Çiğdem Akdoğan’ın yönettiği filmde, Adana Saimbeyli ilçesine bağlı Yardibi Köyü’nde yaşayan 63 yaşındaki Remziye’nin günlük uğraşları ve köydeki zorlu koşullara karşı mücadelesi yansıtılıyor. Yardibi Köyü’nün 1993 yılı fotoğraflarında görünen doğayla uyumlu kerpiç evlerin, tahta pencerelerin yıllar geçtikçe yerlerini beton yığınlarına bıraktığı gözlemleniyor. Köyün uzak geçmiş ve günümüzdeki görünümlerine dikkat çekiliyor.
Günlük arşivler: 4 Ocak 2021
Töz
Töz’ün yönetmenliğini Neşe Uğur Nohutcu yapıyor. Töz, kendi kendinin nedenidir. Değişen durumlara karşı kalıcı olan, var oluşu için başka bir şeye ihtiyaç duymayan şeydir. Kadın olarak birçok kimlik vardır. Tuba bir anne, bir sanatçı ve kadına karşı şiddetin kurbanıdır. Tuba bunların toplamı ve sonucu değildir. Bu film, kendi Töz’ünü bulma yolculuğundaki bir kadının hikâyesidir. Yönetmen Neşe Uğur Nohutcu 1981 yılında Bandırma’da doğdu. 2003 yılında Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo TV Sinema Bölümü’nden mezun oldu. Derin Kökler, Anadolu’da Zaman, Seyyahların İzinde ve Yol Arkadaşım adlı belgesel filmlerde ve programlarda çalıştı.
Prova
Yönetmenliğini Asuman Yüksel ile Emrullah Özcan’ın yaptığı filmde, savaşın izlerini üzerinde taşıyan bir şehirde yaşayan Dinara, savaşta abisini kaybetmiştir. Okul dönüş yolunda rastladığı kürsü, ona umut dolu bir gelecek kurdurmaya başlar. Senaryosunu da Asuman Yüksel ile Emrullah Özcan’ın yazdığı filmin başrollerini Dinara Erkenova ile Malika Erkenova paylaşıyor. Yönetmen Asuman Yüksel 1989 yılında Karabük’te doğdu, 2011 yılında Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden mezun oldu, Anadolu Üniversitesi Radyo TV Programcılığı Bölümü’nde ve İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde eğitim hayatına devam ediyor.
Azez: Umudun Adı
Yunus Emre Enstitüsü, Suriye’deki savaş sonrası yaşanmışlıkları konu alan bir belgesel hazırladı. Bölgede yaşayan insanların hayat şartlarını anlatan ve bu insanlar için atılması gereken adımları tüm insanlığın ortak sesine dönüştürmek amacıyla hazırlanan Azez: Umudun Adı adlı belgeselde yerel halk ile röportajlara yer verildi. Kentteki eski ve güncel görüntülerden oluşan film 03 Ocak’ta Youtube’da izlendi.
- Basın Bülteni
- Fotoğraflar
- Fragman
- Filmi izlemek için tıklayınız.
TÜRSAK Vakfı 2020 Aralık Ayı Etkinlik Bülteni
Türkiye Sinema ve Audiovisuel Kültür Vakfı (TÜRSAK) tarafından gerçekleştirilen 23. Randevu İstanbul Uluslararası Film Festivali, pandemi koşulları nedeniyle gösterim ve etkinlikleriyle sinemaseverlerle çevrim içi olarak buluştu. Festival, tarihinde ilk kez tüm Türkiye’deki sinemaseverler tarafından takip edilebildi. 17 Aralık Perşembe günü gerçekleşen Sektör Buluşması etkinliği TÜRSAK Vakfı Başkanı Elif Dağdeviren moderatörlüğünde gerçekleşti. Sadece İngiltere’den ve Türkiye’den sinema ve televizyon yapımcılarına, dağıtımcılarına ve yönetmenlerine açık olan bu bu özel toplantıda, katılımcı sinemacılar işbirliği ve ortak yapım imkânlarını konuştu.
