Bin Yılın İrfan Aşkını Anlatan Mevlana: Mest-i Aşk’ın 2. Fragmanı Yayınlandı

Bin yılın irfan aşkını, Mevlana Celaleddin-i Rumi ve Şems-i Tebrizi’nin hayat hikâyesini anlatan Mevlana: Mest-i Aşk filminin merakla beklenen 2. fragmanı yayınlandı. Hz. Mevlana’nın 748. vuslat yıldönümünde (Şeb-i Arus) yayınlanan fragman, büyük ilgi gördü, ses getirdi. Yapımcılığını Simarya Film’in üstlendiği film, usta oyuncu kadrosu, izleyenleri derinden etkileyen senaryosu ve muhteşem sahneleriyle sadece Türkiye’de değil tüm dünyada büyük yankı uyandıracak, büyük beğeni toplayacak. Hassan Fathi’nin yönettiği filmde, Türk ve İran Sineması’nın ünlü isimleri rol alıyor. Filmde Parsa Pirouzfar Mevlana’yı, Shahab Hoseini ise Şems-i Tebrizi’yi canlandırıyor.

  • Basın Bülteni
  • Fragmanı izlemek için tıklayınız.
  • Film hakkında geniş bilgi için tıklayınız.

Dirilmiş mi?: Matrix Resurrections

Sinema çok yönlü bir sanat; bir düş dünyası ve o düşleri insanlara taşıyabilmek için çok yönlü ve çok katmanlı anlatıma ihtiyacı var. Tabii, bunun için mitolojiden antropolojiye, sosyolojiden ekonomiye, matematikten fiziğe, tarihten bilimin bile anlatmakta güçlük çektiği alanlara kadar her şeyi bilmek (tabii ki tamamıyla bilmek mümkün değil, ama) üzerine okumak gerek. Bunca çabanın karşılığı da alınabilir muhakkak.

Her yıl onca film çekiliyor, bir kısmı gişe yapmıyor bir kısmı ise haftalarca gösterimde kalıyor, izleyicinin gönlüne taht kuruyor ve asla unutulmuyor. Hepsinin temelinde, yukarıda değindiğimiz o çaba yatıyor.

Yapımcılar, yönetmenler ve/veya oyuncular da etkilendikleri konuları çekmek istiyor muhakkak ki. Çektikleri filmlerin devamını getirmek ise bir başka düş ve tabii, ne denli etkilendiklerinin kanıtı.

Bir kez daha Matrix

Etkilenmemek mümkün mü? Yirmi yıl önce öyküsüyle, felsefesiyle, çekim teknikleriyle çığır açan (bir anlamda yeni binyılı karşılayan) Matrix, daha ilk günden kült film oldu. Onlarca alıntı, esinlenme hatta uyarlama ile birçok filmde karşımıza çıktı. Gündelik yaşam ile akıllarda (veya duygularla) yaşanan arasında kalan insanların kafalarında oluşan kasap çengeli örneği kocaman soru işaretleri Matrix’in çıkış noktası. Müthiş bir felsefe, müthiş bir teknik, müthiş oyunculuklar…

Bunca müthiş bir araya gelince unutulmaması da doğal. Aynı etkiyi yine yeniden oluşturma hevesi de doğal. Peki, düşlerin yıkılması, o doğal mı? Yok, o kadar da değil, yani olmamalı.

Matrix’in unutulmazlığını sağlayan o temel felsefesi, aslına bakarsanız noktalanmıştı. Öyküyü oluştururken ucunu açık bırakırsanız ne âlâ, ama bitirirseniz devamını getirmek çok da kolay değil. İçinizde giderek yükselen o dalgayla olabileceğini (tabii, gelişen teknolojinin de yardımını unutmamak gerekir) düşünüyorsunuz, ama “niye” sorusunun yanıtını kendinize bile veremediğiniz zaman o tadı bulabilmeniz pek de kolay değil.
Sözün kısası, Matrix “resurrection” olamadı.

