Sinemamızın Yeşilçam döneminde oyuncu, yapımcı, senarist ve yönetmen olarak iz bırakan bayan yönetmenlerimizden Ayten Kuyululu Ürkmez, 31 Mayıs 2019 Cuma günü hayatını kaybetti. 1930 doğumlu Ayten Kuyululu Ürkmez’in yönetmenliğini yaptığı filmler arasında Dışardakiler, Altın Kafes, Suçlu mu Piyon mu?; senaristliğini yaptığı filmler arasında Küçük Dünya, Altın Kafes, Dışardakiler, Haşhaş, Örgüt gibi filmler var. Küçük Dünya adlı filmin yapımcılığını da yapan sanatçının rol aldığı filmler arasında ise Battı Balık, Altın Kafes, Sahte Nikah ve Kalabalık adlı filmler var. Merhumeye tanrıdan rahmet, kederli ailesine sabırlar dileriz.
Aylık arşivler: Mayıs 2019
Tarla Alaçatı Açık Hava Sinema Festivali 2019
Tarla Alaçatı Açık Hava Sinema Festivali 2019, 02 – 29 Haziran 2019 tarihleri arasında düzenleniyor. Film gösterimleri, Salı, Perşembe ve Cumartesi günleri 20:00’deki açık büfenin ardından 21:00’de başlayacak. Rezervasyonlar 0232 716 75 14 no.lu telefondan yapılabilecek. Gösterilecek filmler arasında Bir Tutam Baharat (Politiki Kouzina), Arakçılar (Manbiki Kazoku – Shoplifters), Dogman, Madame, Kefernahum (Capharnaüm), Ben Tonya (I Tonya), Stalin’in Ölümü (The Death of Stalin), Ölümcül Tuzak (Hurt Locker) gibi filmler var.
Tarla Alaçatı Açık Hava Sinema Festivali 2019 yazısına devam et
Katil Bebek Geri Döndü
Nathan Crooker, Kayden Phoenix ile Ruben Rodriguez’in yönettiği ve Noemi Gonzalez, Bill Oberst Jr., Danielle Guldin ile Sabrina Garcia’nın oynadığı Katil Bebek Geri Döndü (Charlotte The Return), 21 Haziran 2019’da Özen Film dağıtımıyla Özen Film tarafından vizyona çıkarıldı.
Genç kadın, kapısı çalındığında açar. Kapıya içerisinde voodoo bebeği olan gizemli bir hediye paketi bırakılmıştır. Oyuncak bebek canlandığında, asla hayal edilemeyecek korkular zinciri başlayacaktır. Gizemli hediye bebekle birlikte genç kadın ve çevresindeki arkadaşları için geri dönüşü olmayan korkunç, lanetli bir dizi kâbuslu olaylar silsilesi başlamıştır. Lanetten kaçış yoktur.
Büyülü Geceler
Paolo Virzi’nin yönettiği ve Mauro Lamantia, Giovanni Toscano, Irene Vetere ile Giancarlo Giannini’in oynadığı Büyülü Geceler (Notti Magiche – Magical Nights), 07 Haziran 2019’da Filmartı Film tarafından vizyona çıkarıldı.
İtalya’da yapılan 1990 Dünya Kupası devam ederken, polis bir gece ölü birini bulur ve soruşturma başlatır. O sırada sinema dünyasında ise farklı bir hareketlilik yaşanmaktadır. Üç senarist önemli bir yarışmaya katılırlar. Üçü de yönetmen ve oyuncu ararlarken, İtalyan sinemasından birçok efsane isimle karşılaşırlar. Ancak yapımcının çevirdiği dolaplar yüzünden başlarına hiç beklenmedik olaylar gelir.
12. Documentarist – İstanbul Belgesel Günleri’nin Bu Yılki Onur Konuğu: Sean McAllister
Documentarist her sene olduğu gibi 12. yılında da önemli bir belgesel ustasını daha konuk olarak ağırlıyor. #Documentarist2019′un Onur Konuğu İngiliz belgeselci Sean McAllister. İşçi kökenli bir aileden gelerek kendi kendine sinemayı öğrenmiş ve kamerasını daha çok alt tabaka bireylerine yöneltmiş olan McAllister’ın festivallerde ödül almış filmlerinden bir seçki, hafta boyunca İstanbul seyircisiyle buluşacak. Festival kapsamında ayrıca, Altyazı Sinema Dergisi işbirliğiyle yönetmenle bir sinema dersi de gerçekleşecek.
