Türk Sinemasının Sessiz Yıllarını Dinlemek İster misiniz?

Sinemaseverler, sinema tarihiyle ilgilenenler ve özellikle sessiz dönem Türk sinemasına merak duyanlar, Yapı Kredi Kültür Sanat’ta kaçırmamanız gereken bir söyleşi var: Türk Sinemasının Sessiz Yılları.

Söyleşi 15 Aralık Cuma günü, Yapı Kredi Kültür Sanat – Loca’da yapılacak. Konuşmacılar sinema yazarları Burçak Evren ile Barış Saydam ve Sessiz Dönem Türk Sinema Tarihi (1895-1922) adlı kitabı bu yıl Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkan Ali Özuyar.

Söyleşide Türk sinemasının Osmanlı’da başlayıp Cumhuriyet’in kuruluşuna dek süren sessiz yılları konuşulacak. Özuyar’ın titiz bir arşiv çalışması ve tarih metodolojisine dayanarak dört başlık altında (İstibdat Dönemi, II. Meşrutiyet Dönemi, I. Dünya Savaşı Yılları, Mütareke ve İşgal Yılları) incelediği bu “sessiz yıllar”da sinemanın dönemin siyasi, iktisadi ve sosyokültürel koşullarından nasıl etkilendiği tartışılacak.

Söyleşiye pek çoğu ilk kez yayımlanan belgeler, fotoğraflar ve sessiz dönem Türk filmlerinden kısa parçalar eşlik edecek.

Türk sinemasının çok bilinmeyen sessiz yıllarının konuşulacağı etkinlik Kültür Tarihi Konuşmaları kapsamında gerçekleştiriliyor.

15 Aralık 2017 Cuma
Kültür Tarihi Konuşmaları
Türk Sinemasının Sessiz Yılları
Yer: Yapı Kredi Kültür Sanat – Loca
Saat: 18:30
Konuşmacılar: Ali Özuyar, Burçak Evren, Barış Saydam

Ali Özuyar

1971 yılında Bergama’da doğdu. 1996’da Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi’nin Tarih bölümünden mezun oldu. Siyah-Beyaz Gazetesi’nde film eleştirmenliğiyle başlayan yazı hayatını Antrakt, Sinema, Pencere, Popüler Tarih, Toplumsal Tarih, Sinematürk ve Cinemascope dergilerinde Türk Sineması’nın ilk yıllarına ilişkin birçok makalesiyle sürdürdü.

Sinemanın Osmanlıca Serüveni (1996), Babıâli’de Sinema (2004), Devlet-i Aliyye’de Sinema (2007), Modern Tarihin İlk Sivil Esir Kampı – Knockaloe ve Meçhul Türkler (2008), Faşizmin Etkisinde Türkiye’de Sinema (1939-1945) (2011), Türk Sinema Tarihinden Fragmanlar (2013), Sessiz Dönem Türk Sinema Antolojisi (1895-1928) (2015) ve Sessiz Dönem Türk Sinema Tarihi (1895-1922) (2017) adlı kitapları yayımlandı.

TRT’nin Genç Sinemacılar projesi kapsamında Bir Cinnet-i Aşk Cinayeti (2003) adlı bir kısa film çekti. 2011 yılında Mahur Özmen ile birlikte Adalet Oyunu adlı ilk sinema filmini çekti.

Yönetmen Filmografisi:
Adalet Oyunu – 2009 / Ali Özuyar, Mahur Özmen
(1. Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali, Askıda Hukuk ve İnsan Hakları Bölümü, Gösterim. 2011)

Kısa Filmleri:

– Kısa Metraj Üzerine Bir Film – 11′

– Bir Cinnet-i Aşk Cinayeti – 2003
(15. Ankara Film Festivali, Ulusal Kısa Film Yarışması, Finalist. 2003)

(13 Aralık 2017)

Serpil Boydak

[email protected]

İstanbul Modern Sinema’da Bu Hafta

İstanbul Modern Sinema, Almanya’dan Yepyeni Filmler seçkisiyle izleyicileri günümüz Alman sinemasının öne çıkan yapımlarıyla buluşturmaya devam ediyor. Program bu yıl Özgürlük başlığını taşıyor. Almanya’dan Yepyeni Filmler seçkisi tarihin farklı dönemlerinden farklı hikâyelerle özgürlük temasına bağlanıyorlar. Hem toplumsal kurallar anlamında, hem coğrafi anlamıyla sınırlar, programdaki filmlerin ele aldığı temalar arasında dikkat çekiyor.