TÜRSAK Vakfı 2020 Aralık Ayı Etkinlik Bülteni yazısına devam et
Sinemada Yol ve Yolculuk Kitabı Yayınlandı
Sinema yazarı ve akademisyen Fırat Sayıcı’nın üçüncü kitabı Sinemada Yol ve Yolculuk, Platanus Yayınları’ndan çıktı. Türk ve Dünya sineması üzerine rahatlıkla okunabilecek Sinemada Yol ve Yolculuk önemli bir arşivlik eser. Kitapta Easy Rider’dan Puslu Manzaralar’a, Paris Texas’dan Kikujiro’nun Yazı’na dek sinema tarihine damga vurmuş yol filmleri, kahramanın sonsuz yolculuğu kapsamında değerlendiriliyor. Fırat Sayıcı’nın Türkiye’de ilk defa yol filmlerinin bu denli kapsamlı incelediği yol sineması üzerine yaptığı bu çalışması başta akademisyenler, sinema öğrencileri ve sinemaseverler olmak üzere her kesimden okuyucuya hitap ediyor.
- Basın Bülteni
- Kitabı satın almak için tıklayınız.
Sinemada Yol ve Yolculuk Kitabı Yayınlandı yazısına devam et
Paydos
Öykü Orhan’ın kendi senaryosundan yönettiği Paydos’ta Zeliha, yoksul bir işçidir. Bir gün beklemediği bir anda işten atılır. Zeliha yeni bir iş arar. Fabrikada yaptığı işten dolayı her zaman benzin kokmasına alışkın olan çocuklarına işsiz kaldığını fark ettirmemek için bir çözüm bulur. Görüntü yönetmeniliğini Emre Pekçakır’ın, sanat yönetmenliğini ise Nilüfer Arlı’nın gerçekleştirdiği kısa filmin başrollerinde Reyhan Özdilek, Azra Ak, Cahit Ak, Yüksel Ünal, Ezgi Sözmen ve O. Selim Şar oynuyor. Elazığ doğumlu yönetmen Orhan, 2015 yılının sonunda Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Film Tasarımı Bölümü’nü kazandı.
Oyuncakçı: Saklı Yadigarlar
Yağmur Kartal’ın yönettiği filmde, 1930’lu yıllarda İstanbul’da doğmuş bir elektrik ustası olan Sabahattin Parlar (90), Avşa adasındaki evinde elektrik kablolarından eski Osmanlı figürleri yapmaktadır. Yaşadığı dönemin geçim dertleri nedeniyle uzun süre elektrik işinde çalışmış olsa da içinde ukde kalan çocuk ruhlu naifliği onu bu oyuncakları yapmaya başlamasıyla yeniden canlanmıştır. 1990 yılında İstanbul’da doğan yönetmen Yağmur Kartal sinemayla ilgilenmeye lisede başladı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Görsel İletişim Bölümü’nü kazandı ve Radyo Sinema TV Bölümü’nde ÇAP yaptı. Okuduğu iki bölümü de derece ile bitirdi, ilk filmi Soluk’u çekti.
Münhasır
Yönetmenliğini Yeşim Tonbaz’ın yaptığı filmde Fazilet, uzun zamandır hasta olan genç kızının ölümünün ardından yapayalnız kalmıştır. Ölüm duygusu ile baş etmeye çalışırken, cenazede eline tutuşturulan bir paket, onu zor bir arayışın içine sürükler. Paketle ilgili fikir almak için çaldığı her kapı, Fazilet için paketi daha da önemli kılacaktır. Yönetmen Yeşim Tonbaz, sinema yazarlığının yanı sıra, çeşitli yayın organlarında editörlük ve yöneticilik yaptı. Birçok kısa film ve belgeselde çeşitli görevlerde yer aldı. 2016’da çektiği ilk kısa filmi Askıda yurt içi ve yurt dışı birçok film festivalinde gösterildi. Çeşitli sinema atölyelerinde senaryo ve sinema yazarlığı eğitimi verdi.
Kayıp Hamamlar Peşinde
Şule Takmaz Nişancıoğlu’nun yönettiği belgesel, bir yanda bir grup kadının Newcastle’da tarihi Türk hamamının kapatılmasına karşı kampanyasını, diğer yanda, tarihi Britanya hamamlarını tanımaya çıkmış bir kent plancısının yolculuğunu konu ediyor. Kayıp Hamamlar Peşinde bizleri yaşadığımız kentlere, binalara bağlayan ortak duyguları korumak ve geleceğe aktarmak için çabalayan kadınların kesişen hikâyesini anlatıyor.