamak
- 14.07.2024 – Canavar Tükürüp Atmadan
- 13.07.2024 – Hortumun İçine Dalmak
- 04.07.2024 – Tatlı Düşler
- 29.06.2024 – New York’ta Bir Dilim Pizza Yemeden Ölmek Yok
- 27.06.2024 – Oyunun Bedeli
- 20.06.2024 – Motorcuların Altın Çağına Ağıt
- 19.06.2024 – Duygular Çarpışıyor
- 15.06.2024 – Evren Sabit Değilse Siz de Değilsiniz
- 08.06.2024 – Daha Çok Hiçlik
- 07.06.2024 – Hayalet Sürücü
- 03.06.2024 – Kore Usulü Hayalet Avcıları
- 31.05.2024 – Çorak Topraklarda
- 30.05.2024 – Cehennemden Canlı Yayın
- 25.05.2024 – İki Dünya Arasında Sıkışmak
- 22.05.2024 – İnsanlara Asla Güven Olmaz
- 18.05.2024 – Sinemaya ve İşçi Sınıfına Saygı Duruşu
- 11.05.2024 – Masum Kalamıyoruz Hiçbirimiz
- 05.05.2024 – Bedenlerin Alışverişi Üzerine
- 04.05.2024 – İsimsiz Kahramanların Şerefine
- 22.04.2024 – Medeniyet Kalkanı Tuzla Buz Olduğunda
- 16.04.2024 – Ozu’ya Adanmış Mükemmel Bir Film
- 15.04.2024 – İKSV Festivallerinde Çizgi Dışı Bir Müzisyen: Dimitris Skyllas
- 24.03.2024 – Rekabetçi Düzenin Laneti
- 22.03.2024 – Yarışmak Değil Koşmak İstiyorum
- 21.03.2024 – 43. İstanbul Film Festivali’nde Berlinale Rüzgârları
- 16.03.2024 – İktidar Çürütür
- 07.03.2024 – Ayazda Üç Yürek
- 06.03.2024 – Bellek Yanıltır mı?
- 22.02.2024 – Ne Kadar da Bize Benziyorlar
- 16.02.2024 – Şeker ve Şiddet
- 08.02.2024 – Memleket Gibidir Okul
- 02.02.2024 – Uyuduğunda Zihnindeyim
- 28.01.2024 – Onca Dehşet ve Ölüm Varken
- 26.01.2024 – Birlikte Yaşamayı Öğrenebilmek
- 20.01.2024 – Yatağımdaki Düşman
- 19.01.2024 – Onat Kutlar ve Sinematek Yıllarımız
- 14.01.2024 – Hepimiz Gözetleniyoruz
- 12.01.2024 – Kaderden Kaçılmaz
- 08.01.2024 – Geçmiş ile Yüzleşmek
- 28.12.2023 – 2023’den Benim Seçtiklerim
- 09.12.2023 – Başka Bir Hayatta Görüşmek Üzerine
- 08.12.2023 – Geyiğin Ayak İzleri
- 27.11.2023 – Alevler Yaklaşırken
- 26.11.2023 – Resimli Avrupa Tarihi
- 13.11.2023 – Yetimden Ne Olur
- 05.11.2023 – Bir İlişkinin Anatomisi
- 27.10.2023 – İnsan Ne İçin Yaşar
- 20.10.2023 – Petrol Kadar Kara
- 28.09.2023 – Evrimden Kaçılmaz
- 27.09.2023 – Umut Etmenin Yorgunluğu
- 22.09.2023 – Korku ve Dehşet Yılları
- 21.09.2023 – Geriye Aşk Kalacak
- 15.09.2023 – Venedik’teki Her Ev Perilidir
- 14.09.2023 – Sadece Senin İçin Yazdığım Satırlar
- 06.09.2023 – Onay Bekleyen Kız Çocuğu
- 02.09.2023 – İçeri Girmesine İzin Verdiğinde
- 26.08.2023 – Yıldızlı Göğün Sessizliği ve Havai Fişekler
- 17.08.2023 – Geçmişin Hayaletlerini Çağırma Vaktidir
- 26.07.2023 – Suç Kentinin Çocukları
- 20.07.2023 – Oppenheimer Ya Da Ölümün Cisimleşmiş Hali
- 19.07.2023 – Eğlenceli Feminist Fantezi
- 18.07.2023 – Gece, Paris ve Yara İzleri
- 17.07.2023 – Kahraman Olma Düşleri
- 13.07.2023 – Güzel ve Acımasız Topraklarda
- 12.07.2023 – Adrenalin Çok Yüksek
- 11.07.2023 – Efsunlu İçsel Yolculuk
- 01.07.2023 – Fırtınalı Bir Yaşam
- 28.06.2023 – Uzay-Zaman ile Barbut Oynamak
- 27.06.2023 – Ateş ile Suyun Dansı
- 24.06.2023 – Anderson Usulü Kozmik Hüzün
- 16.06.2023 – Tutsak Bedenler
- 09.06.2023 – Kara Komik Bir Yolculuk
- 08.06.2023 – Kuşaktan Kuşağa Travma Aktarımı
- 07.06.2023 – Bellek Avcıları
- 02.06.2023 – Dardenne Kardeşlerin Öfkeli Çığlığı
- 01.06.2023 – Örümcek Kulübüne Hoş Geldiniz
- 31.05.2023 – Dali Efsanesine Yüzeysel Bir Bakış
- 28.05.2023 – Cannes’da Altın Palmiyeler Sahiplerini Bulacak
- 26.05.2023 – Bir Ulusun Yaralarını Sarmak
- 25.05.2023 – Umut Her Zaman Vardır
- 20.05.2023 – 76. Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye Heyecanı Başladı
- 14.05.2023 – Cannes Film Festivali 76 Yaşında
- 13.05.2023 – Suyun İçindekiler
- 07.05.2023 – Yaşam Bir Tiyatro Sahnesidir
- 06.05.2023 – Tutku ve Dekadans Estetiğinin Doruğunda: Luchino Visconti Retrospektifi
- 13.04.2023 – 42. İstanbul Film Festivali Ulusal Altın Lale Adaylarına Bir Bakış
- 09.04.2023 – 42. İstanbul Film Festivali’nden Paha Biçilmez Belgeseller
- 07.04.2023 – 42. İstanbul Film Festivali Uluslararası Yarışma Filmlerini Beklerken
- 25.03.2023 – 42. İstanbul Film Festivali’nde Kaçırılmaması Gerekenler
