Ferhan Baran Yazıyor: New York’ta Bir Dilim Pizza Yemeden Ölmek Yok

New York’ta 90 desibel olarak ölçülen ortalama gürültü seviyesi sürekli duyulan bir çığlık ile eş değermiş. ‘Sessiz Bir Yer’ serisinin üçüncüsü ‘Sessiz Bir Yer: Birinci Gün / A Quiet Day: Day One’ tam da bu veri doğrultusunda, görmeyen ama sese karşı duyarlı istilacı uzay yaratıklarının iştahla harekete geçeceği düşüncesinden yola çıkıyor. İlki pandemi öncesinde, ikincisi pandemi sonrasında dünya çapında sinema salonlarının açılması ile birlikte … Devamı…»

Ferhan Baran Yazıyor: Oyunun Bedeli

‘Vahşi Orkide / Wild Orchid’in ünlü seks sahnesinde Mickey Rourke ile Carré Otis gerçekten sevişmiş miydi. Zalman King imzalı filmin promosyonu için ortaya atılan iddia sonradan yalanlanmasına rağmen olay bir şehir efsanesi olarak hafızalarda yer etti. Meksikalı sinemacı Jorge Cuchi’nin gösterimini sürdüren yeni çalışması ‘Kötü Oyuncu / Un Actor Malo’, Aşk-ı Memnu havasında benzer bir erotik geriliminin çekimleri ile başlıyor. Kocasının … Devamı…»

Korkut Akın Yazıyor: Sessizliğin Sesi: Sessiz Bir Yer: Birinci Gün

Teknoloji geliştikçe her şey değişiyor. Eskiden rahatsızlık veren trafik sesi, artık insanı hasta edecek boyuta ulaşsa da duyulmuyor bile. Buna bağlı olarak sessizliği yeniden sağlamak gerekir. Elektrik kesilir jeneratör devreye girer gürültü. Hava sıcaktır veya soğuktur iklimleme cihazları gürültüsü (yaydığı ısı da) insanı çileden çıkaracak kadar yüksektir. Evet, sessizliği sağlamak gerekir. Diğer taraftan “sessiz kalmak” da doğru … Devamı… »

Korkut Akın Yazıyor: Özgürlüğe Uzanan Yolda: Shayda / Şeyda

“Kol kırılır yen içinde kalır” (mı)? Kalmalı mı? Kalırsa kim kazanır, kim kaybeder? Kalmazsa kim(ler) kazanır? İnsanlar bir arada yaşayan, birlikteliklerle zorlukları aşan varlıklardır. Evliliklerin de altında bu gerçek yatar, bana sorarsanız. Erkek egemen dünyada, kadının adı gibi söz hakkı da yok; öyle olunca itiraz etmesi, başkaldırması, özellikle mahalle baskısı nedeniyle kolay olmuyor. İtiraz edenler ise çok daha büyük zorluklarla karşı karşıya kalıyor. … Devamı… »

Wicked Filminin Türkçe Dublajlı Fragmanı Paylaşıldı

Bir müzikal uyarlaması olan Wicked filminin Türkçe dublajlı fragmanı internet ortamında paylaşıldı. Yirmi yıldır sahnelerin en sevilen ve en uzun soluklu müzikallerinden biri olarak bilinen Wicked, beklenen yolculuğunu muhteşem bir sinema olayı olarak gerçekleştiriyor. Oz cadılarının muhteşem hikâyesinde, Emmy, Grammy ve Tony ödüllü güçlü oyuncu Cynthia Erivo, sıradışı yeşil teni nedeniyle yanlış anlaşılan ve gerçek gücünü henüz keşfetmemiş genç kadın Elphaba rolünde; Grammy ödüllü, albümü iki milyondan fazla satan küresel süper star Ariana Grande ise ayrıcalık ve hırsla bezenmiş, gerçek kalbini henüz keşfetmemiş popüler bir genç kadın olan Glinda rolünde yer alıyor.

  • Basın Bülteni
  • Fragmanı izlemek için tıklayınız.
  • Film hakkında geniş bilgi için tıklayınız.

