No: 26 Ölüm Çığlığı

Batuhan Çelik’in yönettiği ve Hande Öğüt, Barış Baktaş, Lola Polat ile Berat Eren Adanalı’nın oynadığı No: 26 Ölüm Çığlığı, 01 Nisan 2022’de TME Films dağıtımıyla Beyaz Zürafa tarafından vizyona çıkarıldı.
İşi başından aşkın olan Selin, rahmetli dedelerinden kalma yazlık evine giden kız kardeşinden bir türlü haber alamaz. Defalarca aramasına rağmen kız kardeşi Ada’ya ulaşamaz. Telefonları cevapsız kalınca işlerini bırakıp onun yanına, kasabaya gitmeye karar verir. Selin’in yalnız bırakmak kasabaya gitmesini istemeyen sevgilisi Barış da onunla birlikte yola koyulur. Yıllardır uğramadıkları bu dede evinde yatan sırlar, yavaş yavaş gün yüzüne çıkacaktır.

  • Basın Bülteni
  • Fotoğraflar
  • Fragman
  • IMDb

No: 26 Ölüm Çığlığı yazısına devam et

İstanbul Film Festivali 41 Yaşında

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen, ülkemizin en kapsamlı uluslararası sinema etkinliği İstanbul Film Festivali bu yıl 41. yaşını kutluyor. Aradan geçen yıllar boyunca yepyeni ve dinamik sinemacı kuşaklara okul olmuş baharın müjdecisi festivalimiz, bir kez daha Türkiye ve dünya sinemasının en nitelikli örneklerinin yer aldığı zengin programıyla 8 – 19 Nisan tarihleri arasında kentin iki yakasında farklı mekânlar ve 7 salonda sinemaseverlerle buluşmaya hazırlanıyor. Festivalde gösterimlerin yanı sıra, her sene olduğu gibi, konuk yönetmen ve oyuncuların katılımıyla gerçekleştirilecek söyleşiler, konserler ve özel etkinlikler yer alıyor.

Programına aldığı 135 uzun metrajlı, 22 kısa filmden oluşan görkemli programıyla sinemaseverleri yine epeyce koşuşturacağa benzeyen festival, bu yıl dünya sinemasının büyük ustalarından Sergio Leone’yi kariyerinin tüm uzun metrajlarını kapsayan bir toplu gösteri ile anıyor. ‘Spagetti Western Ustası: Sergio Leone’ başlıklı bölümde, dünya sinemasını ve çağdaş sinemacıları derinden etkilemiş benzersiz sinemacıyı DVD’den izledikleri filmleriyle tanımış olan genç kuşak izleyici onun unutulmaz başyapıtlarını sinema salonlarında seyretme şansına kavuşacak. Bizde pek bilinmeyen 1961 yapımı ilk uzun metrajı ‘Rodos Heykeli / Il Colosso di Rodi’ den ‘Bir Avuç Dolar / A Fistful of Dollars’ ya da ‘İyi, Kötü ve Çirkin / The Good, the Bad and the Ugly’ gibi kültleşmiş spagetti westernlerine ve nihayetinde görkemli başyapıtı ‘Bir Zamanlar Amerika / Once Upon A Time In America’ ya uzanan seçki, tüm sinemaseverler için gerçek bir hazine değerinde.

Festival bu yıl Amerikan sinemasının önemli klasiklerinden ‘Baba / The Godfather’ ın 50. yaşını dünya sinemalarıyla birlikte kutluyor. Türkiye sinema ve tiyatrosunun unutulmaz isimlerinden Cahide Sonku’nun Orhan Murat Arıburnu ve Sami Ayanoğlu ile birlikte yönetmenliğe soyunduğu ve başrolünü o dönem yeni parlayan Zeki Müren ile paylaştığı popüler sinemamızın tanınmış filmlerinden 1953 yapımı ‘Beklenen Şarkı’ yenilenmiş kopyasıyla festivalin bir diğer armağanı olarak programda yer alıyor.

Ulusal ve Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışmaları ile birlikte yakın geçmişte Ulusal Belgesel ve Kısa Film kategorileriyle yarışma cephesini genişleten festival, bu yıldan başlayarak etkinliğin geleneksel bölümlerinden, genç yönetmenlerin çektikleri ilk veya ikinci filmlerin yer aldığı ‘Genç Ustalar’ seçkisini yarışmalı bir bölüme dönüştürüyor. Yabancı festivallerde dünya prömiyerlerini yapmış filmlerden zengin bir toplamın yanında, ‘Mayınlı Bölge’ seçkisinde yer alan ve sinemaseverler için sıkı keşif imkanları sunan yapımlar bu yıl da izleyicisini bekliyor. Berlinale 2022’ nin Altın Ayı ödüllü Carla Simón filmi ‘Alcarràs’ bu çekici listenin başında yer alan çalışmalardan biri. ‘Cinemania’, ‘Antidepresan’, ‘Çiçek İstemez’ ya da ‘Nerdesin Aşkım’ başlıklı tematik bölümler bu yıl da eksik olmazken, ‘Festival Galaları’ seçkisi dahilinde daha geniş bir seyirci kitlesinin ilgisini çekmeye yönelik filmler her zaman olduğu gibi program menüsünü çeşitlendiriyor.

