Sinema tarihinin önemli filmlerini seyirciyle buluşturan SineBellek film gösterimleri Mayıs ayında da sürüyor. Ankara Uluslararası Film Festivali’nde geçmiş yıllarda gösterilen filmlerinden oluşturulan SineBellek’in en önemli özelliği ise film gösterimlerinin ardından akademisyen, sinema eleştirmeni veya yönetmenler tarafından izleyicilerle yapılan film okuma seansları. SineBellek’te bu ay Kader, Korczak, Nantes’li Jacquot ve Sevgililerime Günce adlı filmler gösterilecek.
- Basın Bülteni: 1 / 2
- Festival hakkında geniş bilgi için tıklayınız.
Ankara SineBellek’te Mayıs Filmleri yazısına devam et →
Peter Lepeniotis’in yönettiği ve Will Arnett, Brendan Fraser, Liam Neeson ile Katherine_Heigl’in sislendirdiği animasyon film Fındık İşi (The Nut Job), 02 Mayıs 2014’de Pinema Film dağıtımıyla Tanweer Film tarafından vizyona çıkarıldı.
Surley, yaşadığı yerden artık memnun değildir. Arkadaşı fare Buddy ile yollara düşerler. Büyük şehirde yaşamaya başlayan ikilinin koşullara ayak uydurması zordur. Yaklaşan kış mevsimi yiyecek bulmayı da zorlaştıracağından endişelidirler. Ancak akıllarına gelen bir yöntem onları bütün kış rahat ettirecektir: Fındıkçı soygunu yapmak! Ancak hedeflerine aldıkları fındıkçıyı soymayı düşünen yalnızca onlar değildir.
McG’nin yönettiği ve Kevin Costner, Amber Heard, Hailee Steinfeld ile Connie Nielsen’in oynadığı Son Üç Gün (3 Days To Kill), 02 Mayıs 2014’de Pinema Film dağıtımıyla Pinema Film tarafından vizyona çıkarıldı.
Tehlikeli gizli servis ajanı Ethan Runner yakalandığı ölümcül hastalık nedeniyle eski eşi ve kızıyla daha sıcak bir ilişki kurmaya çalışmaktadır. Bu arada tamamlaması gereken son bir görev vardır. Bu görev onun yaşaması için son bir şanstır fakat karşısında azılı teröristler ve zorlu bir yol vardır.
Son Üç Gün yazısına devam et →
Sinema tarihinin en ünlü klâsik filmlerinden Potemkin Zırhlısı’nın yönetmeni Sergei Eisenstein’ın Film Duyumu ve Film Biçimi adlı sinema kitaplarının yeni basımları Nijat Özön’ün çevirisiyle Agora Kitaplığı Yayınları tarafından satışa sunuldu. Eisenstein’ın kitap olarak yayınlanan ilk eseri Film Duyumu, yönetmenin kuramsal çalışmaları içinde önemli bir yere sahiptir. Eisenstein bu kitabında öncelikle ‘kurgu’yla ilgili metinlerini biraraya toplamıştır. ‘Renk’ de yönetmenin yapıtını oluştururken, ‘karşıtlıklar’ı araştırmasında çok önemli bir rol oynar. Bazı filmlerinin senaryolarından örneklerin de aktarıldığı bu ciltte son olarak, yönetmenin ‘çarpıcı kurgu’yu buluşunu anlatan “Nasıl Yönetmen Oldum” başlıklı yazısına yer veriliyor.
Eisenstein’in Klasik Eserleri Film Duyumu ile Film Biçimi Agora Kitaplığı’ndan Çıktı yazısına devam et →
Bahadır Abşin’in yönettiği ve Necmi Yapıcı, Tanju Tuncel, Ümit Bakış ile Fırat Albayram’ın oynadığı 10. Köy: Teyatora, 02 Mayıs 2014’de Özen Film dağıtımıyla Boyoz Akademi tarafından vizyona çıkarıldı.
Tiyatronun temsilcisi Dionysos’un yaşadığı 10. Köy’e yolları düşen bir öğretmen ve bir tiyatro kumpanyası, köylülerin garip konuşmalar yaptıklarını fark ederler. Köylüler yalnızca akıllarından ne geçiyorsa onu söylemektedirler. Öğretmen, okulda göreve başlarken, kumpanya elemanları da Dionysos adına canlandırmak istedikleri bir gösterimi ahaliye kabul ettirmek isterler. Köylüler gelenlerle kaynaşmaya başladığında ortaya komik durumlar çıkar.
