34. İstanbul Film Festivali’nde Kaçırılmaması Gerekenler

34. İstanbul Film Festivali heyecanı başlıyor. Kitapçıklar sinemalara dağıtıldı, Lale Kart üyelerine bilet satışları başladı bile. Sinema şöleni 04 – 19 Nisan günleri arasında bu yıl. İki salonuyla Beyoğlu Atlas ve Kadıköy Rexx Sinemaları’yla birlikte Beyoğlu Beyoğlu, Ortaköy Feriye, Fransız Kültür Merkezi, İstanbul Modern ve Pera Müzesi perdelerini festival filmlerine açıyor.

Film festivallerinin önde gelen işlevlerinden biri kuşkusuz yeni sinemacıları, bilinmeyen sinemaları tanıtmak, sinemaseveri bir keşif yolculuğuna çıkartmaktır. 34. festivalin programını incelediğimizde bu seneki seçkinin bu açıdan büyük bir özenle oluşturulduğunu sevinçle görmekteyiz. Arjantin sinemasının aykırı isimlerinden Lisandro Alonso’nun ‘Liverpool’ dışında bizde pek bilinmeyen filmlerinden oluşan toplu gösteri bu açıdan önemli.

Uzun kuyruklar öncesinde seçimlerinize katkıda bulunmak için hazırlanmış 15 filmlik geleneksel kişisel öneri listemi oluşturan yapımlar şöyle sıralanıyor :

1- Evvelden / Lav Diaz
2- Küçük Serseri / Bruno Dumont
3- Hayal Ülkesi (Jauja) / Lisandro Alonso
4- Gizli Kusur / Paul Thomas Anderson
5- Eisenstein Meksika’da / Peter Greenaway
6- Postacının Beyaz Geceleri / Andrey Konchalovsky
7- Taksi / Cafer Panahi
8- Özgürlük Tepesi / Hong Sang-Soo
9- Victoria / Sebastian Schipper
10- Mahkeme / Chaitanya Tamhane
11- Sonsuz Hüzün / Jorge Perez Solano
12- Aç Kalpler / Saverio Costanzo
13- Beden / Malgorzata Szumowska
14- Ders / Kristina Grozeva – Petar Valchanov
15- Kızıl Amnezi / Wang Xiaoshuai

Festival birbirinden ilginç belgeseller sunuyor bu yıl yine. Bunlar arasından özellikle üç tanesini kaçırmamanızı öneriyorum.

1- Sedef Düğme / Patricio Guzman:
Bizde gösterilmemiş bir önceki muhteşem filmi ‘Işığa Özlem’de Atamaca çölünde yok edilenlerin hikâyesini belgeleyen Şili’li sinemacı bu kez yaşamın temel kaynağı suyun hafızasına kulak verirken ülkesinin karanlık geçmişini eşelemeye devam ediyor.

2- Caligari’den Hitler’e / Rüdiger Suchsland:
Geçen yılki festivale ‘Caligari: Korku Sinemaya Geldiğinde’ belgeseliyle konuk olan Alman sinema yazarı ve yönetmen bu kez Siegfried Kraucauer’in aynı adlı ünlü eserinden yola çıkarak Weimar dönemi Alman sinemasını mercek altına alıyor.

3- Ulusal Müze / Frederick Wiseman:
Dünyanın en büyük müzelerinden biri olan Londra’daki ‘National Gallery’ usta sinemacı Wiseman’ın yeni belgeseline konu olmuş. Müzenin farklı odalarındaki tablolar aracılığıyla resim ve hikâye anlatma sanatları arasındaki ilişki inceleniyor.

Türk Sinematek Derneği’nin kuruluşunun 50. yılı şerefine ve rahmetli Onat Kutlar’ın anısına programa alınmış Luchino Visconti’nin benzersiz eseri ‘Leopar’ ile iki ay önce kaybettiğimiz İtalyan usta Francesco Rosi’nin anısına gösterilecek olan ve kentsel dönüşüm yolsuzluğu üzerine 52 yıl sonra bugün hâlâ güncelliğini koruyan politik başyapıt ‘Şehrin Üzerindeki Eller’ ise festival seçkisinin önemli klasik yapımları arasında yer alıyor.

Tüm sinemaseverlere iyi seçimler, heyecan verici keşifler şimdiden.

[Festival biletlerinin genel satışı 28 Mart Cumartesi günü 10:30’dan itibaren Biletix satış kanallarından (0216 556 98 00 / biletix.com ve satış noktaları) ve saat 10:00 – 19:00 arasında, hizmet bedeli eklenmeden Atlas ve Rexx Sinemaları’nda yapılıyor.]

(27 Mart 2015)

Ferhan Baran

ferhan@ferhanbaran.com