Murat Saraçoğlu ve Levent Tülek, Taksim – Sahne’de

Sine-Sen’in katkılarıyla Taksim-Sahne’de düzenlenen Sinema Günleri sürüyor. Taksim-Sahne Derviş Zaim’in ardından bu hafta da O… Çocukları, 120 ve Deli Deli Olma filmleri ile tanınan yönetmen Murat Saraçoğlu ve oyuncu Levent Tülek’i ağırlayacak.
14 Şubat 2010, Pazar günü saat 17:30’da başlayacak olan Deli Deli Olma filminin ardından saat 19:00’da Murat Saraçoğlu ve Levent Tülek seyircilerle söyleşecek.
Adres: Attila İlhan Kültür Merkezi (Taksim – Sahne), Meşrutiyet Cad, No: 3, Kat: 2, (Galatasaray Lisesi karşısı), Galatasaray, Beyoğlu.

  • Sine-Sen Web Sitesi
  • Alman Kültür Merkezi, Mart Ayı Programı Açıklandı

    Alman Kültür Merkezi, 05 – 12 Mart 2010 tarihleri arasında 1910’lu yılların Alman sinemasının en ünlü yönetmeni Ernst Lubitsch’in filmlerini; 15 – 21 Mart 2010 tarihleri arasında ise Hans Christian Schmid’in filmlerini gösteriyor.
    Hans Christian Schmid filmleri ayrıca 09 – 19 Mart 2010 tarihleri arasında Mithat Alam Film Merkezi’nde de gösterilecek.
    Hans Christian Schmid 19 Mart 2010 saat 18:00’de Mithat Alam Film Merkezi’nde Alin Taşçıyan ile, 20 Mart 2010 saat 21:00’de ise Alman Kültür Merkezi’nde Engin Ertan ile söyleşecek.

  • Basın Bülteni
  • Diğer basın bültenleri ve fotoğraflara haberin devamından üzerlerine tıklayarak ulaşabilirsiniz.
    Alman Kültür Merkezi, Mart Ayı Programı Açıklandı yazısına devam et
  • Jenny’ye Hayat Dersleri

    Aşk Dersi (An Education)
    Yönetmen: Lone Schefrig
    Eser: Lynn Barber
    Senaryo: Nick Homby
    Müzik: Paul Englshby
    Görüntü: John de Borman
    Oyuncular: Carey Mulligan (Jenny), Peter Sarsgaard (David), Alfred Molina (Jack), Dominic Cooper (Danny), Rosamund Pike (Helen), Matthew Beard (Graham), Emma Thompson (Bayan Walters), Cara Seymour (Marjorie)
    Yapım: BBC Films (2009)

    Lynn Barber’in kendi biyografisinden uyarlanan “Aşk Dersi”, gerçekten derslerle dolu. Jenny, kendinden epey büyük ve sırlarla yüklü David’le mutlu olabilir mi? David’in sırlarını öğrenmeye başlayan Jenny, gerçek hayatı da keşfetmeye başlıyor yavaş yavaş. Bu film üç dalda Oscar adayı da oldu.

    Bu yapıt gazeteci Lynn Barber’in anılarından yola çıkılarak çekilmiş ve bir genç kızın hayatı keşfedişi üzerine bir film. Hikâye, 1961 yılında Londra’da başlıyor. Sanata yatkın ve çello çalan lise son sınıf öğrencisi on altı yaşındaki Jenny, orta sınıf babasının Oxford Üniversitesi’nde kariyerli bir eğitim yapmasını istese de o, gençliğinin verdiği kavak yelleriyle aşkı, insanları ve hayatı keşfediyor kısacık bir sürede. Hayat, babasının korunağındaki gibi değil. Karşısına otuzlu yaşlarına yaklaşmış David çıkıyor Jenny’nin. Yağmurlu bir günde, durakta dalgınca beklerken birden yanında David durur arabasıyla. Yahudi David, Jenny’yi hemen cezbediyor. David, kızın kalbine giden yolu hemen fark ediyor. Jenny’yi arkadaşları Danny ve sevgilisi Helen’le tanıştırıyor önce David. Sonra da bu bohem hayat Londra’nın sanat mekânlarında sürüyor. Bir rüyanın içine düştüğünü sanan Jenny, rüyalarını hemencecik gerçekleştiren David’e tutuluyor. Rüyalarının şehri Paris’te bakireliğini David’e sunuyor. Artık on yedi yaşında olan Jenny, okulla da sorunları başlıyor. Büyücü David, Jenny’nin babası Jack ve annesi Marjorie’yi de hemen büyülüyor. Her şey mutlu mesut giderken, arabanın torpido gözünde mektuplar buluyor genç Jenny ve hayatın derinliğinde ayakları yere basıyor.