İstanbul Modern Sinema’da Bu Hafta yazısına devam et

Merakla Beklenen Filmler Aralık ayında SineBU’da

Boğaziçi Üniversitesi’nin sinema salonu SineBU’da Aralık ayında sinemamızdan üç, dünya sinemasından beş film gösterimlerine devam ediyor. Ödüllü filmler Sarı Sıcak, Dönme Dolap ve Buğday, Körfez, Godard ve Ben, Suburbicon, Kare ve Kutsal Geyiğin Ölümü izleyiciyle buluşuyor. 2017 Cannes’da gösterimi yapılan Kare’nin başrollerini Elisabeth Moss, Dominic West ve Claes Bang paylaşıyor. Diğer bir başarılı film ünlü Yunan yönetmen Yorgos Lanthimos’un çektiği izleyiciyi tekinsiz, oyunbaz ve özenle tasarlanmış yeni bir lanetli Lanthimos evrenine davet eden filmi Kutsal Geyiğin Ölümü filmleri sinemasever izleyicilere unutulmayacak deneyimler yaşatacak.

Merakla Beklenen Filmler Aralık ayında SineBU’da yazısına devam et

4. Uluslararası İstanbul Sessiz Sinema Günleri

Akbank Sanat, 14 – 16 Aralık 2017 tarihleri arasında düzenlenecek olan 4. Uluslararası İstanbul Sessiz Sinema Günleri’ne ev sahipliği yapıyor. Sessiz sinemanın eşsiz örneklerini sinemaseverlerle buluşturan 4. Uluslararası İstanbul Sessiz Sinema Günleri kapsamında Akbank Sanat’ta dünyanın farklı arşivlerinden gelen restore edilmiş sessiz filmlerin yanı sıra dans ve sessiz sinema temalı yan etkinlikler de seyirciyle buluşacak. Filmlere John Sweeney, Günter Buchwald, Frank Bockius, Daniele Furlati gibi dünyaca ünlü sessiz sinema müzisyenleri eşlik edecek. 4. Uluslararası İstanbul Sessiz Sinema Günleri, Kino İstanbul tarafından organize edilecek.

4. Uluslararası İstanbul Sessiz Sinema Günleri yazısına devam et

23. Gezici Festival Gösterimler, Söyleşiler ve Etkinliklerle Devam Ediyor

Ercan Kesal’ın Gezici Festival için seçtiği adalet ve vicdan temalı üç film izleyicilerle buluştu. Ercan Kesal, programdaki gösterimler sonrasında izleyicilerle buluştu. “Adaletin ne olduğunu bilemeyebiliriz ama adaletsizliğin ne olduğunu biliyoruz. Adalete, sürekli adil olma eylemi diyebiliriz.” diye sözlerine başlayan Ercan Kesal insanların kendi doğrularının şaşmaz olduğuna inanmasının, her şeyi bildiğini sanmasının en büyük trajedimiz olduğunu belirtti ve vurguladı.

23. Gezici Festival Gösterimler, Söyleşiler ve Etkinliklerle Devam Ediyor yazısına devam et

Randevu İstanbul 20. Yaşını Kutladı

Sinemaseverlerin bu yılki son ‘randevu’su, unutulmaz bir gecede 20. yaşını kutladı. TÜRSAK – Türkiye Sinema ve Audiovisuel Kültür Vakfı tarafından T. C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteği ile gerçekleştirilen 20. Randevu İstanbul Uluslararası Film Festivali’nin Soho House İstanbul’daki ödül töreninde duygu dolu anlar yaşandı. Bu yılki geleneksel Onur Ödülü’nün sahibi sinemamızın yapımcı ve yönetmeni Necip Sarıcı ödülünü Mustafa Kemal Atatürk’e adadı.

Randevu İstanbul 20. Yaşını Kutladı yazısına devam et