Gecikmiş Bir Tanışma İçin: Merhaba Canım

Ulaş Tosun’un yönettiği Gecikmiş Bir Tanışma İçin: Merhaba Canım adlı belgesele katkı verenler arasında Ahmed Saka, Ahmet İnam, Akın Evren, Ali Özpalanlar, Bilgin Alanbey, Cavit Kürnek, Ertuğrul Kürkçü, Eşber Yağmurdereli, Halit Özboyacı, Hüseyin Peker, İsmet Tokgöz gibi isimler bulunuyor. Belgesel adını, yazıldığı dönemde tartışma yaratan, Arkadaş Z. Özger’in Merhaba Canım adlı şiirinden alıyor. Türkiye devrimci ve entelektüel çevrelerinde de etkin olan heteronormatizme karşı bir başkaldırı olan bu şiirde şairin karakteri, ailesi, içinde yaşadığı toplumla ilişkisi ve 3 yıl sonra gerçekleşecek beklenmedik ölümü ile ilgili göndermeler var.

Yağmur Rengi

Ahmet Kapucu’nun yönettiği ve Gizem Karaca, Pamir Pekin, Asuman Dabak ile Hakan Bilgin’in oynadığı Yağmur Rengi, sinemalarda vizyona girmemiş 07 Haziran 2021’de Fox TV’de gösterilmiştir.
Kamu yararına elektrik trafolarına türlü çeşitli resimler çizerek zamanını değerlendirmekte olan Yağmur, çocukluk travmalarından kurtulmak için girdiği bu yolda hayatı boyunca özlemini çektiği samimi ve sıcak bir mahalle ortamına girer. Bu yeni serüven Yağmur için hem özlemini çektiği aile sıcaklığı hasretini dindirecek, hem de kalbindeki aşk acısını unutacağı yepyeni, huzurlu ve mutlu bir hayatın kapılarını aralayacaktır.

  • Basın Bülteni
  • Fotoğraflar
  • Fragman
  • IMDb

Hem Müslüman Hem Feminist

Nebiye Arı’nın yönettiği Hem Müslüman Hem Feminist adlı belgeselde Rumeysa Çamdereli, Mualla Gülnaz Kavuncu, Feyza Akınerdem ve Berrin Sönmez oynuyor. 90’lardan bugüne Müslüman kadınların feministleşme süreçleri ve son dönemde yükselen İslami feminizmin hikâyesi 11 Müslüman feministin anlatımlarıyla bu belgeselde ekrana taşınıyor. Türkiye’deki başörtüsü sorununun İslami feminizmin gelişimine etkisi, Müslüman kadınların feminist hareket içinde yaşadıkları zorluklar, erkek merkezli İslam yorumlarının kadınların hayatına etkisi ve alternatif yorum arayışları Müslüman feministler tarafından anlatılıyor.

Vay Halime

Semra Dündar’ın yönettiği ve Hüsnü Şenlendirici, Sera Tokdemir, Sinan Bengier ile Canan Karanlık’in oynadığı Vay Halime, sinemalarda vizyona girmemiş, 02 Haziran 2021’de Fox TV’de gösterilmiştir.
Tefeciden borç alan Murat çeşitli işlerde çalışarak borcunu ödeyemez. Doktor rolünde figüranlık yaptığı setten üzerindeki önlükle kaçmak zorunda kalır. Kaçarken saklandığı kamyonda uyuyan Murat sabah gözünü Muğla’nın bir köyünde açar.

  • Basın Bülteni
  • Fotoğraflar
  • Fragman

Gurbet Artık Bir Ev

Pınar Öğrenci’nin yönettiği belgesel Gurbet Artık Bir Ev, 1980’lerde Berlin’deki ayrımcı kentsel politikaların Türkiyeli misafir işçiler üzerindeki etkilerine bakıyor. 1984 – 87 arasında Kreuzberg ilçesinde uygulanan savaş sonrası kentsel yenileme projesi IBA (International Bau Austellung) filmin çıkış noktası. IBA için çalışan mimar Heide Moldenhauer’un Kreuzberg’te çektiği fotoğrafların yanı sıra farklı arşiv malzemeleri filmin temelini oluşturuyor. Çekildikten yaklaşık kırk yıl sonra, fotoğraflardaki insanları bularak röportaj yapan yönetmen Pınar Öğrenci, kadın göçmenlerin deneyim ve dayanışma hikâyeleri üzerinden Kreuzberg’in gizli ve saklı tarihini sergiliyor.