    Hayat ve hayal…

    Evet, Jenny sanki Lolita gibi. Ama, o çelloya, caza, Fransızcaya ve Paris’e tutkulu. Lüks arabası olan, bohem yaşayan David sihirli değnek değmiş gibi her şeyi Jenny’nin önüne seriyor. En sevdiği Fransız şarkıcı Juliette Gréco’nun “chanson”larını söylediği Paris’te sanatın tam ortasına düşüyor Jenny. Filmler, müzikler ve büyülü Paris. Sonra yine Londra. Kendisine evlenme teklifi yapan David’in sırlarını öğrenen genç Jenny, yanlış karar verdiği her şeyden dönüyor ve babasının kendisi için plânladığı hayatın içine dalıyor. Ama, yine de hiçbir şey eskisi gibi değil. Sinemaskop çekilmiş bu filmin görüntüleri de iyi. Yönetmen, iç ve dış mekânları yeterince kullanmış filminde. Danimarkalı kadın yönetmen Lone Scherfig 2000 yapımı “Italiensk for Begyndere-Yeni Başlayanlar İçin İtalyanca” ve “Wilbur Begår Selvmord-Wilbur Ölmek İstiyor” filmleriyle biliniyor. David’i oynayan 1971 doğumlu Amerikalı oyuncu Peter Sarsgaard’ı 2009 yapımı “Orphan – Evdeki Düşman” filminden hatırlayabilirsiniz. Jenny’yi oynayan Carey Mulligan, 1985 yılında Londra’da doğdu ve bu film de ilk başrolü. Lone Schefrig’in “Aşk Dersi”, Akademi’nin 82. ödüllerinde “en iyi” olarak film, senaryo ve kadın oyuncu (Carey Mulligan) dallarında Oscar’a da aday oldu, belirtelim.

    (20 Şubat 2010)

    Ali Erden

    sinerden@hotmail.com

    2. El Kısa Film Festivali’nin 1. El Jürisi Belli Oldu

    27 Şubat – 07 Mart 2010 tarihleri arasında Ankara Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde 4.sü düzenlenecek olan ve uluslararası platforma taşınan 2. El Kısa Film Festivali’nin 1. El Jürisi belli oldu. Jüri, şu isimlerden oluşuyor: Ali Murat Güven (Sinema Yazarı ve Tarihçisi), Bülent Özkam (Ankara Üniversitesi, İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi), Derviş Zaim (Yönetmen), Ebru Ceylan (Kısa Film Yönetmeni, Oyuncu), Feride Aksu Tanık (Kısa Film Yönetmeni), Janset (Oyuncu), Kenan Görgün (Senarist, Belçika), Nilüfer Açıkalın (Oyuncu), Selim Demirdelen (Yönetmen, Müzisyen).

  • Basın Bülteni
  • Festival hakkında geniş bilgi için tıklayınız.
  • Efsane Fotoğrafçı Ara Güler Fotoğraf Sergisiyle Nürnberg’de

    Türkiye / Almanya Film Festivali 15. yıl kutlamalarında İstanbul üzerine özel bir program ayırdı. Festival, bir dizi etkinliklerin hazırlandığı İstanbul programını Ara Güler’in İstanbul’u adlı fotoğraf sergisi festival açılmadan başlatacak. 27 Şubat – 28 Mart tarihleri arasında toplam bir ay açık kalacak sergi Ara Güler’in 40’tan fazla siyah beyaz fotoğraflarını içeriyor. 04 Mart tarihinde bu yıl perdelerini 15. kez açacak olan Türkiye / Almanya Film Festivali, her iki ülkenin kültürlerini ve insanlarını buluşturan, uluslararası boyutta ilgi gören önemli kültürel etkinlikler arasında yer alıyor.

  • Basın Bülteni
  • Ara Güler fotoğrafları için tıklayınız.
  • Festival hakkında geniş bilgi için tıklayınız.
  • Gülmekten Filmi Çekemiyorlardı, “Eyyvah Eyvah” 26 Şubat’ta Vizyonda

    Demet Akbağ ve Ata Demirer, beyazperdede seyirciyle buluşmak için gün sayıyor. BKM Film yapımı Eyyvah Eyvah, 26 Şubat’ta vizyonda olacak. İki ünlü oyuncuyu biraraya senaryo, okuma provalarından başlayarak tüm ekibi gülme krizlerine soktu. Ata Demirer, Demet Akbağ ile karakterleri Hüseyin ve Firuzan’ın arkadaşlığını kıskandıklarını söylüyor: “Artık şakasını yapıyoruz, şizofrenik bir durum oldu Hüseyin ve Firuzan o kadar iyi arkadaş oldular ki biz kıskandık. Gerçekten bizi bile inandırdılar. Çok seviyorsun onları bir aradayken. Sanki Ertem Eğilmez filmlerindeki dostluğun tadına yaklaştık. Ama elbette takdir seyircinin.”

