(Film Eleştirileri, Sinema Yazıları)
İstanbul doğumlu. Saint Joseph Fransız Erkek Lisesi’nin ardından Boğaziçi Üniversitesi İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü’nde eğitim gördü. Aynı fakültede tamamladığı Yüksek Lisans eğitimini, ‘Movie Going Patterns’ başlıklı Master tezi ile … Devamı…»
*****
İnanç Şüphe ile Yürür
Papa geçirdiği kalp krizi sonucu ölmüştür. Kutsal makamın tahtı boşta olup, üç hafta sonra toplanacak konseyde yeni ruhani lider seçilecektir. Vatikan tecrit altındadır. Dünyanın dört bir yanından gelmiş olan kardinaller seçim öncesinde aramadan geçerler. Tüm elektronik cihazlar kaldırılır, mobil telefonlar toplanır. Dış dünya ile irtibat tamamiyle kesilmiştir.
Robert Harris’in aynı adlı romanından sinemaya uyarlanan ‘Konsey / Conclave’ kapalı tek mekânda geçen papalık seçimini anlatıyor. Harris’in bol diyaloglu klostrofobik yapıtının beyazperde uyarlamasına önce şüphe ile yaklaştıysak da, üç yıl önce Erich Maria Remarque’ın edebiyat dünyasına damga vurmuş ölümsüz eseri ‘Batı Cephesinde Yeni bir Şey Yok’un yeni çevrimi ile biz eleştirmenlerin kalbini kazanmış Alman yönetmen Edward Berger bu işin altından kalkmayı bilmiş. Vatikan’ın kapalı kapılar ardındaki ruhevi atmosferini, bir seçim atmosferinin gerilimi ile ustaca dengelemeyi başarmış.
Hikâye seçim konseyini yönetecek olan Kardinal Lawrence (Ralph Fiennes) etrafında şekilleniyor. Bir inanç krizi yaşamaktadır Lawrence. Tanrı’ya değil, bir kurum olarak kiliseye inancı sınavdan geçmektedir. Kendisinin Papalık makamında gözü olmadığını en baştan biliriz. Yakınındaki en güvendiği Kardinal Bellini (Stanley Tucci) adayıdır onun. Seçim sath-ı mailine girerken kardinallerin ruhani saygınlıkları dünyevi iktidar hırslarıyla sınanacaktır.
‘Konsey’ bir ruhani evren fantezisi olarak ne kadar ciddiye alınır bilemem. Ancak, ilhamını Alan J. Pakula’dan aldığını ifade eden Berger, 70’li yıllar yeni Amerikan Sineması ustasının ‘All The President’s Men’ ve ‘The Parallax View’ gibi klasikleşmiş politik gerilimlerinden aşağı kalmayan bir tempoyu tutturmayı başarıyor. Yabancı bir yazarın esprili saptamasıyla ‘bu hikâyeye İsa peygamberin uhreviyatı değil, bir tür Agatha Christie gizemi ve sürpriz final damgasını vurmuş.’
‘Konsey’ gizemli gerilimine ilaveten çok önemli tartışmaları gündeme getiriyor. Hırsın kutsallığın güvesi olduğu dile geliyor. Kesinliğin, birlik olmanın ve karşılıklı hoşgörünün ölümcül düşmanı olduğunun altı çiziliyor. Buradan hareketle inancın ancak şüphe ile yürüdüğü zaman yaşayan bir şey olduğu vurgulanıyor. Farklılık kutsanırken, dünyanın kesinliklerden kurtuldukça değişeceği mesajı veriliyor.
Gizemli sinematografisi, birinci sınıf kurgusuyla soluk soluğa izlenen yapım, başta keşke Oscar’ı kazansa dediğim Fiennes ve Tucci ile birlikte Sergio Castellitto, John Lithgow gibi usta oyuncular resmi geçidinden büyük destek alıyor. Filmin kadın oyuncusu Isabella Rossellini, yüksek egoların çatıştığı patriyarkal evrende, kardinallere asli görevlerini hatırlatan tek birey olarak kısacık rahibe Agnes kompozisyonu ile gönüllere yerleşiyor.
(10 Şubat 2025)
Ferhan Baran
*****
Ve Yelkenli Yol Alırken
77. Cannes Film Festivali’nin ‘Belirli Bir Bakış / Un Certain Regard’ seçkisinde dünya prömiyerini yapan ‘Flow: Bir Kedinin Yolculuğu’, adım adım yaklaşan bir felâketin ardından yaşam savaşı veren dünya canlılarının serüveni üzerinden ilerliyor. Filmin merkeze aldığı kara kedi, insanların var olmadığı -belki de çoktan terk ettiği- ormanın huzurlu sükûnunda dolanırken bir grup köpekle karşılaşıyor. Köpekler yakaladıkları balık için kavga ederken balık kedinin kucağına düşüyor. Kedi ile köpekler arasındaki kaçıp kovalamaca sürerken, bir geyik sürüsünün telaşlı ayak sesleri ile yaklaşan felâketten haberdar oluyoruz. Dev su kütlesi önüne çıkanı yutarken ormanın o huzurlu ahenginden geriye bir şey kalmayacaktır.
‘Flow’, distopik bir gelecekte dünyanın sonuna dair çok yaratıcı bir animasyon. Kara kedi ile onu takip eden Labrador Retriever taşkın sular arasından ulaştıkları köhne yelkenlide tembel kapibara ile karşılaşıyor. Derken gökten süzülen bir katip kuşu, daha sonra yıkıntılar içindeki parlak cam nesneleri sepetine dolduran süslü lemur hikâyeye dahil oluyor. Birbirine benzemeyen bu canlıların teknenin dümenine hakim olup selamete kavuşmaları için farklılıklarına rağmen işbirliği içinde olmaları gerekmektedir. Birlikte yaşamaya çabalarken karşılıklı uyum her vakit sağlanamıyor gerçi, bu da geminin rotadan çıkmasına ve grubun tehlikeler ile burun buruna gelmesi ile sonuçlanıyor.
2019 yapımı ilk uzun metrajı ‘Away’ ile Annecy’de en iyi film ödülünü kazanmış olan Litvanyalı yönetmen Gints Zilbalodis, Cannes’dan sonra ünü tüm dünyaya yayılan Oscar adayı yeni filminde harikalar yaratmış. Yapım, diyalogsuz anlatım tarzı ve yenilikçi animasyon teknikleri ile gerçekten göz kamaştırıyor. Bilgisayar destekli çizimleri ile elle boyama stili izlenimini koruyan sinemacı, kaydedilmiş hayvan sesleri ile yakaladığı gerçekliği, distopik, yer yer metafizik öyküsü ile ustaca kaynaştırmış. Diğer canlıları bilmem ama hayatım boyunca haşır neşir olduğum kedinin tabiatını ve jestlerini mükemmel yakalamış. Matiss Kaza ile birlikte senaryo, Richards Zajupe ortaklığı ile harika ses bandında imzası olan Zilbalodis, tam olarak 7 yılını almış müthiş serüveninde animasyonun sanat yönetmenliği, sinematografi ve kurgusunu da bizzat üstlenmiş.
Teknik başarısının yanı sıra kurduğu metaforik kıyamet evreni ile göz kamaştırıyor Rigalı sinemacı. Yelkenlideki hayvanlar imgesi Nuh’un Gemisi meselini akla getiriyor. Her biri farklı cinsten olan canlıların teknedeki uyumu bozması, bu arada dümenin kırılması, olan bitene kızarak gökyüzüne süzülen kâtip kuşunun ayrılığı, çağımız dünyasındaki uluslararası uyuşmazlıkların, Avrupa Birliği anlaşmasındaki çatlakların metaforu gibi duruyor. Zilbalodis tüm olumsuzluklara karşın karamsar değil ama. Jenerik sonrasına kalanlar bu umuda tanıklık edecektir.
(09 Şubat 2025)
Ferhan Baran
*****
Mavi Umudun, Yeşil Özgürlüğün
Romanya’nın Oscar adayı olan ‘Dünyanın Sonuna Üç Kilometre / Trei Kilometri Până La Capătul Lumii’ kent merkezinden uzak, izole bir yerleşim biriminde yaşananları öykülüyor. Tuna deltası üzerinde deniz yoluyla ulaşılabilen Sfântu Gheorghe köyü, yaz tatilinde turistlerin gelişiyle birlikte şehir adetleri ile kırsal geleneklerin çatıştığı bir yer haline dönüşmektedir. Komşu kasaba Tulcea’da okuyan, Adi diye çağrılan 17 yaşındaki Adrian (Ciprian Chiujdea) tatilini geçirmek üzere ailesinin yanındayken bir gece ıssızında saldırıya uğruyor, gün doğumuna yakın bir disko çıkışı hemcinsiyle sarmaş dolaş görüldüğü için köyün ağasının kabadayı oğulları tarafından acımasızca hırpalanıyor. Yediği dayak yetmezmiş gibi, ailesi ve herkesin herkesin içinde olduğu sözde huzurlu çevresinin ona bakışı ile tüm dünyası bir gecede değişiveriyor.