- Basın Bülteni
- Günler hakkında geniş bilgi için tıklayınız.
Terminatör: Kara Kader
Tim Miller’in yönettiği ve Mackenzie Davis, Linda Hamilton, Brett Azar ile Arnold Schwarzenegger’in oynadığı Terminatör: Kara Kader (Terminator: Dark Fate), 01 Kasım 2019’da TME Films dağıtımıyla TME Films tarafından vizyona çıkarıldı.
Sarah Conor’ın Mahşer Günü’nü engellemesinin ve insan ırkının kaderini belirlemesinin üzerinden yıllar geçmiştir. Dani Ramos, kardeşi ve babası ile birlikte Mexico City’de kendi halinde, sakince yaşayan bir kadındır. Ancak gelecekten süper asker özelliklerine sahip olan Rev-9 adındaki yeni bir Terminatör, Dani’yi öldürmek üzere geçmişe gelir. Dani’nin kurtulma şansı sadece, Grace ve Sarah Conor’a bağlıdır.
Dostumun Yolculuğu
Gail Mancuso’nun yönettiği ve Dennis Quaid, Marg Helgenberger, Betty Gilpin ile Kathryn Prescott’ın oynadığı Dostumun Yolculuğu (A Dog’s Journey), önümüzdeki aylarda CGV Mars Dağıtım dağıtımıyla Pinema Film tarafından vizyona çıkarılıyor.
Sevilen köpek Bailey, Ethan’ların Michigan’daki çiftliğinde çok güzel bir hayat yaşamaktadır. Hatta yeni bir oyun arkadaşı bile vardır: Ethan ve Hannah’nın küçük torunları CJ. Fakat şöyle bir sorun vardır: CJ’in annesi Gloria CJ’i götürmeye karar verir. Bailey’nin ruhu, yeni bir hayat için bu hayatı terk etmeye hazırlanırken, Ethan’a CJ’i bulacağına ve ne pahasına olursa olsun onu korumaya söz verir.
Ölümcül Sular
Alexandre Aja’nın yönettiği ve Kaya Scodelario, Barry Pepper, Ross Anderson ile Anson Boon’un oynadığı Ölümcül Sular (The Crawl), 12 Temmuz 2019’da UIP Filmcilik dağıtımıyla UIP Filmcilik tarafından vizyona çıkarıldı.
Haley, Florida’da yaşamakta olduğu yerde büyük bir kasırga meydana geldiğinde, tahliye emirlerine aldırmadan kaybolan babasını aramaya başlar. Babasını, evlerinin döşemesinin altındaki boşlukta ağır yaralı bir halde bulur. İkisi birden kısa süre içinde meydana gelen azgın sel suları arasında mahsur kalır. Güçlenen fırtınadan kaçmak için zaman azalırken yükselen su seviyesi, Haley ve babası için korkacakları en son şeydir.
Kahraman Tavuk Uzayda
Alex Orrelle ile Eduardo Schuldt’un yönettiği ve Fatih Özkul, Hakan Akın, Yalgın Yeter ile Mehpare Divrik’in seslendirdiği animasyon film Kahraman Tavuk Uzayda (Condorito: La Película – Space Chicken), 14 Haziran 2019’da CGV Mars Dağıtım dağıtımıyla Limonata Entertainment tarafından vizyona çıkarıldı.
Uzaylı Molosco, Condorito’dan Tremebunda’yı kaçırmasını istediğinde uzaylıların bir tılsım kullanarak dünyayı yok etmeyi planladıklarını, öğrenir. Condorito ve yeğeni Chicky, Tremebunda’yı, tılsımı ve dünyayı kurtarmak, en önemlisi gerçek aşkı Yayita’nın kalbini geri kazanmak için uzayda geri dönülmez büyük bir maceraya atılırlar.
24 – 30 Mayıs 2019, Haftalık Gişe Verileri
24 – 30 Mayıs 2019, Haftalık (Weekly) Gişe Verileri için tıklayınız. Bu listelerden alıntı veya kopyalama yapıldığında kaynak olarak Haftalık Antrakt Sinema Gazetesi’nin gösterilmesi rica olunur.
Haftalık Seans Bilgileri, 31 Mayıs – 06 Haziran 2019
Gösterimdeki filmlerin 31 Mayıs – 06 Haziran 2019 seansları için tıklayınız.(Listeler eksiksiz değildir, bu salonlar ve seanslar dışında da gösterimler olabilir. Listeden alıntı veya kopyalama yapıldığında kaynak olarak Haftalık Antrakt Sinema Gazetesi‘nin gösterilmesi rica olunur.)