  • Basın Bülteni
  • Film hakkında geniş bilgi için tıklayınız.
  • Geçmişin Gölgesinde

    Sadi Bey’in Twitter Günlükleri 2

    Şahan Gökbakar yaşam felsefesini açıklıyor: “Sular yükselirken balıklar karıncaları yer, sular alçalırken karıncalar balıkları…” vs. vs.

    Bu onun yaşam felsefesi idiyse çok önceden açıklamalıydı. Aynı günlerde o felsefe internette dolanıp duruyordu zaten. Netekim ofsaytta kaldı.

    “Yoksa” diyor, “Başbakan İmam Hatip mezunu, onun için mi bu karar alındı?” ve ekliyor: “Eğer böyle ise, bu kabûl edilemez bir karardır.”

    Ohhh, kendin pişir, kendin ye. Uzmanların kararını kafana göre yorumla. Ondan sonra kendi yorumuna göre karşı tarafı suçla. Ne alâ memleket.

    “Sevgililer Günü”nün adını “Çiçek Katliamı Günü” yaptım. Her sokak başında çiçekçi kadınlar… Yetmemiş eline bir demet gül alan tuttuğunu…

    …kazıklama peşinde. Atalarımız “çiçek dalında güzeldir” diye ne güzel söylemiş. İllâ alacaksanız saksıda alın da bir müddet daha yaşasınlar.

    Hıncal Uluç, 10 Şubat tarihli yazısında “Romantik Komedi”nin yönetmeni Ketche’nin kim olduğu konusunda -bu sefer- magazincilere giydirmiş.

    Kimdir bu adam, gerçek adı nedir, kimse sorup soruşturmamışmış. Oysa Atilla Dorsay aynı günlerde Ketche’nin gerçek adını açıklamıştı.

    Ve üstad Hıncal Uluç bahse konu yazısında başkalarına “Hook” (Robin Williams’ın bir filmidir) atarken kendi hatasını da belgelemiş:

    “Romantik Komedi’nin yapımcıları Mahsun Kırmızıgül ve Murat Varol’u yürekten kutluyorum” demiş. Oysaki filmin yapımcısı Murat Tokat. Arzederim.

    Mustafa Sarıgül’den Şişli Camii’nin bahçesinin halka açılmasını sağlamasını rica ediyoruz. Şişli’nin merkezinde doğru dürüst park yoktur.

    Şişli Camii’nin meydana bakan bahçesi ise yıllardar duvarlar ardında, kapısı kilitli durur. Lojman bahçesi olarak mı kullanılıyor, nedir?

    Sultanahmet, Eyüp, Şehzadebaşı, vd. cami bahçelerinin her köşesi vatandaşın huzur bulmasına vesile olur. Şişli Camii’nin ne ayrıcalığı var?

    Filmlerin box office rakamları açıklanırken şu “tüm zamanların rekoru” ve “ilk 3 gün açılış rekoru” gibi lâfları kullanmasak diyorum.

    Çünkü doğru değil. Neden derseniz, ülkemizde box office rakamları 1989 yılından bu yana tutuluyor, öncesi meçhûl.

    Ayrıca 1989 yılından önce “İlk 3 gün” diye bir kavram yoktu. Çünkü filmler genellikle Pazartesi günleri vizyona çıkardı.

    Bazı yerli filmler -haftada 2 yeni film çıktığında- ise sineması az olan bölgelerde Pazartesi, Perşembe günleri gösterime girerdi.

    Hani rakamlar tutulsaydı, Türkiye’de tüm zamanların izlenme rekoru ya Hüseyin Peyda’nın başrolünü oynadığı “Mezarımı Taştan Oyun” filminde…

    Veya Ertem Eğilmez’in yönettiği ilk “Hababam Sınıfı” filminde olurdu. İlk “Hababam Sınıfı”nı iddia ediyorum 15 milyon kişi izlemiştir.

    Çünkü o zamanlarda TV yoktu, sinemaya gidenler çoktu. Ayrıca Türkiye’nin nüfusu 50 – 60 milyon civarındaydı. 4 kişiden biri filmi izlemiştir.

    “Mezarımı Taştan Oyun”u ise belki memleket nüfusunun yarısı izlemiştir.

    Yabancı filmlerde ise hasılat rekoru herhalde Raj Kapoor’un oynadığı “Avare”dedir. Adamın oynadığı filmin şarkısı yıllarca dilden düşmemiş.

    Sanırım 1940’larda gösterime girmiş. Aylarca, haftalarca gösterilmiş. Yetmemiş yıllar sonra tekrar tekrar vizyona çıkarılmış.

    1965’lerde Kırklareli’nde dereboyundaki bir yazlık sinemada “Avare”nin 2 ay boyunca gösterildiğini söylerlerdi. Onu bırak Sadi Bey “Avare”yi…

    …1975’lerde Yenikapı’da şu anda metro kazılarının yapıldığı ve yeni bir tarihin ortaya çıkarıldığı alanda bulunan yazlık sinemada seyretti.

