Kader

Çilingir Sofrası (Sadi Bey’in Facebook Günlükleri):

Hürriyet Gazetesi 100 kişilik jüriye sinemamızın en iyi 10 filmini seçtirmiş. 100 kişilik jüriye giremediğime değil de Ömer Kavur’un “Anayurt Oteli”nin ilk 10’a giremediğine yanarım. Eskiden beri bu tür yarışmaların pek sağlıklı sonuç vermediğine inanırım. Seçen kişiler değiştikçe ilk 10’a giren filmler de değişebiliyor. Ayrıca aynı kişi dahi 10 yıl önce yapılan yarışmada listesine koyduğu bazı filmlere yeni listesinde yer vermeyebiliyor. Misalen bendeniz 20 yıl önce böyle bir liste yapılsaydı “Umut”u ve “Sürü”yü listeme koyardım, şimdi bir liste yapılsa sadece “Umut”u koyardım. Bazı filmler yıllara dayanamıyor. Keza yine bendeniz size 100 isimlik farklı bir jüri belirleyeyim, sinemamızın en iyi 10 filmi baştan aşağı değişsin. (Henüz resmen vizyona girmemiş olan Reha Erdem’in “Koca Dünya”sının ilk 100’e girerek 78. olması da bir tuhaf. Merak etmesem olmaz, edeyim ve “Koca Dünya”yı seyrettiğimi ve 4 üzerinden 4 yıldız verdiğimi belirttikten sonra sorayım: 100 kişi içinde “Koca Dünya”yı seyretmeyen kaç kişi var? Keza Cemal Şan’ın “Acı”sının girdiği ilk 100’de Yılmaz Güney’in ödüllü “Acı”sı yok. Niye? Çünkü jürideki gençlerin çoğu eski “Acı”yı görmemiştir.) (26 Mart 2017)

Malatya Valiliği’nin koordinasyonunda sürdürülen Malatya Uluslararası Film Festivali’nin 7.si aslında 2016 yılında yapılacaktı ancak memleketin malûm ahval ve şeraiti göz önüne alınarak ertelenmişti. Bu yıl ise 7. festivalin Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından Valilik desteği ile yapılacağı ve yeni bir ekip tarafından organize edileceği duyuruldu. Geçen yıl 7. festivalin ertelenme kararı öncesinde sinemamızın kadim oyuncularından Hülya Darcan’a onur ödülü verileceği açıklanmıştı. Gönül bu açıklamanın yeni organizasyonda da geçerliliğini sürdürmesini arzu ediyor. (26 Mart 2017)

Hürriyet Gazetesi’nin Sinemamızın En İyi 100 Filmi soruşturmasında henüz vizyona girmemiş olan Reha Erdem’in “Koca Dünya” filminin ilk 100’e girmesi üzerine yapılan tartışmaların verdiği ilhamla: Bu tür soruşturmalar, sinema salonlarında yapılan gösterimleriyle genel seyirciye sunularak vizyon gören ve -adı üzerinde- “Sinema Filmi” vasfını edinen filmlerin değerlendirilmesi neticesinde oluşuyor. Tüm filmler, uzunu, kısası, belgeseli, animasyonu başımızın tacıdır ancak gösterildiği mecra itibariyle sinemada gösterilene “Sinema Filmi” denildiği herkesçe malûmdur. Buradan hareketle, sadece festivallerde gösterilene “Festival Filmi” (Ceyda Aslı Kılıçkıran’ın, 3. Mardin Film Festivali’nde açılış filmi olarak gösterilen Müjde Ar’lı “Kilit” filmi sinemalarda gösterilmemiştir.), TV.de gösterilene “TV Filmi” (Lütfi Ömer Akad’ın “Ferman”, Diyet” filmleri TRT için yapılmıştır.), DVD.de gösterilene “DVD filmi” (Çağan Irmak’ın “Kabuslar Evi” serisi başlangıçta sadece DVD için yapılmıştır), internette gösterilene “İnternet Filmi” diyebiliriz. Hani birileri çıkar da En İyi 10 Falanca Filmi soruşturması yapmaya niyetlenirse yukarıdaki farklı türleri belirterek yapmasında fayda var. Nazar-ı dikkatlerine sunmuş olayım. (26 Mart 2017)