Kral Midas’ın Hazinesi, 31 Mayıs – 06 Haziran 2019 Seansları
Kral Midas’ın Hazinesi, 31 Mayıs – 06 Haziran 2019 seansları için tıklayınız.
Batının Dört Devi Dönüyor
Çilingir Sofrası (Sadi Bey’in Facebook Günlükleri):
Memlekette film festivalleri o kadar çoğaldı ki bazen aynı zaman aralığına bir-iki değil, üç-dört festival denk geliyor. Sağ olsunlar çoğu festival konuk olarak davet ediyor ancak aynı zaman aralığına denk geldiğinde racon gereği mecburen ilk davet gönderene yönelmek gerekiyor. Geçenlerde bir festivale iştirak edeyim dedim, akreditasyon formu doldurmak gerektiğini söylediler. Formda o kadar çok teferruat var ki, konuk etmemek için bin dereden su getirmişler. Bir kuş sütü eksik, pardon bir ilkokuldaki öğretmeninizin adını sormamışlar. Bu kadar teferruat iyi bir şey, festivale mutlaka sinemaya yararı olacak insanların katılımını sağlamak lazım, ancak çok teferruat nedeniyle müracaattan vazgeçilebilir. Birkaç temel bilgiden sonra formları bilen kişilerin kontrolünden geçirip ona göre davet yapılabilir. Forma onlarca teferruat eklenmesi, konuk davetinin bir lütufmuş gibi algılanmasına da yol açıyor. Festivalin bir değeri olduğu gibi olası konukların da sektör bakımından bir değeri vardır. Yani terazinin bir kefesi festivalse diğer kefesi sektör insanlarıdır. Yani sen bana bir değer veriyorsan, ben de sana bir değer arz ediyorum. (Bak ifadede bile seni üst makam olarak belirttim, sen verdin, ben arz ettim.) Aynı zaman aralığına denk geldiği için, bu yıl birkaç festivalin davetini geri çevirmek zorunda kalmamın ve yukarıda bahsettiğim teferruatlı akreditasyon formunun verdiği ilhamla, film festivalleri akreditasyon tarihinde bir ilke imza atabilir ve web sitesine bir “Akredite olun ki festivalinize gelip sizi onore edebileyim” bölümü açabilirim. Böylece akredite olan düdüğü çalar. (05 Ekim 2018)
“Dolarsa ne olur, dolmazsa ne olur” sözüne nazire: “Euro bakalım sahile doğru.” (05 Ekim 2018)
Gönül Atatürk Kültür Merkezi olmasını arzu ediyor ama Antalya’daki AKM’nin açılımı Antalya Kültür Merkezi; Atıl İnanç değil Atıl İnaç; Fadik Sevim Atasoy değil Fadik Sevin Atasoy. (Festival bültenlerindeki dil sürçmelerine gönderme) (06 Ekim 2018)
Hepimiz çok kıymetliyiz, hiç birimizin değeri yok. (06 Ekim 2018)
Hayatta emniyet kemeri olmak lazımmış, sürekli birilerine sıkı sıkı sarılıyorsun. (06 Ekim 2018)
Servise bindik, otelin plajına mekân araştırması için gidiyoruz. Çapraz ön koltuğumda oturan orta yaşlardaki delikanlıya lâf attım. “Sen neredensin, ne yapıyorsun?” dedim. “Ben Ankara’dan geldim. Sinema yazarıyım, Sinema Yazarları Derneği var ya, SİYAD, yazılarımı oraya gönderiyorum.” diye cevap verdi. Hiç tanımadığım birisi. “Adın ne senin?” dedim, söyledi. “Eee ben de aynı derneğin üyesiyim. Üyelerin hepsini tanırım, dernekte senin adın falan yok.” deyince “Abi ben Ankara Büyükşehir Belediyesi’nde çalışıyorum 30 yıl önce Tarık Akan’la röportaj yapmıştım, vs. vs.” demeye başladı. (Kıssadan hisse: Doğa boşluk kaldırmıyor. Adı geçen derneğe mensup sinema yazarlarının çoğu, Uluslararası Antalya Film Festivali’nin Ulusal Yarışmayı iptal etmesini protesto etmeleri nedeniyle festivale gelmedi.)
