6. Uluslararası Zeugma Film Festivali bu yıl 22 – 26 Kasım 2017 tarihleri arasında yapılacak. “Hemşerilik, komşuluk ve birlikte yaşam” temasıyla düzenlenen festival, bu yıl da Ortadoğu’dan Avrupa’ya dünya sinemasının ve Türkiye sinemasının en nitelikli ve bol ödüllü filmlerini Gaziantep’te sinemaseverlerle buluşturacak. Gaziantep’te sinema kültürünün yerleşmesine katkıda bulunmak, sinemanın bir sanat olarak yaygınlaşmasına ve daha geniş kitlelere ulaşmasını sağlamak amacıyla düzenlenen festivalde bu yıl sinemaseverlere ulusal ve uluslararası festivallerde ödül alan çok güzel filmlerle dolu bir hafta sunuyor.
Günlük arşivler: 17 Kasım 2017
Gözardı Edilmiş Hayatların Sızısını Anlatan Ayaz’dan Özel Gösterim
Bir cezaevi projesi sırasında ortaya çıkan, kadına karşı şiddeti farklı bir açıdan ele alan senarist – yönetmen Dersu Yavuz Altun’un ikinci filmi Ayaz, 25 Kasım’da Maltepe Prof. Dr. Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde seyirciyle buluşacak. Yönetmen Altun, bir mahkûmun dile getirdiği “Ben bir kişi vurdum sanıyordum, oysa kendimi ve geride kalan herkesi vurmuşum.” cümlesinin kendisi üzerinde bıraktığı etkiyi beyazperdeye taşıdığını belirtiyor.
- Basın Bülteni
- Film hakkında geniş bilgi için tıklayınız.
Daha, Malatya’nın En İyi Filmi
Onur Saylak’ın ilk uzun metrajlı filmi Daha, 7. Malatya Uluslararası Film Festivali’nden 4 ödülle döndü. Film, ulusal kategoride En İyi Film, Erkek Oyuncu, Umut Vadeden Erkek Oyuncu ve Uluslararası Özel Jüri ödüllerini kazanarak festivale damgasını vurdu. Saylak, konuşmasında, “Bu ödülü festivale katılan tüm filmler adına kabul ediyoruz. Hakan Günday’a böyle bir roman yazdığı ve benimle bunu paylaştığı için çok teşekkürler.” dedi.
- Basın Bülteni
- Film hakkında geniş bilgi için tıklayınız.
- Festival hakkında geniş bilgi için tıklayınız.
10 – 16 Kasım 2017, Haftalık Gişe Verileri
10 – 16 Kasım 2017, Haftalık (Weekly) Gişe Verileri için tıklayınız. Bu listelerden alıntı veya kopyalama yapıldığında kaynak olarak Haftalık Antrakt Sinema Gazetesi’nin gösterilmesi rica olunur.
Kristal Kayısılar Sahiplerini Buldu
7. Malatya Uluslararası Film Festivali, yedi günlük rüya gibi bir yolculuğun ardından görkemli bir kapanış töreniyle sona erdi. Gecede Kristal Kayısı’lar sahiplerini bulurken İran sinemasının güçlü kadın yönetmeni Rahkshan Bani Etemad, Onur Ödülü aldı. Festival kapsamında yapılan Ulusal Yarışma En İyi Film Ödülüne, sosyal bir meseleyi, yarattığı derinlikli karakterlerle, güçlü ve etkili bir biçimde aktardığı için yönetmenliğini Onur Saylak’ın yaptığı Daha filmi layık görüldü.
- Basın Bülteni
- Festival hakkında geniş bilgi için tıklayınız.