    Şimdi ben nasıl inanayım, Türkiye’de en çok izlenen yabancı filmin “Titanik” veya “Avatar” olduğuna?

    Hani keşke bir yerli film veya bir yabancı film çıksada sinemada birini 20 milyon kişi, diğerini 25 milyon kişi izlese.

    Vallahi Taksim’de zil takıp oynarım. Neticede böyle rekorlar biz sinemaseverlere yeni filmler olarak dönüyor.

    Bir “Babam Oğlum”, bir “Recep İvedik” hasılat patlaması yaptı, 2009’da 69 yerli film izledik. Belki bu yıl 99 yerli film izleyeceğiz.

    (19 Şubat 2010)

    Sadi Çilingir

    En Mutlu Olduğum Yer

    Kağan Erturan’ın yönettiği ve Ezgi Asaroğlu, Nihat Altınkaya, Sivga Erez ile Hakan Vardar’ın oynadığı En Mutlu Olduğum Yer, 09 Nisan 2010’da Warner Bros. dağıtımıyla Filmci – Orion – Grip TR – 1000 Volt – Sinefekt – Melodika tarafından vizyona çıkarıldı.
    Kemal ve Elif yaşları 25’i geçmesine rağmen hayatta ne yapacaklarına karar verememiş genç insanlardır. Yolları İstanbul’un sıcak bir yaz gecesinde düzenlenen bir ofis partisinde kesişir. İkisi de birbirlerinden çok etkilenirler. Elif yıllar önce çocukluğunu geçirdiği sahil köyünde açık denizi ilk kez görüşünü anlatır ve birlikte yola çıkarlar.

  • Basın Bülteni
  • Fotoğraflar
  • Web Sitesi
  • Fragman
  • IMDb
  • Ali Ulvi Uyanık Yazıyor
  • Diğer basın bültenlerine haberin devamından üzerlerine tıklayarak ulaşabilirsiniz.
    En Mutlu Olduğum Yer yazısına devam et
  • IV. Türk Dünyası Sinema Günleri

    IV. Türk Dünyası Sinema Günleri, 15 – 18 Şubat 2010 tarihleri arasında gerçekleşiyor, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarının yanı sıra İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Beyoğlu Belediye Başkanlığı, Kültür A. Ş, TİKA ve TÜRKSOY’un desteği ile hayat buluyor. Kazakistan asıllı yönetmen Assanali Aşimov’un onur konuğu olarak katılacağı Türk Dünyası Sinema Günleri’nin açılış günü ve gala gecesi programında ise açılış konuşmaları, Şaman Dans Grubu gösterisi ve gala filmi gösterimi yer alıyor. 4 gün sürecek olan etkinliğin 2. 3. ve 4. günlerinde ise açık oturumlar, sergiler ve gösterimler yapılacak.

  • Basın Bülteni
  • Web Sitesi
  • Diğer basın bültenleri ve yüksek çözünürlüklü fotoğraflara haberin devamından üzerlerine tıklayarak ulaşabilirsiniz.
    IV. Türk Dünyası Sinema Günleri yazısına devam et
  • TARİHİ BİR ARAŞTIRMA Üzerine Dar Kapsamlı Bir Derleme

    Ülkemizde, filmler üzerine, sinema çevrelerinden kişiler arasında 1962 yılında Sine-Film Dergisi tarafından yapılan, 14 kişinin cevaplarının değerlendirildiği soruşturma sonucu Üç Arkadaş (Memduh Ün) 12 oy ile birinci seçilir.

    “Başlangıçtan bu yana en iyi film”in belirlenmesi için yapılan değerlendirmeden sonra başka soruşturmalar da yapılacaktır. Bunların bir kısmı değerlendirilen filmleri zaman bakımından belirlenen bir dönem için sınırlı tutmuştur.

    1973 / 1974’de Agâh Özgüç’ün Yedinci Sanat Dergisi’nde yaptığı ve 127 kişinin katıldığı soruşturmada aşağıda, yönetmenlerine göre sıralanan filmler, karşılarında belirtilen oyları almışlardır.

    Soruşturma 1973 / 1974 yıllarında yapılmıştır, bu yıllardan sonra sinemamız, değişik evreler geçirmiş ve yapılan filmler içinde diğerlerine göre daha öne çıkan yapımlar ortaya çıkmıştır. Doğal olarak bu filmlerin bu soruşturmada değerlendirmesi olanaklı değildi.