Yemekte aynı masaya oturduğumuz bir bayana da sohbette yeri geldiğinde ne işle iştigâl ettiğini sorduğumda, yine ilgisiz bir cevap aldım. Büyükşehir Belediye Başkanının özel kaleminden birisinin arkadaşıymış.
Film festivali konuklarının hatırı sayılır miktarının sinema ve filmcilikle âlâkası olmayan kişilerden oluştuğunu yazdığım bir paylaşımın altına festival çalışanlarından bir arkadaş mealen şöyle bir not yazmıştı: “Bu kişilerin hepsini biliyoruz Öyle yerlerden baskı yapıyorlar ki, festival organizasyonları çaresiz kalıyor.”
Bu paylaşımı “Bu kadar akıl bana çok geldi biraz da size vereyim” bölümüyle bitireyim: Festivallere akredite olamayan arkadaşlar, üzülmeyin. Önümüzdeki festivallerde şöyle yapın: Önce peşpeşe olan iki festivali gözünüze kestirin. Birincisine İstanbul’dan gidiş-dönüş THY uçak bileti aldırın. Takip eden ikincisine de ilk festivalden İstanbul aktarmalı bilet aldırın. Böylece 5 uçuş güzergâhı kullandığınız için bilmemkaç uçuş mili kazanırsınız. İlk festivalden İstanbul’a dönüş biletini de açığa aldınız mı iş tamam demektir. Bu arada akredite olamayanların hakkını yediğinizi hakkınızın köşesinden bile geçirmeyin, pardon aklınızın. (06 Ekim 2018)
Ben derdimi buraya yazıyorum. Siz de derdinizi kendi buranıza yazın. Başkasının orasına, burasına yazıp başkalarıyla tartışmayın. Başkasının orasına, burasına yazdığınızda orasının mütemmim cüz-i, yani peşine eklemlenmişi oluyorsunuz. Kendi buranıza yazdığınızda orijinal üretim oluyor. Yani naturel. Yani organik. Yani gezen tavuk yumurtası. (07 Ekim 2018)
Tam memleket havası: Şehirlerarası otobüste önümdeki koltuğun arkasındaki ekranda saat 10:32, şoförün tepesinde 13:25 yazıyor, benim telefon ise 13:34’ü gösteriyor. İçecek ikramında çayı tercih ettim. “Kek?” dedim. “Bitti abi.” dedi. Müzik dinlemek için kulaklık sordum, “Sağlık Bakanlığı yasakladı abi” dedi. Bu hengamede otobüslerdeki kulaklık delikleri de atıl kaldılar yani. (07 Ekim 2018)
Daha önce birkaç kez gittiğim Ayvalık ilçemizi, Başka Sinema Ayvalık Film Festivali nedeniyle mi olacak, nedendir bilinmez, bu sefer oldukça sevimli ve yaşanır buldum. Sabun Fabrikasında konakladık, Zeytinyağı Fabrikasında film seyrettik, Kilisede namaz kıldık diyeyim de derdimi anlatamamış olayım ve açıklayayım. Efendim günümüzün modası turizm nedeniyle bu şirin ilçemizde ne kadar sabun, yağ, zeytin vs. fabrikası varsa hepsinin binaları otel, sanat evi, cafe, vs. olmuş. O hengameden önce ise Kilisenin birisi de Camiye çevrilmiş. Başka bir ilginçlik de bu şirin ilçemizde Deve ve Deve Güreşi Sevenler Derneği bile var. (10 Ekim 2018)
Vay anasını, şehirden fazla ayrılmaya da gelmiyor. 3 gün Malatya’ya gideyim geleyim dedim. Metro’dan ineceğim, semtimizin adı değişmiş, “Nekssteyşin Osmanbey” olmuş. Metrodan çıkıyorum, simit alayım dedim, fiyatı güncellenmiş, 1 lira 75 kuruş olmuş. (14 Ekim 2018)
Yeni bir börek çeşidi çıkmış, ilk defa duydum: “Haniya Börek”. Az önce seyyar bir börekçi, “Hani ya börek” diyerek önümden geçti, yan sokağa saptı. (15 Ekim 2018)
Göz muayenesi için bekliyoruz. Yan tarafta iki kişi. Birisi sürekli konuşuyor, diğeri kafa sallayarak, arada onaylayarak dinliyor, dinliyor. Herhalde yakın bir arkadaşı ki sabırla dinlemesini sürdürüyor. Öyle ki, sabırla dinlemenin, gereksiz teferruat vererek konuşmaktan daha önemli bir maharet olduğu kanaatine vardım. (16 Ekim 2018)