Yükselen Romanya Yeni Dalgası’nın ödüllü oyuncu-yönetmenlerinden Emanuel Pârvu, geçtiğimiz yıl Cannes Film Festivali’nin Altın Palmiye ana yarışma seçkisinde dünya prömiyerini yapmış olan üçüncü uzun metrajını homofobik bir saldırının genç kurbanı üzerine kurarken, başta ailesi olmak üzere köy halkının önyargıları karşısında Adi’nin gitgide derinleşen hayal kırıklığını ve sessiz çığlıklarını perdeye taşıyor. Film bununla kalmayarak küçük yerleşim birimindeki çıkar ilişkilerini, bu ilişkilerin siyasi uzantılarını neşter altına yatırırken, kurulu düzenin halı altına süpürülmüş tüm pisliğini açığa çıkarmayı hedefliyor.
Pârvu mikro dünyadan makro sorulara yönelirken, Tuna deltasındaki muhafazakâr birim, çağdaş Romanya toplumundaki adaletsizlik, yolsuzluk ve ikiyüzlülüğün bir küçük resmi haline dönüşmekte gecikmiyor. Köyün ağasına borçlu olan baba Dragoi (Bogdan Dumitrache) saldırı karşısında sessiz kalıyor. Yerel polis müfettişi yaklaşan emekliliğini düşünerek susuyor. Dindar anne (Laura Vasiliu), rahibin duaları eşliğinde oğlunun bedenindeki şeytani eşcinselliği kovmanın peşine düşüyor.
Tecavüze uğramış genç bir kıza sırtını çeviren köy halkına dair yaşanmış vakadan yola çıkarak senaryoyu kaleme aldığını belirten Pârvu, çağdaş Romanya sinemasına özgü geniş açı uzun planlarıyla, ebeveynin çocuğundan koşulsuz sevgi ve anlayışı esirgediği, adaletsizliğe tepkisiz çarpık toplum düzenini mahkûm ediyor. Bazı sahnelerde kafaların bir bölümünü çerçeve dışında bırakarak isyanını dile getirmesi de bu yüzden olmalı. Ama son tahlilde umudunu korumak istiyor. Evin içini inatla umudun rengi maviye boyuyor. Yeşil sazlar arasından engine yol alan tekne özgürlüğü işaret ediyor.
(08 Şubat 2025)
Ferhan Baran
*****
Dalgalar ve Kefenler
M.Ö. 800 ila 600 yılları arasında yazıldığı düşünülen Homeros’un İlyada’nın devam niteliğindeki ünlü destanı Odyssea, Yunan kral Odysseus’un Truva’nın düşüşünden sonra vatanı İthaka’ya dönüşündeki serüvenlerle dolu uzun yolculuğunu anlatır. İtalyan bağımsız sinemacı Uberto Pasolini’nin tutkunu olduğu dev yapıttan sinemaya uyarladığı son filminde Odysseus’un 10 yıl süren Truva seferinin ardından bir ikinci 10 yıl süresince dalgalarla ve mitolojik deniz yaratıkları ile mücadelesini izlemeyi beklemeyin.
‘Dönüş / The Return’ mitolojik destanın son bölümüne odaklanmış. Nehir metnin evvelki sinemaya uyarlama çabalarının yarattığı hayal kırıklığı düşünüldüğünde, bunun hayli yerinde bir karar olduğunu teslim etmek gerekir. Jean-Luc Godard’ın ünlü klasiği ‘Le Contempt / Nefret’ Homeros’un anlatısını senaryolaştırma derdi üzerine tartışadursun, Pasolini’nin Edward Bond ve John Collee yazar ikilisi ile kaleme almış olduğu hikâyesi, antik Yunan kralın (Ralph Fiennes) bitkin ve tanınmaz bir halde dalgaların kıyıyı dövdüğü Ege adası sahiline sürüklenmesi ile başlıyor. Güçlü kral Truva Savaşı’ndan dönmüştür ama o yokken krallığında çok şey değişmiştir. 20 yıl boyunca kocasının dönüşünü beklemiş olan sevgili karısı Penelope (Juliette Binoche) kendi evinde tutsaktır ve kral olabilmek için yarışan talipleri peşini bırakmamıştır. Yetişkin oğulları Telemachus (Charlie Plummer) adanın hükümdarı olmak için ülkenin dört bir yanından akın etmiş soylu, soysuz bir dolu damat adayı ile mücadele etmek zorundadır.
Dokuma tezgahında bordo kefeni örmektedir Penelope. Odysseus’un hasta babası eski kralın cenazesi için hazırladığını söylediği ölüm giysisini gündüz vakti ören, geceleri söken kraliçe, bunu yaparken umutsuzca dönüşünü beklediği kocasını hayatta tutacağını düşünmektedir belki de. Dalgalardan kurtulan ve efsaneye göre onca yılın ardından kimselerin tanımadığı dilenci kılıklı kral da değişmiştir elbette. Haydut çetelerinin halkı korkuttuğu, ahırların bomboş olduğu ülkesinin ahvalini kederle izlerken, tüm ordusunu geride bırakmanın utancı ile sarsılacaktır önce. ‘İnsanlar neden savaşa gider, çocukları öldürür, kadınlara tecavüz eder’ sorularıyla isyanını haykırır Penelope. ‘Onlar savaşı buluyor ama evlerinin yolunu bulamıyor’ diye feryat eder. Odysseus ölenlerin daha şanslı olduğunu düşünür. Savaş onun evi olmuştur. Yaşıyordur belki ama içinde bir şey kalmamıştır. Ancak her yerde, gördüğümüz dokunduğumuz her şeyde var olan savaşı sona erdirme, önce oğlu ve karısı, daha sonra halkının selameti için harekete geçme vakti gelmiştir.
Dünya sinemasının aykırı ustası Pier Paolo Pasolini ile yalnızca isim benzerliği olan İtalyan yönetmen, Homeros’un mezalimi geride bırakıp huzurlu bir yaşama davet eden zamansız metnini kendine özgü sakin, sade anlatımıyla adeta bir tiyatro oyunu havasında yorumlamış. Çoğu zaman diyaloğa ihtiyaç duymadan iki büyük oyuncusunun bakış ve jestlerini beyazperdeye özgü bir duyarlılık ile kullanmayı seçmiş olan sinemacı, Radu Jude filmlerinin değişmez görüntü yönetmeni Marius Panduru’nun özenli çalışmasından büyük destek almış. Kapalı mekânda mum ışığında çekilen bölümler ya da açık alanda Pasolini’nin homoerotik kırsalını hatırlatan sahnelerde Romen usta klasını konuşturuyor.
Pasolini’nin ödül mevsimin iddialı yapımlarına inat minimalist tarzı ile gönüllere yerleşen filminde, mitolojik anlatıyı bir tül zarifliği ile saran müzik çalışmasıyla Rachel Portman’ı ne denli özlediğimizi farkettik. Penelope’nin yaşlı hizmetlisi rolünde seneler sonra Angela Molina ile sürpriz karşılaşmaya gelince. Yaklaşık yarım asır kadar evvel Luis Buñuel başyapıtı ‘Arzunun O Belirsiz Nesnesi / Cet Obscur Objet du Désir’de kalbimizi çalmış olan güzeller güzeli İspanyol aktrisin yılların yıprattığı kırılgan bedenini izlerken, zamanın hızla tükenişinin hüznünden kendimizi alamadık.
(05 Şubat 2025)
Ferhan Baran
*****
Sevgili mi Köle mi
‘Anlamsızca koşturduğumuz, çoğu zaman tökezlediğimiz bu hayatta yaşadığımız güzel anların değerini bilmek gerekir’ diyor Iris (Sophie Thatcher). Kara bulutların dağıldığı böyle iki anı olmuştur onun: Josh (Jack Quaid) ile markette karşılaştığı ve onu öldürdüğü zaman. ‘Kusursuz Arkadaş / Companion’ işte böyle ilginç bir itirafla açılıyor. Derken aşıkları başka iki çiftle birlikte göl kenarındaki gösterişli bir malikanede geçirilen hafta sonu kaçamağında izlemeye başlıyoruz. Güzel karısını evde bırakmış zengin Sergey’in gözlerden ırak mekanıdır burası. Mafya bağlantılı olduğu söylenen Rus asıllı adam kendisine köle gibi itaat eden Katerina ile birliktedir. Kate onun istediği gibi giyinir, onun istediğini yer, o istediği zaman sevişir. Eşcinsel çift Eli ile Patrick ilişkilerini muhabbet içinde yürütürken, Josh ile Iris’in itaate dayalı yarı toksik bir ilişki içinde olduklarını sezinleriz. Sergey yalnız kaldıklarında Iris’e sarkıp zor kullanınca genç kadının cebinde sakladığı sustalının kurbanı olur. Kan bir kere aktı mı bunun devamı kaçınılmaz olarak gelecektir.
