“Anı yaşa” derler ya… Stresten kurtulmak için, geleceği düşünmemek, geçmişe üzülmemek, ne olup olmayacağıyla ilgilenmemek gerektiğini söylerler. Bilmem artık hayatın ne kadarını taşır ama bir bildikleri vardır ki söylerler, doktorlar bile. Oysa akşam ne yiyeceğinizden, çocukların eğitimine, sağlık sorunlarından soğuğa sıcağa kadar her şey (komşudan gelen gürültü bile… çünkü yazmamı engelliyor neredeyse) sizin yaşama sevincinizi belirler. Bir şeyler yapmak gerekirken, nasıl olur da o anı yaşarsınız?
Tam da bunu içeren (dikkat edin, anlatan demiyorum) bir film Stalin’in Ölümü. Ekonomik durumu, sınav stresini, savaşın yıkımını unutmak için birebir. Tarihsel doğrularla ne kadar örtüştüğü kesinlikle kuşku götürecek kadar abartılı ve ters, ama keyifle izletiyor ve reel yaşamın sıkıntılarını alıp gidiyor.
Kara propaganda…
Stalin’in Ölümü filmini sırf içeriği, siyasi mesajları dolayısıyla izlerseniz tırnaklarınızı yiyebilirsiniz sinir ve stresten. Oysa sinemanın rahat koltuğuna yayılır da görüntülerin akışına kaptırırsanız kendinizi keyifli bir şekilde, stresinizi atmış olarak çıkabilirsiniz.
Seçim, yani tercih sizin. Stalinist arkadaşlar, yerden yere vururken, Rusya’da bile gösteriminin yasaklanmasına atıf yapıp sizi etkilemeye çalışırken karşıt düşüncede olanlar, Nazi Almanya’sı ile İkinci Dünya Savaşı’nda ölen milyonlarca insanla bağdaştırmaya çalışacaklar Sovyet liderini.
Abartı sanatı
Komedi, biraz da abartma sanatı değil midir? Dozu biraz -biraz mı? Çoktan da çok- kaçmış propagandanın… Sadece bir kişiyi değil, bir siyaseti, bir düşünceyi, bir ülkeyi karalamaya varmış.
Buradan bir sonuç çıkarmamız gerekirse… Bir lideri ve düşüncesini, Stalin’in Ölümü ile yargılamayı bırakıp bir tarafa, filmin (resmiyle, müziğiyle, ışığıyla, kostümüyle, montajıyla) tadını çıkarmak daha doğru olacaktır. Yargı için daha çok okuyup daha çok izlemek, daha çok tartışmak gerekir.
Stalin’in Ölümü, Yönetmen: Armando Iannucci, oyuncular: Andrea Riseborough, Jason Isaacs, Olga Kurylenko, Tom Brooke… 16 Mart’tan itibaren gösterimde…
(12 Mart 2018)
Korkut Akın
korkutakin@gmail.com