Festival Jüri Üyesinden Kadınlar Üzerine

32. İstanbul Film Festivali’nin Uluslararası Yarışma jüri üyelerinden Malgoska Szumowska’nın geçtiğimiz yıl festival programında da yer almış sondan bir önceki filmi Kadınlar / Elles ticari gösterimini sürdürüyor. Başta Wajda olmak üzere Polonya sinemasının büyük ustalarını yetiştirmiş Lodz Sinema Okulu mezunu Szumowska’nın filmi 2012 Berlin Panorama’nın açılışında ilk kez görücüye çıkmış. Fransız sinemasının ikonlarından Juliette Binoche’un canlandırdığı ana karakter Parisli Anne, kadın dergilerine makaleler yazan kırklı yaşlarda iki çocuk sahibi bir araştırmacı gazeteci. Hazırlamakta olduğu dosya ise eskort öğrenci kızlar üzerine. Anne’ın biri Fransız diğeri Polonyalı iki öğrenci kız ile yaptığı röportajlarla şekillenen araştırma süreci genç kadının ahlak, özgürlük gibi kavramları yeniden gözden geçireceği farklı bir dünya ile tanışmasını sağlıyor. Ve fahişelik yapan başına buyruk iki genç kız ile ilişkileri Anne’ın para, aile, cinsellik hakkındaki dört köşeli inançlarını sorgulamasına yol açıyor.

1973 doğumlu Polonyalı yönetmen, çağımızın toplumsal fenomenlerinden biri haline gelmiş öğrenci fahişeliğine soğukkanlı bir şekilde yaklaşmış. Çoğunluğu babaları yaşında olan adamlarla ilişkiye giren alt sınıfa mensup genç kızların bu yolla para ve özgürlük arayışlarını hiçbir yargıda bulunmadan, cinema verite tarzında bir yaklaşımla incelemiş. Gündüz güzellerinin öncüllerine kıyasla çok daha cüretkâr seks fantezileri ve Anne’ın günlük rutin ev işlerini koşut kurguyla aktarma yoluyla farklı kadın yaşamlarının karşıtlığını vurgulamış, farklı özlemlerin altını çizmiş. Bu arada kadın dostluğu ve dayanışması üzerine ilginç anlar yakalamış.

Szumowska filmlerini sansasyonel konular üzerine inşa etmeyi seviyor. Önümüzdeki günlerde İstanbul Film Festivali’nde gösterilecek olan yeni filmi bu kez erkek karakterler üzerine odaklanmış. Geçtiğimiz ay Berlin Film Şenliği’nde ilk kez gösterildikten sonra din ve cinsellik tartışmalarının odağına yerleşen …Adına / W Imie, Polonya kırsalında bir rahibin genç bir delikanlıyla kurduğu yakınlık ve cinselliğinin sorgulanması üzerine. Filmi izlemek ve gösterim sonrası Szumowska ile söyleşmek isteyen sinemaseverler kaçırmasın.

(15 Mart 2013)

Ferhan Baran

ferhan@ferhanbaran.com