Televizyondan gelen Drew Hancock’un ilk uzun metrajı iddiasız görünümünü altında fazlasıyla sürprizli buluşları sayesinde ilgiyle izleniyor. Temel sürpriz ilk kanın aktığı bölüm sonrasında ortaya çıkıyor. Filmin fragmanı bu gelişmeyi açık ediyor gerçi, ama film hakkında bir şey duymamış, fragmanı izlememiş olanlar ilk 25 dakikayı spoiler olmadan izlemek istiyorlarsa yazının devamını daha sonra okusunlar derim.
Iris’ın son sürüm bir robot olduğunun ortaya çıkması ve Josh’ın yönlendirmesi sonucu mafya babasını katletmesi filmin yönünü değiştiriyor. Emphatix isimli üretici firma, Josh’un yaygın tabirle ’seks robotu’ yerine ‘duygusal destek arkadaşı’ demeyi tercih ettiği Iris’e, ufak bir geçmiş verecek anılar yüklemiştir. Marketteki eğlenceli ve duygusal ilk karşılaşma hiç yaşanmamış anı parçacıklarından biridir yalnızca. Programlanmış ürün, kiralandığı kişinin isteklerine odaklanacak, robot olduğunu bilmeyecektir. Sesi, göz rengi, hatta zekası sahibinin dilediği doğrultuda ayarlamaya tabi olacaktır. Kısacası, Irıs diğer robotlar gibi bir hayatın imitasyonunu yaşayabilecektir. Ancak tahmin edilebileceği gibi, ele geçireceği kumanda ile akıl ve zekasını dilediği biçimde yönlendirecek, suçluluk, üzüntü, öfke ve agresyon yetileri ile donanacak olan Iris, bir Metoo hareketi kadınına ya da ‘Final Girl’ tarzı bir intikam meleğinin mekanik versiyonuna dönüşecektir.
Robotların, androidlerin beyazperdedeki temsilinin tarihi çok eskilere, ta sinemanın icat edildiği yıllara kadar uzanır. Yapay Zeka deneyiminin çağdaş yaşamın her alanında fırtına gibi estiği günümüzde, bu olguyu merkeze alan bir dolu film de izledik, izliyoruz. Bu açıdan ‘Kusursuz Arkadaş’ı çıkış noktası olarak çok da özgün bulmayabilirsiniz. Lakin ilk büyük süprizin ardından filmin ters köşeleri dur durak bilmeden birbirini izliyor. Kanlı cinayetlerin peşi peşine sıralandığı bir korku gerilim atmosferinden parlak buluşlarla kahkaha attığınız bir ortama evriliveriyorsunuz. Arada bazı noktalar aksıyor belki ama filmi sürekli bir heyecan ve ‘şimdi ne olacak’ beklentisi ile izlemeyi sürdürüyorsunuz. Çok abartmamak lazım belki ama, Hancock’un parlak buluşlarla bezeli, formda olduğu benzeri yeni projelerini merak ediyorum doğrusu.
(04 Şubat 2025)
Ferhan Baran
*****
DİĞER YAZILARI
- 10.02.2025 – İnanç Şüphe ile Yürür
- 09.02.2025 – Ve Yelkenli Yol Alırken
- 08.02.2025 – Mavi Umudun, Yeşil Özgürlüğün
- 05.02.2025 – Dalgalar ve Kefenler
- 04.02.2025 – Sevgili mi Köle mi
- 02.02.2025 – Tepetaklak Özgürlük Hayalleri
- 26.01.2025 – Burada Ölmeye Değer Bir Şey Yok
- 25.01.2025 – Hangisi Sahte, Hangisi Gerçek
- 20.01.2025 – Dünyayı İyi İnsanlar Kurtaracak
- 16.01.2025 – Karanlıkta Işığı Hayal Etmek
- 08.01.2025 – Kadın, Hayat, Özgürlük
- 04.01.2025 – Buz Gibi Yataklar
- 01.01.2025 – 2024’den Benim Seçtiklerim
- 29.12.2024 – Geriye Kalan Yalnızca Bir İroni
- 18.12.2024 – Irkçılık Diz Boyu
- 10.12.2024 – Bir Günün Hikâyesi
- 06.12.2024 – Kendimi Sevmek İstiyorum
- 05.12.2024 – Hayat İleriye Bakarak İlerler
- 04.12.2024 – Gökyüzü Çok mu Uzak
- 23.11.2024 – Paris’te Buruk Tango
- 22.11.2024 – Diktatörlük Başa Bela
- 14.11.2024 – 14. Suç ve Ceza Film Festivali’nde Kaçırılmaması Gerekenler
- 08.11.2024 – Unutma İkisi de Sensin
- 07.11.2024 – Ölmek Zamanı
- 04.11.2024 – İşçisin Sen İşçi Kal
- 03.11.2024 – Gerçek Bir Hikâye, Gerçeküstü Bir Mücadele
- 02.11.2024 – Biz Venom’uz
- 25.10.2024 – İki Gün Batımı Arasında
- 18.10.2024 – Bir Canavar Yaratmak
- 14.10.2024 – Hayat Sanatı Taklit Ediyor
- 06.10.2024 – Joaquin Phoenix’ten Şarkılar Dinlediniz
- 05.10.2024 – İnsan İnsana Eziyet Eder
- 03.10.2024 – Zamanı Durdurmak
- 21.09.2024 – Hayatımın En Güzel Gecesi
- 14.09.2024 – Dönüşü Muhteşem Olmuş
- 05.09.2024 – Şiddetin Şakası Yok
- 29.08.2024 – Operadaki Hayalet
- 22.08.2024 – Kadınlar Uyandığında
- 15.08.2024 – Öğrenilmiş Çaresizliğe Başkaldırı
- 14.08.2024 – Uzayda Çığlığınızı Kimse Duymaz
- 13.08.2024 – Eril Zorbalığa Karşı Tek Başına
- 08.08.2024 – Hayat Boşa Gitmesin
- 07.08.2024 – Bu Yol Hiçbir Yere Varmıyor
- 01.08.2024 – Şiddet Katlanarak Büyür
- 26.07.2024 – Marvel İsa Aşkına
- 25.07.2024 – Şans ve Rastlantılar
- 15.07.2024 – Uzay Yarışını Pazarlamak
- 14.07.2024 – Canavar Tükürüp Atmadan
- 13.07.2024 – Hortumun İçine Dalmak
- 04.07.2024 – Tatlı Düşler
- 29.06.2024 – New York’ta Bir Dilim Pizza Yemeden Ölmek Yok
- 27.06.2024 – Oyunun Bedeli
- 20.06.2024 – Motorcuların Altın Çağına Ağıt
- 19.06.2024 – Duygular Çarpışıyor
- 15.06.2024 – Evren Sabit Değilse Siz de Değilsiniz
- 08.06.2024 – Daha Çok Hiçlik
- 07.06.2024 – Hayalet Sürücü
- 03.06.2024 – Kore Usulü Hayalet Avcıları
- 31.05.2024 – Çorak Topraklarda
- 30.05.2024 – Cehennemden Canlı Yayın
- 25.05.2024 – İki Dünya Arasında Sıkışmak
- 22.05.2024 – İnsanlara Asla Güven Olmaz
- 18.05.2024 – Sinemaya ve İşçi Sınıfına Saygı Duruşu
- 11.05.2024 – Masum Kalamıyoruz Hiçbirimiz
- 05.05.2024 – Bedenlerin Alışverişi Üzerine
- 04.05.2024 – İsimsiz Kahramanların Şerefine
- 22.04.2024 – Medeniyet Kalkanı Tuzla Buz Olduğunda
- 16.04.2024 – Ozu’ya Adanmış Mükemmel Bir Film
- 15.04.2024 – İKSV Festivallerinde Çizgi Dışı Bir Müzisyen: Dimitris Skyllas
- 24.03.2024 – Rekabetçi Düzenin Laneti
- 22.03.2024 – Yarışmak Değil Koşmak İstiyorum
- 21.03.2024 – 43. İstanbul Film Festivali’nde Berlinale Rüzgârları
- 16.03.2024 – İktidar Çürütür
- 07.03.2024 – Ayazda Üç Yürek
- 06.03.2024 – Bellek Yanıltır mı?
