Reis Çelik’in yönettiği Kerbela Orkestrası, önümüzdeki aylarda Kaz Film tarafından vizyona çıkarılıyor.
Körfez Savaşı sırasında Amerikan işgali altındaki Irak’ta kara yoluyla Kerbela Çölü’nü geçmeye çalışan Berlin Senfoni Orkestrası’nın hikâyesi. Film aynı zamanda tarihteki Kerbela olayını da işliyor.
Günlük arşivler: 7 Aralık 2013
Hobbit: Smaug’un Çorak Toprakları
Peter Jackson’ın yönettiği ve Ian McKellen, Martin Freeman, Richard Armitage ile Benedict Cumberbatch’ın oynadığı Hobbit: Smaug’un Çorak Toprakları (The Hobbit: The Desolation Of Smaug), 13 Aralık 2013’de Warner Bros. tarafından vizyona çıkarıldı.
Bilbo Baggins, Büyücü Gandalf ve Thorin Meşekalkan’ın 13 cüceyle birlikte, Yalnız Dağ’ı ve kayıp Erebor Cüce Krallığı’nın bulmak için yola koyulduğu serüven devam ediyor. Grup, doğuya doğru ilerlerken önce Göl kasabasına, oradan da nihayet Yalnız Dağ’a gider. Burası en büyük tehlikeyle, tüm yaratıklar içinde en korkutucu olanıyla Ejderha Smaug’la karşılaşıp yüzleşecekleri yerdir.
Anormal Aktivite
Michael Tiddes’in yönettiği ve Marlon Wayans, Marlene Forte, Essence Atkins ile David Koechner’in oynadığı Anormal Aktivite (A Haunted House), 09 Mayıs 2014′de M3 Film dağıtımıyla Calinos Films tarafından vizyona çıkarıldı.
Kisha ve Malcolm hayallerindeki eve kavuşmuşlardır fakat evde tuhaf olaylar olmaktadır. Uçuşan mobilyalar, etraftan gelen garip sesler ve kokular, onları yataktan çeken görünmez güçler. Evde kötü bir ruhun varlığından emin olan çift önce bu durumu kendi başlarına halletmeye çalışırlar. Kisha evdeki kötü ruh tarafından ele geçirilince Malcolm aklına gelen her türlü yönteme başvurur. Eve rahip, medyum, hayalet avcısı ve hatta gangster kuzenini bile çağırır.
Vizyondaki Yerli Filmlerin Sosyal Medyada En Çok Konuşulanı Benim Dünyam Oldu
Markaların Online Müşteri İlişkileri Yönetim Platformu MeaMinds, sosyal medyada en çok konuşulan yerli vizyon filmlerini analiz etti. Uğur Yücel’in yönettiği ve başrolünü Beren Saat ile paylaştığı Benim Dünyam sosyal medyada kendi döneminin en çok konuşulan yerli filmi olurken, Su ve Ateş ikinci, Hükümet Kadın 2 ise üçüncü sırayı aldı. MeaMinds, vizyondaki yerli filmlerin sosyal medyada konuşulma oranlarını da analiz etti. Twitter, Facebook ve Google+ sosyal ağlarını 25 Ekim – 26 Kasım tarihleri arasındaki dönemde tarayan platform, yapılan yorumların kaçının olumlu, olumsuz ya da nötr olduğunu da hesapladı.
Vizyondaki Yerli Filmlerin Sosyal Medyada En Çok Konuşulanı Benim Dünyam Oldu yazısına devam et
Nevra Serezli, 10 Yıl Sonra Kendi Hikayesi İçin Yeniden Beyazperdede
Tolga Örnek’in yazıp yönettiği, hepimize ait bir öyküyü anlatan Senin Hikayen’de babaanne olma arzusuyla yanıp tutuşan Meral karakterini canlandıran Nevra Serezli; torunlarına, ailesine çok düşkün, yemek yapmayı, yedirmeyi çok seven bu karaktere hiç de yabancı olmadığını belirtiyor. 10 yıl aradan sonra Senin Hikayen ile sinemaya dönmeye karar verişini “Senaryoyu 40 dakikada okudum, 41. dakikada kararımı vermiştim” şeklinde anlatan Serezli; hikâyenin kendi hayatıyla neredeyse birebir örtüşmesinin kararına büyük etkisi olduğunu vurguluyor ve ekliyor: “Senaryoyu ilk okuduğumda oğlum Murat yazdı dedim. Hayat hikâyemiz, başımızdan geçenler hatta aramızdaki replikler bile aynıydı”.