- 24.03.2023 – İstanbul Film Festivali 42 Yaşında
- 21.03.2023 – En Güzel Sığınak Belleğin Sığınağıdır
- 17.03.2023 – Balinayı Öldürmek
- 10.03.2023 – Emanet Çocuk
- 09.03.2023 – Ertelenmiş Bir Hayat
- 03.03.2023 – Kocaman Kalpli Otto
- 02.03.2023 – Çamurun İçine Sürüklenmek
- 18.02.2023 – Yaşamak Bir İnsan Gibi Özgür
- 04.02.2023 – Ayrılma Kararı
- 03.02.2023 – Mısır’da İktidar Oyunları
- 26.01.2023 – Karanlık Tutkuların Güneşli Durağı
- 20.01.2023 – Geçmişin Hayaletleri
- 19.01.2023 – Dört Duvar Melankoli
- 13.01.2023 – Oyuncaktan Fazlası, Ailenin Parçası
- 12.01.2023 – Eşeğin Adı Yok
- 05.01.2023 – Kameralı Yahudi Çocuk
- 04.01.2023 – Aşkımızın Üzerine Yağmur Yağıyordu
- 23.12.2022 – İçimizdeki Hayvan
- 20.12.2022 – Çamura Batmış Duygular
- 17.12.2022 – Görkemli Su Senfonisi
- 07.12.2022 – Memleket Hikâyesi
- 02.12.2022 – Sırada Eşit Haklar Var
- 01.12.2022 – İran Toplumuna Öfkeli Bir Bakış
- 26.11.2022 – Dünyanın Tüm Ötekileri
- 25.11.2022 – Alt Sınıfların Öfkesi
- 04.11.2022 – Denizin Sesini Duymak
- 30.10.2022 – Alternatif Aile Arayışları
- 28.10.2022 – Sosyal Hiyerarşi Üzerine Çeşitlemeler
- 27.10.2022 – Beden Bir Mucizedir
- 19.10.2022 – 21. Filmekimi’nden Cannes İzlenimlerim
- 06.10.2022 – Bu Gülümseme Dostça Değil
- 04.10.2022 – Amerikan Rüyası’nın Arka Bahçesi
- 03.10.2022 – Yeni Karanlık Çağlarda
- 24.09.2022 – Göçün Müzikli Tarihi
- 19.09.2022 – Herkes Öldürür Sevdiğini
- 18.09.2022 – Bana Bir Masal Anlat
- 17.09.2022 – Cennetten Kovulmak
- 03.09.2022 – Gerçek Canavar Hangisi
- 18.08.2022 – Gökyüzünde Neler Oluyor
- 04.08.2022 – Bu Trenden İnebilmek Bir Mesele
- 03.08.2022 – Campion Kederli Sonları Sevmiyor
- 28.07.2022 – Beden Gerçekliktir
- 21.07.2022 – Şehir, Yalnızlık ve Seks Aplikasyonları
- 14.07.2022 – Sinema Bizi Kavuşturur
- 08.07.2022 – Tanrıları Öldürmek
- 03.07.2022 – Bellek, Duygular ve İnsan Olmak Üzerine
- 23.06.2022 – Şarkı Olmadan Gün Sona Ermez
- 22.06.2022 – Babayı Öldürmek
- 21.06.2022 – Korku Dağları Bekler
- 17.06.2022 – Dışarda Kar Yağıyor
- 16.06.2022 – Hayatı Akışına Bırakmak
- 09.06.2022 – Görkemli Bir Yaz Eğlencesi
- 03.06.2022 – Gün Işığı Umudu ile Gecenin İçinden Geçenler
- 02.06.2022 – Eril Şiddetin Çeşitlemeleri
- 27.05.2022 – Düşünme Sadece Yap
- 26.05.2022 – Ve Hayal Gemisi Yol Alırken
- 25.05.2022 – Bırak Güneş İçeri Girsin
- 20.05.2022 – Yas Vakti
- 19.05.2022 – Hayat Rüya İçinde Bir Rüyadır
- 07.05.2022 – İşler Çığırından Çıktı
- 06.05.2022 – Nicolas Cage Hakkında Her Şey
- 29.04.2022 – Her Şey Tekrar Ediyor
- 21.04.2022 – Saf İlkelliğin Has Sineması
- 18.04.2022 – 41. İstanbul Film Festivali’nden Değerli Taşlar
- 13.04.2022 – 41. İstanbul Film Festivali Ulusal Altın Lale Adaylarına Bir Bakış
- 12.04.2022 – 41. İstanbul Film Festivali Uluslararası Yarışma Filmlerini Beklerken
- 08.04.2022 – 41. İstanbul Film Festivali’nde Kaçırılmaması Gerekenler
- 01.04.2022 – İstanbul Film Festivali 41 Yaşında
- 29.03.2022 – Soğuk Metal, Sıcak Aşk
- 25.03.2022 – Pembe Gözlüklerin Ardından
- 17.03.2022 – İnsanlık Tarihi Sessiz Kalmayı Reddediyor
- 11.03.2022 – İnsanlığın Ortak Hafızasına Yolculuk
- 10.03.2022 – Gece, Yağmur ve Yetim Çocuklar
- 04.02.2022 – Mülteci Olmak Bir Kimlik Değildir
- 20.02.2022 – Herkes Sevilmek İster
- 13.02.2022 – Kendine Ait Bir Ada
- 12.02.2022 – Hercule Poirot Bond Misali
- 06.02.2022 – İnsan İnsanın Kurdudur
- 05.02.2022 – Sessiz Çığlık
- 29.01.2022 – Yalnızlık Paylaşılır
- 15.01.2022 – Oğlan Kıza Rastlar
- 08.01.2022 – Sahte Kahraman
- 29.12.2021 – 2021’den Benim Seçtiklerim
- 26.12.2021 – Yaşamak Yalnızca Hayatta Kalmak Değildir
- 25.12.2021 – Toksik Erkekliğin Anatomisi
- 18.12.2021 – Çocuklar Yıkıcı Bir Sorumluluktur
- 14.12.2021 – Bir Rus Kâbusu
- 13.12.2021 – West Side Story Sonsuza Dek
- 12.12.2021 – Deliliğin Sınırında Satranç
- 05.12.2021 – Wes Anderson’dan Sevgilerle
- 04.12.2021 – Kan, Ateş ve Motor Yağı
- 27.11.2021 – Barok’tan Caz’a Bir Çığlık
- 20.11.2021 – Özgürlük Zor Zanaat
- 18.11.2021 – Aynalar Yalan Söylemez
