Sinema, zamanın önünde koşan belki de tek sanat dalı. Hızla evriliyor, üretiyor ve hayatlarımızı renklendiriyor. Hapishane ve Mahkeme Filmleri, adından anlaşılacağı üzere, sinemanın sıklıkla ziyaret ettiği hapishane ve mahkeme filmleri alt türleri ile âlâkalı, sinema ve hukuk öğrencilerinin faydalanabileceği kapsamlı ve öğretici bir inceleme kitabı. Sosyal psikolojiden tarihe, hukuktan film müziklerine uzanan yelpazesiyle büyük bir emeğin ürünü olan kitap, yedinci sanata yön vermiş, başyapıt niteliğindeki onlarca filmin ait oldukları alt türler çerçevesinde tekrar değerlendirilmesi ve izleyicilerin bilgilerini tazeleyip zenginleştirmesi için oldukça nitelikli bir eser.
Murat Başaran’ın Hapishane ve Mahkeme Filmleri Adlı Kitabı Yayınlandı yazısına devam et →
Sinema Adası, pandemi koşullarında sinema alanındaki üretim sürecini öğrenmek isteyenleri uzman isimlerle buluşturmaya devam ediyor. Sinema Adası, bu yıl eğitimlerine Online Sinema Akademisi ile devam ediyor. 23 Aralık 2020 – 05 Mayıs 2021 tarihleri arasında Zoom üzerinden yapılacak eğitim öğrencilere online olarak katılabilecekleri toplam 5 ay, 40 saat sürecek bir sinema eğitimi sunuyor. Online Sinema Akademisi’nde Merve Özcan moderatörlüğündeki derslere Türkiye ve dünya genelinde alanında başarılı sinemacılar konuk olacak.
Sinema Adası Online Sinema Akademisi Başlıyor yazısına devam et →
İzmir Kalkınma Ajansı işbirliğiyle başlatılan Sinema Envanteri çalışması kapsamında İzmir’in 30 ilçesinde saha çalışması yapıldı, görsel cazibesi yüksek çekim mekânları tespit edilerek fotoğraf ve 360 derece video çekimleri ile arşiv hazırlandı. Modern kent yapılarından arkeolojik alanlara, kültürel alanlara kadar geniş bir yelpazede farklı dokuya yer verilerek idari, teknik ve lojistik koşullara dair bilgiler de envantere kaydedildi. Hedeflenen gelişmeler çerçevesinde İzmir’deki sinema veri tabanına da her gün yeni isimler ekleniyor.
İzmir’in Artık Bir Sinema Envanteri Var yazısına devam et →
Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali’nde film programının yanı sıra çeşitli ülkelerden akademisyenlerin katılımıyla geniş bir akademik program gerçekleştiriliyor. Festivalin akademik programının ikinci gününde basın ve masumiyet karinesi ilişkileri tartışıldı. Onuncusu düzenlenen festivalde bu yıl, “Adalet” teması ile dünyadan “Ben Masumum” temalı filmler bir araya getiriliyor ve sinemanın farklı kültürlerle tanışmasına aracılık sebep olunuyor.
10. Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali’nde Haber Verme Hakkı ve Masumiyet Karinesi Tartışıldı yazısına devam et →
TÜRSAK Vakfı tarafından gerçekleştirilen 16. Çocuk Filmleri Festivali’nde Filmimin Hikâyesi Yarışması’nda Bizim Köyde Macera hikâyesi ile birinciliğe uzanan Fatma Yoksul, hikâyesini filme çekti. Böylece, çocukların sanatsal üretim gerçekleştirmelerine, sinemayla tanışmalarına ve erken yaşta sinema kültürü edinmelerine rehberlik etme hedefi ile gerçekleştirilen 16. Çocuk Filmleri Festivali’nde bir isim daha hayallerini gerçekleştirmiş oldu.
Sinemacılık ve Filmcilik Yararına Bağımsız İletişim Platformu