- 22.02.2024 – Ne Kadar da Bize Benziyorlar
- 16.02.2024 – Şeker ve Şiddet
- 08.02.2024 – Memleket Gibidir Okul
- 02.02.2024 – Uyuduğunda Zihnindeyim
- 28.01.2024 – Onca Dehşet ve Ölüm Varken
- 26.01.2024 – Birlikte Yaşamayı Öğrenebilmek
- 20.01.2024 – Yatağımdaki Düşman
- 19.01.2024 – Onat Kutlar ve Sinematek Yıllarımız
- 14.01.2024 – Hepimiz Gözetleniyoruz
- 12.01.2024 – Kaderden Kaçılmaz
- 08.01.2024 – Geçmiş ile Yüzleşmek
- 28.12.2023 – 2023’den Benim Seçtiklerim
- 09.12.2023 – Başka Bir Hayatta Görüşmek Üzerine
- 08.12.2023 – Geyiğin Ayak İzleri
- 27.11.2023 – Alevler Yaklaşırken
- 26.11.2023 – Resimli Avrupa Tarihi
- 13.11.2023 – Yetimden Ne Olur
- 05.11.2023 – Bir İlişkinin Anatomisi
- 27.10.2023 – İnsan Ne İçin Yaşar
- 20.10.2023 – Petrol Kadar Kara
- 28.09.2023 – Evrimden Kaçılmaz
- 27.09.2023 – Umut Etmenin Yorgunluğu
- 22.09.2023 – Korku ve Dehşet Yılları
- 21.09.2023 – Geriye Aşk Kalacak
- 15.09.2023 – Venedik’teki Her Ev Perilidir
- 14.09.2023 – Sadece Senin İçin Yazdığım Satırlar
- 06.09.2023 – Onay Bekleyen Kız Çocuğu
- 02.09.2023 – İçeri Girmesine İzin Verdiğinde
- 26.08.2023 – Yıldızlı Göğün Sessizliği ve Havai Fişekler
- 17.08.2023 – Geçmişin Hayaletlerini Çağırma Vaktidir
- 26.07.2023 – Suç Kentinin Çocukları
- 20.07.2023 – Oppenheimer Ya Da Ölümün Cisimleşmiş Hali
- 19.07.2023 – Eğlenceli Feminist Fantezi
- 18.07.2023 – Gece, Paris ve Yara İzleri
- 17.07.2023 – Kahraman Olma Düşleri
- 13.07.2023 – Güzel ve Acımasız Topraklarda
- 12.07.2023 – Adrenalin Çok Yüksek
- 11.07.2023 – Efsunlu İçsel Yolculuk
- 01.07.2023 – Fırtınalı Bir Yaşam
- 28.06.2023 – Uzay-Zaman ile Barbut Oynamak
- 27.06.2023 – Ateş ile Suyun Dansı
- 24.06.2023 – Anderson Usulü Kozmik Hüzün
- 16.06.2023 – Tutsak Bedenler
- 09.06.2023 – Kara Komik Bir Yolculuk
- 08.06.2023 – Kuşaktan Kuşağa Travma Aktarımı
- 07.06.2023 – Bellek Avcıları
- 02.06.2023 – Dardenne Kardeşlerin Öfkeli Çığlığı
- 01.06.2023 – Örümcek Kulübüne Hoş Geldiniz
- 31.05.2023 – Dali Efsanesine Yüzeysel Bir Bakış
- 28.05.2023 – Cannes’da Altın Palmiyeler Sahiplerini Bulacak
- 26.05.2023 – Bir Ulusun Yaralarını Sarmak
- 25.05.2023 – Umut Her Zaman Vardır
- 20.05.2023 – 76. Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye Heyecanı Başladı
- 14.05.2023 – Cannes Film Festivali 76 Yaşında
- 13.05.2023 – Suyun İçindekiler
- 07.05.2023 – Yaşam Bir Tiyatro Sahnesidir
- 06.05.2023 – Tutku ve Dekadans Estetiğinin Doruğunda: Luchino Visconti Retrospektifi
- 13.04.2023 – 42. İstanbul Film Festivali Ulusal Altın Lale Adaylarına Bir Bakış
- 09.04.2023 – 42. İstanbul Film Festivali’nden Paha Biçilmez Belgeseller
- 07.04.2023 – 42. İstanbul Film Festivali Uluslararası Yarışma Filmlerini Beklerken
- 25.03.2023 – 42. İstanbul Film Festivali’nde Kaçırılmaması Gerekenler
- 24.03.2023 – İstanbul Film Festivali 42 Yaşında
- 21.03.2023 – En Güzel Sığınak Belleğin Sığınağıdır
- 17.03.2023 – Balinayı Öldürmek
- 10.03.2023 – Emanet Çocuk
- 09.03.2023 – Ertelenmiş Bir Hayat
- 03.03.2023 – Kocaman Kalpli Otto
- 02.03.2023 – Çamurun İçine Sürüklenmek
- 18.02.2023 – Yaşamak Bir İnsan Gibi Özgür
- 04.02.2023 – Ayrılma Kararı
- 03.02.2023 – Mısır’da İktidar Oyunları
- 26.01.2023 – Karanlık Tutkuların Güneşli Durağı
- 20.01.2023 – Geçmişin Hayaletleri
- 19.01.2023 – Dört Duvar Melankoli
- 13.01.2023 – Oyuncaktan Fazlası, Ailenin Parçası
- 12.01.2023 – Eşeğin Adı Yok
- 05.01.2023 – Kameralı Yahudi Çocuk
- 04.01.2023 – Aşkımızın Üzerine Yağmur Yağıyordu
- 23.12.2022 – İçimizdeki Hayvan
- 20.12.2022 – Çamura Batmış Duygular
- 17.12.2022 – Görkemli Su Senfonisi
- 07.12.2022 – Memleket Hikâyesi
- 02.12.2022 – Sırada Eşit Haklar Var
- 01.12.2022 – İran Toplumuna Öfkeli Bir Bakış
- 26.11.2022 – Dünyanın Tüm Ötekileri
- 25.11.2022 – Alt Sınıfların Öfkesi
- 04.11.2022 – Denizin Sesini Duymak
- 30.10.2022 – Alternatif Aile Arayışları
- 28.10.2022 – Sosyal Hiyerarşi Üzerine Çeşitlemeler
- 27.10.2022 – Beden Bir Mucizedir
- 19.10.2022 – 21. Filmekimi’nden Cannes İzlenimlerim
- 06.10.2022 – Bu Gülümseme Dostça Değil
- 04.10.2022 – Amerikan Rüyası’nın Arka Bahçesi
- 03.10.2022 – Yeni Karanlık Çağlarda
- 24.09.2022 – Göçün Müzikli Tarihi
- 19.09.2022 – Herkes Öldürür Sevdiğini
- 18.09.2022 – Bana Bir Masal Anlat
- 17.09.2022 – Cennetten Kovulmak
- 03.09.2022 – Gerçek Canavar Hangisi
- 18.08.2022 – Gökyüzünde Neler Oluyor
- 04.08.2022 – Bu Trenden İnebilmek Bir Mesele
- 03.08.2022 – Campion Kederli Sonları Sevmiyor
- 28.07.2022 – Beden Gerçekliktir
- 21.07.2022 – Şehir, Yalnızlık ve Seks Aplikasyonları
- 14.07.2022 – Sinema Bizi Kavuşturur
- 08.07.2022 – Tanrıları Öldürmek
- 03.07.2022 – Bellek, Duygular ve İnsan Olmak Üzerine
- 23.06.2022 – Şarkı Olmadan Gün Sona Ermez
- 22.06.2022 – Babayı Öldürmek
- 21.06.2022 – Korku Dağları Bekler
- 17.06.2022 – Dışarda Kar Yağıyor
- 16.06.2022 – Hayatı Akışına Bırakmak
- 09.06.2022 – Görkemli Bir Yaz Eğlencesi
- 03.06.2022 – Gün Işığı Umudu ile Gecenin İçinden Geçenler
- 02.06.2022 – Eril Şiddetin Çeşitlemeleri
- 27.05.2022 – Düşünme Sadece Yap
- 26.05.2022 – Ve Hayal Gemisi Yol Alırken
- 25.05.2022 – Bırak Güneş İçeri Girsin
- 20.05.2022 – Yas Vakti
- 19.05.2022 – Hayat Rüya İçinde Bir Rüyadır
- 07.05.2022 – İşler Çığırından Çıktı
- 06.05.2022 – Nicolas Cage Hakkında Her Şey
- 29.04.2022 – Her Şey Tekrar Ediyor
- 21.04.2022 – Saf İlkelliğin Has Sineması
- 18.04.2022 – 41. İstanbul Film Festivali’nden Değerli Taşlar