Dünya Fikri Mülkiyet Organizasyonu (WIPO) tarafından “yaratıcılığın teşvik edilerek ödüllendirilmesi ve kültür sanat alanının korunması bilincinin yaygınlaştırılması” hedefiyle tüm dünyada 26 Nisan tarihinde kutlanan Dünya Fikri Mülkiyet Günü ülkemizde bu yıl onuncu kez kutlanıyor. Ülkemizde faaliyet gösteren Sinema ve Televizyon Eseri Sahipleri Meslek Birliği (SETEM), imzaladığı ikili anlaşmalar çerçevesinde İsviçre kurumu Suissimage vasıtasıyla, Türk filmlerine tahakkuk eden telif bedellerini tahsil etti. 2013 yılı için İsviçre Televizyon kanallarında gösterilen filmlerinden doğan telif hakları, Bal filminin yönetmeni ve senaristi Semih Kaplanoğlu ile İklimler ve Üç Maymun filmlerinin uluslararası ödüllü yönetmeni ve senaristi Nuri Bilge Ceylan’a SETEM tarafından ödendi.
Her yıl 23 Nisan haftasında düzenlenen, Türkiye’nin en yaygın çocuk etkinliği olma özelliğine sahip Ülker Çocuk Sinema Şenliği bu yıl da geleneği bozmadı, 24 Nisan günü tüm çocukları sinema ile buluşturdu. Bu yıl Ülker Çocuk Sinema Şenliği kapsamında, 62 ilde 144 salonda tüm çocuklar Disney Channel’ın sevilen çizgi filmlerinden kısa bir derlemenin ardından Disney Animasyon Stüdyoları’nın Oscar ödüllü filmi Karlar Ülkesi’ni sinemalarda ücretsiz izledi. Her yıl Yıldız Holding ve şirketlerinden 600’ü aşkın gönüllünün çalışmasıyla hayata geçirilen şenlik, Ülker ve diğer markalarının farklı ve çeşitli aktiviteleri ve sinema çıkışında dağıtılan hediye kutuları ile de renkleniyor.
Kültür Bakanlığı’nın 18 yaş sınırına itiraz eden İtirazım Var’ın yaş sınırı 15+ oldu.
Geçtiğimiz hafta vizyona giren ve Kültür Bakanlığı tarafından 18 yaş altına yasaklanan İtirazım Var filminin yapımcısı U10 Film itiraz dilekçesi vermiş ve kararın değiştirilmesini istemişti. Yapımcı şirkete iletilen karara göre artık 15 yaş üstü seyirci filmi izleyebilecek. Filmi izleyen herkes tarafından eleştirilen 18+ kararı bir hafta gecikme ile kaldırılmış oldu.
Bilkent Üniversitesi’nin öğrenci topluluklarından Sanatsal Etkinlikler Topluluğu tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen Sinema Festivali SİNEFEST, 27 Nisan Pazar günü ödül töreni ile sona erecek. 01 – 07 Nisan 2014 tarihleri arasında düzenlenen oylamanın sonuçlarıyla belirlenen filmler ve oyunculara ödüllerin verileceği tören 27 Nisan Pazar günü saat 19:30’da Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi Konser Salonu’nda gerçekleşecek. Ödül törenine Haldun Dormen, Ahmet Mümtaz Taylan, Onur Ünlü, Ali Atay, Mehmet Erdem, Serkan Keskin, Hazal Kaya ve Zeynep Çamcı gibi ünlü isimler katılacak.
18 – 24 Nisan 2014 Haftalık (Weekly) Box Office listeleri için tıklayınız. Bu listelerden alıntı veya kopyalama yapıldığında kaynak olarak Haftalık Antrakt Sinema Gazetesi’nin gösterilmesi rica olunur.
17. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali, 08 Mayıs’ta başlıyor. Festivalde bu yıl 42 ülkeden 108 film gösteriliyor. Festivalin 15 bölümünden biri Aynı Çatı Altında başlığını taşıyor. Aynı ad altında son bir buçuk yıldır Uçan Süpürge’nin yürütmekte olduğu bir projeyi festivale de taşımak niyetiyle açılan Aynı Çatı Altında bölümünde Hay Way Zaman, Saroyan Ülkesi, Ağrı Dağı’nın Ötesindei, Yolun Başında, Küçük Kara Balıklar ve Antigoni: Küçük Adamız Hayatımız adlı filmler gösteriliyor. Agos Gazetesi’nin işbirliğiyle düzenlenen, kültürel kimlik ayrımcılığına dikkat çeken bu bölümün filmleri, çeşitli halkların bir arada yaşadıkları coğrafyalardan hikâyeleri festivale taşıyor.
Sinemacılık ve Filmcilik Yararına Bağımsız İletişim Platformu