Kimliğine, Kişiliğine Sahip Çık

Toplum kişileri kendine uydurmakta ustadır. Kimliğini, kişiliğini korumaya çalışanlara önce aile, sonra yakın çevre, en sonunda da toplum karşı çıkar. Bunu sormak, sorgulamak, bireyin beklentilerini öğrenmek gibi bir sorunları yoktur. Tek bildikleri ezmek, yok etmek, en azından kendine benzetmektir. O da gelişmenin engellenmesi demektir ki, yaşam dinamiği buna izin vermez. Bugünü, bu dinamiği yaşatanlara borçluyuz, her anlamda.

İzin verirsek…

“Ne hastalık ne günah, yaşasın eşcinsel aşk” pankartı açılmıştı bir etkinlikte… Toplumun öteden beri tartıştığı, ancak hâlâ karara varamadığı, ama hayatın bir gerçeği olarak karşımızda duran, dolayısıyla da yeni bir bakış, yeni bir tanımlama ile yenilenme zorunluluğu olan bir durumu anlatıyor “Cameron Post’a Ters Terapi”.

“Aşkın gözü kördür, ama bizim izin verdiğimiz ölçüde…” Buradaki “aşk” yaşam içerisindeki her şeyi kapsıyor… Tensel aşk için daha da geçerli, daha da sıkı sınırlar içerisinde. Peki, insanlar sizin sınırlarınızı kabul etmezlerse? Ne yapacaksınız yani, öldürecek misiniz? Ortaçağdan bu yana (yine şairin şiirce dizeleriyle yanıtlayalım) “Erken öten horozun başı kesilirmiş / Bitmez tükenmez ki başın kesile kesile” (F. Hüsnü Dağlarca)

Değişim: zorunlu gelişme

Dünyanın ilk oluşumundan bu yana geçen süre içerisinde, insanın tarihi çok kısa… ama insanlık tarihi çok uzun. Zamanla çeşitli kurallar konulmuş, değiş(tiril)miş, unutulmuş ve/veya kaybolup gitmiş. Kurumlar bazılarını engellemek üzere tutuculuklarını sürdürmeyi görev bilmişler ama… Bunların başında din ve devlet geliyor.

Şöyle düşünün: kadınların bırakın oy hakkını, söz hakkı bile yoktu daha düne kadar, okutulmuyordular bile… Bugün ise hayatın her anında, her alanında söz sahibiler, çok da başarılılar. Ay, nurdur gidilemez deniyordu, bırakın Ay’ı, Mars yolculukları için gün sayılıyor. Tanrının gazabı olarak bilinen ve salgınla milyonlarca insanın ölümüne yol açan hastalıklar, bugün unutuldular, tıp biliminin gelişimiyle…

Siz olsanız…

Güzel ve çekici bir genç kız olan Cameron, kız arkadaşına âşık olunca “dönüştürme terapisi” merkezine gönderilir. Genç kız ya toplumun kurallarına uyacaktır ya da kimliğine ve kişiliğine sahip çıkacaktır.

Sahi, siz olsanız ne yaparsınız? Cameron da öyle yapıyor…

Cameron Post’a Ters Terapi -The Miseducation of Cameron Post- yönetmen Desiree Akhavan, oyuncular Chloe Grace Moretz, Sasha Lane, John Gallagher Jr, Quinn Shephard… 9 Kasım’dan başlayarak gösterimde…

(07 Kasım 2018)

Korkut Akın

[email protected]

24. Gezici Festival

Ankara Sinema Derneği’nin düzenlediği Gezici Festival, bu yıl 30 Kasım’da yirmi 24. kez yollara düşüyor. Festival, ilk durağı Ankara’nın ardından, 07 – 09 Aralık tarihleri arasında Sinop’u, 10 – 13 Aralık’ta ise Kastamonu’yu ziyaret edecek. Festival, sinemaseverleri yılın en iyi filmleriyle dünya sinemasında bir yolculuğa çıkarmaya hazırlanıyor. Dünya Sineması Bölümü’nün yanında, yılın öne çıkan yerli yapımları Türkiye 2018’de izleyicilerle buluşacak. Çeşitli atölye ve söyleşiler yapılacak. Kısa Filmler ve Çocuk Filmleri gösterimleri ise ücretsiz olarak gerçekleştirilecek. Çocuk Filmleri Bölümü’nde bu yıl Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada’dan filmler yer alıyor.

  • Basın Bülteni
  • Facebook
  • Tanıtım Filmi

24. Gezici Festival yazısına devam et

Koyver Gitsin

Kemal Danacı’nın yönettiği ve Ömer Gecü, Onur Yaprakçı, Seymen Aydın ile Begüm Polat’ın oynadığı Koyver Gitsin, 16 Kasım 2018’de Derin Film dağıtımıyla Bircan Film tarafından vizyona çıkarıldı.
Samet, sevdiği kadın ile evlenmenin hayalini kurar. Samet’in hayallerini gerçekleştirip, evlenebilmesi için gereken parayı bulması şarttır. Fakat önünde sadece 3 günü vardır. Talihsiz adam ya parayı bulacak ya da hayallerine veda edip aşkını kalbine gömecektir. Gereken parayı bulmak için ağabeyi olarak gördüğü Ferhat ile plan yapan Samet, başlarına geleceklerden bihaberdir. Bu 3 günde Samet ile Ferhat’ı çok zor maceralar beklemektedir.