- 13.04.2022 – 41. İstanbul Film Festivali Ulusal Altın Lale Adaylarına Bir Bakış
- 12.04.2022 – 41. İstanbul Film Festivali Uluslararası Yarışma Filmlerini Beklerken
- 08.04.2022 – 41. İstanbul Film Festivali’nde Kaçırılmaması Gerekenler
- 01.04.2022 – İstanbul Film Festivali 41 Yaşında
- 29.03.2022 – Soğuk Metal, Sıcak Aşk
- 25.03.2022 – Pembe Gözlüklerin Ardından
- 17.03.2022 – İnsanlık Tarihi Sessiz Kalmayı Reddediyor
- 11.03.2022 – İnsanlığın Ortak Hafızasına Yolculuk
- 10.03.2022 – Gece, Yağmur ve Yetim Çocuklar
- 04.02.2022 – Mülteci Olmak Bir Kimlik Değildir
- 20.02.2022 – Herkes Sevilmek İster
- 13.02.2022 – Kendine Ait Bir Ada
- 12.02.2022 – Hercule Poirot Bond Misali
- 06.02.2022 – İnsan İnsanın Kurdudur
- 05.02.2022 – Sessiz Çığlık
- 29.01.2022 – Yalnızlık Paylaşılır
- 15.01.2022 – Oğlan Kıza Rastlar
- 08.01.2022 – Sahte Kahraman
- 29.12.2021 – 2021’den Benim Seçtiklerim
- 26.12.2021 – Yaşamak Yalnızca Hayatta Kalmak Değildir
- 25.12.2021 – Toksik Erkekliğin Anatomisi
- 18.12.2021 – Çocuklar Yıkıcı Bir Sorumluluktur
- 14.12.2021 – Bir Rus Kâbusu
- 13.12.2021 – West Side Story Sonsuza Dek
- 12.12.2021 – Deliliğin Sınırında Satranç
- 05.12.2021 – Wes Anderson’dan Sevgilerle
- 04.12.2021 – Kan, Ateş ve Motor Yağı
- 27.11.2021 – Barok’tan Caz’a Bir Çığlık
- 20.11.2021 – Özgürlük Zor Zanaat
- 18.11.2021 – Aynalar Yalan Söylemez
- 17.11.2021 – Hitchcock Renkli
- 11.11.2021 – Diz Kapağına Bir Kurşun
- 06.11.2021 – Hayalimdeki Sevgili
- 30.10.2021 – Cunta Düzeni
- 29.10.2021 – Güney Amerika’dan Vahşet Anıları
- 23.10.2021 – Yabancı Topraklarda Kök Salmak
- 22.10.2021 – Gösteri Bitene Kadar Nefesinizi Tutun
- 18.10.2021 – Dünyayı Kurtarmak İçin
- 09.10.2021 – Göz Oyma Sahnesi Çıkarılsın
- 05.10.2021 – Hatırlamak Yasak, Anlatmak Yasak
- 17.09.2021 – İtinayla Anı Biriktirilir
- 16.09.2021 – Geçti Babacık
- 02.09.2021 – Kırılmış Olsa da Kayıp Değil
- 31.08.2021 – Okyanus Düşlerinin Peşinde
- 18.08.2021 – Alkol Fazla Kaçınca
- 17.08.2021 – Alevlerin Ardından
- 21.07.2021 – Yeni Bir Gezegene Doğru
- 15.07.2021 – Sessiz Ol, Hayatta Kal
- 11.07.2021 – Beni Terk Edersen Seni Öldürmem Gerekir
- 10.07.2021 – 40. İstanbul Film Festivali’nden İzlenimler 4: Uluslararası Yarışma ve Diğer Bölümlerden
- 26.06.2021 – 40. İstanbul Film Festivali’nden İzlenimler 3: Çiçek İstemez ve Antidepresan Bölümlerinden
- 20.06.2021 – 40. İstanbul Film Festivali’nden İzlenimler 2: Genç Ustalar ve Belgesel Film Kuşağı
- 15.06.2021 – 40. İstanbul Film Festivali’nden İzlenimler 1: Dünya Festivallerinden Seçkisi
- 31.12.2020 – 2020’den Benim Seçtiklerim
- 05.11.2020 – Alman Banliyösünde Paranoya
- 01.11.2020 – Ve Gemi Hızla Su Alıyordu
- 18.10.2020 – 39. İstanbul Film Festivali Uluslararası Yarışma Seçkisi’nden İzlenimler
- 08.10.2020 – Kim Uygar, Kim Barbar
- 03.09.2020 – Adalet ve Önyargı
- 22.08.2020 – Dünyanın Tüm Günahları
- 04.03.2020 – Varolmanın Dayanılmaz Hüznü
- 03.03.2020 – Festival Hitchcock ile Renkleniyor
- 04.02.2020 – Arılara Şarkı Söyleyen Kadın
- 03.02.2020 – Gavroche ‘Gaffar’, Colette ‘Kader’ Olmuş
- 24.01.2020 – Işık ile Pervane
- 16.01.2020 – Kadere Çalım Atan Adam
- 13.01.2020 – Benim Ülkemde Ne Arıyorsun Pislik
- 02.01.2020 – 2019’dan Benim Seçtiklerim
- 23.12.2019 – Alev Alev Bir Aşkın Hikâyesi
- 15.12.2019 – Savaş Hiç Sona Ermiyor
- 02.12.2019 – Kapitalist Düzenin Sözleşmeli Köleleri
- 05.11.2019 – Parazitler
- 17.10.2019 – Almodovar Hatırlıyor
- 08.10.2019 – Sisteme Çomak Sokanlar: Oyunbozan ve Joker
- 24.09.2019 – Sevgili Sadi’yi Bekleyen Filmler
- 02.08.2019 – Kilisenin Sessizliği
- 01.08.2019 – Bir Küba Hikâyesi
- 27.07.2019 – Günışığında Dehşet
- 22.07.2019 – Tek İstediğim Bana Acımanız
- 21.07.2019 – Gloria’nın Eski Tadı Yok
- 15.07.2019 – William Blake’in Ruhani Yolculuğu
- 14.07.2019 – Colette Yeteneğini ve Cinselliğini Keşfediyor
- 13.07.2019 – Amerika’nın Tüm Yabanıl Kuşları
- 03.07.2019 – Bu Topraklarda Her Şey Yanar Kül Olur
- 26.04.2019 – Hikâye Çin’de Geçiyor
- 04.04.2019 – 38. İstanbul Film Festivali Uluslararası Yarışma Filmlerini Beklerken
- 28.03.2019 – 38. İstanbul Film Festivali Ulusal Altın Lale Adaylarına Bir Bakış
- 26.03.2019 – Karanlık Tarafla Yüzleşme
- 20.03.2019 – 38. İstanbul Film Festivali’nden Öneriler
- 15.03.2019 – Sen Benim Herşeyimsin
- 14.03.2019 – İstanbul Film Festivali 38 Yaşında
- 08.03.2019 – Savaşçı Kadın
- 01.03.2019 – Zamansız Mekânsız Bir İyi İnsan
- 22.02.2019 – Göçmen Kuşlar
- 14.02.2019 – Sanatın Hası Bir Tutam Delilik İstiyor
- 08.02.2019 – Tavşanlı İngiltere Tarihi
- 07.02.2019 – Karanlık ile Aydınlık Arasında
- 31.01.2019 – Köpekleşmek Nereye Kadar
- 17.01.2019 – Aile Emektir
- 11.01.2019 – Yansın Bu Dünya
- 09.01.2019 – Üç Kadın Üç Hayat
- 08.01.2019 – Ruh ile Bedenin Mücadelesi
- 05.01.2019 – Bir Aile Fotoğrafı
- 29.12.2018 – 2018’den Benim Seçtiklerim
- 20.12.2018 – Alnımın Çizgilerindesin Memleketim
- 17.12.2018 – Kaybolmuş Bir Dünyanın Şiiri
- 07.12.2018 – Ölümsüz Don Kişot
- 04.12.2018 – Bırak Güneş İçeri Girsin
- 03.12.2018 – Asırlar Boyu Irk Ayrımcılığı
- 30.11.2018 – Dar Alanda Gergin Dakikalar
- 28.11.2018 – Çağdaş Dünyanın Köleleri
- 22.11.2018 – Politika, Ayrımcılık ve Kadın Dayanışması Üzerine Bir Soygun Hikâyesi
- 18.11.2018 – Resimli Vahşi Batı Öyküleri
- 29.10.2018 – Müze ya da Yaman Bir Yönetmenin Ayak Sesleri
- 19.10.2018 – Kaotik Dünyamızda ‘Şiir’e Yer Kaldı mı?