Festivalin açılış filmi ‘Rabiye Kurnaz George W. Bush’a Karşı’ Alman yönetmen Andreas Dresen imzasını taşıyor. Film, Berlin Film Festivali’ nde Köln’de yaşayan komedyen, yazar, sunucu Meltem Kaptan’a oyunculuk ödülü getirmiş, ayrıca en iyi senaryo ödülünü kazanmıştı. Diğer önerilerimiz ve geleneksel kaçırılmaması gerekenler listemizi başka bir yazıya saklayarak, festival biletlerinin bu yıl passo.com.tr/tr’ de satışa sunulmuş olduğunu hatırlatmış olalım.

(01 Nisan 2022)

Ferhan Baran

ferhan@ferhanbaran.com

Merkezine Çocukları Alan Filmimin Hikâyesi Yarışması Başlıyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi İstanbul Vakfı ve Türkiye Sinema ve Audiovisuel Kültür Sanat Vakfı (TÜRSAK) iş birliğiyle hayata geçirilen 18. Uluslararası Çocuk Filmleri Festivali kapsamındaki Filmimin Hikayesi Yarışması, sanatsal anlamda çocuklara sinemayı sevdirmeyi amaçlarken aynı zamanda gerçekleştirilecek proje ile sinemayı uygulamada öğreterek ilerleyen dönemlerde çocukları sektöre kazandırmayı hedefliyor. Düzenlenecek Kısa Film Atölyesi ile birinci seçilen hikâyenin filme alınması imkânı sağlanacak.

Korkut Akın Yazıyor: Pembe Payetli Kahraman

Loretta Sage, popüler bir yazardır ve artık bıkmıştır “ucuz kahramanlık” romanı yazmaktan. Ancak kitaplarının kapak modeli Alan, biraz daha ünlenip biraz daha ilgi odağı olmak istemektedir. Bu, anlaşılabilir bir şey. Hemen aklıma gelen, Mayk Hammer yazan Afif Yesari, “Adam yedi Mike Hammer yazmış ve bir eli yağda bir eli balda inzivaya çekilmiş… Ben 50’yi aştı, hâlâ da yazıyorum, ama yine de zor geçiniyorum” demişti, yaşamının son … Devamı… »

İFSAK 42. Kısa Film ve Belgesel Yarışması Sonuçlandı

Ulusal, Uluslararası ve Göç Temalı bölümlerin yer aldığı İFSAK 28.Kısa Film Festivali, 07 – 13 Mart 2022 tarihleri arasında yapıldı. Ulusal bölüm, İFSAK 42. Kısa Film ve Belgesel Yarışması‘nda ön elemeyi geçen filmlerden oluştu. Yarışma kapsamında ödüller 13 Mart 2022 Pazar günü saat 18:30’da yapılan törenle sahiplerini buldu. İFSAK Sinema Emek Ödülü ise sadibey.com web sitesinde yaptığı yayınlarla sinemaya sunduğu katkılardan dolayı Sadi Çilingir’e verildi.

  • Basın Bülteni
  • Festival hakkında geniş bilgi için tıklayınız.
  • İFSAK 42. Kısa Film ve Belgesel Yarışması Sonuçlandı yazısına devam et

    Korkut Akın Yazıyor: Benim Çocukluğum Film…

    Eskiden herkes, “Benim hayatım roman” derdi. Doğrudur, herkesin hayatı kendince ilginç ve çıkarılması gereken derslerle doludur. Sonraları buna, “Benim hayatım film” eklendi. O da doğrudur doğal olarak. Eğer olay örgüsünü güçlü kuruyor da izleyicinin ilgisini çekebiliyorsanız neden olmasın! Bugünün Türkiye’sinde yaşayan herkes için geçerli bu söylem. Çünkü hepimizin hayatı bir film, hatta sonu olmayan dizi… 12 Eylül öncesi … Devamı… »

    2. İstanbul Kürt Film Festivali Başladı

    Mezopotamya Sinema tarafından düzenlenen İstanbul Kürt Film Festivali’nin ikincisi, dün akşam (24 Mart) Şişli Cemil Candaş Kent Kültür Merkezi’nde düzenlenen bir törenle başladı. 29 Mart tarihine kadar toplam 27 filmin gösterileceği festivalin açılış gecesine seyircilerin yanı sıra siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri de katıldı. Festivalin açılışında Amasi Martirosyan’ın 1933 yılında Sovyetler döneminde çektiği Ezidi Kürtler (Kurden Ezidi) filmi gösterildi.

    2. İstanbul Kürt Film Festivali Başladı yazısına devam et