- 17.11.2021 – Hitchcock Renkli
- 11.11.2021 – Diz Kapağına Bir Kurşun
- 06.11.2021 – Hayalimdeki Sevgili
- 30.10.2021 – Cunta Düzeni
- 29.10.2021 – Güney Amerika’dan Vahşet Anıları
- 23.10.2021 – Yabancı Topraklarda Kök Salmak
- 22.10.2021 – Gösteri Bitene Kadar Nefesinizi Tutun
- 18.10.2021 – Dünyayı Kurtarmak İçin
- 09.10.2021 – Göz Oyma Sahnesi Çıkarılsın
- 05.10.2021 – Hatırlamak Yasak, Anlatmak Yasak
- 17.09.2021 – İtinayla Anı Biriktirilir
- 16.09.2021 – Geçti Babacık
- 02.09.2021 – Kırılmış Olsa da Kayıp Değil
- 31.08.2021 – Okyanus Düşlerinin Peşinde
- 18.08.2021 – Alkol Fazla Kaçınca
- 17.08.2021 – Alevlerin Ardından
- 21.07.2021 – Yeni Bir Gezegene Doğru
- 15.07.2021 – Sessiz Ol, Hayatta Kal
- 11.07.2021 – Beni Terk Edersen Seni Öldürmem Gerekir
- 10.07.2021 – 40. İstanbul Film Festivali’nden İzlenimler 4: Uluslararası Yarışma ve Diğer Bölümlerden
- 26.06.2021 – 40. İstanbul Film Festivali’nden İzlenimler 3: Çiçek İstemez ve Antidepresan Bölümlerinden
- 20.06.2021 – 40. İstanbul Film Festivali’nden İzlenimler 2: Genç Ustalar ve Belgesel Film Kuşağı
- 15.06.2021 – 40. İstanbul Film Festivali’nden İzlenimler 1: Dünya Festivallerinden Seçkisi
- 31.12.2020 – 2020’den Benim Seçtiklerim
- 05.11.2020 – Alman Banliyösünde Paranoya
- 01.11.2020 – Ve Gemi Hızla Su Alıyordu
- 18.10.2020 – 39. İstanbul Film Festivali Uluslararası Yarışma Seçkisi’nden İzlenimler
- 08.10.2020 – Kim Uygar, Kim Barbar
- 03.09.2020 – Adalet ve Önyargı
- 22.08.2020 – Dünyanın Tüm Günahları
- 04.03.2020 – Varolmanın Dayanılmaz Hüznü
- 03.03.2020 – Festival Hitchcock ile Renkleniyor
- 04.02.2020 – Arılara Şarkı Söyleyen Kadın
- 03.02.2020 – Gavroche ‘Gaffar’, Colette ‘Kader’ Olmuş
- 24.01.2020 – Işık ile Pervane
- 16.01.2020 – Kadere Çalım Atan Adam
- 13.01.2020 – Benim Ülkemde Ne Arıyorsun Pislik
- 02.01.2020 – 2019’dan Benim Seçtiklerim
- 23.12.2019 – Alev Alev Bir Aşkın Hikâyesi
- 15.12.2019 – Savaş Hiç Sona Ermiyor
- 02.12.2019 – Kapitalist Düzenin Sözleşmeli Köleleri
- 05.11.2019 – Parazitler
- 17.10.2019 – Almodovar Hatırlıyor
- 08.10.2019 – Sisteme Çomak Sokanlar: Oyunbozan ve Joker
- 24.09.2019 – Sevgili Sadi’yi Bekleyen Filmler
- 02.08.2019 – Kilisenin Sessizliği
- 01.08.2019 – Bir Küba Hikâyesi
- 27.07.2019 – Günışığında Dehşet
- 22.07.2019 – Tek İstediğim Bana Acımanız
- 21.07.2019 – Gloria’nın Eski Tadı Yok
- 15.07.2019 – William Blake’in Ruhani Yolculuğu
- 14.07.2019 – Colette Yeteneğini ve Cinselliğini Keşfediyor
- 13.07.2019 – Amerika’nın Tüm Yabanıl Kuşları
- 03.07.2019 – Bu Topraklarda Her Şey Yanar Kül Olur
- 26.04.2019 – Hikâye Çin’de Geçiyor
- 04.04.2019 – 38. İstanbul Film Festivali Uluslararası Yarışma Filmlerini Beklerken
- 28.03.2019 – 38. İstanbul Film Festivali Ulusal Altın Lale Adaylarına Bir Bakış
- 26.03.2019 – Karanlık Tarafla Yüzleşme
- 20.03.2019 – 38. İstanbul Film Festivali’nden Öneriler
- 15.03.2019 – Sen Benim Herşeyimsin
- 14.03.2019 – İstanbul Film Festivali 38 Yaşında
- 08.03.2019 – Savaşçı Kadın
- 01.03.2019 – Zamansız Mekânsız Bir İyi İnsan
- 22.02.2019 – Göçmen Kuşlar
- 14.02.2019 – Sanatın Hası Bir Tutam Delilik İstiyor
- 08.02.2019 – Tavşanlı İngiltere Tarihi
- 07.02.2019 – Karanlık ile Aydınlık Arasında
- 31.01.2019 – Köpekleşmek Nereye Kadar
- 17.01.2019 – Aile Emektir
- 11.01.2019 – Yansın Bu Dünya
- 09.01.2019 – Üç Kadın Üç Hayat
- 08.01.2019 – Ruh ile Bedenin Mücadelesi
- 05.01.2019 – Bir Aile Fotoğrafı
- 29.12.2018 – 2018’den Benim Seçtiklerim
- 20.12.2018 – Alnımın Çizgilerindesin Memleketim
- 17.12.2018 – Kaybolmuş Bir Dünyanın Şiiri
- 07.12.2018 – Ölümsüz Don Kişot
- 04.12.2018 – Bırak Güneş İçeri Girsin
- 03.12.2018 – Asırlar Boyu Irk Ayrımcılığı
- 30.11.2018 – Dar Alanda Gergin Dakikalar
- 28.11.2018 – Çağdaş Dünyanın Köleleri
- 22.11.2018 – Politika, Ayrımcılık ve Kadın Dayanışması Üzerine Bir Soygun Hikâyesi
- 18.11.2018 – Resimli Vahşi Batı Öyküleri
- 29.10.2018 – Müze ya da Yaman Bir Yönetmenin Ayak Sesleri
- 19.10.2018 – Kaotik Dünyamızda ‘Şiir’e Yer Kaldı mı?