Nevra Serezli, 10 Yıl Sonra Kendi Hikayesi İçin Yeniden Beyazperdede yazısına devam et
Sinemamız Kaynaklarında Haklarında Yanlış Bilgi Verilen Filmler ve Yanlışlar (Farklılıklar) 2: Bir Millet Uyanıyor
Yalnız, sinemamız kaynaklarında değil, filmin (özellikle ikinci filmin) afişlerinde dahi verilen bilgi yanlıştır. Film: Bir Millet Uyanıyor. Bu ismi taşıyan iki film var. Birincisi 1932’de Muhsin Ertuğrul’un, ikincisi ise 1966’da Ertem Eğilmez’in çektiği filmler. Muhsin Ertuğrul’un çektiği film için hemen tüm kaynaklar Nizamettin Nazif Tepedenlioğlu’nun eserinden kaynaklandığını belirtmektedir. Tepedelenlioğlu’nun edebiyatın herhangi bir türünde yazılmış böyle bir eseri yoktur. Yazdığı metin doğrudan sinema için yazılmıştır. Ertuğrul’un çektiği filmin Tepedelenlioğlu tarafından yazılan metni kitap olarak da yayınlanmıştır. Kitabın kapağında “libretto” (kitapçık) yazar. İçinde filmde anlatılan, ulusal ve dramatik sahnelerin yanında Mustafa Kemal’in “Nutuk”undan alıntılarda bulunmaktadır. Sinemamız kaynaklarında film hakkında, “Senaryo: Nizamettin Nazif Tepedelenlioğlu (kendi eserinden)” bilgisi yer almaktadır.
Ertem Eğilmez’in filmi (1966) ise senaryo Sadık Şendil [“Nizamettin Nazif Tepedelenlioğu’nun ‘bir!’ eserinden” denilmektedir ve “eser” notu (Tepedelenlioğlu)] adı ile afişlerde yer almaktadır. Ayrıca kaynaklarda ikinci film için, “İkinci çevrim: ilk çevrim için bkn. 1932” denilmektedir. 1932’de bu isimle çevrilen Ertuğrul’un filminden başka film yoktur (bu isimle çevrilen bu iki filmden başka film de yoktur.) Fakat Eğilmez’in filmi için tüm bu bilgilere rağmen, Ertuğrul’un filminin “ikinci çevrimi” demeye imkân yoktur, tamamen başka olayların anlatıldığı bir filmdir. İkinci film için (Eğilmez) G. Scognamillo, daha çok John Sturges’in The Magnificent Seven’ından izler taşıdığına değinmektedir, ki aynı görüşe katılmaktayız. [Konular için bkn.: O. Ünser / Kelimelerden Görüntüye – sayfa 43/44 – 274 ve 315 (dip not: 113)]
Ertuğrul’un filmi öncelikle bir uyarlama değildir. Sinemamıza (nerede ise tek başına) 17 yıl hakim olmuş ve bu dönemde 32 film yönetmiş olan Ertuğrul’un filmleri arasında sadece Aysel: Bataklı Damın Kızı ve Bir Millet Uyanıyor dikkat çekici özellikler taşımaktadır. Kurtuluş Savaşı konusunda yapılmış Bir Millet Uyanıyor, bütünlükten yoksun, kopuk kopuk olayların anlatıldığı bir film olmasına rağmen, doğurduğu duygu / heyecan ile sanatçının diğer filmlerinden ayrılabilmektedir.
Aynı ismi taşıyan bu filmler, birbirlerine benzemeseler de her iki filmin kahramanlarından olan Yahya Kaptan karakteri ile bir ortak noktada buluşmaktadırlar. İlginçtir ki 34 yıl ara ile çekilen filmlerde Yahya Kaptan rolünü her iki filmde de Atıf Kaptan oynamaktadır. İlk filmde 24 yaşında olan Kaptan, ikinci filmde 58 yaşındadır. Unutulmaması gereken bir konuda Atıf Kaptan ilk filmde oynadığı zaman Terzioğlu soyadını taşımakta iken, -seyirciden bu rol nedeni ile aldığı tepki ile (ve diğer nedenlerle?)- soyadını “Kaptan” olarak değiştirmiştir.
Yine de diyoruz ki, Ertuğrul’un Bir Millet Uyanıyor filmi Tepedelenlioğlu’nun bağımsız bir eserinden alınma değil ancak sinema için yazılmış (!?) bir metninden alınmış olup 34 yıl sonra yapılan Ertem Eğilmez’in filmi, bu filmin re-make’ki değil, tamamen farklı bir filmdir.
(14 Aralık 2013)
Orhan Ünser
Tivibu’da Kasım Ayına Aksiyon Filmleri Damgasını Vurdu
TTNET’in yeni dönem TV platformu Tivibu, beyazperdenin başarılı yapımlarını izleyicinin beğenisine sunmaya Kasım ayında da devam etti. Tivibu ekranlarını renklendiren ve en çok izlenenler arasında aksiyon filmleri yer aldı, listenin zirvesinde bir Hollywood klâsiği var. Dünyanın en ünlü süper kahramanı Superman’in geçmişine dönerek hikâyeyi çok farklı bir boyuta taşıyan Man of Steel, Kasım ayının en popüler filmi oldu. Geçtiğimiz günlerde başrol oyuncularından Paul Walker’ın bir trafik kazasında hayatını kaybettiği Hızlı ve Öfkeli 6 (The Fast and The Furious 6) ise en çok izlenen filmler listesinin ikinci sırasında yer aldı.
29 Kasım – 05 Aralık 2013 Haftalık Box Office Listeleri
29 Kasım – 05 Aralık 2013 Haftalık (Weekly) Box Office listeleri için tıklayınız. Bu listelerden alıntı veya kopyalama yapıldığında kaynak olarak Haftalık Antrakt Sinema Gazetesi’nin gösterilmesi rica olunur.