İki buçuk saatin nasıl geçtiğini anlayamadığınız sürükleyicilikle sıkı bir film Matrix’in dördüncü versiyonu. Seyirlik film olarak baktığınızda her şey dört dörtlük, önerilir her zaman. Diriliş anlamına gelen “resurrection” Türkçeye “Aslına Dönüş” olarak çevrilmiş… İzleyici olarak merak ettiriyor, heyecan duymamızı sağlıyor. İlk filmlerden kalan felsefesiyle hızlı giriyor ve daha ilk kareden izleyiciyi içine çekiyor… Ama daha öncekilerin üzerine ne koyduğuna gelince… işte orası yine yeniden kasap çengeli misali kocaman sorular…

Matrix Resurrections (Fütüristik Drama, Aksiyon); Yönetmen: Lana Wachowski; Senaryo: David Mitchell, Aleksandar Hemon, Lana Wachowski; Oyuncular: Keanu Reeves, Carrie-Anne Moss, Yahya Abdul-Mateen II, Jessica Henwick, Jonathan Groff, Neil Patrick Harris… 24 Aralık’tan başlayarak gösterimde…

(24 Aralık 2021)

Korkut Akın

korkutakin@gmail.com

Kayıp Şehir (Yönetmen: Adam Nee)

Adam Nee ile Aaron Nee’nin yönettiği ve Sandra Bullock, Channing Tatum, Daniel Radcliffe ile Brad Pitt’in oynadığı Kayıp Şehir (The Lost City), 25 Mart 2022’de UIP Filmcilik dağıtımıyla UIP Filmcilik tarafından vizyona çıkarıldı.
Zeki ama inzivaya çekilmiş yazar Loretta Sage, hayatını kahraman karakter Dash’i canlandırmaya adamış yakışıklı kapak modeli Alan’ın yer aldığı popüler aşk – macera romanlarında egzotik yerler hakkında yazarak geçirmektedir. Loretta, Alan ile birlikte yeni kitabının tanıtım turnesindeyken, onu son kitabında yer alan antik kayıp şehrin hazinesine götürebileceğini uman eksantrik bir milyarder tarafından kaçırılır. Alan, onu kurtarmak için yola koyulur.

  • Basın Bülteni
  • Fotoğraflar
  • Fragman
  • IMDb
  • Korkut Akın Yazıyor

Kayıp Şehir (Yönetmen: Adam Nee) yazısına devam et

Halk Dayı’yı Zirveye Taşıdı

Dayı: Bir Adamın Hikayesi filmi vizyona girdiği ilk günden itibaren artan seyirci sayısıyla ilk haftanın en çok izlenilen filmi oldu. Ufuk Bayraktar hayranlarının uzun zamandır beklediği film, 10 Aralık 2021’de vizyona girdi. Film vizyona girdikten sonra zirveye doğru hızla tırmanışa geçti ve haftanın lideri olmayı başardı. Ufuk Bayraktar ve film ekibinin katılımıyla vizyon sonrası sırasıyla Eskişehir, İzmir, Bursa, Adana, Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Gaziantep, Ankara‘da gerçekleşen oyunculu gösterimlere halkın ilgisi de yoğun oldu.

Halk Dayı’yı Zirveye Taşıdı yazısına devam et

İstanbul Tasarım Merkezi Kısa Film ve Animasyon Senaryo Yarışması Ödülleri Verildi

Bu yıl ilk kez düzenlenen İstanbul Tasarım Merkezi Kısa Film Yarışması ve Animasyon Senaryo Yarışması ödülleri Atlas 1948 Sineması’nda gerçekleştirilen ödül töreniyle sahiplerini buldu. Kısa Film Jüri Heyeti Başkanı İhsan Kabil yarışmaya katılan tüm filmlerin önemli insani konuları ele aldığına işaret ederek katılımcılara teşekkür etti. Kısa Film Yarışması’nda 15 bin Türk lirası değerindeki birincilik ödülünü Muhammed Furkan Daşbilek’in yönettiği Naftalin adlı film kazandı.

İstanbul Tasarım Merkezi Kısa Film ve Animasyon Senaryo Yarışması Ödülleri Verildi yazısına devam et