- 13.10.2018 – Baskıcı Toplumun Kadınları
- 12.10.2018 – Vücudumuz Bir Hediyedir
- 01.10.2018 – Ayrımcılık Dehşetine Karşı Omuz Omuza
- 18.09.2018 – Adana’nın Yarışma Filmleri Göz Kamaştırıyor
- 11.09.2018 – Adana Film Festivali 25 Yaşında
- 09.09.2018 – Arafta Kalmışlara Dair
- 12.08.2018 – Kayıp Ozanlar Kuşağı
- 27.07.2018 – Kumsaldakiler
- 16.07.2018 – Nostaljinin Hüznü, Yaşamın Güzelliği
- 06.07.2018 – Bürokratın Yalnızlığı
- 04.06.2018 – Titrerim Mücrim Gibi Baktıkça İstikbalime
- 24.05.2018 – Dünyanın Tüm Kötülükleri
- 20.05.2018 – Cannes’da Altın Palmiyeler Sahiplerini Buldu
- 06.05.2018 – Cannes Film Festivali 71 Yaşında
- 05.05.2018 – Kirli Bir Düzende Temiz Kalmak Mümkün mü
- 25.04.2018 – 37. İstanbul Film Festivali’nden İzlenimler
- 05.04.2018 – 37. İstanbul Film Festivali Uluslararası Yarışma Filmlerini Beklerken
- 30.03.208 – 37. İstanbul Film Festivali Ulusal Altın Lale Adaylarına Bir Bakış
- 21.03.2018 – 37. İstanbul Film Festivali’nde Kaçırılmaması Gerekenler
- 15.03.2018 – İstanbul Film Festivali 37 Yaşında
- 08.03.2018 – Hayat, Aşk ve Kadınlar
- 01.03.2018 – Sevmek Özen Göstermektir
- 22.02.2018 – Rüya Projenin Arka Bahçesindekiler
- 15.02.2018 – Zor Zamanlara Dair Bir Peri Masalı
- 01.02.2018 – İnsanlıktan Umut Kesilmez
- 25.01.2018 – Çürümüş Bir Toplumda Mutlu Olmak Mümkün mü
- 22.01.2018 – Savaş Bitse de Nefret Dinmiyor
- 12.01.2018 – Basının Özgürlüğü mü, Hükümetin Güvenliği mi
- 04.01.2018 – Van Gogh’dan Sevgilerle
- 02.01.2018 – Acı da Haz da Yaşama Dair
- 25.12.2017 – 2017’den Benim Seçtiklerim
- 23.12.2017 – Yitik Umutların Peşinde
- 11.12.2017 – Huzur Maskesinin Ardındaki Dehşet
- 30.11.2017 – Daha İyi Bir Dünya İçin
- 28.11.2017 – 20. Randevu İstanbul Film Festivali’nde Kaçırılmaması Gerekenler
- 24.11.2017 – Hepimiz Bir Rüyadayız, Ölünce Uyanacağız
- 16.11.2017 – Suç ve Ceza
- 09.11.2017 – Kimse Bizi Görmek İstemiyor
- 06.11.2017 – Boğaziçi Film Festivali Parlak Bir Program Sunuyor
- 02.11.2017 – Hepimiz Birer Sürü Hayvanıyız
- 26.10.2017 – Biz Bir Şiir Okuduk
- 21.10.2017 – Büyük Kentin Küçük İnsanları
- 13.10.2017 – Haneke’nin Mutsuz Avrupa Tablosu
- 06.10.2017 – Toprak Ana’nın Çığlığı
- 01.10.2017 – 24. Uluslararası Adana Film Festivali’nin Ardından
- 24.09.2017 – Doğanın ve Kadınların İntikamı
- 22.09.2017 – Uluslararası Adana Film Festivali 24 Yaşında
- 17.09.2017 – Korku Öldürür
- 11.09.2017 – François Ozon’un Cinsellik Çeşitlemeleri
- 29.08.2017 – Halk İşi Soygun
- 17.08.2017 – Sanatın Amacı Üzerine Zihin Açıcı Bir Meditasyon
- 09.08.2017 – Yönetmenin Kafa Karışıklığı
- 22.07.2017 – Dunkirk’de Yaşam Mücadelesi Üzerine Benzersiz Bir Deneyim
- 19.07.2017 – Busan Treni’nde Dehşet
- 14.07.2017 – Celladın Çırağı
- 02.07.2017 – Güçlendikçe Zalimleşmek
- 15.06.2017 – Kimlik Arayışı, Mistisizm ve Teknoloji
- 30.05.2017 – Hizmetçi, İstanbul Modern’de Gösteriliyor
- 29.05.2017 – Cannes’da Altın Palmiyeler Sahiplerini Buldu
- 17.05.2017 – Cannes Film Festivali 70 Yaşında
- 07.05.2017 – Kamplara Bölünmüş Bir Toplumun Trajedisi
- 29.04.2017 – Hayat Uzun Sakin Bir Irmaktır
- 25.04.2017 – Aynı Rüyada Buluşmak
- 15.04.2017 – 36. İstanbul Film Festivali’nden Son İzlenimler
- 10.04.2017 – 36. İstanbul Film Festivali’nde Berlinale Rüzgarları
- 02.04.2017 – 36. İstanbul Film Festivali Ulusal Altın Lale Adaylarına Bir Bakış
- 23.03.2017 – 36. İstanbul Film Festivali’nde Kaçırılmaması Gerekenler
- 20.03.2017 – Bir Direniş Öyküsü
- 18.03.2017 – İstanbul Film Festivali 36 Yaşında
- 13.03.2017 – Pablo Larrain’den Yaman Bir Anti-Biyografi Denemesi
- 06.03.2017 – Aile ile Helâlleşmek
- 26.02.2017 – Jim Jarmusch ve Şiir
- 20.02.2017 – Ayışığı’nda Mavi Görünür Siyah Çocuklar
- 12.02.2017 – Toni Erdmann’dan Yaşam Dersleri
- 06.02.2017 – Kederin Portresi
