6. Uluslararası Kadın Yönetmenler Festivali’nin Programı Belli Oldu

Kadın Yönetmenler Derneği tarafından 07 – 12 Mart 2023 tarihleri arasında İzmir’de düzenlenecek olan 6. Uluslararası Kadın Yönetmenler Festivali’nin programı belli oldu. Festivalin afişi ve tanıtım filmi de görücüye çıktı. Festivalde, 56 film dünya prömiyerini, 70 film Türkiye prömiyerini gerçekleştirecek. Çevrimiçi olarak festivalin internet sitesinden 70 filme ulaşılabilecek. Filmler ayrıca Institut Français de Turquie ve İzmir Sanat’ta gösterilecek. 6. Uluslararası Kadın Yönetmenler Festivali’nde kadın yönetmenler, Altın Makara için yarışacak.

  • Basın Bülteni
  • Tanıtım Filmi
  • Festival hakkında geniş bilgi için tıklayınız.

6. Uluslararası Kadın Yönetmenler Festivali’nin Programı Belli Oldu yazısına devam et

Ninja Kaplumbağalar: Mutant Kargaşası

Jeff Rowe’un yönettiği ve Rose Byrne, Ayo Edebiri, Seth Rogen ile Nicolas Cantu’nun seslendirdiği animasyon film Ninja Kaplumbağalar: Mutant Kargaşası (Teenage Mutant Ninja Turtles: Mutant Mayhem), 04 Ağustos 2023′de UIP Filmcilik dağıtımıyla UIP Filmcilik tarafından vizyona çıkarıldı.
Yıllarca insanların dünyasından korunan Kaplumbağa kardeşler, kahramanca davranışlarla New Yorkluların kalbini kazanmak ve normal gençler olarak kabul edilmek için yola çıkarlar. Yeni arkadaşları April O’Neil, gizemli bir suç örgütünü alt etmelerine yardım eder, ancak çok geçmeden üzerlerine bir mutant ordusu salındığında başlarından büyük işlere kalkışırlar.

  • Basın Bülteni
  • Fotoğraflar
  • Fragman: 1 / 2 / 3 / 4
  • Film hakkında geniş bilgi için tıklayınız.
  • IMDb

Ninja Kaplumbağalar: Mutant Kargaşası yazısına devam et

Vatikan’ın Baş Şeytan Çıkarıcısı Peder Gabriel Amorth’un Gerçek Notlarından Senaryolaştırılan, Şeytanın Düşmanı 05 Mayıs’ta Vizyonda

Doğaüstü olaylara ilgi duyanların ve korku sineması hayranlarının merakla beklediği Şeytanın Düşmanı, sinemaseverlerle buluşmaya hazırlanıyor. Vatikan’ın Baş Şeytan Çıkarıcısı Peder Gabriel Amorth’un gerçek notlarından esinlenen filmde, Amorth’un küçük bir çocuğa musallat olan şeytanı çıkartmaya çalışırken Vatikan’ın gizli tutmaya çalıştığı asırlık komplosunu ortaya çıkarması konu alınıyor. Yaşamı boyunca 100.000’den fazla şeytan çıkarma gerçekleştiren İtalyan rahip Amorth rolünde Russell Crowe’un yer aldığı filmde, ünlü oyuncuya Daniel Zovatto, Franco Nero ve Alex Essoe eşlik ediyor. Film 05 Mayıs’ta vizyona girecek.

Oregon

Kerem Ayan’ın yönettiği ve Aslı İnandık, Serkan Çayoğlu, Ferit Aktuğ, Selen Uçer, Nevra Serezli ile Zihni Göktay’ın oynadığı Oregon, 28 Nisan 2023′de UIP Filmcilik dağıtımıyla Kutu Film – NuLook Production tarafından vizyona çıkarıldı.
Oregon filmi, izleyenleri tek bir günün örgüsü içinde gelişen ilginç bir serüvene şahit olmaya hazırlıyor. Bir doldurma müzik kaseti çevresinde şekillenen olay örgüsüyle izleyicisini alışılmamış bir hikâyenin içerisine çeken ve İstanbul’da geçen film, 80’li yılların toplumsal yaşamının merkezinde çeşitli insan panoramalarını yansıtırken aynı zamanda bugüne hazırlık yapan detaylara da yer veriyor.

  • Basın Bülteni
  • Fotoğraflar
  • Fragman
  • IMDb

Oregon yazısına devam et

TRT 2’den Mart Ayında Her Akşam Farklı Film

Edebiyattan tarihe, resimden tiyatroya, müzikten felsefeye birçok alanda yapımları izleyiciyle buluşturan TRT 2, ödüllü ve prestijli filmleri Mart ayında ekrana getirecek. Türkiye’nin kültür sanat kanalı TRT 2’nin merakla beklenen Mart ayı filmleri belli oldu. Birçok alanda özel yapımları izleyiciyle buluşturan TRT 2, Mart ayında her akşam farklı bir filmi sinemaseverlerin beğenisine sunacak. Gösterilecek filmler arasında Semih Kaplanoğlu’nun birçok ödül kazanmış filmi Buğday, Derviş Zaim’in Cenneti Beklerken ve Askerin Türküsü, Bütün Saadetler Mümkündür, İki Şafak Arasında, Paris Teksas, Çanakkale: Yolun Sonu, Samsara, Frantz gibi filmler de var.