Sinema Yazarları Derneği’nin (SİYAD) her yıl yapılan geleneksel Türk Sineması değerlendirmelerinde herhangi bir filmin teşekkür bölümünde dahi adı geçen yazar değerlendirmeye katılamaz. Sinemamızın En İyi 100 Filmi soruşturmasında göze çarpanları, dikkat çekenleri ve göze batanları bu prensibi göz önüne alarak şöyle değerlendirebiliriz: (Genel kabul gören filmler belirtilmedi. Örnek: Hülya Koçyiğit’in listesindeki kendi oynadığı “Susuz Yaz”)
Müjde Ar: Listesinde oynadığı “Arabesk” ve “Adı Vasfiye” var.
Cüneyt Arkın: Listesinde oynadığı “Vatandaş Rıza”ya en yüksek puanı vermiş, yine kendisinin oynadığı “Köroğlu” da listede yer alıyor. Ayrıca listede “Yorgun Savaşçı” diye bir film adı geçiyor. Sinemamızda bu isimde bir film yok. Bu, Halit Refiğ’in Kemal Tahir’in eserinden çektiği, başrolünde Can Gürzap’ın oynadığı TV dizisi olmalı. Askeri cunta tarafından yayınına izin verilmemiş ve yakılmıştı.
Ata Demirer: Listesinde oynadığı “Eyyvah Eyvah” var.
Nurgül Yeşilçay: Listesinde oynadığı “Vicdan” ve “Eğreti Gelin” var.
Metin Erksan’ın “Dokuz Dağın Efesi” adlı filmi listenin 64. sırasına “Dokuz Dağın Efsanesi” olarak isim değiştirerek girmiş.
Tunç Okan’ın 68. sırada “Sarı Mercedes” olarak belirtilen filmi yaygın olarak “Fikrimin İnce Gülü” adıyla da biliniyor.
Reha Erdem’in 78. sıradaki filmi “Koca Dünya” -çokça bahsedildiği üzere- henüz vizyona girmedi.
Lütfi Ömer Akad’ın “Gelin-Düğün-Diyet” üçlemesinin listelere tek film olarak girmesi haksızlık, her film ayrı ayrı belirtilmeli.
Lütfi Ömer Akad’ın “Kanun Namına”sı ise 40. ve 57. sırada olmak üzere listeye 2 kez girmiş, böylece film adedi 99’a düşüyor, 13. sıraya tek film olarak giren “Gelin-Düğün-Diyet” üçlemesinden 2 filmi listeye eklersek toplam film sayısı 101’e çıkıyor.
Zeki Demirkubuz’un “Karanlık Üzerine Öyküler” olarak adlandırdığı üçlemesi “Yazgı-İtiraf-Kader” ise listenin 17. sırasında sadece “Kader” ile temsil ediliyor.
Listenin en dikkat çeken filmi ise hemen hemen hiç kimsenin bilmediği, “Tekerleme”. Merlyn Ecer’in Berlin Film Akademisi bitirme tezi olan “TEKerLEME”nin (Zungenbrecher) -aşağıdaki sevdiklerimizin yorumlarından öğrendiğimize göre- geçen yılki If İstanbul’da gösterildiğini ve beğenildiğini belirtelim. (27 Mart 2017)

Son iki yıldır kaybettiğimiz sinema sanatçılarımızın listelerini hazırlama görevini SİYAD – Sinema Yazarları Derneği’nin şahsıma verdiğini düşündüğümde dün açıklanan Sinemamızın En İyi 100 Filmi Soruşturması’nda görüşümün alınmamasına o kadar önem vermediğimi beyan ederim. (27 Mart 2017)

(27 Mart 2017)

Sadi Çilingir

[email protected]

Sarıkamış Çocukları

Can Ulkay ile Mutlu Karadoğan’ın yönettiği ve Burç Kümbetlioğlu, Sılay Ünal, Altan Erkekli, Cengiz Hayta ile Yusuf Ata Yılmaz’ın oynadığı Sarıkamış Çocukları, 31 Mart 2017’de Mars Dağıtım dağıtımıyla Dijital Yapım Evi tarafından vizyona çıkarıldı.
1915 yılında aynı köyde iki arkadaş olan Mehmet ve Yusuf babaları Sarıkamış’ta çeteciler tarafından öldürülmüştür. İki çocuğun abileri ise Sarıkamış cephesinde savaştadır. Bir yolunu bulup ağabeylerinin yanına cepheye gitmeye kararlı olan iki arkadaş Mehmet ve Yusuf yaşadıkları köyden bir grup askerin de cepheye gönderileceğini öğrenince bu kafileyle beraber cepheye ulaşmaya karar verirler.