    LÜTFÜ ÖMER AKAD
    1. 1. Hudutların Kanunu (61 oy)
    2. 2. Beyaz Mendil (51 oy)
    3. 3. Kanun Namına (44 oy)
    4. 4. Kızılırmak – Karakoyun (37 oy)
    5. 5. Vurun Kahpeye (12 oy)
    6. 6. Irmak (11 oy)
    7. 7. Gelin (10 oy)
    8. 8. Vesikalı Yarim (8 oy)
    9. 9. Yaralı Kurt
    10. 9. Yangın Var (Eski İstanbul Kabadayıları)
    11. 9. Üç Tekerlekli Bisiklet (M. Ün ile) (3’er oy)
    12. 10. Gökçeçiçek
    13. 10. Kurbanlık Kaatil (2’şer oy)
    14. 11. Kader Böyle İstedi
    15. 11. Düğün
    16. 11. Yalnızlar Rıhtımı
    17. 11. Zümrüt
    18. 11. Öldüren Şehir
    19. 11. Seninle Ölmek İstiyorum
    20. 11. Ak Altın
    21. 11. “Atatürk’ün Casusu” İngiliz Kemal Lavrens’e Karşı (filmin afişteki tam adı bu şekilde)
    22. 11. Damga (S. Havaeri ile) (1’er oy)

    SEYFİ HAVAERİ
    22. 1. Damga (L. Ö. Akad ile) (1 oy)

    ORHAN AKSOY
    23. 1. Kumarbaz
    24. 1. Kadın Asla Unutmaz
    25. 1. Severek Ayrılalım
    26. 1. Yarın Ağlayacağım
    27. 1. Hıçkırık
    28. 1. Vurun Kahpeye (1’er oy)

    AYDIN ARAKON
    29. 1. İstanbul’un Fethi (2 oy)
    30. 2. Vatan İçin (1 oy)

    ORHON MURAT ARIBURNU
    31. 1. Yüzbaşı Tahsin
    32. 1. Kanlı Para
    33. 1. Sürgün (1’er oy)

    TALAT ARTEMEL
    34. 1. Vatan ve Namık Kemal (C. Conku – S. Ayanoğlu ile) (3 oy)
    35. 2. Hürriyet Apartmanı (2 oy)

    CAHİDE SONKU
    35. 1. Vatan ve Namık Kemal (S. Ayanoğlu – T. Artemel ile) (3 oy)

    SAMİ AYANOĞLU
    35. 1. Vatan ve Namık Kemal (C. Sonku – T. Artemel ile ) (3 oy)

    ATIF YILMAZ BATIBEKİ
    36. 1. Gelinin Muradı (22 oy)
    37. 2. Bu Vatanın Çocukları (10 oy)
    38. 3. Alageyik (7 oy)
    39. 4. Karacaoğlan’ın Kara Sevdası
    40. 4. Cemo (6’şar oy)
    41. 5. Murad’ın Türküsü (5 oy)
    42. 6. Utanç (4 oy)
    43. 7. Keşanlı Ali Destanı
    44. 7. Şimal Yıldızı
    45. 7. Köroğlu
    46. 7. Allah Cezanın Versin Osman Bey
    47. 7. Kozanoğlu (3’er oy)
    48. 8. Erkek Ali
    49. 8. Yarın Bizimdir
    50. 8. Dolandırıcılar Şahı
    51. 8. Güllü
    52. 8. Bir Şoförün Gizli Defteri (2’şer oy)
    53. 9. Ölüm Tarlası
    54. 9. Yaşamak Hakkımdır
    55. 9. Kızıl Vazo (1 oy?, 2 oy?)
    56. 9. Yedi Kocalı Hürmüz
    57. 9. Suçlu
    58. 9. Kalbe Vuran Düşman
    59. 9. Balatlı Arif
    60. 9. Cemile
    61. 9. Aah Güzel İstanbul (1’er oy)

    NATUK BAYTAN
    62. 1. Sahildeki Ceset (1 oy)

    SELAHATTİN BURÇKİN
    63. 1. Ölümden de Acı (1 oy)

    YÜCEL ÇAKMAKLI
    64. 1. Birleşen Yollar (2 oy)

    TURGUT DEMİRAĞ
    65. 1. Aşk ve Kin
    66. 1. Bir Dağ Masalı (2’şer oy) (1 oy?, 2 oy?)
    67. 2. Fato: Ya İstiklal Ya Ölüm (1 oy)

    MEHMET DİNLER
    68. 1. Sinekli Bakkal (1 oy)

    SÜREYYA DURU
    69. 1. Keloğlan (1 oy)

    YILMAZ DURU
    70. 1. Zalimler
    71. 1. İnce Cumali (1’er oy)

    ERTEM EĞİLMEZ
    72. 1. Canım Kardeşim (4 oy)
    73. 2. Senede Bir Gün (1 oy?, 2 oy?)
    74. 2. Sev Kardeşim (1’er oy)

    ORHAN ELMAS
    75. 1. Duvarların Ötesi (4 oy)
    76. 2. Kanlı Firar (3 oy)
    77. 3. Ezo Gelin (2 oy) ( 1 oy?, 2 oy?)

