Üç Boyutlu Galyalılar Britanya’da

Asteriks ve Oburiks Gizli Görevde (Astérix et Obélix: Au Service de sa Majesté)
Yönetmen: Laurent Tirard
Çizgi Roman: René Goscinny-Albert Uderzo
Senaryo: Grégoire Vigneron- Laurent Tirard
Müzik: Klaus Badelt
Görüntü: Catherine Pujol-Denis Rouden
Oyuncular: Gérard Depardieu (Oburiks), Edouard Baer (Asteriks), Catherine Deneuve (Kraliçe Kordelya), Fabrice Luchini (Jül Sezar), Jean Rochefort (Lüsyus Sansarüs), Guillaume Gallienne (Antikloraks), Vincent Lacoste (Kuduriks), Valérie Lemercier (Bayan Mekintoş), Charlotte Lebon (Ofelya), Bouli Lanners (Olaf Bollaf), Dany Boon (Aklıtuhaf), Gérard Jugnot (Korsan Kaptan), Luca Zingaretti (Genaeral), Götz Otto (Hödükaf), Atmen Kelif (Seferis)
Yapım: Fidélité Films (2012)

Fransızlar, ruhlarını okşayan “Asterks” çizgi romanını sinemaya uyarlamaktan bıkmayacaklar. “Asteriks ve Oburiks Gizli Görevde”, üç boyutlu ve sinemaseverleri maceradan maceraya sürüklüyor.

M. Ö. 50… Britanya, Sezar’ın komutasıyla istilâya uğruyor. İngiliz centilmeni Antikloraks, Kraliçe Kordelya’yı ikna ederek Galyalılardan yarım için yollara düşüyor. Asteriks ve yaban domuzunu midesine indirmeyi seven Oburiks, Kuduriks’i adam etme çalışması üzerindeler. Antikloraks’ın ricasını kırmayan Galyalılar, Antikloraks’ın yanına Asteriks, Oburiks, Kuduriks ve bir fıçı güç şerbeti vererek Britanya yollarına düşülüyor. Yolda Hintli bir göçmen Seferis’le karşılaşıyor kahramanlarımız. Seferis, tarihin ilk göçmenlerinden. Britanya’da köşeyi dönmeyi hayal ediyor. Britanya’ya girmek kolay değil. Giriş belgesi gerekiyor. Seferis, yanında getirdiği bir fidan çay, Britanya’nın da kaderini değiştiriyor ve ünlü beş çaylarını başlatıyor. Antikloraks, güzel Ofelya’ya aşık. Ofelya da bu aşırı centilmen Antiklotraks’tan bıkmış. Çünkü onun ruhunda macera var. Müzikten ve şiirden hoşlanıyor. Oburiks, görgü uzmanı Bayan Mekintoş’u görür görmez göğsünün kalbi olan yerinde hızlı bir şeyler atmaya başlıyor. Asteriks, güzel lâflarla kadınları büyüleyeceğini sanıyor, hâlâ… İşte bu durumlar olurken Sezar, mancınıklarıyla kayaları şehre yağdırıyor. Hikâyeye olmazsa olmaz Normanlar da katılıyor. Onların da derdi korkunun nasıl olduğunu öğrenmek. Bayan Mekintoş, İngiliz kibarlığını Norman Aklıtuhaf’a öğrettiği sahneler çok eğlenceli. Bayan Mekintoş, öğrettiklerini iyice göreblmesi için Aklıtuhaf’ın gözbebeklerini sürekli açık tutturuyor. Bu an, Stanley Kubrick’in Anthony Burgess’tan uyarladığı 1971 yapımı “A Clockwork Orange-Otomatik Portakal” filminde Alex’in başına gelenlerden ödünç alınmış. Filmde İngiliz kibarlığıyla da epey dalga geçilmiş ve insanı gülmekten kırıp geçiriyor. Muhtemelen İngilizler de eğlenecekler. Mazallah bizlerle dalga geçiyor olsalardı Fransızlara neler demezdik. Sonunda iyiler kazanıyor ve Britanya İngilizlere kalıyor.

Üç boyutlu macera…

M. Ö. 50. yıl. Eğer tarihi gerçeklere bakarsanız, Romalılar Britanya’yı M. S. 2. yüzyılda istilâ ediyorlar. İngilizler de Britanya’ya M. S. 5. yüzyılda Saksonya’dan yola çıkarak geliyorlar, Romalıların yapamadığını yapıp Britanya’yı istilâ ediyorlar. Biliyorsunuz, Fransa’nın Yukarı Normangiya’da Bretagne (Britanya) bölgesinde Brötonlar var. Brötonlar, İrlandalı, Galli ve İskoçlarla yakın akraba. Yani hepsi Kelt ırkından geliyorlar. İngilizler adayı istilâ etmeden önce de bu ada Britanya olarak adlandırılıyordu. Filmi seyrederken mantık ve tarih hatalarını bir tarafa itip kendinizi bu eğlenceye bırakmak daha iyi. René Goscnny (1926 – 1977), 1946’dan itibaren Belçikalı karikatürist Morris’in (1923 – 2001) çizdiği “Red Kit” çizgi romanın hikâyesini yazdı. Gossinny, Albert Uderzo’nun (1927) çizdiği “Asteriks” çizgi romanının da hikâyesini yazdı. Sinemada ilk macera 1999 yılında başladı. “Astérix et Obélix contre César-Asteriks ve Oburiks Sezar’a Karşı” filmini Claude Zidi yönetti. Alain Chabat’nın yönettiği 2002 yapımı “Astérix & Obélix: Mission Cléopâtre-Asteriks ve Oburiks: Görevimiz Kleopatra” filmi muhteşemdi. 2008’de Frédéric Forestier ve Thomas Langmann’ın ortak yönettikleri “Astérix aux Jeux Olympiques-Asteriks Olimpiyat Oyunları’nda” çok eğlenceliydi ve bu filmin en büyük sürprizi de efsane Alain Delon’un Sezar’ı canlandırmasıydı. Üç boyutlu sinemaskop çekilmiş 2012 yapımı son macera “Astérix et Obélix: Au Service de sa Majesté-Asteriks ve Oburiks Gizli Görevde”, çok eğlenceli. 1967 doğumlu Fransız yönetmen Laurent Tirard, 2007 yapımı “Molière” ve 2009 yapımı “Le Petit Nicolas-Pıtırcık” filmleriyle tanınıyor. Britanya bölümleri İrlanda’da çekilmiş. Üç boyutlu perdede İrlanda’nın uçurumları insanı aşağı çekiyor. Muhteşem.

(25 Ekim 2012)

Ali Erden

ailerden@hotmail.com