  • Basın Bülteni
  • Fotoğraflar
  • Web Sitesi
  • Fragman

Koyver Gitsin yazısına devam et

2. Latin Amerika Karayip Filmleri Festivali

Ankara’da düzenlenecek olan 2. Latin Amerika Karayip Filmleri Festivali, 4, 7, 11 ve 21 Kasım 2018 tarihlerinde gerçekleştiriliyor. Festival kapsamında, Latin Amerika ve Karayip ülkelerine, Arjantin, Brezilya, Şili, Kolombiya, Kosta Rika, Küba, Meksika, Venezüela ve Peru’ya ait 9 filmin gösterimi yapılacak. Latin Amerika ve Karayip ülkelerinin Ankara’daki büyükelçiliklerinin, Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde düzenleyeceği etkinliğe, Türkiye’nin yeni Brezilya Büyükelçisi Murat Ateş, Brezilya’nın Ankara Büyükelçisi Eduardo Riccardo Gradilone Neto ve Küba’nın Ankara Büyükelçisi Luis Alberto Amoros Nunez’in yanı sıra çok sayıda konuk katılacak.

2. Latin Amerika Karayip Filmleri Festivali yazısına devam et

Malatya’da Her Yer Festival

Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından, 09 – 15 Kasım 2018 tarihleri arasında düzenlenecek Malatya Uluslararası Film Festivali 8. yılında kapsamını genişletmeye devam ediyor. Geçtiğimiz yıl festival kapsmaında düzenlenen ve yoğun ilgi gören Festival Geldi ve Belki Köye Bir Film Gelir başlıklı bölümler, bu yıl da binlerce sinemaseveri bir araya getirecek. Festival filmleri Malatya’nın tüm ilçelerinde gösterilecek, toplam 11 film ile 19 gösterim yapılacak..

İKSV Galaları, Kasım’da İki Yeni Filmle Sinemaseverlerin Yüzünü Güldürüyor

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından 2016 yılında düzenlenmeye başlayan ve 2017 – 2018 sezonunda DHL sponsorluğunda gerçekleştirilen İKSV Galaları, Kasım ayında heyecanla beklenen iki filmi sinemaseverlerle buluşturuyor. İKSV Galaları’nın Kasım ayında sunacağı ilk film, Oscar’lı yönetmen Steve McQueen’in, başrolünde Viola Davis ile Michelle Rodriguez’in yer aldığı yeni filmi Dul Kadınlar (Widows), 13 Kasım Salı akşamı 21:30’da Nişantaşı Cinemaximum Nişantaşı City’s Sineması’nda gösterilecek. İKSV Galaları’nın diğer filmi Yeşil Rehber (Green Book) ise 27 Kasım Salı akşamı 21:30’da aynı sinemada izleyicilerin karşısına çıkacak.

İKSV Galaları, Kasım’da İki Yeni Filmle Sinemaseverlerin Yüzünü Güldürüyor yazısına devam et

Çakallar Kazakistan’ı Bastı

Kazakistan Türk Filmleri haftası kapsamında, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla düzenlenen resepsiyona katılan yönetmen Murat Şeker ve Diriliş: Ertuğrul dizisindeki oyuncu Didem Balçın onur konuğu olarak yerini aldı. Kazakistan Türk Filmleri Haftası’nın açılış filmi olan Görevimiz Tatil filminin yönetmeni Murat Şeker “Kazakistan adeta ikinci evimiz gibi bizi kucakladı. Her yıl düzenlenen Türk Filmleri Haftası bizim için çok anlamlı. Bu sene yıllardır Çakallarla Dans serilerinde birlikte çalışmaktan mutluluk duyduğum oyuncumuz Didem Balçın’la 29 Ekim Cumhuriyet bayramı resepsiyonuna katılmaktan büyük mutluluk duyduk.” dedi.

Ferhan Baran Yazıyor: Müze ya da Yaman Bir Yönetmenin Ayak Sesleri

Yeni Dalga tadındaki siyah/beyaz ilk uzun metrajı ‘Güeros’ (2014) ile izleme alanımıza giren Alonso Ruizpalacios, bu hafta bizde de gösterime giren Berlin Film Festivali’nden en iyi senaryo ödüllü son çalışması ‘Müze / Museo’ ile beklentilerimizi boşa çıkarmıyor. Gerçek bir vak’adan esinlenmiş olan film, 1985 Noel’inde yaşanmış Mexico City’deki ünlü Tarih ve Arkeoloji Müzesi soygunundan yola çıkıyor. 30’lu yaşlarında hâlâ … Devamı… »