    İLHAN ENGİN
    78. 1. Artık Düşman Değiliz (1 oy)

    ÜLKÜ ERAKALIN
    79. 1. Afacan Harika Çocuk
    80. 1. İki Süngü Arasında (1’er oy)

    METİN ERKSAN
    81. 1. Susuz Yaz (68 oy)
    82. 2. Yılanların Öcü (52 oy)
    83. 3. Acı Hayat (29 oy)
    84. 4. Sevmek Zamanı (14 oy)
    85. 5. Kuyu (13 oy)
    86. 6. Gecelerin Ötesi (12 oy)
    87. 7. Dokuz Dağın Efesi (5 oy)
    88. 8. Karanlık Dünya: Aşık Veysel’in Hayatı (3 oy)

    MUHSİN ERTUĞRUL
    89. 1. Bir Millet Uyanıyor (22 oy)
    90. 2. Şehvet Kurbanı
    91. 2. Aysel: Bataklı Damın Kızı
    92. 2. Ateşten Gömlek (3’er oy)
    93. 3. Leblebici Horhor Ağa
    94. 3. Yayla Kartalı
    95. 3. Halıcı Kız
    96. 3. İstanbul Sokaklarında (1’er oy)

    BAHA GELENBEVİ
    97. 1. Barbaros Hayrettin Paşa
    98. 1. Deniz Kızı (1’er oy)

    ERTEM GÖREÇ
    99. 1. Karanlıkta Yaşayanlar (24 oy)
    100. 2. Otobüs Yolcuları (8 oy)
    101. 3. Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler (2 oy)

    YILMAZ GÜNEY
    102. 1. Umut (88 oy) (en fazla oy)
    103. 2. Ağıt (45 oy)
    104. 3. Seyit Han: Toprağın Gelini (34 oy)
    105. 4. Acı (25 oy)
    106. 5. Umutsuzlar (19 oy)
    107. 6. Baba (16 oy)
    108. 7. Aç Kurtlar (2 oy)

    TEMEL GÜRSU
    109. 1. Dikkat Kan Aranıyor (1 oy)

    REMZİ JÖNTÜRK
    110. 1. Pir Sultan Abdal (1 oy)

    ŞADAN KÂMİL
    111. 1. İki Süngü Arasında (4 oy)
    112. 2. Bir Aşk Hikayesi – Tuş (1 oy)

    ÇETİN KARAMANBEY
    113. 1. Kanlı Taşlar (1 oy)

    FARUK KENÇ
    114. 1. Hürriyet Şarkısı
    115. 1. Çakırcalı Mehmet Efe (1’er oy)

    KÂNİ KIPÇAK
    116. 1. İstanbul Kan Ağlarken – Hrisantos (1 oy)

    ZİYA METİN
    117. 1. Namus Düşmanı (1 oy)

    BİLGE OLGAÇ
    118. 1. Linç (3 oy)

    NEDİM OTYAM
    119. 1. Toprak (1 oy)

    ABDURRAHMAN PALAY
    120. 1. İsyancılar (1 oy)

    NEVZAT PESEN
    121. 1. İkimize Bir Dünya (5 oy)
    122. 2. Samanyolu
    123. 2. Ahtapotun Kolları
    124. 2. Kötü Tohum (3’er oy)
    125. 3. Günah Bende mi?
    126. 3. Hızlı Yaşayanlar (1’er oy)

    HALİT REFİĞ
    127. 1. Gurbet Kuşları (38 oy)
    128. 2. Haremde Dört Kadın (25 oy)
    129. 3. Bir Türke Gönül Verdim (10 oy)
    130. 4. Fatma Bacı (5 oy)
    131. 5. Şehirdeki Yabancı
    132. 5. Yasak Aşk (2’şer oy)
    133. 6. İstanbul’un Kızları (1 oy)

    DUYGU SAĞIROĞLU
    134. 1. Bitmeyen Yol (34 oy)
    135. 2. Ben Öldükçe Yaşarım (3 oy)
    136. 3. Vatan ve Namık Kemal (2 oy)

    HULKİ SANER
    137. 1. Damdaki Kemancı
    138. 1. Turist Ömer (1’er oy)

    NEJAT SAYDAM
    139. 1. Mahpus (2 oy)
    140. 2. Asiye Nasıl Kurtulur
    141. 2. El Kızı (1’er oy)

    OSMAN FAHİR SEDEN
    142. 1. Çalıkuşu (22 oy)
    143. 2. Düşman Yolları Kesti (9 oy)
    144. 3. Namus Uğruna (7 oy)
    145. 4. Rabia
    146. 4. Bir Avuç Toprak (1’er oy)

    ŞAKİR SIRMALI
    147. 1. Efelerin Efesi (1 oy)

    İSMET SOYDAN
    148. 1. Kiralık Kaatil (1 oy)

    TÜRKAN ŞORAY
    149. 1. Dönüş (19 oy)

    FERDİ TAYFUR
    150. 1. Senede Bir Gün (1 oy)

    ATTİLA TOKATLI
    151. 1. Denize İnen Sokak (1 oy).

