Gösterimdeki filmlerin 26 Kasım – 02 Aralık 2021 seansları için tıklayınız. (Listeler eksiksiz değildir, bu salonlar ve seanslar dışında da gösterimler olabilir. Listelerden alıntı veya kopyalama yapıldığında kaynak olarak Haftalık Antrakt Sinema Gazetesi‘nin gösterilmesi rica olunur.)
Günlük arşivler: 25 Kasım 2021
Fransız Postası: Kurgulanmış Bir Dünyanın Yansıması
Sanatın önemli özelliklerinden biri size, kendi yaşamınıza farklı açılardan baktırmasıdır. Anlatılan öykü ya da izlenen film sizin hikâyenizdir bir bakıma. Eğer kendi hikâyenizi bulur da oradan yürürseniz film başarılıdır; tabii ki sizin için.
Sinemamızın iyi görüntü yönetmenlerinden biriydi Aytekin Çakmakçı (çiçek koksun toprağı), “görüntüyü görmüyorsanız başarılıyım demektir” diye anlatıyordu hem çalışma sırasında hem de ders verdiği okullarda. Belirleyici olan izleyicinin aldıklarıdır.
Gelinim sana söylüyorum…
…kızım sen anla! Atasözümüz “Fransız Postası” filmi için biçilmiş kaftan bana kalırsa. Filmle ilgili çok yazıldı, çok irdelendi, yönetmeninden oyuncularına, çekim tekniklerinden sinema diline kadar… Bizde “reklam olmasın” diye gerek RTÜK gerekse telif hakları nedeniyle isim verilmez ya… “Fransız Postası”nda da ne yer var, ne mekân, ne de insan. Hepsi, bütün olarak hayali. Onun için de zaten bizim gazetelerimizi, bizim gazetecilerimizi, bizim muhabirlerimizi ve bizim haberlerimizi getiriyor akla. Daha dün, hayal çeken gazeteciler üzerinden koparılan -aslına bakarsanız serginin ‘mânâ ve ehemmiyetini’ hiçe sayan- fırtınanın ardından; hepimizin bildiği bir yazarın öngörüsü(zlüğü) ile iktidar yanlısı yazdığı başyazı ve üzerine konuşulanlar.
Sahi, hepsi aslında Fransız Postası filminde yer alabilir, istenirse. Senaristler ve yönetmen bilseydi zaten, çok kolay eklerdi filmin akıcı öyküsüne.
Kısa film…
“Fransız Postası” üç kısa filmden oluşuyor. Bir gazetenin son sayısını hazırlayan gazeteciler ve patronun gizemli, ama alabildiğine komik ve tabii bir o kadar da trajik öyküsü. Merak etmemek elde değil.
Yazarlar kendilerince içinde yaşadıkları olayları kendilerince kurgulayıp kendilerince sunuyor bizlere. Kurgulanmış bir kentte kurgulanmış gazetenin kurgulanmış muhabirleriyle tanıyoruz ortamı ve insanları. Ne olacak acaba?
Bir sayfa çevirince…
Yerel haberlerden sanat sayfasına geçmiş gibiyiz… Bir ressamı tanıyoruz… ama ne tanıma! Onun gibi sanat simsarı (!) da bizimle birlikte tanıyor. Çok ilginç bu bölüm, çok da göndermeler var, sanatsal anlamda. Futbol sadece futbol değildir derler ya; sosyoekonomik, sosyokültürel, sosyopolitik açılardan bakıldığında sadece bir top peşinde koşan on bir kişi değil, tüm dünya vardır. İşte, bu filmde de ne ressam sadece ressam, ne model yalnızca model, ne galerici sadece galerici, ne de haberleştiren sadece haberi yansıtıyor sayfasına…
Teknikle birlikte…
Görüntünün görülmediği bir filmi başarılı olarak kabul edince siyah/beyaz ile renklinin, sinemaskop (hâlâ kaldı mı) ile görüntünün küçülmesinin de farkına varmayacaksınız. Öyle olunca da keyifle, heyecanla, merakla izleyeceksiniz alabildiğine ünlü oyuncu kaynayan ve onları bir arada izlemenin keyfi içinde Wes Anderson’un “Fransız Postası”nı ve asla unutmayacaksınız; ustayı da filmini de…