La Hay de Maske Filmi Uzun Bir Bekleyişin Ardından Komedi Tutkunları ile Buluşuyor

Pandemi döneminde çekimleri ile sosyal medyada gündem olan La Hay de Maske adlı yerli komedi filmi, 28 Haziran’da vizyona giriyor. Dünyaca ünlü La Casa de Papel dizisinden ilham alarak bir soygun gerçekleştirmeyi planlayan mahalle ekibinin maceralarını konu alan La Hay de Maske komedi severleri bekliyor. Ayhan Taş, Burak Satıbol, Nuri Alço, Tuğba Özay, Serhat Bahadır, Hüseyin Elmalıpınar, Yakup Akar ve Latif Doğan gibi halk tarafından sevilen profesyonel oyuncuların yer aldığı film kadrosu ile izleyicileri kahkahalara boğacak. Heyecanla beklenen komedi filminin dağıtımını TME Films, senaristliğini ve yönetmenliğini ise Sefa Özçelik üstleniyor.

Nosferatu

Robbert Eggers’in yönettiği ve Aaron Taylor Johnson, Bill Skarsgard, Willem Dafoe ile Nicholas Hoult’un oynadığı Nosferatu, 03 Ocak 2025′de UIP Filmcilik dağıtımıyla ????? tarafından vizyona çıkarılıyor.
Bir genç kadın ile ona aşık olan ve sonrasında daha önce hiç anlatılmamış bir dehşete neden olan korkunç vampir arasındaki takıntının gotik bir hikâyesi.

  • Basın Bülteni
  • Fotoğraflar
  • Fragman
  • IMDb

On5 Sıfır7 4. Film Haftası

On5 Sıfır7 4. Film Haftası, 15 Temmuz Derneği’nin insanlık dışı darbe girişimine karşı çıkan, yaşananları unutturmayan ve olanlardan bir ders çıkarmaya matuf her yıl gerçekleştirdiği kültürel etkinliklerden biri olarak 08 – 14 Temmuz 2024 tarihleri arasında sinemasever seyircilerle buluşuyor. Direniş ve özgürlük temaları çerçevesinde düzenlenen film haftası, bu yıl da, Uzakdoğu’dan Ortadoğu’ya, Orta Asya’dan Amerikalara, Filipinler, Japonya, Özbekistan, İran, Filistin, ABD, Şili olmak üzere dünya sinema literatüründe adından en fazla söz ettiren, aralarında belgesellerin de bulunduğu uzun metraj yapımlarla ve zengin bir repertuarla seyirci önüne çıkıyor.

  • Kolaj Fragman
  • Web Sitesi

On5 Sıfır7 4. Film Haftası yazısına devam et

Gelecekten Bir Mektup: Bir Zamanlar Gelecek: 2121, 28 Haziran’da Vizyona Giriyor

Türkiye’nin ilk uzun metraj kadın bilim kurgu yönetmeni Serpil Altın’ın filmi Bir Zamanlar Gelecek: 2121, 28 Haziran 2024 Cuma’da günü sinemalarımızda gösterime giriyor. Gelecekte dünyamızda sınırlı yaşamlara sebep olacak iklim krizi nedeniyle hayatlarımızda ne tarz değişikliklerle karşılaşacağız? Yeni doğan bir birey yaşlı bir bireyin yerini mi alacak? İklim krizi ve yoksunluk insanlara bu tarz ikilemde bırakacak hayatlar mı sunacak? Bazı seçimler elimizde olabilecek mi? Türkiye’nin ilk yeşil film girişimi olma özelliğini de taşıyan film yakın bir gelecekte yeraltında yaşamak zorunda olan bir ailenin çelişkilerini, sorgulamalarını ve isyanlarını konu alıyor.