    ERDOĞAN TOKATLI
    152. 1. Son Kuşlar (2 oy)

    FEYZİ TUNA
    153. 1. Aşka Susayanlar (5 oy)
    154. 2. Elmacı Kadın
    155. 2. Yasak Sokaklar
    156. 2. Kızgın Toprak (1’er oy)

    MEMDUH ÜN
    157. 1. Üç Arkadaş (85) oy
    158. 2. Kırık Çanaklar (16 oy)
    159. 3. Yaprak Dökümü
    160. 3. Ağaçlar Ayakta Ölür (3’er oy)
    161. 4. Toprak Ana (2 oy)
    162. 5. Zilli Nazife
    163. 5. Ölüm Peşimizde
    164. 5. Murat ile Nazlı
    165. 5. Ateşten Damla (1’er oy)
    11. 6. Üç Tekerlekli Bisiklet (3 oy ) (L. Ö. Akad ile)

    AHMET SONER
    1. 1. Bir Gün Mutlaka (1 oy) (kısa film)

    ARTUN YERES
    2. 1. Çirkin Ares (1 oy) (kısa film)

    TAN ORAL
    1. 1. Sansür (1 oy) (animasyon – kısa film)

    Listelere giren filmler Nijat Özön, Giovanni Scognamillo, Nezih Coş, Çetin Özkırım, Erman Şener, Atilla Dorsay, Tanju Akerson, Turan Gürkan, Günyüz Demirhan, Ercüment Akman, Taylan Altuğ, Agâh Özgüç, Burçak Evren, Ali Gevgilili, Leon Sason, Erol Bayraktar, Sezer Tansuğ, Melih Başar, Onat Kutlar, Sami Şekeroğlu, Âlim Şerif Onaran, Süavi Süalp, Oğuz Özdeş, Refik Sönmezsoy, Selim İleri, Tarık Dursun Kakınç, Hakkı Özkan, İlhan Engin, Faruk Kenç, Turgut Demirağ, Safa Önal, Nevzat Pesen, Orhan Aksoy, Baha Gelenbevi, Dr. Arşevir Alyanak, Duygu Sağıroğlu, Halit Refiğ, Metin Erksan, Feyzi Tuna, Erdoğan Tokatlı, Ertem Eğilmez, Orhan Elmas, Ertem Göreç, Bilge Olgaç, Tunç Başaran, Yücel Çakmaklı, Hulki Saner, Burhan Bolan, Ülkü Erakalın, Remzi Jöntürk, Alp Zeki Heper, Fikret Hakan, Arif Keskiner, Attila Gökbörü, Osman Fahir Seden, Artun Yeres, Yavuz Figenli, Oksal Pekmezoğlu, İsmet Soydan, Yavuz Turgul, Cavit Yörüklü, Mehmet Dinler, Sırrı Gültekin, Hayri Caner, Cüneyt Arkın, Ayhan Işık, İrfan Atasoy, Vural Pakel, Nedim Otyam, Türkân Şoray, Fikret Uçak, Memduh Ün, Volkan Kayhan, Salih Diriklik, Aydın Sayman, Orhan Aykanat, Enver Burçkin, Ahmet Üstel, Ümit Utku, Fikret Canpolat, Hürrem Erman, Kadir Kesemen, Nusret İkbal, Recep Ekicigil, Kadri Yurdatap, İrfan Ünal, Murat Köseoğlu, Yılmaz Kuzgun, Manasi Filmeridis, Paşa Gündoğdu, Gani Turanlı, Necip Sarıcıoğlu, Bülent Oran, Hayri Esen, İzzet Günay, Ahmet Mekin, Ayla Algan, Osman Alyanak, Muhterem Nur, Feridun Çölgeçen, Münir Özkul, Nihat Ziyalan, Naci Erhun, Cahit Poyraz, Turan Aksoy, Enis Olcayto, Sezai Solelli, A. Kâmi Suveren, Zafer Sülek, Çetin Ener, Bülent Habora, Naki Turan Tekinsav, Altan Demirkol, Cüneyt Şeref Abustay, Kemal Dinçer, Bülent Erkmen, Mahmut Tali Öngören, Erdoğan Tokmakçıoğlu, Orhan Öztürk, Doğan Hızlan, Osman Karaca, Nevin Coş, Harun İdil, Selmi Andak, Hayati Asılyazıcı, (Oğuz Makal), (Biltin Toker) tarafından seçilmiştir. (Oğuz Makal’ın değerlendirmesi geç ele geçmiş olması nedeni ile değerlendirme dışı tutulmuştur. Biltin Toker ise “En iyi film en son yapılan filmdir”! gibi bir görüşle bir liste belirlememiştir. Buna göre, böyle bir sorunun sürekli değişen cevabı, -neye göre belirlenecek ise?- en son filmden geriye doğru yapılan on filmindir. Bu cevabın bir başka sonucu da yapılan her film yapılan en son film iken liste başına geçerek kendisinden sonra çevrilecek on film boyunca listede kalacaktır, bundan sonra da listeden hep uzak kalacaktır.)

