Alacakaranlığın Şafağından Gelen Şey

Alacakaranlık Efsanesi: Şafak Vakti Bölüm 1 (The Twilight Saga: Breaking Dawn – Part 1)
Yönetmen: Bill Condon
Roman: Stephenie Meyer
Senaryo: Melissa Rosenberg
Müzik: Carter Burwell
Görüntü: Guillermo Navarro
Oyuncular: Kristen Stewart (Bella), Robert Pattinson (Edward), Taylor Lautner (Jacob), Peter Facinelli (Carlisle), Billy Burke (Charlie), Sarah Clarke (Renee), Ty Olsson (Phil), Ashley Greene (Alice), Elizabeth Reaser (Esme)
Yapım: Summit Entertainment (2011)

Ünlü Amerikalı yönetmen Bill Condon’ın yönettiği “Alacakaranlık Efsanesi: Şafak Vakti Bölüm 1”, ikiye bölünmüş bir film. Şafak vakti doğan melez bebek Renesmee, gelecek filmin de asıl kahramanı sanki.

Bu son serideki hikâye, Bella ve vampir Edward’ın görkemli düğünüyle açılıyor. Yüksek topuklu giyemeyen Bella, Brezilya’nın Amazonlarındaki balayında genç kocası Edward’la mutlululuğun içinde uçarken beklenmedik bir şey oluyor. İçinde bir şey hızla büyüyor. Birkaç haftalık evli Bella, birdenbire dokuz aylık hamile oluyor. Bella’ya aşk ötesi tutkulu bir de Jacob var. Bu tutku da filme melodram katmış. Jacob, “dönüştürülmüş” bir genç. Öfkelenince birden kurt adama oluveriyor. Serinin önceki “Alacakaranlık” filmlerini görmemiş seyirciler için bu son film zihinlerde boşluk yaratabilir. Catherine Hardwicke, 2008’de “Twilight – Alacakaranlık” serisinin ilk filmini çekmişti. 2009’da Chris Weitz serinin “The Twilight Saga: New Moon – Alacakaranlık Efsanesi: Yeni Ay” filmini çekti. David Slade, 2010’da “The Twilight Saga: Eclipse – Alacakaranlık Efsanesi: Tutulma” filmini sinemaseverlerle buluşturdu. Tüm “Alacakaranlık” serisinin senaryolarında Melissa Rosenberg imzası var. “Harry Potter” serisini takip etmemiş sinemaseverlerin herhangi bir bölümü gördüğünde şaşkınlığa düşmesi gibi “Alacakaranlık” serisinde de boşluğa düşebilir. İşte bu yüzden, Jacob’ın Bella’ya tutkusu hemen algılanamıyor. Başka karakterler için de öyle. Serinin ilk üç filminin DVD’leri bulunabiliniyor. Serinin önceki filmlerindeki gibi karakterleri de aynı oyuncular canlandırıyor, belirtelim.

Yeni hayat geliyor…

Ormanın içindeki vampirlerin malikânesinde Bella, vampir Carlisle’ın gözetiminde doğumunu gerçekleştirmeye çabalıyor. Bu gebelik Bella’da “dönüşüm” de yapıyor. Carlisle ona kan veriyor içmesi için. İçindeki bebek Bella’nın vücuduna da tahrifat veriyor. Öte tarafta, ormanın içindeki kurt insanlar, Bella’ya ve doğacak bebeğini öldürmek için harekete geçtiklerinde, Jacob onlara savaş açıyor. Seyirciler, bebeğin bir canavar yaratık olacağını düşünürken, sağlıklı güzel bir kız bebek dünyaya geliyor. İkinci bölümde bu bebek birçok yaratığı zorlayacak gibi. Bella’nın doğumdan sonra kalbi duruyor. Acaba Bella geri dönecek mi? Son jenerik yazıları akarken salonu hemen terk etmemek gerekebilir. Yönetmenin ikinci bölüm için sürprizi saklı olabilir bu son anda. Belki de asıl hikâye bu bölümün ikincisinde. Bella, çabucak dünyaya gelen melez bebeğine Renee’yle görümcesi Esme’nin ismini veriyor: Renesmee… Bu isim, edebiyat ve sinema tarihinin çok özel isimlerinden biri olmaya aday sanki. Bu film, “Alacakaranlık” seri romanının Amerikalı kadın yazarı Stephenie Meyer’ın “Breaking Dawn” eserinden uyarlandı. Roman iki bölüm halinde beyazperdeye geliyor. İkinci bölüm de gelecek yıl bu 16 Kasım’da gösterime girecek. 2011 yapımı “The Twilight Saga: Breaking Dawn – Part 1 / Alacakaranlık Efsanesi: Şafak Vakti Bölüm 1”, tüm dünyayla aynı anda Türkiye sinemalarında da seyircilerle buluşuyor şimdi.

Epsilon’dan çıkan bu roman, serinin dördüncü kitabı. Bu yayınevi yazarın bütün romanlarını yayımladı. Yazarın, “Alacakaranlık” serisinden “Breaking Dawn” romanını da “Şafak Vakti” adıyla 2009’da yayımlamıştı. Filmin hikâyesi, Louisiana, Rio de Janeiro ve İngiliz Kolombiyası’nda geçiyor. Özellikle Brezilya’daki Amazonlar ve Kanada’daki İngiliz Kolombiyası’ndaki ormanlar, sinemaskop görüntülerle seyircileri büyülüyor. Küresel ısınmayla tükenen dünyamızdan mücevherler gibi oraları. Filmde bu güzelliklerin hakkını veriyor. 1955’te New York’ta doğan yönetmen Bill Condon’ın, 2006 yapımı “Dreamgirls – Rüya Kızlar” siyah müzikal filmi sekiz dalda Oscar’a aday olmuş, sadece iki ödül alabilmişti. Yönetmen, 1995 yapımı “Farewell to the Flesh – Şeker Adamın Laneti 2” korku filmiyle bu türe uzak olmadığını gösteriyor. 2004 yapımı biyorafik dram filmi “Kinsey” filmi de sinemalarımıza gelmişti. New Yorklu besteci Carter Burwell’ın müzikleri de Condon’ın filmine çok şey katmış. Filmdeki gerilimi yaşarken bu tınılarla ruhunuz rahatlıyor. Burwell’ın müziklerini Coen kardeşlerin filmlerinden hatırlayabilirsiniz. Condon’ın filminin kameramanı da önemli bir sanatçı. Meksikalı Guillermo Navarro, önemli yönetmenlerden Robert Rodriguez’in birçok filminin gözü oldu. Navarro, Guillermo del Toro’nun yönettiği 2006 yapımı “El Laberinto del Fauna – Pan’ın Labirenti” filmiyle Akademi’den “En İyi Görüntü Yönetmeni” dalında Oscar kazanmıştı. Condon’ın filminde santranç anlarındaki konuşmalara da kulak vermek iyi olabilir.

(Bu yazı 18 Kasım 2011 tarihli Taraf Gazetesi’nde yayınlanmıştır.)

(18 Kasım 2011)

Ali Erden

sinerden@hotmail.com