Hepimiz Bir Rüyadayız, Ölünce Uyanacağız
Bu hafta sinemalarımızda gösterime giren Tokyo Film Festivali’nden büyük ödüllü ‘Buğday’, usta sinemacı Semih Kaplanoğlu’nun dünyanın gidişatına dair kaygıları ve umuda yolculuğu üzerine. Anlatı pek de uzak olmayan bir gelecekte gezegenimizde geçiyor. İklim değişimi yeryüzündeki yaşamı yok oluşa sürüklemiştir. Sınırların yeniden kurulduğu dünyada, göçmen halklar manyetik kalkanlarla korunan şehirlere kabul edilmek için bekletilmektedir. Hayvan, bitki kalan ne varsa kazınarak şehre taşınmış, genetiğiyle oynanmış tohumlar vasıtasıyla (filmin İngilizce adı ‘Grain’ tohum anlamına geliyor) yaşamın sürmesi hedeflenmiş, ancak birkaç hasattan sonra bozulma başlamıştır. Bilim adamı Erol, kariyerini bırakarak yığınların kaderine terkedildiği ‘ölü topraklar’da yaşamayı seçen yeni yaşam teknoloji uzmanı Cemil’i bulmak için yollara düşer. İkilinin yeşertecekleri tohumları aramak için çıktıkları yolculuk, Erol’un bugüne kadar öğrendiği herşeyi değiştirecektir.
‘Buğday’, kaosun yaşanmakta olduğu yeryüzüne dair bir bilim kurgu hikâyesi olarak başlıyor. Kaplanoğlu tasvir ettiği dünya için ‘distopik’ kelimesini kullanmak istemediğini, bugünü anlatmaya çalıştığını ifade ediyor. İklim değişiklikleri, ekolojik felaketler ve kıtlık sorununun tehlikeli bir biçimde kendisini hissettirdiği günümüzde geçtiğinin altını çiziyor hikâyesinin. Bir söyleşisinde dile getirdiği üzere ‘yaşadığımız zor bir dünya ve hepimiz dünyanın bu halinden sorumluyuz’.
Beş yıl emek verdiği, üç ayrı kıtada farklı mekânlarda çektiği filmi, Tarkovski’nin ‘İz Sürücü / Stalker’ filminin karanlık atmosferinden izler taşıyor. Etkisine önceki çalışmalarında da tanık olduğumuz Tasavvuf Felsefesi ve İbnü’l Arabi’nin rehberliğinde kuruyor filmini. ‘Çok adaletsiz bir dünyada yaşadığımızı ve insanlığın bir umut arayışı içinde olduğunu’ ifade eden Kaplanoğlu soru sormaya devam ettiğini söylüyor. Tasavvuf inancından hareketle, ‘Hepimiz bir maddeyiz ve o madde bütün kâinat, hepimizde her şeyde var olan Allah, bunu unuttuğumuzu düşünüyorum’ diye ilave ediyor. İki bilim adamının zorlu arayışları, Kur’an-ı Kerim’in Kehf Suresi’nden Hz. Musa ile Hızır Aleyhisselam kıssasının bir tasviri. Bilim yoluyla harekete geçen ana karakterler kurtuluşu ilahi olanda buluyor ‘Buğday’da. Cemil inancını Hz. Muhammed’in bir hadisinde yer alan ‘Hepimiz bir rüyadayız, ancak ölünce uyanacağız’ sözleriyle ifade ederken, ilahi ile bilimsel alanın hep bir arada olduğunun altını çiziyor Kaplanoğlu.
‘Buğday’ yoğun bir emeğin ürünü. Tartışmalara, farklı yorumlara, özellikle Tasavvuf alimlerinin eleştirilerine açık, ilgisiz kalınamayacak bir çalışma. Görüntü yönetmeni Giles Nuttgens’in 35 mm siyah-beyaz sinemaskop çabası; Almanya, Amerika, Afrika ve ülkemizin başta Kapadokya olmak üzere farklı bölgelerinden alınmış görüntülerin kurgusu kusursuz. Naz Erayda’nın görsel tasarım çalışması da parmak ısırtacak cinsten.
(24 Kasım 2017)
Ferhan Baran
ferhan@ferhanbaran.com