- 29.01.2017 – Aşağılanma ve İntikam
- 25.01.2017 – Yakın Plan Yas
- 16.01.2017 – Amerikan Gençliğine Coşku Dolu Bir Bakış
- 02.01.2017 – Düş ve Gerçek
- 27.12.2016 – 2016’dan Benim Seçtiklerim
- 22.12.2016 – Meçhul Kızlar, Toplumsal Sorumluluklar
- 16.12.2016 – 19. Randevu İstanbul Uluslararası Film Festivali’nde Lav Diaz Sürprizi
- 10.12.2016 – Can Sıkıntısı
- 25.11.2016 – Savaşın Kazananı Yoktur
- 18.11.2016 – Güzel ve Dertli Ülkeye Kederli Bir Bakış
- 11.11.2016 – Kurban olmayı Reddeden Kadın
- 03.11.2016 – Kurgulanmış Tarihin Çıkmazları Üzerine
- 28.10.2016 – Almodovar’ın 66 Yaş Dinginliği
- 20.10.2016 – Bunu Hak Edecek Ne Yaptım
- 28.09.2016 – 23. Uluslararası Adana Film Festivali: Başarılı Bir Organizasyonun Ardından
- 20.09.2016 – Koyu Gri Bir Dünyada Pembe Umutlar
- 19.09.2016 – Adana Film Festivali 23 Yaşında
- 09.09.2016 – New York’un Küçük Adamları
- 05.09.2016 – Her Aile Sırlarla Yüklü Bir Adadır
- 26.08.2016 – Bosna’da Dinmeyen Gerilim
- 10.08.2016 – Dostum Kieslowski
- 01.08.2016 – Yıkıcı Bir Aşkın Günlüğünden
- 24.07.2016 – Atom Egoyan’dan Bellek ve İntikam Üzerine
- 17.07.2016 – Michael Moore Usulü Tek Kişilik İşgal
- 10.07.2016 – Avrupa’nın Sessizliği
- 02.07.2016 – Güneyli Sinemacının Stüdyo ile İmtihanı
- 25.06.2016 – Koyunlar ve İnsanlar
- 22.06.2016 – Bir Dahaki Sefere Banka Soyacağız
- 12.06.2016 – Suya Düşen Bedenler
- 05.06.2016 – Çocukluk Korkuları Üzerine Ürkütücü Bir Deneyim
- 30.05.2016 – Yaşam ile Ölümün Tam Sınırında
- 21.05.2016 – Anne, Kız ve Sınıf İlişkileri
- 08.05.2016 – 69. Cannes Film Festivali Altın Palmiye Adaylarına Bir Bakış
- 02.05.2016 – 35. İstanbul Film Festivali’nden Bir Avuç Belgesel
- 22.04.2016 – Ölüm ile Yaşam Arasında
- 11.04.2016 – Otto Preminger: Tabulara Karşı Çıkan Sinemacı
- 09.04.2016 – Kum Saati Sanatoryumu ile Alternatif Zaman Üzerine Bir Meditasyon
- 01.04.2016 – Hou Hsiao – Hsien Usulü Hipnotik Güzellik
- 26.03.2016 – 35. İstanbul Film Festivali’nde Kaçırılmaması Gerekenler
- 21.03.2016 – İstanbul Film Festivali 35 Yaşında
- 08.03.2016 – Chantal Akerman ile Bir Ömür
- 01.03.2016 – Bu Bir Peri Masalı Değil
- 18.02.2016 – Saul’un Seçimi
- 12.02.2016 – Fotoğrafın Öteki Yüzü
- 04.02.2016 – Aşk ve Özgürlük
- 30.01.2016 – Sistemi Sorgulayanlar
- 20.01.2016 – Hayat Kuşun Kanadında
- 14.01.2016 – Günahkârlar Kulübü
- 08.01.2016 – Bu Öyküde Prenslere Yer Yok
- 01.01.2015 – 2015 Yılının En İyi 10 Filmi
- 27.12.2015 – Yorgos Lanthimos’un Oyunbaz Evrenleri
- 17.12.2015 – Star Wars Efsanesine Yakışan Devam Filmi
- 10.12.2015 – Üç Perdelik Steve Jobs
- 03.12.2015 – Sisli Puslu Havalarda
- 27.11.2015 – Vahşi Batı’da Bir Romeo
- 19.11.2015 – Annenin Ölümü
- 14.11.2015 – Hayal Kavuşmalar
- 04.11.2015 – Karanlıkta Kaybolanlar
- 29.10.2015 – Rosetta, Serap ve Diğerleri
- 23.10.2015 – Mustang ya da Bir Başkaldırı Öyküsü
- 16.10.2015 – Hepimiz Kısmetin Elindeyiz
- 04.10.2015 – Acımasız Olan Zaman
- 22.09.2015 – At İzi İt İzine Karıştığında
- 11.09.2015 – Cellatla Yüzleşme
- 05.09.2015 – Hiçbir Sistem Güvenli Değildir
- 23.08.2015 – David Gordon Green’in Yalnız Adamlar Albümünden
- 11.08.2015 – Klostrofobik Evlilik Gerilimi
- 04.08.2015 – Soluk Soluğa Bir Berlin Gecesi
- 27.07.2015 – Bedenlere Hapsolmuş Tedirgin Ruhlara Dair
- 19.07.2015 – Melodramın Koyu Karanlığında
- 11.07.2015 – Kapitalizme Ayak Uydurma Hikâyesi
- 03.07.2015 – Danimarkalı Yönetmenden Western’e Saygı
- 25.06.2015 – Cafer Panahi’nin Sinemaya Aşk Mektubu
- 20.06.2015 – Şiddet ve Cinsellik Altyazısız
- 04.06.2015 – Tutkuları ve Korkularıyla Yves Saint Laurent
- 23.05.2015 – Çölde Bir Aksiyon Operası
- 18.05.2015 – Aşk Zahmetli İştir
- 14.05.2015 – İçinden Kelebekler Geçen Aşk Hikayesi
- 10.05.2015 – Tehlikeli Zamanlar
- 03.05.2015 – İnsanlığın Kurtuluşu Mümkün müdür?