Güneşte Bir An

Leslie Ortabaşı ile Oktay Ortabaşı’nın birlikte yönettiği 70 dakikalık belgesel film Güneşte Bir An’ın (A Moment in the Sun) konusu şöyle: Güneş enerjili araç yarışlarının ortaya çıktığı ilk günlerde, yarışçıların karşısına beklenmedik bir rakip çıkmıştı: Avustralya’da yaşayan, Türk asıllı nükleer fizikçi Uğur Ortabaşı. Tasarladığı dört kişilik bisiklet, yalnızca mucidinin sevebileceği türde bir şeydi; tam da burun kıvrıldığı gibi, 1986 yılında Dünya Güneş Enerjili Araba Yarışı’nda beklenmedik şekilde birinciliği aldı. Bu şaşırtıcı zaferin ardındaki hikâye elbette ne kolaylıkla ne de rahatlıkla örülüydü. Tutkulu bir azmin elde ettiği bir başarıydı.

Anima

Yönetmenliğini Yusuf Emre Yalçın’ın yaptığı 2011 yılı yapımı, 39 dakikalık belgesel film Anima, Türkiye’nin farklı coğrafyalarını gezerek gözlemlediği bir dizi etkinlik aracılığıyla farklı kültür ve inanç sistemlerinin, insanların hayvanlarla kurdukları ilişkilerdeki rolünü sorguluyor. Film, kutsal olan ve kurban olan ayrımının nereden geldiği sorusunun peşine düşerken, yönetmenin rüyaları ve anıları da bu yolculuğa eşlik ediyor. Filmin görüntü yönetmenliği ve kurgusu da yönetmen Yusuf Emre Yalçın tarafından gerçekleştirildi. Ses tasarımını Mürsel Aslan’ın üstlendiği filmin renk tasarımı Emrah Tekin, yaratıcı danışmanlığını ise Gürcan Keltek üstleniyor.

Sinemacı Gözünden: Münferit Bir Olay

Bu Ne Biçim Cumartesi ve Dokuz Canlı Hikâye adlı kitaplarıyla hikâye alanında adından söz ettiren sinema yazarı Suat Köçer, yeni bir kitapla okurlarının karşısına çıktı. Bu kez bir romanla, Münferit Bir Olay adlı eseriyle edebiyat yolculuğunu sürdüren Köçer, üniversiteli bir gencin İstanbul’da kartonpiyer işçileriyle çalışmaya başlaması ve burada yaşanan olaylara tanık oluşunu anlatıyor. Kitap, arka fonunda 90’lar Türkiye’sinin sosyokültürel ve sosyoekonomik yapısına dair ayrıntılar da barındırıyor. İnsan ilişkilerine dair incelikli yorumlarıyla da dikkat çeken roman olay örgüsü, karakter yapıları ve görsel anlatımıyla yazarının sinemacı kimliğini belirgin biçimde öne çıkarıyor.

Sinemacı Gözünden: Münferit Bir Olay yazısına devam et

Pera Müzesi Film ve Video Programları: Dijital Duygular

Pera Müzesi Film ve Video Programları, Zevk Meselesi sergisi kapsamında Dijital Duygular adlı seçkiyi 09 – 29 Mayıs 2021 tarihleri arasında çevrimiçi olarak izleyiciyle buluşturuyor. Film programı, sınıfsal bir gösterge olarak beğeni kavramının, yüksek sanata karşın kitle kültüründeki yükselişin ve nesne kültüründen dijital kültüre geçiş sürecinde şekillenen görsel dilin, sinema ve video sanatındaki yansımalarını bir araya getiriyor.

Pera Müzesi Film ve Video Programları: Dijital Duygular yazısına devam et

Hızlı ve Öfkeli 9’dan Özel Bir Video: Parçalanan Arabalar

Hızlı ve Öfkeli 9: Hız Efsanesi yakında sinemalarda gösterime giriyor. Filmden yeni, özel bir video içerik yayınlandı. Çekimler sırasında birçok araba zarar gördü, parçalandı, böylece filme özel aksiyon sahneleri eklenmiş oldu. Hızlı ve Öfkeli 9’un yönetmenlik görevini Justin Lin üstleniyor. Aksiyon, gerilim ve heyecan, Londra’dan Tokyo’ya, Orta Amerika’dan Edinburg’a ve Azerbaycan’daki gizli sığınaktan Tiflis’in kalabalık sokaklarına kadar son hızla bütün dünyada dolaşıyor. Hızlı ve Öfkeli’nin yeni macerası boyunca tüm eski arkadaşlar yeniden ortaya çıkacak, eski düşmanlar geri gelecek, tarih yeniden yazılacak ve ailenin gerçek anlamı daha önce hiç yapılmadığı şekilde sınanacak.

  • Basın Bülteni
  • Özel videoyu izlemek için tıklayınız.
  • Film hakkında geniş bilgi için tıklayınız.