  • Basın Bülteni
  • Fotoğraflar
  • Facebook
  • Fragman: 1 / 2
  • IMDb

Hizmetçi

Chan Wook Park’ın yönettiği ve Min Hee Kim, Tae Ri Kim, Jung Woo Ha, Jin Woong Jo’nun oynadığı Hizmetçi (Ah Ga Ssi – The Handmaiden), 11 Ağustos 2017′de Kurmaca Film dağıtımıyla Kurmaca Film tarafından vizyona çıkarıldı.
Chan Wook Park, Altın Palmiye için yarışan yeni filminde zengin genç bir kadın, onu kandırıp mal varlığına konmaya çalışan bir adam ve adamın tuttuğu hizmetçi arasındaki entrika, gizem ve gerilim dolu bir hikâyeye odaklanıyor. Sarah Waters’ın Ustaparmak adıyla çevrilen romanından uyarlanan film, Chan Wook Park izlerinin hemen hissedilecek stiliyle seyredenleri kolayca çekmeyi başarıyor.

  • Basın Bülteni
  • Fotoğraflar
  • Web Sitesi
  • Fragman
  • IMDb
  • Ferhan Baran Yazıyor: 1 / 2

Hizmetçi yazısına devam et

Ersay Üner’den Tatlı mı Tatlı Özel Bir Şarkı: Tatlım Tatlım

17 Mart’ta vizyona giren Tatlım Tatlım izleyenlerden aldığı övgüler kadar film müziği ile de ilgi topladı. İlk 3 günde Tatlım Tatlım’ı sinemada izleyen seyircilerin oyunculara sosyal medya hesaplarından en çok sordukları soru filmin müziği ile ilgili oldu. Söz yazarı ve besteci Ersay Üner tarafından filme özel olarak hazırlanan Tatlım Tatlım şarkısı ve klibi önceki gün dijital platformlar dahil görsel medyada yayına başladı.

  • Basın Bülteni
  • Şarkıyı izlemek için tıklayınız.
  • Film hakkında geniş bilgi için tıklayınız.

Ersin Korkut Eski Dostlarıyla Aynı Projede

Farklı rollerde izlediğimiz Ersin Korkut, çekimleri biten Parayı Bulduk isimli filmde bu sefer komedi yerine dramı tercih ederek her rolün üstesinden başarıyla gelebileceğini kanıtlamış oldu. Korkut, Alay Cihan, Metin Yıldırım, Gülsüm Alkan, Metin Keçeci, Tahsin Taşkın, Mehmet Kurt, Hüseyin Elmalıpınar, Vahdet Çakar ve Yavuz Karakaş gibi oyuncularla kamera karşısına geçtiği filmdeki performansıyla yönetmen İhsan Taş’tan tam not aldı.

14. Uluslararası Altın Boğa Kısa Film Yarışması’nın Ana Sponsoru Monster Notebook Oldu

İstanbul Lisesi tarafından düzenlenen 14. Uluslararası Altın Boğa Kısa Film Yarışması için başvurular başladı. Yarışmanın bu yılki ana sponsoru yerli oyun bilgisayarı üreticisi Monster Notebook oldu. Altın Boğa Film Festivali çerçevesinde yapılan ve lise öğrencilerinin katılabilecekleri İstanbul Lisesi Altın Boğa Kısa Film Yarışması genç sinemacıların keşfedilmesini sağlamayı amaçlıyor ve ülke çapında tüm lise öğrencileri başvurabiliyor.

