Stalin’in Ölümü

“Anı yaşa” derler ya… Stresten kurtulmak için, geleceği düşünmemek, geçmişe üzülmemek, ne olup olmayacağıyla ilgilenmemek gerektiğini söylerler. Bilmem artık hayatın ne kadarını taşır ama bir bildikleri vardır ki söylerler, doktorlar bile. Oysa akşam ne yiyeceğinizden, çocukların eğitimine, sağlık sorunlarından soğuğa sıcağa kadar her şey (komşudan gelen gürültü bile… çünkü yazmamı engelliyor neredeyse) sizin yaşama sevincinizi belirler. Bir şeyler yapmak gerekirken, nasıl olur da o anı yaşarsınız?

Tam da bunu içeren (dikkat edin, anlatan demiyorum) bir film Stalin’in Ölümü. Ekonomik durumu, sınav stresini, savaşın yıkımını unutmak için birebir. Tarihsel doğrularla ne kadar örtüştüğü kesinlikle kuşku götürecek kadar abartılı ve ters, ama keyifle izletiyor ve reel yaşamın sıkıntılarını alıp gidiyor.

Kara propaganda…

Stalin’in Ölümü filmini sırf içeriği, siyasi mesajları dolayısıyla izlerseniz tırnaklarınızı yiyebilirsiniz sinir ve stresten. Oysa sinemanın rahat koltuğuna yayılır da görüntülerin akışına kaptırırsanız kendinizi keyifli bir şekilde, stresinizi atmış olarak çıkabilirsiniz.

Seçim, yani tercih sizin. Stalinist arkadaşlar, yerden yere vururken, Rusya’da bile gösteriminin yasaklanmasına atıf yapıp sizi etkilemeye çalışırken karşıt düşüncede olanlar, Nazi Almanya’sı ile İkinci Dünya Savaşı’nda ölen milyonlarca insanla bağdaştırmaya çalışacaklar Sovyet liderini.

Abartı sanatı

Komedi, biraz da abartma sanatı değil midir? Dozu biraz -biraz mı? Çoktan da çok- kaçmış propagandanın… Sadece bir kişiyi değil, bir siyaseti, bir düşünceyi, bir ülkeyi karalamaya varmış.

Buradan bir sonuç çıkarmamız gerekirse… Bir lideri ve düşüncesini, Stalin’in Ölümü ile yargılamayı bırakıp bir tarafa, filmin (resmiyle, müziğiyle, ışığıyla, kostümüyle, montajıyla) tadını çıkarmak daha doğru olacaktır. Yargı için daha çok okuyup daha çok izlemek, daha çok tartışmak gerekir.

Stalin’in Ölümü, Yönetmen: Armando Iannucci, oyuncular: Andrea Riseborough, Jason Isaacs, Olga Kurylenko, Tom Brooke… 16 Mart’tan itibaren gösterimde…

(12 Mart 2018)

Korkut Akın

korkutakin@gmail.com

Güçlü, Renkli ve Özgüvenli: Kadınların Sesini Yükselttiği Filmler

Özel Sinema Kulübü Sinemia, Kadınlar Günü’nü yine sinema ile kutluyor. sinemia.com editörlerinin bu özel gün için oluşturduğu listede, kadınların tek tipleştirilmesine, kimliksizleştirilmesine ve varlığının ikinci plana atılmasına karşı çıkan sinema filmleri yer alıyor. Şalvar Davası, Kadının Adı Yok gibi Türkiye klasiklerinden Thelma ve Louise, Karamel, Persepolis gibi dünyanın dört bir yanında hayat bulan yabancı yapımlara, renkli bir seçki sunuluyor.

2. Eskimeyen Film Günleri

Bilim ve Sanat Vakfı Türk Sineması Araştırmaları (BİSAV TSA),  14 – 18 Mart 2018 tarihleri arasında Yeşilçam’ın unutulmaz klasiklerinden, ödüllü Türk filmlerine kadar uzanan geniş bir seçkiyle 2. Eskimeyen Film Günleri’ni düzenliyor. Klasikler, kült haline dönüşen yapımlar, kıyıda köşede kalmış gizli hazineler ve güncel ödüllü filmlerle birlikte Türk Sinemasının mevcut birikimi yeni kuşaklara aktarılıyor. Her gösterim öncesi çeşitli akademisyen ve yazarların sunumlarıyla renklenecek programda, aynı zamanda panellerle birlikte Yeşilçam’ın günümüzdeki insanların duygu topoğrafyalarında nasıl karşılık bulduğu da tartışmaya açılacak.