- 13.10.2018 – Baskıcı Toplumun Kadınları
- 12.10.2018 – Vücudumuz Bir Hediyedir
- 01.10.2018 – Ayrımcılık Dehşetine Karşı Omuz Omuza
- 18.09.2018 – Adana’nın Yarışma Filmleri Göz Kamaştırıyor
- 11.09.2018 – Adana Film Festivali 25 Yaşında
- 09.09.2018 – Arafta Kalmışlara Dair
- 12.08.2018 – Kayıp Ozanlar Kuşağı
- 27.07.2018 – Kumsaldakiler
- 16.07.2018 – Nostaljinin Hüznü, Yaşamın Güzelliği
- 06.07.2018 – Bürokratın Yalnızlığı
- 04.06.2018 – Titrerim Mücrim Gibi Baktıkça İstikbalime
- 24.05.2018 – Dünyanın Tüm Kötülükleri
- 20.05.2018 – Cannes’da Altın Palmiyeler Sahiplerini Buldu
- 06.05.2018 – Cannes Film Festivali 71 Yaşında
- 05.05.2018 – Kirli Bir Düzende Temiz Kalmak Mümkün mü
- 25.04.2018 – 37. İstanbul Film Festivali’nden İzlenimler
- 05.04.2018 – 37. İstanbul Film Festivali Uluslararası Yarışma Filmlerini Beklerken
- 30.03.208 – 37. İstanbul Film Festivali Ulusal Altın Lale Adaylarına Bir Bakış
- 21.03.2018 – 37. İstanbul Film Festivali’nde Kaçırılmaması Gerekenler
- 15.03.2018 – İstanbul Film Festivali 37 Yaşında
- 08.03.2018 – Hayat, Aşk ve Kadınlar
- 01.03.2018 – Sevmek Özen Göstermektir
- 22.02.2018 – Rüya Projenin Arka Bahçesindekiler
- 15.02.2018 – Zor Zamanlara Dair Bir Peri Masalı
- 01.02.2018 – İnsanlıktan Umut Kesilmez
- 25.01.2018 – Çürümüş Bir Toplumda Mutlu Olmak Mümkün mü
- 22.01.2018 – Savaş Bitse de Nefret Dinmiyor
- 12.01.2018 – Basının Özgürlüğü mü, Hükümetin Güvenliği mi
- 04.01.2018 – Van Gogh’dan Sevgilerle
- 02.01.2018 – Acı da Haz da Yaşama Dair
- 25.12.2017 – 2017’den Benim Seçtiklerim
- 23.12.2017 – Yitik Umutların Peşinde
- 11.12.2017 – Huzur Maskesinin Ardındaki Dehşet
- 30.11.2017 – Daha İyi Bir Dünya İçin
- 28.11.2017 – 20. Randevu İstanbul Film Festivali’nde Kaçırılmaması Gerekenler
- 24.11.2017 – Hepimiz Bir Rüyadayız, Ölünce Uyanacağız
- 16.11.2017 – Suç ve Ceza
- 09.11.2017 – Kimse Bizi Görmek İstemiyor
- 06.11.2017 – Boğaziçi Film Festivali Parlak Bir Program Sunuyor
- 02.11.2017 – Hepimiz Birer Sürü Hayvanıyız
- 26.10.2017 – Biz Bir Şiir Okuduk
- 21.10.2017 – Büyük Kentin Küçük İnsanları
- 13.10.2017 – Haneke’nin Mutsuz Avrupa Tablosu
- 06.10.2017 – Toprak Ana’nın Çığlığı
- 01.10.2017 – 24. Uluslararası Adana Film Festivali’nin Ardından
- 24.09.2017 – Doğanın ve Kadınların İntikamı
- 22.09.2017 – Uluslararası Adana Film Festivali 24 Yaşında
- 17.09.2017 – Korku Öldürür
- 11.09.2017 – François Ozon’un Cinsellik Çeşitlemeleri
- 29.08.2017 – Halk İşi Soygun
- 17.08.2017 – Sanatın Amacı Üzerine Zihin Açıcı Bir Meditasyon
- 09.08.2017 – Yönetmenin Kafa Karışıklığı
- 22.07.2017 – Dunkirk’de Yaşam Mücadelesi Üzerine Benzersiz Bir Deneyim
- 19.07.2017 – Busan Treni’nde Dehşet
- 14.07.2017 – Celladın Çırağı
- 02.07.2017 – Güçlendikçe Zalimleşmek
- 15.06.2017 – Kimlik Arayışı, Mistisizm ve Teknoloji
- 30.05.2017 – Hizmetçi, İstanbul Modern’de Gösteriliyor
- 29.05.2017 – Cannes’da Altın Palmiyeler Sahiplerini Buldu
- 17.05.2017 – Cannes Film Festivali 70 Yaşında
- 07.05.2017 – Kamplara Bölünmüş Bir Toplumun Trajedisi
- 29.04.2017 – Hayat Uzun Sakin Bir Irmaktır
- 25.04.2017 – Aynı Rüyada Buluşmak
- 15.04.2017 – 36. İstanbul Film Festivali’nden Son İzlenimler
- 10.04.2017 – 36. İstanbul Film Festivali’nde Berlinale Rüzgarları
- 02.04.2017 – 36. İstanbul Film Festivali Ulusal Altın Lale Adaylarına Bir Bakış
- 23.03.2017 – 36. İstanbul Film Festivali’nde Kaçırılmaması Gerekenler
- 20.03.2017 – Bir Direniş Öyküsü
- 18.03.2017 – İstanbul Film Festivali 36 Yaşında
- 13.03.2017 – Pablo Larrain’den Yaman Bir Anti-Biyografi Denemesi
- 06.03.2017 – Aile ile Helâlleşmek
- 26.02.2017 – Jim Jarmusch ve Şiir
- 20.02.2017 – Ayışığı’nda Mavi Görünür Siyah Çocuklar
- 12.02.2017 – Toni Erdmann’dan Yaşam Dersleri
- 06.02.2017 – Kederin Portresi
- 29.01.2017 – Aşağılanma ve İntikam
- 25.01.2017 – Yakın Plan Yas
- 16.01.2017 – Amerikan Gençliğine Coşku Dolu Bir Bakış
- 02.01.2017 – Düş ve Gerçek
- 27.12.2016 – 2016’dan Benim Seçtiklerim
- 22.12.2016 – Meçhul Kızlar, Toplumsal Sorumluluklar
- 16.12.2016 – 19. Randevu İstanbul Uluslararası Film Festivali’nde Lav Diaz Sürprizi
- 10.12.2016 – Can Sıkıntısı
- 25.11.2016 – Savaşın Kazananı Yoktur
- 18.11.2016 – Güzel ve Dertli Ülkeye Kederli Bir Bakış
- 11.11.2016 – Kurban olmayı Reddeden Kadın
- 03.11.2016 – Kurgulanmış Tarihin Çıkmazları Üzerine
- 28.10.2016 – Almodovar’ın 66 Yaş Dinginliği
- 20.10.2016 – Bunu Hak Edecek Ne Yaptım
- 28.09.2016 – 23. Uluslararası Adana Film Festivali: Başarılı Bir Organizasyonun Ardından
- 20.09.2016 – Koyu Gri Bir Dünyada Pembe Umutlar
- 19.09.2016 – Adana Film Festivali 23 Yaşında
- 09.09.2016 – New York’un Küçük Adamları
- 05.09.2016 – Her Aile Sırlarla Yüklü Bir Adadır
- 26.08.2016 – Bosna’da Dinmeyen Gerilim
- 10.08.2016 – Dostum Kieslowski
- 01.08.2016 – Yıkıcı Bir Aşkın Günlüğünden
- 24.07.2016 – Atom Egoyan’dan Bellek ve İntikam Üzerine
- 17.07.2016 – Michael Moore Usulü Tek Kişilik İşgal
- 10.07.2016 – Avrupa’nın Sessizliği
- 02.07.2016 – Güneyli Sinemacının Stüdyo ile İmtihanı
- 25.06.2016 – Koyunlar ve İnsanlar
- 22.06.2016 – Bir Dahaki Sefere Banka Soyacağız
- 12.06.2016 – Suya Düşen Bedenler
- 05.06.2016 – Çocukluk Korkuları Üzerine Ürkütücü Bir Deneyim
- 30.05.2016 – Yaşam ile Ölümün Tam Sınırında
- 21.05.2016 – Anne, Kız ve Sınıf İlişkileri
- 08.05.2016 – 69. Cannes Film Festivali Altın Palmiye Adaylarına Bir Bakış
- 02.05.2016 – 35. İstanbul Film Festivali’nden Bir Avuç Belgesel
- 22.04.2016 – Ölüm ile Yaşam Arasında
- 11.04.2016 – Otto Preminger: Tabulara Karşı Çıkan Sinemacı
- 09.04.2016 – Kum Saati Sanatoryumu ile Alternatif Zaman Üzerine Bir Meditasyon
- 01.04.2016 – Hou Hsiao – Hsien Usulü Hipnotik Güzellik
- 26.03.2016 – 35. İstanbul Film Festivali’nde Kaçırılmaması Gerekenler
- 21.03.2016 – İstanbul Film Festivali 35 Yaşında
- 08.03.2016 – Chantal Akerman ile Bir Ömür
- 01.03.2016 – Bu Bir Peri Masalı Değil
- 18.02.2016 – Saul’un Seçimi
- 12.02.2016 – Fotoğrafın Öteki Yüzü
- 04.02.2016 – Aşk ve Özgürlük
- 30.01.2016 – Sistemi Sorgulayanlar
- 20.01.2016 – Hayat Kuşun Kanadında
- 14.01.2016 – Günahkârlar Kulübü
- 08.01.2016 – Bu Öyküde Prenslere Yer Yok
- 01.01.2015 – 2015 Yılının En İyi 10 Filmi
- 27.12.2015 – Yorgos Lanthimos’un Oyunbaz Evrenleri
- 17.12.2015 – Star Wars Efsanesine Yakışan Devam Filmi
- 10.12.2015 – Üç Perdelik Steve Jobs
- 03.12.2015 – Sisli Puslu Havalarda
- 27.11.2015 – Vahşi Batı’da Bir Romeo
- 19.11.2015 – Annenin Ölümü
- 14.11.2015 – Hayal Kavuşmalar
- 04.11.2015 – Karanlıkta Kaybolanlar
- 29.10.2015 – Rosetta, Serap ve Diğerleri
- 23.10.2015 – Mustang ya da Bir Başkaldırı Öyküsü
- 16.10.2015 – Hepimiz Kısmetin Elindeyiz
- 04.10.2015 – Acımasız Olan Zaman
- 22.09.2015 – At İzi İt İzine Karıştığında
- 11.09.2015 – Cellatla Yüzleşme
- 05.09.2015 – Hiçbir Sistem Güvenli Değildir
- 23.08.2015 – David Gordon Green’in Yalnız Adamlar Albümünden
- 11.08.2015 – Klostrofobik Evlilik Gerilimi
- 04.08.2015 – Soluk Soluğa Bir Berlin Gecesi
- 27.07.2015 – Bedenlere Hapsolmuş Tedirgin Ruhlara Dair
- 19.07.2015 – Melodramın Koyu Karanlığında
- 11.07.2015 – Kapitalizme Ayak Uydurma Hikâyesi
- 03.07.2015 – Danimarkalı Yönetmenden Western’e Saygı
- 25.06.2015 – Cafer Panahi’nin Sinemaya Aşk Mektubu
- 20.06.2015 – Şiddet ve Cinsellik Altyazısız
- 04.06.2015 – Tutkuları ve Korkularıyla Yves Saint Laurent
- 23.05.2015 – Çölde Bir Aksiyon Operası
- 18.05.2015 – Aşk Zahmetli İştir
- 14.05.2015 – İçinden Kelebekler Geçen Aşk Hikayesi
- 10.05.2015 – Tehlikeli Zamanlar
- 03.05.2015 – İnsanlığın Kurtuluşu Mümkün müdür?