Facebook, “Ne düşünüyorsun?” diye soruyor. Bir sinemasever olarak ne düşüneyim? Tabi ki Papaz Bronson krizi nedeniyle TRT’nin kaldırdığı Western filmleri kuşağının yeniden yayınlanması gerektiğini düşünüyorum. (21 Ekim 2018)
5 yıldır “Uluslararası Boğaziçi Film Festivali” olarak kullandığı adını, “İstanbul Film Festivali” gibi “Uluslararası” kelimesini çıkararak sadeleştirip bu yıl “Boğaziçi Film Festivali” olarak kullanan festivali tasvip, tasdik ve tebrik ediyorum. Bütün film festivalleri adlarını bu şekilde sadeleştirmelidir. (21 Ekim 2018)
Memlekette hakikaten kriz falan yok; küçük bir örnekle açıklayayım: Bugün semt pazarından alışveriş yaptım. Kahvaltıda yemek için yarım kilo sivri biber alayım dedim. Esnaf tarttığı biberi avuçlayıp uzatınca şaşırdım, “Hayırdır?” diye sordum. “Abi, naylon torba çok pahalı.” deyince bir şey diyemedim, içinde 2 kg. soğan bulunan elimdeki torbayı uzattım, “Koy buraya.” dedim. (25 Ekim 2018)
Yıllarca 8-10 kg.lık üç ayaklı takeometre omuzda, dağda, bayırda, kayalıklarda, çalılıklarda boşuna dolaşıp Harita Teknisyenliği yapmışız. Yeni öğrendim, Hediye Danışmanlığı diye bir meslek varmış. Gülsem mi, ağlasam mı bilemedim. Ne yapayım? Güleyim mi, ağlayayım mı? (28 Ekim 2018)
Basketbolla ilgili haberlerde şöyle bir cümle duydum: “Top çalma istatistiğine göre yılın en iyilerinden.” Basketboldan pek anlamam ama günümüz Türkiye’sinin yeni değerlerinden bir şey herhalde. (30 Ekim 2018)
(06 Haziran 2019)
Sadi Çilingir
sadicilingir@sadibey.com
Herkes Aykut Enişte’ye Gülüyor, Herkes Ondan Bahsediyor
Sinema salonlarına özlenen, unutulmaz eski Türk aile filmleri havasını yeniden getiren Aykut Enişte ilgiyle izlenmeye devam ediyor. İzleyen herkesin kahkahalarla salonlardan ayrıldığı ve “tam bir aile komedisi” diye bahsedilen filmi fenomenler, sanatçılar, oyuncular öve öve bitiremiyor. Aykut, dünyada eşi benzeri olmayan akrabalık mertebesi enişteliği tüm Türkiye’ye sevdirmeye ve kahkahalara güldürmeye devam ediyor. Onur Bilgetay’ın yönettiği ve Cem Gelinoğlu, Melis Babadağ, Ege Kökenli, Müfit Kayacan, Lale Başar, Ali Erkazan, Özlem Çakar, Selen Domaç, Ferdi Sancar, Mekin Sezer, Ecrin Moğultay, Güven Hokna’nın oynadığı filmin sinemalarda gösterimi devam ediyor.
- Basın Bülteni
- Yorumlar için tıklayınız.
- Film hakkında geniş bilgi için tıklayınız.
Herkes Aykut Enişte’ye Gülüyor, Herkes Ondan Bahsediyor yazısına devam et
Enes Batur: Gerçek Kahraman’a Görkemli Gala
Eren Medya, TN Yapım ve ILS Vision’un yapımcılığında, senaryosunu Murat Özsoy ve Büşra Karahan’ın kaleme aldığı, yönetmenliğini Doğa Can Anafarta’nın üstlendiği, ünlü Youtuber Enes Batur’un başrolleri Ömer Başdoğan, Altan Erkekli ve Damla Arslanalp’le paylaştığı Enes Batur: Gerçek Kahraman sinema filminin görkemli gala gösterimi 29 Mayıs Çarşamba günü Cinemaximum İstinyepark Sineması’nda yapıldı. Galaya iş, sanat ve dijital dünyanın önde gelen isimleri katıldı.
- Basın Bülteni
- Film hakkında geniş bilgi için tıklayınız.
Enes Batur: Gerçek Kahraman’a Görkemli Gala yazısına devam et