New York’ta Bir Dilim Pizza Yemeden Ölmek Yok

New York’ta 90 desibel olarak ölçülen ortalama gürültü seviyesi sürekli duyulan bir çığlık ile eş değermiş. ‘Sessiz Bir Yer’ serisinin üçüncüsü ‘Sessiz Bir Yer: Birinci Gün / A Quiet Day: Day One’ tam da bu veri doğrultusunda, görmeyen ama sese karşı duyarlı istilacı uzay yaratıklarının iştahla harekete geçeceği düşüncesinden yola çıkıyor. İlki pandemi öncesinde, ikincisi pandemi sonrasında dünya çapında sinema salonlarının açılması ile birlikte büyük ilgi gören serinin yaratıcısı, yazar – yönetmen, oyuncu ve yapımcı John Krasinski, gerçek hayattaki eşi Emily Blunt ve çocuk oyuncularla birlikte hayat verdiği Abbott ailesinin kırsaldaki yaşam savaşına –şimdilik kaydıyla- bir ara verip kıyametin ilk gününe geri dönmek istemiş. Başlangıç öyküsünün yönetmenliği ve ortak yazarlığı için de başrolünde Nicolas Cage’in yer aldığı 2021 yapımı bizde de gösterilen çok başarılı yas filmi ‘Domuz / Pig’ adlı ilk uzun metrajı ile sinema dünyasına parlak bir giriş yapan Michael Sarnoski’de karar kılınmış.

Film kanserli hastaların tedavi gördüğü New York banliyösünde bir bakım evinde başlıyor. Çektiği ağrılardan mutsuz, öfkesini yazdığı şiirlerle dışarı vurmak isteyen hastalardan yazar Samira (muhteşem Lupita Nyong’o) şehrin merkezinde bir kukla gösterimi için düzenlenen geziye gitmeyi önce reddediyor, ancak pizzacıya uğramak şartıyla yola çıkmayı kabûl ediyor. Daima yanında taşıdığı uysal kedisi Frodo ile gösteriyi izlerken sahnede patlayan balon onu huzursuz etmiştir. Biraz nefes almak için salonun dışına çıktığında ise şehirde beklenmedik bir telâşın yaşanmakta olduğunu fark eder, sonrasında gökyüzünden düşen ateş toplarının hayatı felç ettiğine tanıklık eder. Dahası tepeden inen korkunç yaratıklar çığlıklar atan insanları toplu halde imha etmektedir. Öksürmenin dahi canavarları harekete geçirdiği öğrenildiğinde alevler içinde yangın yerine dönmüş mega kent sessizliğe bürünür. Bundan sonrası hayatta kalanların ölüm – kalım mücadelesidir.

Bağımsız sinemadan gelen genç Sarnoski filmin yapımcılarının yüzünü kara çıkarmamış. Tansiyonun her daim yüksek tutulduğu ilk bir saatlik bölüm, hele bir de IMAX formatında izlendiğinde, son derece başarılı. Serinin ilk iki filminde bir ailenin hayatta kalma mücadelesini izlemiştik. Bu defa kedisi ile birlikte kaçış yolu arayan yalnız bir kadının su basmış metro istasyonundan can havliyle kurtulmaya çalışan İngiltere’den hukuk okumaya gelmiş New York sevdalısı Eric (Joseph Quinn) ile önce zoraki de olsa dayanışması ve kendine özgü bir aile kurulması üzerine odaklanıyor hikâye. Genç adam hakkında fazla bir bilgi sahibi olamıyoruz ancak babasının piyano çaldığı Harlem kulübünde geçen çocukluk anılarını yaşayan Sam’in duygusal deneyimini paylaşıyoruz. Samira’nın bazen kedisini, bazen yiyecek ya da ilaçlarını taşıdığı heybesinin üzerinde ‘New York’u Seviyorum’ yazısı okunuyor. Yönetmen ve yapım ekibinin distopik bir dünyayı başarıyla kurdukları dünyanın bu güzelim kentinin sevilecek nesi kalmış diyebilirsiniz. Samira öyle düşünmüyor gerçi, kulaklığında Nina Simone’un güzelim şarkısı ‘Feeling Good’ çalarken sessiz olduğunda şehrin şarkı söylediğini duymanın mutluluğunu deneyimliyor.