- 25.04.2015 – Festivalin İran Sineması Seçkisinden Vizyondaki Oryantalist Vampir Hikâyesine
- 15.04.2015 – Vahşet Anılarının Şahidi Bir Sedef Düğme
- 11.04.2015 – Festivalin İlk Haftasında Öne Çıkanlar
- 08.04.2015 – Festivalde Bruno Dumont İmzalı Bir İnsanlık Komedyası
- 02.04.2015 – Evvelden ya da Bir Ulusun Çöküşünün Kronolojisi
- 27.03.2015 – 34. İstanbul Film Festivali’nde Kaçırılmaması Gerekenler
- 15.03.2015 – Gökten İnen Prenses
- 08.03.2015 – Devrimin Öksüz Çocukları
- 05.03.2015 – Ölüm Bizi Ayırıncaya Dek
- 01.03.2015 – Nefes Aldıkça Umut Vardır
- 25.02.2015 – Birdman ya da Aktörün Varolma Savaşı
- 22.02.2015 – Anne ve Özgürlük
- 19.02.2015 – Kadın Sanatçının Kimlik Mücadelesi
- 15.02.2015 – Alice Kaybetme Sanatını Öğreniyor
- 12.02.2015 – Martin Luther King’in Özgürlük Hayali
- 09.02.2015 – Çekirdek Aile Panikte
- 05.02.2015 – Işığı Kutsayan Sanatçının Aykırı Portresi
- 02.02.2015 – Amerikan Rüyasının Koyu Karanlığında
- 24.01.2015 – Kara Kıtadan Acı Bir Çığlık
- 25.01.2015 – Davulcunun İktidar Mücadelesi
- 21.01.2015 – 2014 Yılının En İyi Filmleri
- 16.01.2015 – Merhametli Yüce Tanrı’nın Sessizliği
- 11.01.2015 – Hollywood Ateşinde Yanmak
- 06.01.2015 – Doğa Verir, Doğa Alır
- 28.12.2014 – Varoluşa Kafa Yoran Güvercinin Gözünden
- 26.12.2014 – Mücadele ve Mutluluk
- 24.12.2014 – Oyuncunun Korkularına Dair
- 20.12.2014 – Buda’nın Ölümü
- 14.12.2014 – Özgürlük Ateşi Sönmeyecek
- 08.12.2014 – Sürüngenin Gece Yolculuğu
- 03.12.2014 – Bir Yazı Dönümü Gecesi İtirafları
- 01.12.2014 – Popüler Sinemada Devrimin Ayak Sesleri
- 12.11.2014 – Uzaya Çık, Çocukları Kurtar!
- 09.11.2014 – Selanik’te Ödüller Sahiplerini Buldu
- 06.11.2014 – Selanik Film Festivali’nden İzlenimler
- 28.10.2014 – 55. Uluslararası Selanik Film Festivali Başlıyor
- 20.10.2014 – Babalar ve Oğullar
- 17.10.2014 – Herkesin Sihire İhtiyacı Var
- 09.10.2014 – Bir Savaş Sanatı Olarak Evlilik
- 05.10.2014 – Drakula Efsanesine Alternatif Başlangıç
- 27.09.2014 – Bir Başka Kimliğin İzinde
- 22.09.2014 – 13. Filmekimi’nde Deneyimli Ustalar, Taze Keşifler
- 14.09.2014 – Filmekimi 2014’de Kaçırılmaması Gerekenler
- 09.09.2014 – Aktörün Hüzünlü Vedası
- 31.08.2014 – Sinema Bir Şenliktir
- 26.08.2014 – Sivas’ın Venedik Macerası Başlıyor
- 19.08.2014 – Anneler ve Oğullar
- 11.08.2014 – Cuma Gecesinden Pazar Akşamına
- 04.08.2014 – Kayıp Zamanın İzinde
- 31.07.2014 – Kadının Adının Olmadığı Topraklarda
- 26.07.2014 – Alacakaranlık Kuşağından Sinyal Var
- 22.07.2014 – Çölde Tek Başına
- 17.07.2014 – Bu Havai Fişekler Kaybedenler İçin
- 13.07.2014 – Kuzeyli Ustadan Tehlikeli Masallar
- 08.07.2014 – Kelly Reichardt’ın Minimalist Dünyasında Suç ve Ceza
- 05.07.2014 – Avustralya Fonunda Distopik Western
- 29.06.2014 – Edinburgh’da Kim Daha Pislik
- 22.06.2014 – Öteki Ben’in Dayanılmaz Çekiciliği
- 12.06.2014 – Ayazda Kalmış Yüreklere Bir Neşter Daha
- 05.06.2014 – Amerikan Sivil Haklar Mücadelesi Tarihine Tanıklık
- 25.05.2014 – Cannes’da Zafer Kış Uykusu’nun
- 19.05.2014 – Godzilla’nın Düşündürdükleri
- 15.05.2014 – Kopyalanmış Adam
- 13.05.2014 – 67. Cannes Film Festivali Başlıyor
- 09.05.2014 – Kayıp Evladın İzinde
- 04.05.2014 – Gerçek Bir Psikoterapi Öyküsü
- 22.04.2014 – Onur Ünlü’ye ve İnsanlık Onuruna Teşekkürler
- 18.04.2014 – Festivalin En Güzel Sürprizi
- 16.04.2014 – Festivalden Ulusal Yarışma İzlenimleri
- 13.04.2014 – Festivalin Uluslararası Yarışma Filmleri Görücüye Çıkıyor
- 07.04.2014 – Afrikalının Özgürlüğüne Giden Yol
- 05.04.2014 – Festivale Yürek Titreten Bir Başlangıç
- 29.03.2014 – Hak Hukuk Mücadelesi
- 27.03.2014 – Mayınlı Bölgeden Notlar
- 19.03.2014 – Festivalde Kaçırılmaması Gerekenler
- 16.03.2014 – Miyazaki’den Berkin’e…
- 10.03.2014 – Duvarların Parçaladığı Hayatlar
- 10.03.2014 – Kahraman Bakkal Süpermarkete Karşı
- 01.03.2014 – Çatısı Uçmuş Evler, Miras Mutsuzluklar
- 28.02.2014 – Costa-Gavras Çağdaş Diktatörlere Karşı
- 20.02.2014 – Muhteşem Anneler
- 16.02.2014 – Jarmusch’un Entellektüel Vampirleri
- 13.02.2014 – Beklenmedik Biçimde Belirir Aşk
- 13.02.2014 – Mary Poppins Yazarının Disney Usulü Öyküsü
- 11.02.2014 – Kurt Satıcının Önlenemez Yükselişi
- 09.02.2014 – Tek Gerçek Roma’nın Görkemli Güzelliği
- 04.02.2014 – Geçmiş ile Gelecek Arasında
- 30.01.2014 – Disney’den Feminist Bir Bakış
- 26.01.2014 – Hastalıklı Bir Toplumun Anatomisi
- 23.01.2014 – Hayat Kaybedişler Üzerinedir
- 22.01.2014 – Her Şey Hayatta Kalabilmek İçin
- 19.01.2014 – Tutunamayanların Şerefine
- 13.01.2014 – Gloria Tek Başına Dans Ediyor
- 10.01.2014 – Anneler ve Büyümesine İzin Verilmeyen Oğullar
- 03.01.2014 – Walter Mitty’nin Çağ Atlamış Gündüz Düşleri
- 29.12.2013 – Hollywood Usulü 47 Ronin
- 28.12.2013 – Gencecik Bir Gündüz Güzeli
- 26.12.2013 – Havada Devrim Kokusu Var
- 24.12.2013 – 2013’ün En İyileri
- 20.12.2013 – Küçük Bir Sinema Mucizesi
- 04.12.2013 – Hüzünlü Bir Sonbahar Sonatı
- 29.11.2013 – Bir Vampir Hikayesi
- 24.11.2013 – Küflenmiş Toplum Düzeni, Yıpranmış Birliktelikler
- 08.11.2013 – İstanbul Modern’de Hithcock Şöleni
- 07.11.2013 – Gençliğe ve Cinsel Özgürlüğe Adanmış Bir Başyapıt
