İstanbul Film Festivali 37 Yaşında

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen, ülkemizin en kapsamlı uluslararası sinema etkinliği İstanbul Film Festivali bu yıl 37. yaşını kutluyor. Aradan geçen yıllar boyunca yepyeni ve dinamik sinemacı kuşaklara okul olmuş baharın müjdecisi festivalimiz, bir kez daha Türkiye ve dünya sinemasının en nitelikli örneklerinin yer aldığı zengin programıyla, 06 – 17 Nisan tarihleri arasında kentin iki yakasında farklı mekânlar ve 9 ayrı sinema salonunda sinemaseverlerle buluşmaya hazırlanıyor. Festivalde gösterimlerin yanı sıra, her sene olduğu gibi, konuk yönetmen ve oyuncuların katılımıyla gerçekleştirilecek söyleşiler, konserler ve özel etkinlikler de yer alıyor.

İstanbul Film Festivali ve ana sponsor Vodafone Red işbirliği bu yıl getireceği teknolojik yeniliklerle festivalin daha geniş kitlelere ulaşmasını sağlamayı amaçlamış. 37. festivalin açılış ve kapanış törenleri gibi birçok etkinliği canlı izlenebilecek. Bu yıl Beyoğlu ‘Yapı Kredi Kültür Sanat’ta yer alacak ‘Festival Merkezi’nde gerçekleştirilecek söyleşiler ve festivalin ulusal ve uluslararası konuklarıyla gerçekleştirilecek seçili röportajlar dijital ortamda takip edilebilecek. Sinemaseverler sadece İstanbul’dan değil, tüm Türkiye’den saatleri ve programı festival tarafından duyurulacak dijital seanslarda film izlemenin keyfine varacaklar.

Programına aldığı 198 uzun metrajlı, 12 kısa filmden oluşan görkemli programıyla sinemaseverleri yine epeyce koşuşturacağa benzeyen festival, dünya sinemasının en saygın yönetmenlerinden Ingmar Bergman’ı doğumunun 100. yılında özel bir seçkiyle anıyor. Bu bölüm için Türkiye’den 10 yönetmen İsveçli ustanın çağdaş sinema sanatına yön vermiş filmlerinden kendilerini en çok etkileyenleri seçtiler. Semih Kaplanoğlu’ndan Reha Erdem’e 10 tanınmış sinemacımız ‘Yaban Çilekleri’nden ‘Güz Sonatı’na Bergman filmlerinin festival gösterimlerini bizzat sunacaklar.

Geçtiğimiz günlerde açıklanan 37. yıl seçkisi, her sinemaseverin iştahını kabartacak bir çeşitlilik içeriyor. Festivalin ‘sinema tutkusu’ndan yola çıkan yeni bölümlerinden ‘Cinemania’ ve ‘Gömülü Hazineler’ kapsamında usta sinemacıların başyapıtları, kayıp, kült veya yeniden gündeme gelmiş klasiklerin dijital restore edilmiş sinema kopyaları yer alıyor.

‘Cinemania’ kapsamında, iki yıl önce aramızdan ayrılan İranlı usta Abbas Kiarostami’nin fotoğraf ve tablolardan esinlenmiş her biri dört buçuk dakikalık 24 kısa filmden oluşan sinemaya veda mektubu ’24 Kare’, Eylül ayında kaybettiğimiz Harry Dean Stanton’ın anısına gösterilen Wim Wenders imzalı kült başyapıt ‘Paris Texas’, yine yakınlarda yitirdiğimiz Jeanne Moreau anısına programda yer alan François Truffaut klasiği ‘Siyah Gelinlik / La Mariée Etait En Noir’ ilk bakışta dikkat çekenlerden.

İki yıl önce program kapsamına alınan ‘Gömülü Hazineler’ seçkisi yine ilginç yapımlar içeriyor. 1960 yapımı bizde hiç gösterilmemiş Leslie Stevens filmi ‘Özel Mülk / Private Property’, unutulmuş Joseph Losey filmi ‘İki Kaçak / Figures In A Landscape’, Tayvanlı usta Hou Hsiao-Hsien’in kariyerinin kilit yapıtlarından ‘Nil’in Kızı’ bölümün heyecan verici sürprizlerinden. Efsane Rus sinemacı Andrey Tarkovski’nin benzersiz başyapıtı ‘Stalker / İz Sürücü’‘Mimari Ütopyalar-Sinematik Distopyalar’ seçkisi dahilinde Atlas Sineması’ndaki tek gösteriminde bir kez daha geniş perdede izleme şansı bulacağız. Sinemamızın değerli kadın yönetmenlerinden Bilge Olgaç’ın 1987 yapımı ‘İpekçe’si yenilenmiş kopyasıyla festivalin bir diğer armağanı olarak programda yer alıyor.

İki yıl önce ilk kez düzenlenmiş ‘Ulusal Belgesel ve Kısa Film Yarışmaları’ ile yarışma cephesini genişleten etkinlik, yabancı festivallerde öne çıkmış yapımlardan oluşan zengin bir seçkiyle sinemaseverlerin karşısına çıkıyor. Berlinale 2018’in ödüllü filmleri bu listeye dahil. Sinemaseverler için sıkı keşif imkanları sunan yapımlar ve ülkemiz sinemasından yirmiyi aşkın yepyeni kurmaca uzun metraj filmin yanısıra, ‘Festival Galaları’ seçkisi dahilinde daha geniş bir seyirci kitlesinin ilgisini çekmeye yönelik filmler her zaman olduğu gibi program menüsünü çeşitlendiriyor.

Festival filmlerine ilişkin önerilerimiz ve geleneksel kaçırılmaması gerekenler listemizi bir sonraki yazıya saklıyoruz. Festival biletleri 24 Mart Cumartesi günü 10:30’dan itibaren (hizmet bedeli eklenmeden, tüm satış kanallarında aynı fiyatlarla) Biletix satış kanalları ile Beyoğlu Atlas ve Kadıköy Rexx Sinemaları’nda açılacak ana gişelerden satışa sunuluyor.

(15 Mart 2018)

Ferhan Baran

ferhan@ferhanbaran.com