TRT 2’den Mart Ayında Her Akşam Farklı Film yazısına devam et

Kazım Akşar’ı Kaybettik

Sinema ve tiyatro ve dizi oyuncusu Kazım Akşar, 27 Şubat 2023 Pazartesi günü hayatını kaybetti. 23 Ağustos 1953 tarihinde Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde dünyaya gelen Akşar, 1978 yılında Ankara Devlet Konservatuarı Tiyatro Yüksek Bölümü’nden mezun oldu. Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Tiyatro Bölümü, ODTÜ ve Kadir Has Üniversitesi’nde eğitmenlik yaptı. Kader Bize Düşman mı?, Şarkıcı, Cumhuriyet ve Kaos: Örümcek Ağı adlı sinema filmlerinde rol alan Kazım Akşar’ın cenazesi Muğla ilinin, Ula ilçesi, Akyaka Mezarlığı’nda kılınan cenaze namazını müteakip aynı yerde toprağa verildi. Merhuma tanrıdan rahmet, kederli ailesine sabırlar dileriz.

Ari Aster İmzalı, Cesur Bir Korku Komedi, Korkuyorum 28 Nisan’da Sinemalarda

Ayin (Hereditary) ve Ritüel (Midsommar) filmlerinin başarılı yönetmeni Ari Aster, bu kez korku komedi tarzı bir filmle hayranlarıyla buluşuyor. Ülkemizde 28 Nisan’da gösterime girecek olan Korkuyorum adlı filmde yönetmen ve senarist olarak karşımıza çıkan Aster, cesur bir filme imza atıyor. Paranoyak bir adamın, annesine, evine dönmek için çıktığı destansı yolculuğu konu alan Korkuyorum’un başrolünde başarılı oyuncu Joaquin Phoenix yer alıyor. Joker’de canlandırdığı Arthur Fleck karakteriyle en iyi erkek oyuncu Oscar’ını alan Phoenix’e, Nathan Lane, Amy Ryan, Stephen Mckinley Henderson, Hayler Squires, Denis Ménochet, Kylie Rogers gibi isimler eşlik ediyor.

4. Fotofilm Uluslararası Kısa Film Festivali

Yeni nesil dünya dilindeki film yapımcılarının dikkatini çekmeyi ve dünyanın her yerindeki internet kullanıcılarına dünya sinemasına olan isteklerini paylaşma şansı vermeyi amaçlayan 4. Fotofilm Uluslararası Kısa Film Festivali (4th Fotofilm International Short Film Festival), 01 – 07 Ağustos 2023 tarihleri arasında düzenleniyor. Son başvuru tarihi 27 Mart 2023 olarak açıklanan festival, kısa filmleri tanıtmak ve film yapımcılarının kariyerlerinde bir adım daha ileri gitmelerine destek vermeyi amaç ediniyor. Kısa film festivalinde verilecek ödül kategorileri arasında Drama, Komedi, Bilim Kurgu,  Belgesel, Korku, Fantastik, Gerilim, Fragman, Poster gibi kategoriler var.

  • Web Sitesi: 1 / 2

4. Fotofilm Uluslararası Kısa Film Festivali yazısına devam et

Aydın Bağardı’nı Kaybettik

Yapımcı, yönetmen Aydın Bağardı, 25 Şubat 2023 Cumartesi günü hayatını kaybetti. 03 Nisan 1959 tarihinde Eskişehir’de doğan Bağardı, reji asistanı olarak sinemaya girdi. 1991 yılında Ölürayak isimli ilk uzun metrajlı filmini yönetti; 2010 yılında ise Biraz Tuz Biraz Biber adlı 2. filmini yöneten Bağardı, TESİYAP, FİLMYÖNDER ve SETEM  üyesiydi. Aydın Bağardı’nın cenazesi, 28 Şubat 2023 Salı günü Bilecik Şerifpaşa Camii’nde öğle vakti kılınacak cenaze namazını müteakip Bilecik Şehir Mezarlığı’nda toprağa verilecek. Merhuma tanrıdan rahmet, kederli ailesine sabırlar dileriz.

Muhlis Asan’ı Kaybettik

Sinema ve Tiyatro oyuncusu Muhlis Asan, 25 Şubat 2023 Cumartesi günü hayatını kaybetti. 1958 yılında Iğdır’da dünyaya gelen Asan’ın rol aldığı sinema filmleri arasında Kaşık Düşmanı, Asiye Nasıl Kurtulur, Üç Halka Yirmibeş, Çark, Hasret, Hanım, Benim Sinemalarım, Camdan Kalp, Umut Hep Vardı, Kurşun Adres Sormaz, Böcek, Çökertme, Abuzer Kadayıf, Fotoğraf, Sır Çocukları, Fırtına, İçimdeki İnsan, Oldu mu Şimdi, Aşka Geldik, gibi filmler var. Cenazesi, 26 Şubat 2023 Pazar günü Şişli Camii’nde öğle vakti kılınacak cenaze namazını müteakip toprağa verilecek olan merhuma tanrıdan rahmet, kederli ailesine sabırlar dileriz.