14. Uluslararası Altın Boğa Kısa Film Yarışması’nın Ana Sponsoru Monster Notebook Oldu yazısına devam et

Deli Aşk Ekibine Adana ve Mersin’de Sıcak Karşılama

Deli Aşk filminin oyuncuları çekimlerin büyük bölümünün gerçekleştiği Adana’da ilk kez seyirci ile buluştu. Pelin Akil, Emrah Kaman, Gülhan Tekin, Şafak Pekdemir, Toygan Avanoğlu, Zafer Algöz ve Can Yılmaz’ın katıldığı seyircili gösterimlerin ilki Mersin’deki Forum Mersin Sineması’nda gerçekleşti. Gösterim öncesi seyirci ile buluşan ve kısa bir söyleşi yapan ekip bu gösterimin ardından filmin büyük bölümünün çekildiği Adana’daki M1 Adana Forum Sineması’nda seyircilerle bir araya geldi.

Deli Aşk Ekibine Adana ve Mersin’de Sıcak Karşılama yazısına devam et

Emin Alper, Berlin Güzel Sanatlar Akademisi’nden Büyük Sanat Ödülü’nü Aldı

Berlin Güzel Sanatlar Akademisi, Büyük Sanat Ödülü’nü bu yıl Türk yönetmen ve senarist Emin Alper’e verdi. Emin Alper’in ödülü, 18 Mart’ta Berlin’de düzenlenen ödül töreninde Belediye Başkan Yardımcısı Klaus Lederer tarafından takdim edildi. Akademi, yönetmeni Tepenin Ardı ve Abluka filmlerinden dolayı Büyük Sanat Ödülü’ne layık gördü. Emin Alper’in her iki filmini olağanüstü bir sinema diliyle perdeye yansıttığını belirtildi.

Emin Alper, Berlin Güzel Sanatlar Akademisi’nden Büyük Sanat Ödülü’nü Aldı yazısına devam et

13. Akbank Kısa Film Festivali Devam Ediyor

13. Akbank Kısa Film Festivali, yurt içi ve yurt dışından geniş katılımlı atölye çalışmaları, söyleşileri ve yarışmalı bölümleriyle 13 – 23 Mart tarihleri arasında sinemaseverlere keyifle izleyecekleri bir program sunmaya devam ediyor. 52 ülkeden toplam 1.055 kısa filmin başvurduğu 13. Akbank Kısa Film Festivali’nde Cannes, Berlin, Venedik gibi dünyanın önde gelen film festivallerinde yarışmış birçok filmin de yer aldığı, 37 ülkeden toplam 101 film izleyiciyle buluşuyor. Festivalde bu hafta film gösterimlerinin yanı sıra 21 Mart 2017 Salı günü Cansu Boğuşlu, Mehmet Zengin ve Güçlü Yaman’ın katılımı ile Yolu Akbank Kısa Film Festivali’nden Geçen Görüntü Yönetmenleri başlıklı söyleşi gerçekleştirilecek.

 

Bu Aşk Çok Konuşulacak

Fahriye Evcen ve Murat Yıldırım, başrollerinde oynadıkları TAFF Yapımı Sonsuz Aşk filmiyle 24 Mart’ta izleyiciyle buluşmak için gün sayıyor. Yönetmenliğini Ahmet Katıksız’ın yaptığı, senaryosunu Deniz Akçay Katıksız’ın kaleme aldığı Sonsuz Aşk filminde, Fahriye Evcen’ın hayat verdiği Zeynep ve Murat Yıldırım’ın canlandırdığı Doktor Can, aşklarıyla çok konuşulacak.

Şeytani (Yönetmen: Jeffrey G. Hunt)

Jeffrey G. Hunt’un yönettiği ve Sarah Hyland, Steven Krueger, Justin Chon ile Clara Mamet’in oynadığı Şeytani (Satanist), 07 Nisan 2017’de Bir Film dağıtımıyla Fabula Films tarafından vizyona çıkarıldı.
Film, bahar tatili için Los Angeles’a giden dört üniversite öğrencisinin hikâyesini anlatıyor. Chloe, David, Seth ve Elise, Los Angeles’ta eskiden satanist ayinlerin yapıldığı ve lanetli olduğuna inanılan bir mahallede dolaşırken, bir kızı öldürülmek üzere olduğu bir ayinden kurtarırlar. Bu gizemli kızla birlikte ruh çağırmaya karar veren gençler, şeytani bir ruhun ortaya çıkmasıyla kendilerini doğaüstü ve tehlikelerle dolu olayların içinde bulurlar.

  • Basın Bülteni
  • Fotoğraflar
  • Fragman
  • IMDb