Tunç Oral’ı Kaybettik

Sinemamızın sevilen oyuncularından Tunç Oral, 20 Eylül 2022 Salı günü hayatını kaybetti. 15 Mart 1938′de İstanbul’da doğan sanatçı 1964 yılında Ses Dergisi’nin yarışmasında birinci olduktan sonra oyunculuğa başladı. Rol aldığı sinema filmleri arasında Beş Şeker Kız, İstanbul’un Kızları, Gurbet Kuşları, On Korkusuz Kadın, Yakut Gözlü Kedi, Sokakta Kan Vardı, El Kızı, Ayşem, Ferhat ile Şirin gibi filmler var. Oral’ın cenazesi 22 Eylül 2022 Perşembe günü, Antalya Türbeli Camii’nde öğle vakti kılınacak cenaze namazını müteakip Türbeli Mezarlığı’nda toprağa verilecek. Merhuma tanrıdan rahmet, kederli ailesine sabırlar dileriz.

Başak Özel’i Kaybettik

Oyuncu Başak Özel, 20 Eylül 2022 Salı günü hayatını kaybetti. 22 Mart 1971 tarihinde doğan ve sanat hayatına Ankara Sanat Merkezi’nde aldığı tiyatro kurslarıyla başlayan Başak Özel, daha sonra Ankara Sanat Tiyatrosu ve Ali Hünal Kabare Tiyatrosu’nda oyunculuk deneyimini geliştirdi. Çeşitli bankaların çocuk tiyatrosu topluluklarında, Ankara Halk Tiyatrosu’nda görev yaptı, sinema ve dizi filmlerde rol aldı. ÇASOD üyesi olan, şiir ve öykü yazan, redaksiyon ve seslendirme yapan sanatçı Kolpaçino: Bomba, Ferahfeza ve Fetih 1453 adlı sinema filmlerinde oynadı. Merhumeye tanrıdan rahmet, kederli ailesine sabırlar dileriz.

10. Bodrum Türk Filmleri Haftası

Muğla’nın Bodrum ilçesinde pandemi nedeniyle üç yıl ara verilen Bodrum Türk Filmleri Haftası birbirinden özel film ve sanatçıları ağırlayacak. Etkinlikte Türk sinemasının önemli isimleri panellerde konuşma yapacak, 28 Türk filmi halka açık ücretsiz gösterilecek. Bodrum Sinema ve Kültür Derneği Başkanı Cenk Sezgin “Türk sinemasının digital platformlara yenileceği ile ilgili söylentilere inanmıyoruz. Türk sineması gerek sanatçıları gerekse yatırımları ve yenilikleri ile dünya sinemacılığında üst sıralardaki yerini yeniden alacak.” diye konuştu. 10. Bodrum Türk Filmleri Haftası, 23 – 29 Eylül 2022 tarihleri arasında Cinemarin Sinemaları’nda gerçekleştirilecek.

10. Bodrum Türk Filmleri Haftası yazısına devam et

Ferhan Baran Yazıyor: Herkes Öldürür Sevdiğini

Fransız sinemasının çalışkan yönetmeni François Ozon, bu yıl Berlinale’nin açılış filmi olarak dünya prömiyerini yapan ‘Peter von Kant’ ile ustası Rainer Werner Fassbinder’e saygı duruşunda bulunuyor. 37 yaşında aramızdan ayrıldığında ardında bıraktığı 40 küsur film, 2 mini dizi, televizyon için çektiği 14 bölümlük başyapıtı ‘Berlin Alexanderplatz’ ve 20 küsur tiyatro eseri ile sinema tarihinin en hızlı üretmiş efsanesi olan Alman sinemacının … Devamı… »