Pinkfong: Baby Shark

Sukyoung Kim’in yönettiği ve Allen York Bailey (Audiences), Lexi Fontaine (Chumli), Larissa Gallagher (Coco), Kyle McCarley (Barri) ile Cassandra Lee Morris’in (Hogi) seslendirdiği animasyon film Pinkfong: Baby Shark (Pinkfong Sing – Along Movie 2: Wonderstar Concert), 10 Mart 2023’de Bir Film dağıtımıyla Majestic Film tarafından vizyona çıkarıldı.
Türkiye’nin ilk interaktif animasyon sinema filminde çocukların hayran olduğu Pinkfong ve Hogi’nin ilk birlikte şarkı söyleme konserlerinde tüm dünyada mega hit olan şarkısı Baby Shark dahil olmak üzere en sevilen şarkılarını Türkçe olarak söyleyin ve dans edin. Nihai etkileşimin keyfini çıkarın.

  • Basın Bülteni
  • Fotoğraflar
  • Fragman
  • IMDb

Kocaman Kalpli Otto

“Zamana gelince, o da acayip bir şeydir. Birçoğumuz yalnızca önümüzde serili olan zaman kadar yaşarız; günler, haftalar, yıllar. Bir insanın yaşamındaki en acı veren anlardan birisi, arkasında bıraktığı günlerin, geriye kalan zamandan daha fazla olduğunu fark ettiği yaşa ulaştığını hissettiği andır. Artık yaşanacak diğer şeyler için zaman kalmaz. Sadece anılar için belki…” İsveçli yazar Fredrick Backman’in tanınmış romanı ‘Ove Adında Bir Adam / En Man Som Heter Ove’de ana karakterin deyişleridir bunlar. 2015 yılında memleketlisi Hannes Holm tarafından beyazperdeye aktarılan eser bizde sinemalara gelmemiş, –futbolsever bir çevirmenin azizliği olsa gerek- roman olarak yayımlandığı ‘Hayata Röveşata Çeken Adam’ adıyla TV ve dijital platformlarda gösterilmişti. Hayat üzerine unutulmaz dersler içeren ve Ove rolünde İsveçli aktör Rolf Lassgard’ın parladığı bu sımsıcak öykünün Amerikalı tanınmış oyuncu Tom Hanks’in ilgi alanına girmesi pek de uzun sürmedi. Tam 7 yıl sonra yapılan yeni çevrim ‘A Man Called Otto’ ülkemizde eserin dilimize yerleşmiş Türkçe adı korunarak gösteriliyor.

Yeni versiyonun ‘Otto’su olan Hanks ilk bakışta herkesin yaka silktiği o yaşlı huysuz adamlardan. Hani o çocukken kapısının önünde oynadığınız zaman ‘gidin başka yerde oynayın, gürültünüzü çekemem’ diyen ya da bahçesine kaçan topumuza el koyan aksi amcaları akla getiren. Ohio’nun sakin bir beldesinde mazbut bir mahallede yaşayan 70’ine merdiven dayamış Otto site yöneticisi olarak kurduğu düzeni çok seven bir adamdır. Mahalle nöbetini ve sabah teftişlerini hiç aksatmaz. Ama o ne kadar karşı çıksa da dijital çağ her şeyi dönüştürmüş, onun zamanı dolmuştur artık. Yıllardır çalıştığı fabrikada yönetimden alınması, iş saatlerinin azaltılması yetmediği gibi, kendi deyişiyle ‘akıllı telefonuna bakmadan hangi yılda olduğunu anlamakta zorlanan’ genç asistanını amir diye başına getirdiklerinde emekliliğini ister. Her hafta pembe çiçeklerle mezarını ziyaret ettiği hayat arkadaşını da yitirdikten sonra daha fazla yaşamanın bir anlamı kalmadığını düşünür. Bu dünyadan çekip gitmek için türlü yollar dener ancak karşı eve taşınan Meksika göçmeni Marisol ve sevimli ailesinin devreye girmesi onu yeniden hayata bağlayacak, genetik rahatsızlığı nedeni ile genç yaşından itibaren büyük olan kalbini yeni edineceği dostlara ve yardım bekleyen komşularına sonuna kadar açmaktan geri durmayacaktır.

Deneyimli yönetmen Marc Foster’ın yönettiği yapım, girift kurgu sinemasından vazgeçmem diyen izleyicilerin bile güzel bir molaya ihtiyacı olduğunu düşündüğüm hayata dair şirin bir Tom Hanks filmi. Usta oyuncu yapımcılığını da yaptığı yapımın tek hakimi. İlk versiyonun İranlı Pervane’sinin yerini almış 3 çocuk annesi Marisol’de Meksikalı aktris Mariana Treviño ve hayli geniş tutulmuş geriye dönüşlerde Otto’nun gençliğini canlandıran usta oyuncunun öz oğlu Truman Hanks gayet iyiler.

(03 Mart 2023)

Ferhan Baran

ferhan@ferhanbaran.com