- 25.04.2015 – Festivalin İran Sineması Seçkisinden Vizyondaki Oryantalist Vampir Hikâyesine
- 15.04.2015 – Vahşet Anılarının Şahidi Bir Sedef Düğme
- 11.04.2015 – Festivalin İlk Haftasında Öne Çıkanlar
- 08.04.2015 – Festivalde Bruno Dumont İmzalı Bir İnsanlık Komedyası
- 02.04.2015 – Evvelden ya da Bir Ulusun Çöküşünün Kronolojisi
- 27.03.2015 – 34. İstanbul Film Festivali’nde Kaçırılmaması Gerekenler
- 15.03.2015 – Gökten İnen Prenses
- 08.03.2015 – Devrimin Öksüz Çocukları
- 05.03.2015 – Ölüm Bizi Ayırıncaya Dek
- 01.03.2015 – Nefes Aldıkça Umut Vardır
- 25.02.2015 – Birdman ya da Aktörün Varolma Savaşı
- 22.02.2015 – Anne ve Özgürlük
- 19.02.2015 – Kadın Sanatçının Kimlik Mücadelesi
- 15.02.2015 – Alice Kaybetme Sanatını Öğreniyor
- 12.02.2015 – Martin Luther King’in Özgürlük Hayali
- 09.02.2015 – Çekirdek Aile Panikte
- 05.02.2015 – Işığı Kutsayan Sanatçının Aykırı Portresi
- 02.02.2015 – Amerikan Rüyasının Koyu Karanlığında
- 24.01.2015 – Kara Kıtadan Acı Bir Çığlık
- 25.01.2015 – Davulcunun İktidar Mücadelesi
- 21.01.2015 – 2014 Yılının En İyi Filmleri
- 16.01.2015 – Merhametli Yüce Tanrı’nın Sessizliği
- 11.01.2015 – Hollywood Ateşinde Yanmak
- 06.01.2015 – Doğa Verir, Doğa Alır
- 28.12.2014 – Varoluşa Kafa Yoran Güvercinin Gözünden
- 26.12.2014 – Mücadele ve Mutluluk
- 24.12.2014 – Oyuncunun Korkularına Dair
- 20.12.2014 – Buda’nın Ölümü
- 14.12.2014 – Özgürlük Ateşi Sönmeyecek
- 08.12.2014 – Sürüngenin Gece Yolculuğu
- 03.12.2014 – Bir Yazı Dönümü Gecesi İtirafları
- 01.12.2014 – Popüler Sinemada Devrimin Ayak Sesleri
- 12.11.2014 – Uzaya Çık, Çocukları Kurtar!