2. Eskimeyen Film Günleri yazısına devam et

Eypio’dan Karatay’a Büyük Vefa

Kendi müzik tarzı ile fark yaratan Eypio doğup büyüdüğü toprakların hikâyesine kayıtsız kalmadı. Memleketi Konya’da çekilen ve Anadolu’nun direniş mücadelesini konu alan Direniş: Karatay filmine “Bura Anadolu” diyerek muhteşem bir şarkı hazırladı ve yorumladı. KTO Konya Karatay Üniversitesi’nin yapımını üstlendiği filme yazılan şarkının müziği sevilen müzisyen Saki Çimen’e ait.

Eypio’dan Karatay’a Büyük Vefa yazısına devam et

Görevimiz Tatil’de Bir Başka Cem Nanay

Görevimiz Tatil’de 9 yıldır tatile çıkmayan Mutlu ailesi, aile psikiyatrına gidiyor. Enis Arıkan’ın canlandırdığı Cem Nanay karakteri, son dönem popüler TV dizisi Fi’deki Can Manay karakterine gönderme yapıyor. Aralarındaki iletişimsizliğe çözüm bulmaya çalışan Mutlu ailesinin annesi Türkan Mutlu’nun danıştığı psikiyatr Cem Nanay, sahneleriyle beyazperdede sinemaseverleri güldürmeye devam ediyor. SugarWorkz ve TAFF ortak yapımı Görevimiz Tatil sinemalarda.

Gelin, Damatları Karıştırırsa, Düğün Salonu Düğümlenir

BKM Film’in olaylı düğün komedisi Düğüm Salonu’nda İrem Sak düğün gecesi damatları karıştırıyor. Tesadüfen yan yana iki salonda düğünleri gerçekleşen eski sevgililer Hülya (İrem Sak) ve Serkan (Şahin Irmak) bahçede karşılaşınca kendi düğünlerini unutuyor. Ayrıldıktan sonra ilk kez yan salonun gelini ve damadı olarak karşılaşan çift, eski günlerin anısına öpüşürse ne olur? Kimse görmezse birşey olmayabilir de, ya gören olduysa? Olaylı düğün gecesinin renkli kadrosunda Şahin Irmak, İrem Sak, Gonca Vuslateri, Emre Karayel, Onur Buldu, Salih Kalyon, Ayşenil Şamlıoğlu, Nilgün Belgün, Bilge Şen ve Murat Karasu gibi sevilen isimler yer alıyor.

38 Ülkeden 104 Kısa, 3 Uzun Film 14. Akbank Kısa Film Festivali’nde

Akbank Kısa Film Festivali, 19 – 29 Mart 2018 tarihleri arasında 14. kez düzenlenecek. Festival 10 gün boyunca yurt içi ve yurt dışından geniş katılımlı bölümleriyle sinemaseverlere keyifle takip edecekleri bir program sunuyor. 65 ülkeden toplam 1.342 kısa filmin başvurduğu 14. Akbank Kısa Film Festivali, Festival Kısaları, Dünyadan Kısalar, Kısadan Uzuna, Deneyimler, Belgesel Sinema, Perspektif, Özel Gösterim ve Forum başlıklı bölümlerinden oluşuyor. Festivalde Cannes, Berlin, Venedik gibi festivallerde yarışmış filmlerin de aralarında yer aldığı 38 ülkeden 104 kısa, 3 uzun film seyirci ile buluşacak; 14 film, En İyi Kısa Film ödülü için jüri önüne çıkacak.

38 Ülkeden 104 Kısa, 3 Uzun Film 14. Akbank Kısa Film Festivali’nde yazısına devam et

Zafer Algöz’ün Keş On Dı Teybıl Adlı Kitabı İnkılâp Kitabevi’nden Çıktı

Zafer Algöz’ün kaleme aldığı Keş On Dı Teybıl, İnkılâp Kitabevi’nden çıktı. Sinema ve tiyatro dünyasının önemli isimleriyle yaşadığı anılarını kaleme alan Zafer Algöz, Türkiye’nin önde gelen sanatçılarını bilinmeyen yönleriyle anlatıyor. Algöz okurlarını, filmlere konu olacak bir hayat yaşayan Ertuğrul İlgin’den Öztürk Serengil ile Fikret Hakan’ın dostluğuna, Kamran Usluer’in setlerde yaşadıklarından, usta tiyatrocu Nur Subaşı ile kedisi Siyami Bey’in hikâyelerine, Süleyman Seba’yla oturulan rakı sofrasından Cem Yılmaz’la çekilen Yahşi Batı’nın setine ve Can Yılmaz’la gidilen Barcelona seyahatine dair, pek çok tuhaf, komik, hüzünlü ve şaşırtıcı maceraya davet ediyor.