Fransız Postası (The French Dispatch) (Mizah, Merak, Heyecan); Yönetmen: Wes Anderson; Senaryo: Wes Anderson; Oyuncular: Bill Murray, Tilda Swinton, Léa Seydoux, Benicio Del Toro, Adrien Brody, Benjamin Lavernhe, Timothée Chalamet, Liev Schreiber, Jeffrey Wright, Alexandre Steiger, Christoph Waltz, Cécile de France, Pablo Pauly, Willem Dafoe, Elisabeth Moss, Mathieu Amalric, Henry Winkler, Damien Bonnard, Owen Wilson, Edward Norton, Stephen Park, Fisher Stevens, Bob Balaban, Lois Smith, Tony Revolori, Toheeb Jimoh, Sam Haygarth… 3 Aralık’tan başlayarak gösterimde…
(02 Aralık 2021)
Korkut Akın
XII. İtalyan Sinemasıyla Buluşma
İstanbul İtalyan Kültür Merkezi’nin Cinecitta işbirliğiyle düzenlediği geleneksel İtalyan Sinemasıyla Buluşma etkinliği 12.sinde yine çevrimiçi olarak sinemaseverlerle buluşuyor. 2020 yılında gerçekleştirilen ilk çevrimiçi gösterimlerin kültür merkezinin sosyal medya kanallarında ulaştığı başarı, aynı etkinliğin bu sene de tekrarlanmasına yol açtı. 27 Kasım – 03 Aralık 2021 tarihlerinde yapılacak etkinlikte, 78. Venedik Uluslararası Film Festivali programından derlenerek orijinal dilinde ve Türkçe altyazılı olarak Türkiye’de ilk kez seyirci karşısına çıkacak yedi film hem eleştirmenlerin hem seyircilerin beğenisini kazanmış yeni yapım filmlerden oluşuyor.
Türkiye’nin Oscar Adayı: Bağlılık: Hasan
Semih Kaplanoğlu’nun yönettiği ve Umut Karadağ, Filiz Bozok, Gökhan Azlağ ile Ayşe Günyüz Demirci’nin oynadığı Bağlılık: Hasan, Türkiye’nin Oscar aday adayı olarak seçildi. Geçimini baba mirası meyve bahçesi ve tarlasından sağlayan Hasan, tarlasının tam ortasına dikilmek istenen elektrik direğinden kurtulmaya çalışırken, Hacca gidişi yaklaştıkça geçmişine doğru bir arayışa çıkar. 2010 yılında Bal filmiyle Berlin’den Altın Ayı ve 2017 yılında Buğday filmiyle 30. Tokyo Film Festivali’nden En İyi film Ödülü ile dönen Semih Kaplanoğlu, Bağlılık: Hasan filminin Dünya prömiyerini 2021 yılında 75. Cannes Film Festivali’nin Belirli Bir Bakış Bölümü’nde gerçekleştirdi.
- Basın Bülteni
- Film hakkında geniş bilgi için tıklayınız.
Korkut Akın Yazıyor: Sen Ben Lenin, 32 Kısım Tekmili Birden
Bu hafta gerçekten çok keyifli; önce “Yan Etki”, şimdi de “Sen Ben Lenin.” İkisi de kısa film tadında, ikisi de tam tanımıyla sinema. Sinema anlatım sanatıysa “Sen Ben Lenin” bunu yerine getiriyor. Düşündürüyor, güldürüyor, sorguluyor, sorgulatıyor, merak ettiriyor, özellikle de araya giren metaforlarla… “Ben yerli film izlemem” diyenlerin, dünya sinemasıyla karşılaştıracağı bir film “Sen Ben Lenin”. Kim ne derse desin tam bir kısa film. … Devamı… »
Oscar’lı Yönetmen Istvan Szabo, Balkan Panorama Film Festivali’nin Danışma Kurulu Üyesi Oldu
Rade Serbedzija, Milcho Manchevski, Lazar Ristovski, Ediz Hun ve Igor Galo’nun yer aldığı, İzmir – Buca’da düzenlenmekte olan Balkan Panorama Film Festivali’nin Danışma Kurulu üyeliğine Macaristan’a ilk Oscar ödülünü kazandıran, dünyaca ünlü yönetmen ve senarist Istvan Szabo seçildi. Festivalin kurucusu ve direktörü Sali Saliji – Sallini, “Büyük bir onur ve festival için son derece gurur verici. Festivalin geleceği için ise çok önemli bir gelişme” olarak nitelendirdi.
- Basın Bülteni
- Festival hakkında geniş bilgi için tıklayınız.