- 09.11.2014 – Selanik’te Ödüller Sahiplerini Buldu
- 06.11.2014 – Selanik Film Festivali’nden İzlenimler
- 28.10.2014 – 55. Uluslararası Selanik Film Festivali Başlıyor
- 20.10.2014 – Babalar ve Oğullar
- 17.10.2014 – Herkesin Sihire İhtiyacı Var
- 09.10.2014 – Bir Savaş Sanatı Olarak Evlilik
- 05.10.2014 – Drakula Efsanesine Alternatif Başlangıç
- 27.09.2014 – Bir Başka Kimliğin İzinde
- 22.09.2014 – 13. Filmekimi’nde Deneyimli Ustalar, Taze Keşifler
- 14.09.2014 – Filmekimi 2014’de Kaçırılmaması Gerekenler
- 09.09.2014 – Aktörün Hüzünlü Vedası
- 31.08.2014 – Sinema Bir Şenliktir
- 26.08.2014 – Sivas’ın Venedik Macerası Başlıyor
- 19.08.2014 – Anneler ve Oğullar
- 11.08.2014 – Cuma Gecesinden Pazar Akşamına
- 04.08.2014 – Kayıp Zamanın İzinde
- 31.07.2014 – Kadının Adının Olmadığı Topraklarda
- 26.07.2014 – Alacakaranlık Kuşağından Sinyal Var
- 22.07.2014 – Çölde Tek Başına
- 17.07.2014 – Bu Havai Fişekler Kaybedenler İçin
- 13.07.2014 – Kuzeyli Ustadan Tehlikeli Masallar
- 08.07.2014 – Kelly Reichardt’ın Minimalist Dünyasında Suç ve Ceza
- 05.07.2014 – Avustralya Fonunda Distopik Western
- 29.06.2014 – Edinburgh’da Kim Daha Pislik
- 22.06.2014 – Öteki Ben’in Dayanılmaz Çekiciliği
- 12.06.2014 – Ayazda Kalmış Yüreklere Bir Neşter Daha
- 05.06.2014 – Amerikan Sivil Haklar Mücadelesi Tarihine Tanıklık
- 25.05.2014 – Cannes’da Zafer Kış Uykusu’nun
- 19.05.2014 – Godzilla’nın Düşündürdükleri
- 15.05.2014 – Kopyalanmış Adam
- 13.05.2014 – 67. Cannes Film Festivali Başlıyor
- 09.05.2014 – Kayıp Evladın İzinde
- 04.05.2014 – Gerçek Bir Psikoterapi Öyküsü
- 22.04.2014 – Onur Ünlü’ye ve İnsanlık Onuruna Teşekkürler
- 18.04.2014 – Festivalin En Güzel Sürprizi
- 16.04.2014 – Festivalden Ulusal Yarışma İzlenimleri
- 13.04.2014 – Festivalin Uluslararası Yarışma Filmleri Görücüye Çıkıyor
- 07.04.2014 – Afrikalının Özgürlüğüne Giden Yol
- 05.04.2014 – Festivale Yürek Titreten Bir Başlangıç
- 29.03.2014 – Hak Hukuk Mücadelesi
- 27.03.2014 – Mayınlı Bölgeden Notlar
- 19.03.2014 – Festivalde Kaçırılmaması Gerekenler
- 16.03.2014 – Miyazaki’den Berkin’e…
- 10.03.2014 – Duvarların Parçaladığı Hayatlar
- 10.03.2014 – Kahraman Bakkal Süpermarkete Karşı
- 01.03.2014 – Çatısı Uçmuş Evler, Miras Mutsuzluklar
- 28.02.2014 – Costa-Gavras Çağdaş Diktatörlere Karşı
- 20.02.2014 – Muhteşem Anneler
- 16.02.2014 – Jarmusch’un Entellektüel Vampirleri
- 13.02.2014 – Beklenmedik Biçimde Belirir Aşk
- 13.02.2014 – Mary Poppins Yazarının Disney Usulü Öyküsü
- 11.02.2014 – Kurt Satıcının Önlenemez Yükselişi
- 09.02.2014 – Tek Gerçek Roma’nın Görkemli Güzelliği
- 04.02.2014 – Geçmiş ile Gelecek Arasında
- 30.01.2014 – Disney’den Feminist Bir Bakış
- 26.01.2014 – Hastalıklı Bir Toplumun Anatomisi
- 23.01.2014 – Hayat Kaybedişler Üzerinedir
- 22.01.2014 – Her Şey Hayatta Kalabilmek İçin
- 19.01.2014 – Tutunamayanların Şerefine
- 13.01.2014 – Gloria Tek Başına Dans Ediyor
- 10.01.2014 – Anneler ve Büyümesine İzin Verilmeyen Oğullar
- 03.01.2014 – Walter Mitty’nin Çağ Atlamış Gündüz Düşleri
- 29.12.2013 – Hollywood Usulü 47 Ronin
- 28.12.2013 – Gencecik Bir Gündüz Güzeli
- 26.12.2013 – Havada Devrim Kokusu Var
- 24.12.2013 – 2013’ün En İyileri
- 20.12.2013 – Küçük Bir Sinema Mucizesi
- 04.12.2013 – Hüzünlü Bir Sonbahar Sonatı
- 29.11.2013 – Bir Vampir Hikayesi
- 24.11.2013 – Küflenmiş Toplum Düzeni, Yıpranmış Birliktelikler
- 08.11.2013 – İstanbul Modern’de Hithcock Şöleni
- 07.11.2013 – Gençliğe ve Cinsel Özgürlüğe Adanmış Bir Başyapıt
- 04.11.2013 – İnsan Endişeden Yaratılmıştır
- 30.10.2013 – Frances’ın Tek Kişilik Dansı
- 25.10.2013 – Büyüklerin Dünyasında Arada Kalmış Çocuklar
- 18.10.2013 – İbretlik Bir Onur Mücadelesi
- 16.10.2013 – Yabancıların Arzuları Üzerinden Şekillenen Hayatlar
- 09.10.2013 – Moebius ya da Kim Ki-Duk Usulü Cinsellik ve Şiddet
- 26.09.2013 – Hayat Bizi Kıskanır
- 15.09.2013 – Hadi Alışverişe Çıkalım
- 08.09.2013 – Kahve Telvesinde Saklı Umutlar
- 07.09.2013 – Körü Körüne Boyun Eğmektir Öldürücü Olan
- 28.08.2013 – Amerikan Solu Geçmişle Hesaplaşıyor
- 20.08.2013 – Aile Bir Takımdır
- 19.08.2013 – Lore ya da Masumiyetin Yitirilişi
- 15.08.2013 – Stay Hungry, Stay Foolish
- 08.08.2013 – Hollywood Dehlizlerinde Kaybolmak
- 04.08.2013 – Rastgele Baltasar
- 03.08.2013 – Aktörler ve Randevular
- 26.07.2013 – Yaşlılık ve Yaklaşan Ölüme Ağıt
- 25.07.2013 – Bruno Dumont’un Gözüyle Camille Claudel
- 24.07.2013 – Bu Dünyadan Geçip Gitmeden Önce
- 16.07.2013 – Nicolas Winding Refn, Baba ile Hesaplaşmayı Sürdürüyor
- 15.07.2013 – Diren Thérèse Desqueyroux
- 01.07.2013 – Atadan Kalma Topraklar Tehdit Altında
- 30.06.2013 – Mesele Yalnızca Baldan İbaret Değil
- 22.06.2013 – Vicdani Sorumluluktan Kaçmak Mümkün mü?