(28 Haziran 2024)

Ferhan Baran

ferhan@ferhanbaran.com

Korku Kapanı: Sessiz Çığlık

Bedel Art’ın yönettiği ve Adem Gerçek, Elif Yaşar Aslan Erarslanoğlu, Leyla Göküş ile Şeyma Yücel’in oynadığı Korku Kapanı: Sessiz Çığlık, 19 Temmuz 2024’de Lion Distribution dağıtımıyla Renas Yapım – Bulut Medya tarafından vizyona çıkarılıyor.
?????.

  • Basın Bülteni
  • Fotoğraflar
  • Fragman

Horizon: An American Saga – Chapter 1

Kevin Costner’in yönettiği ve Kevin Costner, Sienna Miller, Sam Worthington ile Jena Malone’un oynadığı Horizon: An American Saga – Chapter 1, 05 Temmuz 2024’de CGV Mars Dağıtım dağıtımıyla Pinema Film tarafından vizyona çıkarılıyor.
Horizon: An American Saga – Chapter 1, Amerika’nın batısında yapılmış olan İç Savaş’ın öncesi ve sonrasındaki 15 yıllık uzun bir dönemi kapsıyor ve olayları birçok farklı karakterin gözünden anlatıyor. Batı’ya doğru yapılan genişleme, doğal unsurlardan, bu topraklarda yaşayan yerli halklarla etkileşimlere ve bu toprakları kolonileştirmeye çalışanların acımasız kararlılığına kadar birçok zorlukla doludur.

  • Basın Bülteni
  • Fotoğraflar
  • Fragman: 1 / 2 / 3
  • IMDb

MaXXXine Filminin Türkçe Alt Yazılı Birinci Fragmanı ve Ana Afişi Paylaşıldı

Ti West’in yönettiği ve Mia Goth, Elizabeth Debicki, Moses Sumney ile Michelle Monaghan’ın oynadığı MaXXXine filminin ana afişi ve Türkçe alt yazılı birinci fragmanı internet ortamında yayına verildi. MaXXXine filmi 12 Temmuz 2024 tarihinde UIP Filmcilik tarafından sinemalar gösterime çıkarılacak. Filmin konusu şöyle: 1980’lerin Hollywood’unda, yetişkin film yıldızı Maxine Minx sonunda büyük çıkışını yaşar. Ancak gizemli bir katil Hollywood’un yıldız adaylarını takip ederken, kan izleri onun uğursuz geçmişini ortaya çıkarır.

  • Basın Bülteni
  • Fragmanı izlemek için tıklayınız.
  • Film hakkında geniş bilgi için tıklayınız.

Sinema Örgütlerinden Çağrı

Sinemamızın farklı disiplinlerini temsil eden 10 sinema meslek birliği, dernek ve vakıf, film festivallerine ilişkin ortak bir açıklama yayınladı. Açıklama şöyle: “Ülkemiz sıkıntılı günlerden geçiyor. Ekonomik koşulların giderek ağırlaştığı bir ortamda kamu kurumlarına (Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yerel yönetimlere) önemli bir sorumluluk düşüyor. Bu sorumluk halkın yaşamsal ihtiyaçlarını karşılanmasının yanı sıra, toplumun kültürel değerlerinin korunması, sanat yoluyla toplumun eğitimine katkıda bulunulmasını da kapsar. Ekonomik koşullar bahane edilerek, sanatsal etkinliklerin iptal edilmesi, tasarrufa sanattan başlanılması kabul edilemez. Bu çağrıyı yapmamızın ….”

Sayara’yı İzlemeye Cesaretin Var mı? Korku, Suç ve Aksiyonu Buluşturan Türk Filmi Sayara Sinemalarda

Türünün nadir örneklerinden biri olan Türk filmi Sayara’nın vizyona girmesine sayılı gün kaldı. 21 Haziran Cuma (bugün) günü sinema seyircisiyle buluşacak olan Sayara’yı izlemek büyük bir cesaret gerektiriyor. Yayınlanan fragmanlarıyla sinemaseverlerin dikkatini çeken, gösterildiği festivallerde seyircilerin kanını donduran Sayara’nın hikâyesi artık sinema seyircisinin karşısında olacak.

  • Basın Bülteni
  • Fragmanı izlemek için tıklayınız: 1 / 2
  • Film hakkında geniş bilgi için tıklayınız.