Boğaziçi Film Festivali Parlak Bir Program Sunuyor

Uluslararası Boğaziçi Sinema Derneği ile İstanbul Medya Akademisi tarafından bu yıl 17 – 26 Kasım tarihleri arasında yapılacak olan 5. Uluslararası Boğaziçi Film Festivali heyecan verici programıyla dikkat çekiyor. Festival, aktör George Clooney’nin yönettiği, başrollerinde Matt Damon, Julianne Moore ve Oscar Isaac gibi ünlü oyuncuların yer aldığı ‘Suburbicon’ ile açılıyor. Venedik Film Festivali’nde dünya prömiyerini yapan film, 50’li yıllarda herkese refahın vaadedildiği banliyönün görünmeyen yüzünü deşeleyen, senaryo ortağı Coen biraderlerin damgasını vurduğu ilgiye değer bir kara güldürü.

Festival bu yıl, yaratıcı sinemanın yaşayan büyük ustalarından Béla Tarr’ı konuk ediyor. Macar sinemacı, ‘Karanlık Armoniler / Werkmeister Harmóniák’, ‘Londra’daki Adam / A Londoni Férfi’ ve ‘Torino Atı’ / A Torino Ló’ filmlerinin yer aldığı retrospektifinin yanı sıra, izleyicilere açık ‘Ustalık Sinema Dersi’ ile heyecanla bekleniyor. Şenliğin bir diğer önemli konuğu ise pek çok kült televizyon dizisinin yönetmenliğini yapmış Amerikalı sinemacı Bobby Roth. Festivalde bir sinema dersi verecek olan sinemacının 10 bölümlük eğitim serisi katılımcılara armağan olarak dağıtılacak.

Festivalin dünya sinemasından bölümü, 2017’nin en iyi filmlerinden ilgiye değer bir seçki sunuyor. Bunlar arasında Andrei Zvyagintsev’in son Cannes şenliğinde hayranlıkla karşılanmış etkileyici Putin Rusya’sı eleştirisi ‘Sevgisiz / Nelyubov’, Japon yönetmen Naomi Kawase’nin yine Cannes ana seçkisinde yer almış şiirsel yapıtı ‘Aşkın Gözü / Hikari’, Woody Allen’ın 1950’lerde geçen son filmi ‘Dönme Dolap / Wonder Wheel’, Şilili yönetmen Niles Atallah’ın Rotterdam’dan jüri özel ödüllü deneysel çalışması ‘Rey’, yine Rotterdam’da keşfedilmiş Daan Baker’in yönettiği Hollanda yapımı ‘Değerli Vaktim / Quality Time’ özellikle dikkat çekiyor.

Festival ulusal ve uluslararası olmak üzere uzun ve kısa metraj kurmaca ve belgesel filmler dalında para ödüllü yarışmalar düzenliyor. Bülent Öztürk imzalı ‘Mavi Sessizlik’ ile Pelin Esmer’in şiirsel yapıtı ‘İşe Yarar Bir Şey’ Ulusal Yarışma’nın sekiz filmlik seçkisinin öne çıkanları. Uluslararası Uzun Metraj Filmler Yarışması’nın jüri başkanlığını, bizde gösterilmiş olan ‘Çocuklar / Djeca’ filminin Bosna Hersek’li kadın yönetmeni Aida Begic üstleniyor. Sanatçının Şanlıurfa’da bir yetimhanede kalan Suriyeli mülteci çocukları konu alan son filmi ‘Bırakma Beni / Never Leave Me’ de festivalin merakla beklenen filmlerinden. Uluslararası Yarışma’da -festival sırasında ülkemize gelecek olan- tanınmış İranlı yönetmen Majid Majidi’nin geçtiğimiz ay Londra Film Festivali’nde dünya prömiyerini yapmış son filmi ‘Bulutların Ötesinde / Beyond The Clouds’ ile Mısırlı yönetmen Amr Salam’ın ‘Şeyh Jackson’ filmleri ilk bakışta göze çarpanlardan. Aynı bölümde, aralarında Cristian Mungiu başkanlığındaki Şanghay Film Festivali jürisinden en iyi yönetmen ve sinematografi ödüllerini almış Rus sinemacı Ivan Bolotnikov imzalı deneysel çalışması ‘Kharms’ın da bulunduğu bir dizi keşfe değer ödüllü ilk filmin yer aldığını ayrıca not düşelim.

Festival seçkisinin ‘Uzun Yürüyüş’ başlıklı bölümü Suriyeli göçmenler üzerinden çağımızın kanayan mülteci sorununa dikkat çekmeyi amaçlamış. Aida Begic’in son çalışmasının da yer aldığı bu bölümün diğer filmleri çarpıcı belgesel ‘Çimentonun Tadı’ ile son Cannes şenliğinin ilgiyle karşılanmış fantastik ögelerle bezeli Kornel Mundruczo filmi ‘Jüpiter’in Uydusu / Jupiter’s Moon’.

Bu yazıda yer alan sınırlı seçki dışında keşfedilmeye değer ilginç filmlerle dolu bir program vaadediyor festival. Uzunu, kısası, belgeseli ve animasyonuyla izleyicileri koşturmacalı bir hafta bekliyor. Filmler Beyoğlu Atlas, Beyoğlu Beyoğlu ve Kadıköy Kadıköy Sinemaları’nda gösteriliyor. Tüm sinemaseverlere iyi seçimler, heyecan verici keşifler şimdiden.

(06 Kasım 2017)

Ferhan Baran

ferhan@ferhanbaran.com