Ziyaretçiler: Gece Avı

Johannes Roberts’in yönettiği ve Christina Hendricks, Bailee Madison, Martin Henderson ile Emma Bellomy’nin oynadığı Ziyaretçiler: Gece Avı (The Strangers: Prey at Night), 09 Mart 2018’de TME Films dağıtımıyla TME Films tarafından vizyona çıkarıldı.
Bir aile, kalacakları karavanlı seyyar ev alanına geldiklerinde şaşkınlığa uğrarlar. Bu ıssız yerleşim alanında hiç kimse yoktur ve herkes gizemli bir şekilde buradan götürülmüş gibidir. Bilmedikleri şey ise karanlıkta gizlenmekte olan üç maskeli psikopatın onların yaptıkları her hareketi izlediğidir. Bu tehlikeli üçlü, ailenin hayatta kalmak için neleri göze alabileceğini test etmek için her yolu deneyecektir.

  • Basın Bülteni
  • Fotoğraflar
  • Fragman
  • IMDb

Yavuz Turgul, Deneyimlerini Beyond24 İstanbul’da Paylaştı

Bu yıl Güverte Film tarafından ilk kez 03 – 04 Mart 2018 tarihleri arasında Kadir Has Üniversitesi Haliç Kampüsü’nde düzenlenen Beyond24 İstanbul, sinema dünyasının birbirinden değerli isimleri film sektörüyle buluşturdu. Muhsin Bey, Eşkiya, Av Mevsimi gibi filmlerin usta yönetmeni Yavuz Turgul, deneyimlerini yapımcı Suzan Güverte’nin moderatörlüğünde Kadir Has Üniversitesi Haliç Kampüsü’nde gerçekleştirilen Ustalık Sınıfı’nda izleyiciyle paylaştı

Yavuz Turgul, Deneyimlerini Beyond24 İstanbul’da Paylaştı yazısına devam et

Tony Gatlif, Deneyimlerini BEYOND24 Istanbul’da Paylaştı

Bu yıl Güverte Film tarafından ilk kez 03 – 04 Mart tarihleri arasında Kadir Has Üniversitesi Haliç Kampüsü’nde gerçekleşen Beyond24 İstanbul sinema dünyasının birbirinden değerli isimlerini filmcilik sektörüyle buluşturmaya devam ediyor. “Bir sinemacı olarak kendimi sette iyi ifade edememekten çekinirim.” diyen ünlü yönetmen Tony Gatlif’in katıldığı söyleşi, yapımcı Suzan Güverte’nin moderatörlüğünde görüntü yönetmeni Patrick Ghiringhelli de katılımıyla gerçekleşti.

Tony Gatlif, Deneyimlerini BEYOND24 Istanbul’da Paylaştı yazısına devam et

Ödüllü Film Genç Pehlivanlar’ın Yönetmeni Mete Gümürhan BEYOND24 İstanbul’a Konuk Oldu

66. Berlin Uluslararası Film Festivali’nin Generation Kplus bölümünde jüri özel mansiyon ödülü kazanan ilk Türk belgeseli Genç Pehlivanlar’ın yönetmeni Mete Gümürhan, 03 Mart Cumartesi gerçekleşen Yaratıcı Belgeseller paneline katıldı. Panel, Genç Pehlivanlar’ın yönetmeni Mete Gümürhan, Blue filminin yönetmeni Mehmet Sertan Ünver, Babasının Kızı filminin yönetmeni Melisa Üneri ve Benim Varoş Hikayem’in yönetmeni Yunus Ozan Korkut’un katılımıyla gerçekleşti.

Ödüllü Film Genç Pehlivanlar’ın Yönetmeni Mete Gümürhan BEYOND24 İstanbul’a Konuk Oldu yazısına devam et