- 04.11.2013 – İnsan Endişeden Yaratılmıştır
- 30.10.2013 – Frances’ın Tek Kişilik Dansı
- 25.10.2013 – Büyüklerin Dünyasında Arada Kalmış Çocuklar
- 18.10.2013 – İbretlik Bir Onur Mücadelesi
- 16.10.2013 – Yabancıların Arzuları Üzerinden Şekillenen Hayatlar
- 09.10.2013 – Moebius ya da Kim Ki-Duk Usulü Cinsellik ve Şiddet
- 26.09.2013 – Hayat Bizi Kıskanır
- 15.09.2013 – Hadi Alışverişe Çıkalım
- 08.09.2013 – Kahve Telvesinde Saklı Umutlar
- 07.09.2013 – Körü Körüne Boyun Eğmektir Öldürücü Olan
- 28.08.2013 – Amerikan Solu Geçmişle Hesaplaşıyor
- 20.08.2013 – Aile Bir Takımdır
- 19.08.2013 – Lore ya da Masumiyetin Yitirilişi
- 15.08.2013 – Stay Hungry, Stay Foolish
- 08.08.2013 – Hollywood Dehlizlerinde Kaybolmak
- 04.08.2013 – Rastgele Baltasar
- 03.08.2013 – Aktörler ve Randevular
- 26.07.2013 – Yaşlılık ve Yaklaşan Ölüme Ağıt
- 25.07.2013 – Bruno Dumont’un Gözüyle Camille Claudel
- 24.07.2013 – Bu Dünyadan Geçip Gitmeden Önce
- 16.07.2013 – Nicolas Winding Refn, Baba ile Hesaplaşmayı Sürdürüyor
- 15.07.2013 – Diren Thérèse Desqueyroux
- 01.07.2013 – Atadan Kalma Topraklar Tehdit Altında
- 30.06.2013 – Mesele Yalnızca Baldan İbaret Değil
- 22.06.2013 – Vicdani Sorumluluktan Kaçmak Mümkün mü?
- 09.06.2013 – Çam Ağaçlarının Ötesinde Üç Perdelik Trajedi
- 03.06.2013 – Hannah Arendt ile Totalitarizmin Kökenleri Üzerine
- 28.05.2013 – Soluk Soluğa İzlenen Oscarlı Bir Belgesel
- 27.05.2013 – François Ozon Aile Kurumunu Sorgulamayı Sürdürüyor
- 26.05.2013 – Cannes’da Ödüller Sahiplerini Buldu
- 25.05.2013 – Cannes Film Festivali’nde Sona Yaklaşırken
- 23.05.2013 – Cannes’da Amerikalı Bağımsızlar, Marjinal Hayatlar
- 21.05.2013 – Cannes’da Oluk Oluk Kan, Liberace’nin Işıltısı ve Roma’nın Görkemli Güzelliği
- 19.05.2013 – Cannes’da Bir Radikal ve Coen Kardeşler
- 17.05.2013 – Baz Luhrmann Usulü Gatsby
- 17.05.2013 – Cannes’da Psikoterapi ve Babalık Davası
- 15.05.2013 – Cannes’da İranlı ve Çinli Ustaların Günü
- 14.05.2013 – Cannes Film Şenliği Başlıyor
- 12.05.2013 – Cennetlik Bernie’nin İnanılması Zor Gerçek Hikayesi
- 02.05.2013 – Sınırda Yaşayan İnsanların Tutunma Çabaları
- 29.04.2013 – Yaşamın Yükünü Sırtlayan Kadınlar
- 26.04.2013 – Hollywood’a Hoşgeldin Park Chan-Wook
- 22.04.2013 – İnsan Ruhunun Dipsiz Karanlığında
- 13.04.2013 – Bir Festival Daha Sona Ererken
- 13.04.2013 – Carlos Reygadas Saf Gerçeğin Peşinde
- 09.04.2013 – Danis Tanovic’in Filmi Festivale Bomba Gibi Düştü
- 09.04.2013 – Festivalin Onur Konuğu Costa Gavras Çağdaş Diktatörlere Karşı
- 09.04.2013 – Altın Ayı Ödüllü Romanya Filmi Festivalde
- 06.04.2013 – Uluslararası Yarışmanın Altın Lale Adayları Görücüye Çıkıyor
- 02.04.2013 – Festivalin Formda Ustaları ve Parlak Bir Keşif
- 31.03.2013 – Festivalde İlk Günün Filmleri ve Bir Başyapıt
- 30.03.2013 – Festivale ‘Hafif, Çok Hafif’ Bir Başlangıç
- 29.03.2013 – Gerilim Filmlerinin Unutulmaz Yönetmeni
- 23.03.2013 – Tek İstediğim Beni Sevmeniz
- 16.03.2013 – Kırmızı Başlıklı Kız ve Kurtlar
- 16.03.2013 – İlişkilerin Dinamiği Üzerine Çağdaş Bir Sinema Dersi
- 15.03.2013 – Festival Jüri Üyesinden Kadınlar Üzerine
- 10.03.2013 – Festivalde Kaçırılmaması Gereken Filmler
- 02.03.2013 – Sefiller ya da Müzikali Beyazperdede İzleme Deneyimi
- 24.02.2013 – Cinsellik Herkesin Hakkı
- 16.02.2013 – Uzak Doğulu Masal Anlatıcısıyla Kaldığımız Yerden
- 10.02.2013 – Aşk, İnanç, Dogmalar ve Seçimlerimiz Üzerine
- 10.02.2013 – Amerikan Halkına Moral Olsun
- 02.02.2013 – Zincirlerinden Boşanmış Django
- 26.01.2013 – Benim Annem Güzel Annem
- 26.01.2013 – Faşist Diktatöre Hayır
- 11.01.2013 – Kanunsuzluğun Kanun Olduğu Yıllar
- 11.01.2013 – Altmışlık Delikanlı Zor Durumda
- 11.01.2013 – Dünyanın Sonu Üzerine Fantastik Bir Deneme
- 04.01.2013 – Kırık Kalpler İçin Umut Işığı
- 29.12.2012 – 2012 Yılının En İyi On Filmi
- 29.12.2012 – Romandan Beyazperdeye Pi’nin Yaşamı
- 28.12.2012 – Yeni Başlayanlar İçin Anna Karenina
- 20.12.2012 – Amerikan Usulü Öldürme Üzerine İki Film
- 14.12.2012 – Suçlar, Kabahatler, Yalan Zaferler
- 14.12.2012 – Toprağın İçindeki Oyukta Bir Hobbit Yaşardı
- 06.12.2012 – Uçuş, İzleyicisini Ters Köşeye Yatırıyor
- 30.11.2012 – Küllerinden Yeniden Doğmak
- 30.11.2012 – Argo Ya da Ben Affleck’in Önlenemez Yükselişi
- 22.11.2012 – Karanlıklar Prensi Baba Olursa
- 16.11.2012 – Havana’dan İnsan Manzaraları
- 07.11.2012 – Zordur Erkeklik Halleri
- 07.11.2012 – Eli Kanlı Kutsal Aile
- 07.11.2012 – Tim Burton Tam Formunda
- 01.11.2012 – Bond Köklerine Dönüş Yapıyor
- 01.11.2012 – Babamın Sesi ya da Geçmişin Acılarıyla Yüzleşmek
- 25.10.2012 – Çağlar Boyu Adalet ve Özgürlük Mücadelesi
- 24.10.2012 – Alt Sınıfların Payına Düşen
- 20.10.2012 – Histeri ile Başetmenin Yaratıcı Yolları
- 18.10.2012 – Stop Motion Animasyon ile Korku Türü’nün Yeni Birlikteliği
- 11.10.2012 – Stalin’in Gazabından Nazi Zulmüne
- 08.10.2012 – 19. Adana Altın Koza Film Festivali: Başarılı Bir Organizasyonun Ardından
- 04.10.2012 – Seyirciler Bu Kez Kadınlar
- 03.10.2012 – Tahrip Edilmiş Cennet
- 27.09.2012 – Hayat, Aşk, Ölüm