Yönetmen, senarist Hakan Gül, uzun teorik ve protik çalışmalar sonucunda ilk kısa filmi Ben De’yi üretti. Kamera kullanılmadan üretilen film, hayata bir görme engellinin gözünden bakıyor, izleyende tam empati sağlamak için bir filmin görüntülerden oluşma kuralını bile hiçe sayıyor. Film, görme engelli bir adamın (Sadi) günlük yaşamından kısa bir kesiti ele alıyor: Filmde hayatı tamamen onun gözünden görürüz. Sesler üzerinden ilerleyen filmde, sahile yakın bir yerde bastonuyla yürüyen Sadi’nin, sahil kenarındaki bankın yerini sorduğu bir çiftle diyaloglar kurduğunu dinleriz. Bankta oturan ve güneşli havaları sevdiğini söyleyen adamla sohbet eden Sadi, “Ben de” diye ekler.
Robert Eggers’in Alman dışavurumculuğunun sinemadaki önemli temsilcilerinden Friedrich Wilhelm Murnau’nun 1922 yapımı sessiz klasiği ‘Nosferatu, Bir Dehşet Senfonisi – Eine Symphonie des Grauens’e el atmasını uzun zamandır bekliyorduk. Bram Stoker’ın ünlü ‘Dracula’ mitinden yola çıkmış özgün metni henüz 17 yaşındayken sahnelemiş olan genç sinemacı, sağlam bir bütçe ve göz alıcı bir oyuncu kadrosu ile ne zamandır … Devamı…»
İzlediğiniz filmi sorarlar: “Beğendin mi?” Kimi zaman verilebilecek bir cevap yoktur bu soruya. Beğenmişsinizdir, ama bir şeyler sizi rahatsız etmiştir. Beğenmemişsinizdir, ama o kadar çok şey yaşadıklarınızla örtüşmüştür ki… Film, beğenip beğenmemenizin ötesinde duygular yüklemiştir ve nefesiniz kesilecek gibi olmuşsunuzdur. Claire Keegan, çok okunan, etkileyici romanından Enda Walsh ile senaryosunu yazdığı “Small Things … Devamı… »
Erkek egemen yapı yıllar, yüzyıllar boyu kadını hep ikinci sınıf olarak görmüş, küçümsemiş ama başarısından da hep gurur duymuş. Bu hafta (denk geldi, aynı gün izledik) iki ayrı kadını, iki ayrı dünyayı, iki ayrı ruhu karşılaştırabilme olanağı bulduk. İlki Kutsal İncirin Tohumu (The Seed Of The Sacred Fig), yönetmen Muhammed Resulof’un belgeselmiş izlenimi verecek denli güçlü, ama kurgu; öyle ki oyuncularından yapımcılarına … Devamı… »
İstinye Üniversitesi İletişim Fakültesi, Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü mezunu Filistinli Maisam Kaanan’ın Sacred Hole adlı filmi, Birleşik Krallık’taki First-Time Filmmaker Sessions London, Barbados Independent Film Festival, Metropolis Film Festival, Milan Film Festival’de ve İstanbul 12. Uluslararası İpek Yolu Film Festivali Resmi Seçkisi gösteriminde yer aldı. Filistinli yönetmen Maisam Kaanan, filminin yapım sürecini ve aldığı geri bildirimleri açıkladı. Yönetmen Maisam Kaanan, filmin yaratım süresini şöyle anlattı: “Ana hedefim, döneme ilişkin önemli sorular sorabilen ve kritik meseleleri ele alabilen belgesel dışı bir hikâye sunmaktı.” dedi.
Bir seneyi daha birlikte tamamladık. 2024 yılı içinde izlediklerim arasından seçtiğim 10 filmlik geleneksel en iyiler listemi bir kez daha siz okurlarımla paylaşmak istedim. (Listede yer alan filmler üzerine sadibey.com’da yayına giren yazılarımın tamamına, parantez içinde belirtilen başlık ve tarihlerden ulaşabilirsiniz.) 1- Zavallılar / Poor Things: Çağımızın en önemli sinemacılarından Yorgos Lanthimos’un Venedik Film Festivali Altın Aslan … Devamı…»
Gençlik ve güzellik üzerine doyumsuz filmleriyle tanıyıp sevdiğimiz Paolo Sorrentino’nun 77. Cannes Film Festivali ana seçkisinde yer almış son opusu ‘Su Perisi / Parthenope’ ile bu yılı sonlandırıp yeni bir seneye merhaba diyoruz. Bir önceki filmi ‘Tanrının Eli / E Stata la Mano di Dio’ ile doğup büyüdüğü topraklara görkemli bir dönüş yapmış olan İtalyan sinemacı, açılış sahnesinden başlayarak bir kez daha Napoli kentine saygı duruşunda … Devamı…»
Dönem filmlerinin en büyük özelliği, izleyicinin günümüzle bağlantısını kurarak kendi yaşamından izler bulmasını sağlamaktır, bana göre. Sinema bir sanatsa, bir mesajı olacaksa -ki olmalı muhakkak- bu, her zaman herkesin aynı mesajı alacağı anlamına gelmez. Ortaçağ Avrupa’sının en bilineni vampir öyküleri… Hem gerilim yaratır, hem korkutur, hem de merak uyandırır. Günün gündeminden sıyrılırsınız, yeni bir bakış açısı … Devamı… »
İthaki Yayınları, 09 Ocak’ta satışa sunacağı kitaplarını açıkladı. Tüm dünyada sansasyon yaratan Dorohedoro Serisi şimdi Türkçede; yayınlanan ilk kitabın adı: Dorohedoro 1. Cuniçiro Tanizaki, Gündüz Şeytanları’nda cinayet, röntgencilik ve Tokyo’nun yeraltı suç dünyasına dair heyecanlı bir hikâye anlatıyor. Emir Güney’in dilimize çevirdiği Karambol: Premier Lig’in Taktiksel Tarihi, Futbolun nasıl geliştiğini ayrıntılı bir şekilde ele alan ve şimdiye kadar yazılmış en eğlenceli, bilgi dolu, zengin futbol kitaplarından biri. Mesut Barış Övün’ün, Neyse ki Günler Uzadı adlı hikâye kitabıyla ise günlük hayatın sıradan ve derin izleri keşfediliyor.
İthaki Yayınları 09 Ocak 2025 Kitapları yazısına devam et →
Gişe rekorları kıran kült film Geleceğe Dönüş” (Back to the Future), Piu Entertainment’ın Movies in Concert etkinlikleri kapsamında 40. yılını dev bir orkestra eşliğinde sinema perdesinde kutlayacak. Sinema ve orkestranın muhteşem buluşmasıyla izleyenleri zamanda büyülü bir yolculuğa davet eden gösterim, sinemaseverlerin ve müzik tutkunlarının geçmiş, gelecek ve bugünü bir araya getirecek. Efsanevi yolculuk, Alan Silvestri’nin unutulmaz müzikleri ve sinemanın kusursuz uyumu ile canlı orkestra eşliğinde tekrar hayat bulacak. 21 Şubat’ta Volkswagen Arena’da ve 23 Şubat’ta ATO Congresium’da gerçekleşecek canlı orkestra eşliğindeki gösterim orijinal dilde, Türkçe altyazılı olarak yapılacak.
Sinemacılık ve Filmcilik Yararına Bağımsız İletişim Platformu