- 09.06.2013 – Çam Ağaçlarının Ötesinde Üç Perdelik Trajedi
- 03.06.2013 – Hannah Arendt ile Totalitarizmin Kökenleri Üzerine
- 28.05.2013 – Soluk Soluğa İzlenen Oscarlı Bir Belgesel
- 27.05.2013 – François Ozon Aile Kurumunu Sorgulamayı Sürdürüyor
- 26.05.2013 – Cannes’da Ödüller Sahiplerini Buldu
- 25.05.2013 – Cannes Film Festivali’nde Sona Yaklaşırken
- 23.05.2013 – Cannes’da Amerikalı Bağımsızlar, Marjinal Hayatlar
- 21.05.2013 – Cannes’da Oluk Oluk Kan, Liberace’nin Işıltısı ve Roma’nın Görkemli Güzelliği
- 19.05.2013 – Cannes’da Bir Radikal ve Coen Kardeşler
- 17.05.2013 – Baz Luhrmann Usulü Gatsby
- 17.05.2013 – Cannes’da Psikoterapi ve Babalık Davası
- 15.05.2013 – Cannes’da İranlı ve Çinli Ustaların Günü
- 14.05.2013 – Cannes Film Şenliği Başlıyor
- 12.05.2013 – Cennetlik Bernie’nin İnanılması Zor Gerçek Hikayesi
- 02.05.2013 – Sınırda Yaşayan İnsanların Tutunma Çabaları
- 29.04.2013 – Yaşamın Yükünü Sırtlayan Kadınlar
- 26.04.2013 – Hollywood’a Hoşgeldin Park Chan-Wook
- 22.04.2013 – İnsan Ruhunun Dipsiz Karanlığında
- 13.04.2013 – Bir Festival Daha Sona Ererken
- 13.04.2013 – Carlos Reygadas Saf Gerçeğin Peşinde
- 09.04.2013 – Danis Tanovic’in Filmi Festivale Bomba Gibi Düştü
- 09.04.2013 – Festivalin Onur Konuğu Costa Gavras Çağdaş Diktatörlere Karşı
- 09.04.2013 – Altın Ayı Ödüllü Romanya Filmi Festivalde
- 06.04.2013 – Uluslararası Yarışmanın Altın Lale Adayları Görücüye Çıkıyor
- 02.04.2013 – Festivalin Formda Ustaları ve Parlak Bir Keşif
- 31.03.2013 – Festivalde İlk Günün Filmleri ve Bir Başyapıt
- 30.03.2013 – Festivale ‘Hafif, Çok Hafif’ Bir Başlangıç
- 29.03.2013 – Gerilim Filmlerinin Unutulmaz Yönetmeni
- 23.03.2013 – Tek İstediğim Beni Sevmeniz
- 16.03.2013 – Kırmızı Başlıklı Kız ve Kurtlar
- 16.03.2013 – İlişkilerin Dinamiği Üzerine Çağdaş Bir Sinema Dersi
- 15.03.2013 – Festival Jüri Üyesinden Kadınlar Üzerine
- 10.03.2013 – Festivalde Kaçırılmaması Gereken Filmler
- 02.03.2013 – Sefiller ya da Müzikali Beyazperdede İzleme Deneyimi
- 24.02.2013 – Cinsellik Herkesin Hakkı
- 16.02.2013 – Uzak Doğulu Masal Anlatıcısıyla Kaldığımız Yerden
- 10.02.2013 – Aşk, İnanç, Dogmalar ve Seçimlerimiz Üzerine
- 10.02.2013 – Amerikan Halkına Moral Olsun
- 02.02.2013 – Zincirlerinden Boşanmış Django
- 26.01.2013 – Benim Annem Güzel Annem
- 26.01.2013 – Faşist Diktatöre Hayır
- 11.01.2013 – Kanunsuzluğun Kanun Olduğu Yıllar
- 11.01.2013 – Altmışlık Delikanlı Zor Durumda
- 11.01.2013 – Dünyanın Sonu Üzerine Fantastik Bir Deneme
- 04.01.2013 – Kırık Kalpler İçin Umut Işığı
- 29.12.2012 – 2012 Yılının En İyi On Filmi
- 29.12.2012 – Romandan Beyazperdeye Pi’nin Yaşamı
- 28.12.2012 – Yeni Başlayanlar İçin Anna Karenina
- 20.12.2012 – Amerikan Usulü Öldürme Üzerine İki Film
- 14.12.2012 – Suçlar, Kabahatler, Yalan Zaferler
- 14.12.2012 – Toprağın İçindeki Oyukta Bir Hobbit Yaşardı
- 06.12.2012 – Uçuş, İzleyicisini Ters Köşeye Yatırıyor
- 30.11.2012 – Küllerinden Yeniden Doğmak
- 30.11.2012 – Argo Ya da Ben Affleck’in Önlenemez Yükselişi
- 22.11.2012 – Karanlıklar Prensi Baba Olursa
- 16.11.2012 – Havana’dan İnsan Manzaraları
- 07.11.2012 – Zordur Erkeklik Halleri
- 07.11.2012 – Eli Kanlı Kutsal Aile
- 07.11.2012 – Tim Burton Tam Formunda
- 01.11.2012 – Bond Köklerine Dönüş Yapıyor
- 01.11.2012 – Babamın Sesi ya da Geçmişin Acılarıyla Yüzleşmek
- 25.10.2012 – Çağlar Boyu Adalet ve Özgürlük Mücadelesi
- 24.10.2012 – Alt Sınıfların Payına Düşen
- 20.10.2012 – Histeri ile Başetmenin Yaratıcı Yolları
- 18.10.2012 – Stop Motion Animasyon ile Korku Türü’nün Yeni Birlikteliği
- 11.10.2012 – Stalin’in Gazabından Nazi Zulmüne
- 08.10.2012 – 19. Adana Altın Koza Film Festivali: Başarılı Bir Organizasyonun Ardından
- 04.10.2012 – Seyirciler Bu Kez Kadınlar
- 03.10.2012 – Tahrip Edilmiş Cennet
- 27.09.2012 – Hayat, Aşk, Ölüm