Tek İstediğim Beni Sevmeniz

Fassbinder’in ünlü filminden başlığını ödünç aldığım yazım, bu hafta tek bir kopyayla gösterime giren ‘Hayat Avcısı’ üzerine. Geçtiğimiz yıl uluslararası şenliklerde büyük ilgi görmüş olan bu yapım, ülkemizde ilk kez gösterildiği 12. İf Bağımsız Filmler Festivali’nin kitapçığındaki çok yerinde saptamayla akıl almaz bir belgesel, özgün adı (The Imposter) doğrultusunda bir büyük sahtekârlık ve dolandırıcılık hikâyesi.

Filmin gerçek karakteri Frederic Bourdin, çocuk yaştaki Fransız anne ile Cezayirli babanın evlilik dışı çocukları. Bir ailesi hiç olmamış. Kendini bildi bileli hep insanlar tarafından sevilen, kabul gören biri olmak istemiş. Bu sevgi arsızı genç adam insanları kandırmayı, türlü yalanlarında son derece inandırıcı olmayı çok erken yaşlarda öğrenmiş. Dört yıl önce kaybolmuş, fiziği kendisine hiç benzemeyen Amerikalı Nicholas Barclay’in yerine geçme teşebbüsünün çılgınca olduğunun kendisi de farkında. Önce kahverengi saçlar sarıya boyanıyor. Göz rengini değiştiremiyor gerçi ama Nicholas’ın vücudundaki dövmelerin benzerini yaptırmayı ihmâl etmiyor. Benzeme operasyonu pek başarılı olmamasına rağmen kayıp çocuğun acılı ailesi gönüllü olarak bu oyuna rıza gösterir. Ancak yalanların kartopu gibi büyüyerek içinden çıkılmaz hale getirdiği oyun nereye kadar devam edecektir.

‘Hayat Avcısı’ gerçek kişilerle röportajlar ve profesyonel oyuncuların yer aldığı canlandırmalar eşliğinde değme polisiye hikâyelere taş çıkartan bir serüveni soluk soluğa anlatıyor. Yaman dedektif öykülerinde olduğu gibi yeni sorular ve şüphelerle beklentileri alt üst etmeyi başarıyor. İnsanoğlunun karanlık bölgelerine çıkılan nefes nefese bir yolculukta, gerçeklik, algılarımız, kandırmak, gönüllü kandırılmak üzerine izleyicisini soru yağmuruna tutuyor.

Bu sevgi arsızı hayat hırsızının inanması güç gerçek hayat hikâyesinin İngiliz yönetmeni TV belgeselleriyle tanınan Bart Layton. Uluslararası şenliklerdeki ödüllerin yanı sıra geçtiğimiz ay ilk film dalında verilen Bafta ödülünü de yapımcı Dimitri Doganis ile paylaşmış. Eşine benzerine kolay rastlanmayan filmlerden ‘Hayat Avcısı’. Şimdilik sadece Altunizade Capitol Sinemaları’nda gösteriliyor.

(23 Mart 2013)

Ferhan Baran

ferhan@ferhanbaran.com