İlker Savaşkurt’un İkinci Filmi Akis, Dünya Prömiyerini New York’ta 16. Harlem Uluslararası Film Festivali’nde Gerçekleştirecek

Yönetmen İlker Savaşkurt’un, ödüllü ilk filmi Damat Koğuşu’nun ardından yönetmenliğini üstlendiği ikinci uzun metraj sinema filmi Akis (Reflection), dünya prömiyerini 07 Mayıs Cuma günü New York’ta düzenlenen 16. Harlem Uluslararası Film Festivali’nde yapacak. Selçuk Yöntem, Taro Emir Tekin, Yasemin Szawlowski, Ali Süreyya Tuncer gibi isimlerin rol aldığı Akis, İngilizce olarak çekilen bir Türk filmi olma özelliği taşırken sıradışı senaryosu ve hikâye kurgusuyla ön plana çıkıyor. İstanbul’un turistik açıdan popüler bir noktasında yer alan bir otelde geçen fantezi türündeki film, aynı otelde bir araya gelen farklı milletlerden insanların hikâyesini anlatıyor.

7. Balkan Panorama Film Festivali Tarihleri Belli Oldu

Balkan Panorama Film Festivali’nin Düzenleme Kurulu, Buca Belediyesi’nin himayesinde gerçekleşecek olan 7. Balkan Panorama Film Festivali, 27 Eylül – 03 Ekim 2021 tarihleri arasında düzenlenecek. 7. BPFF, İtalya ve Avusturya’nın eklenmesiyle birlikte, ülke sayısı 14’ten 16’ya çıkarılacak. Geçen yıl 4 dalda verilen Sarı Şemsiye ödüllerine bu yıl En İyi Yönetmen, En iyi Kadın Oyuncu, En İyi Erkek Oyuncu dallarında ödüller de eklenerek ödül sayısı 10’a çıkarıldı. 23 Mayıs 2021 tarihine kadar kadar yapılabilecek başvuru sonuçları en geç 18 Haziran 2021 tarihine kadar festivalin web sitesinde ilan edilecek.

7. Balkan Panorama Film Festivali Tarihleri Belli Oldu yazısına devam et

Akıntı

Yönetmenliğini Arda Ekşigil’in üstlendiği kısa film Akıntı’da (The Diamond Sea) İpek Türktan, Ali Seçkiner, Mustafa Uzunyılmaz, Hüseyin Sevimli, Ulaş Akarsu, Şirin Taşpınar, Yenak Özkarslıoğlu, Günsu SarıYapımcı: Sinan Kesova, Alara Hamamcıoğlu, Öykü Canlı gibi isimler oynuyor. 2021 yılı yapımı 18 dakikalık filmin senaryosu da yönetmeni Arda Ekşigil tarafından yazıldı. Görüntü yönetmenliğini Meryem Yavuz’un üstlendiği filmin kurgusunda Can Eskinazi’nin imzası var. Filmde, Boğaz’ı mesken tutmuş sokak satıcısı Jale’nin yolu kendisi gibi akıntıya kapılmış sürüklenen balıkçılar, cinci hocalar, belalı âşıklar ve teşhircilerle kesişir.

Rüzgar Tayı

Yönetmenliğini Sidar İnan Erçelik’in yaptığı, Osman Ada, Selim Kaya, İbrahim Ada, Emre Ada ve Göğtay’ın rol aldığı 80 dakikalık belgesel filmde gençliğinde Çıldır Gölü’nün donmuş yüzeyinde düzenlenen yerel at yarışlarına katılan Osman, çobanlık yaptığı köyün yaylasında bir yaban tayı yakalar ve onu 14 yaşındaki oğlunun ilk yarışı için ehlileştirmeye karar verir. Ünlü jokey Selim ise, küçük bir çobanken hayalini kurduğu mesleğine duyduğu hevesini ve yarış sektörünü sorgularken, yaklaşan yarışlar için yeni bir tay eğitmektedir. Sidar İnan Erçelik’in Rüzgar Tayı, 40. İstanbul Film Festivali Ulusal Belgesel Yarışması’nda Mansiyon Ödülü kazandı.

Patrida

Ayça Damgacı ve Tümay Göktepe’nin birlikte yönettiği Patrida adlı belgeselde İsmet Damgacı, Müşerref Damgacı ve Ayça Damgacı rol alıyor. 2021 yılı yapımı 67 dakikalık filmde, 87 yaşındaki Batı Trakya göçmeni babanın şimdiye değin hiç görmediği, kendinin ve ailesinin doğduğu toprakları görme hayalini gerçekleştirmek için, uzun yıllar önce ailesiyle yapmış oldukları zorunlu göç yolculuğu bu kez tersinden yapılıyor. İstanbul’dan başlayıp, İskeçe, Selanik, Atina ve nihayetinde Zürih’e dek uzanan bir yolculuk. Patrida, bir baba – kızın aile ve ortak geçmişlerini, “atanmış” aidiyet – kimliklerini sorgulama ve yeniden anlamlandırmaya çalışmalarının hikâyesi.