Kemal Öner’i Kaybettik

Belgesel filmci ve yapımcı Kemal Öner, 29 Ekim 2918 Pazartesi günü (bugün) hayatını kaybetti. Unutulmayanlar ve Günce adlı sinema filmlerinin yapımcısı olan Öner, Son Söz Sevginin adlı TV dizisinin ise görüntü yönetmenliğini üstlenmişti. Aral Gölü’ndeki su kaybına dikkat çekmek amacıyla çektiği Çölün Mavi Gözü: Aral adlı belgeseliyle 2000 yılında Altın Portakal Ödülü de kazanan Öner’in TEMA Vakfı için birçok belgesel film çektiği de biliniyor. Cenazesi, 31 Ekim 2018 Çarşamba günü, Eskişehir Sami Ramazanoğlu Camii’nde kılınacak öğle namazını müteakip toprağa verilecek olan merhuma tanrıdan rahmet, kederli ailesine sabırlar dileriz.

6. Boğaziçi Film Festivali’nde Dün: 28 Ekim 2018 Pazar

6. Uluslararası Boğaziçi Film Festivali kapsamında TürkMedya katkılarıyla gerçekleşen Sergei Loznitsa Master Class’ı Soho House İstanbul’da yapıldı. Sinema yazarı Murat Tırpan’ın sorularını yanıtlayan Loznitsa, sinema okulları O’nu kabul etmediği için matematik okuduğunu ve film çekmeye sezgileriyle başladığını anlattı: “Yönetmen olmanın en önemli özelliği irademizi ortaya koymaktır. Yaratmak irade işidir ve bu da yeteneğin bir parçasıdır.” dedi.

6. Boğaziçi Film Festivali’nde Dün: 28 Ekim 2018 Pazar yazısına devam et

İzmir Kısa Film Festivali Başlıyor

Bu yıl 19. kez düzenlenecek olan İzmir Uluslararası Kısa Film Festivali, 30 Ekim – 04 Kasım tarihleri arasında Fransız Kültür Merkezi, İzmir Sanat, Konak Sineması ve Buca Belediyesi Tarık Akan Gençlik Merkezi’nde gerçekleşecek. Ulusal ve uluslararası filmler, Altın Kedi Ödülleri için yarışırken, Türkiye ve dünya sinemasının önemli isimleri ise sinemaseverlerle buluşacak. Bu yıl festivali 104 ülkeden 2400 film başvuruda bulundu. Ulusal filmleri, Emin Alper, Funda Eryiğit, Emel Çölgeçen, Meryem Yavuz ve Enis Köstepen’den oluşan jüri değerlendirecek. Festival’in bu yılki Emek Ödülü ise kısa filmlere verdiği destek için Selda Alkor’a sunulacak.

İzmir Kısa Film Festivali Başlıyor yazısına devam et

Sinemanın Sultanı Türkan Şoray’a Hollywood’dan Ödül

Amerika’nın Los Angeles kentinde düzenlenen 4. Asya Film Festivali dün başladı.  Festivalin bu yılki teması, dünyaca ünlü Kırgız yazar Cengiz Aytmatov’a ayrıldı. Festivalde, Aytmatov’un eserinden beyazperdeye aktarılan Selvi Boylum Al Yazmalım’ın başrol oyuncusu, sinemamızın sultanı Türkan Şoray için özel bir gala gecesi düzenlenecek. Türkan Şoray’a ödülü Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov tarafından verilecek.

Korkut Akın Yazıyor: 40 Yıl Sonra -Cadılar Bayramı-

“Kazan-kazan” mantığını öyle bir yerleştirdiler ki beynimize… her şeyden her zaman bir kazanç (çıkar mı demeliydim?) bekliyoruz. Sırf keyif için bir şey yapılamaz mı? Örneğin oltayı alıp deniz kıyısında saatlerce öyle durmak mutluluğu… Kimse, “Ver 10 lira al balığını, öldürme zamanını” demesin. Üzülmek doğru olabilir o akıp geçen zamana, ama kendinizle dertleşmenizin, hedefler belirlemenizin, kararlar almanızın kazancı başka nerede bulunabilir… Devamı… »

4. Sağlıklı Fikirler Kısa Film Senaryo Yarışması

Gerçekleştirdiği projelerle kültür sanat faaliyetlerine destek veren Yeşilay’ın geleneksel hale gelen Sağlıklı Fikirler Kısa Film Senaryo Yarışması’nın bu yıl 4.sü düzenleniyor. ‘Uyuşturucu Madde Bağımlılığı’ ana temasıyla yapılan yarışmanın büyük ödülü 15 bin TL. para ödülünün yanı sıra kazanan senaryo Yeşilay tarafından filme çekilecek. Başvuru için son tarih 31 Aralık. Yarışmaya sinema sektörü çalışanları, iletişim fakültesi, edebiyat fakültesi öğrencileri ve bu alana ilgi duyan herkes katılabiliyor. Yarışmada birinci 15 bin TL, başarı ödülüne layık görülecek 5 kişi de 5’er bin TL para ödülünün sahibi olacak.

4. Sağlıklı Fikirler Kısa Film Senaryo Yarışması yazısına devam et