Engelsiz Filmler Festivali Kısa Film Yarışması’nın Jüri Üyeleri Belli Oldu

14 – 16 Ekim 2022 tarihleri arasında fiziksel gösterimleriyle Eskişehir’de başlayıp, 17 – 23 Ekim 2022 tarihleri arasında Ankara’da ve çevrim içi olarak tüm Türkiye’de sinemaseverlerle bir araya gelecek olan Engelsiz Filmler Festivali kapsamında Kısa Film Yarışması yapılayor. Yarışma ile kısa film türünün gelişimine destek olmak, bu alandaki üretimin artmasını teşvik etmek ve türün yönetmenlerine katkıda bulunarak, kısa film severler ile yönetmenleri bir araya getirmek amaçlanırken, yarışmanın jürisinde KLAPPE AUF! Kısa Film Festivali Direktörü Andreas Grützner, yönetmen Jale İncekol ve Hezarfen Film Galeri Kurucu Direktörü Nesim Bencoya yer alıyor.

Engelsiz Filmler Festivali Kısa Film Yarışması’nın Jüri Üyeleri Belli Oldu yazısına devam et

Yeditepe Üniversitesi Sinema Kulübü ve Ay Yapım İşbirliğiyle Düzenlenen 2. Luma Kısa Film Festivali’nin Son Başvuru Tarihi Güncellendi

Yeditepe Üniversitesi Sinema Kulübü ve Ay Yapım’ın, hayal ettiği film projelerini gerçekleştirmek isteyen yetenekli gençleri desteklemek amacıyla düzenlediği Luma Kısa Film Festivali’nin ikincisi, 24 – 27 Ekim 2022 tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Yarışmada öğrenciler Kısa Film Yarışması, Kısa Film Senaryo Yarışması ve Uzun Metraj Film Senaryo Yarışması olmak üzere üç farklı kategoride yarışacak. Kısa Film Yarışması ve Kısa Film Senaryo Yarışması başvuruları uzatıldı ve 25 Eylül Pazar gününe kadar yapılabilecek. Festival boyunca film gösterimlerinin yanı sıra herkesin katılabileceği söyleşiler ve atölye çalışmaları yapılacak.

Antalya Film Forum Jürileri Açıklandı

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in ev sahipliğinde düzenlenen 59. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin ortak yapım marketi ve proje geliştirme platformu Antalya Film Forum’un jürileri belli oldu. 02 – 04 Ekim tarihleri arasında Antalya’da, 04 – 06 Ekim tarihleri arasında çevrimiçi olarak düzenlenecek etkinlikteki ana jüriler, bu yıl gelen 206 adet başvuru arasından seçilen 27 projeyi değerlendirecek.

Antalya Film Forum Jürileri Açıklandı yazısına devam et

Ferhan Baran Yazıyor: Bana Bir Masal Anlat

Hepimiz masallarla büyümedik mi. Hayal dünyamızda ufuklar açan ürkütücü peri masalları, dünyanın dertleriyle başa çıkmada bizlere yol göstermedi mi. George Miller’ın, dünya prömiyerini geçtiğimiz Mayıs ayında Cannes’da yapmış olan 11. uzun metrajı ‘Üç Bin Yıllık Bekleyiş / Three Thousand Years of Longing’ usta sinemacının kadim masallara olan tutkusunun uzun yıllar gün ışığına çıkmayı beklemiş son ürünü, sinema … Devamı… »

Ferhan Baran Yazıyor: Cennetten Kovulmak

Saygın Fransız yönetmen Laurent Cantet, bizde de gösterimi süren son yapıtı ‘Arthur Rambo’da bir kez daha ülkesindeki göçmen azınlık sorununa eğilirken, çağdaş sosyal medyanın hayatımızı kontrol altına almış ölümcül etkisi üzerine dikkat çekiyor. Ana karakteri Cezayir asıllı Karim D. dilimizde ‘Çıkarma’ anlamına gelen ‘Débarquement’ adlı romanının edebiyat dünyasında coşkuyla karşılanmasının sarhoşluğu içindedir. Annesinin gerçek hikâyesini … Devamı… »