    [Katılan bu kişilere karşın, Lütfi Akad, Orhon M. Arıburnu, Muzaffer Arslan, Natuk Baytan, Özdemir Birsel, Atıf Yılmaz, Yılmaz Duru, Ziya Metin, Lâle Oraloğlu, Zeki Ökten, Atilla Tokatlı, Vedat Türkali, Cengiz Tacer, Ayşe Şasa, Fuat Özlüer, Afif Yesari, Ethem Alkan, Çetin Araç, Hüseyin Baş, Hüsamettin Bozok, Metin Bükey, Selahattin Hilâv, Attilâ İlhan, Çolpan İlhan, Yaşar Kemal, Tuncan Okan, Erdoğan Sevgin, Rekin Teksoy ankete cevap vermeyerek katılmamışlardır.]

    Yönetmenlere göre sıraladığımız filmler, katılımcıların yaptıkları sıralandırmalardan sonra Özgüç tarafından yapılan değerlendirme ile şu şekilde sıralanır.

    1. UMUT / Güney 88 oy
    2. Üç Arkadaş / Ün 85 oy
    3. Susuz Yaz / Erksan 68 oy
    4. Hudutların Kanunu / Akad 61 oy
    5. Yılanların Öcü / Erksan 52 oy
    6. Beyaz Mendil / Akad 51 oy
    7. Ağıt / Güney 45 oy
    8. Kanun Namına / Akad 44 oy
    9. Gurbet Kuşları / Refiğ 38 oy
    10. Kızılırmak – Karakoyun / Akad 37 oy
    11. Bitmeyen Yol / Sağıroğlu
    Seyit Han / Güney 34’er oy
    12. Acı Hayat / Erksan 29 oy
    13. Acı / Güney
    Haremde Dört Kadın / Refiğ 25’er oy
    16. Karanlıkta Uyananlar / Göreç 24 oy
    17. Bir Millet Uyanıyor / Ertuğrul
    Çalıkuşu / Seden
    Gelinin Muradı / A. Yılmaz 22’şer oy
    18.Dönüş / Şoray
    Umutsuzlar / Güney 19’ar oy
    19. Baba / Güney
    Kırık Çanaklar / Ün 16’şar oy
    20. Sevmek Zamanı / Erksan 14 oy
    21. Kuyu / Erksan 13 oy
    22. Gecelerin Ötesi / Erksan
    Vurun Kahpeye / Akad 12’şer oy
    23. Irmak / Akad 11 oy
    24. Bir Türke Gönül Verdim / Refiğ
    Bu Vatanın Çocukları / A.Yılmaz
    Gelin / Akad 10’ar oy.

    Görüldüğü gibi ilk on’a giren filmler yönetmen bakımından şu şekilde dağılmaktadır.

    Güney (2), Ün (1), Erksan (2), Akad (4), Refiğ (1) film. 10 ve üzerinde puan alan filmler nazara alınınca bu dağılım şu şekilde olur:

    Güney (6), Ün (2), Erksan (6), Akad (7), Refiğ (3), Sağıroğlu (1), Göreç (1), Ertuğrul (1), Seden (1), A. Yılmaz (2), Şoray (1) film.

    Özgüç’ün, “Bugüne kadar çevrilen en iyi 10 Türk filmi” anketine verilen cevaplarda, Sami Şekeroğlu 16 filmle cevap vermiş, büyük bir çoğunluk seçtikleri 10 filmi her hangi bir not koymadan sıralamış, bazı kişiler ise seçtikleri filmleri tarih sırasına göre belirlemiş, bazılarıda seçtiği 10 filmi herhangi bir sıralamada yapmadan bildirmiştir. 10 filmi tamamlamayan katılımcılarda bulunmaktadır. Özgüç, tüm bu sonuçları belirlediği yöntemle değerlendirerek yukarıda verdiğimiz sonuca ulaşmıştır. Katılımcılar içinde, yapımcı, yönetmen ve oyuncu olanların içinde, kendi firmasının filmini, yönettiği veya oynadığı filmi seçenlerde olmuştur. Başka bir nedenle ilişkisi olduğu filmleri seçende bulunabilir. Bunlar içinde “oyuncu”nun kendi oynadığı filmi ayrı tutulursa, kendi yaptığı veya yönettiği filmi seçen yapımcı, yönetmenlerin bu seçimlerinde haklılık payı olduğu düşünülürse de, bu filmin başka kişilerden oy alıp almamasına göre değerlendirilmelidir.

    Verilen cevapların Yedinci Sanat Dergisi’nde yayınlanış sırasına göre incelenmesi sonucunda ortaya çıkan oylamalardaki ilginçlikleri şöyle sıralaya biliriz.

    Erdoğan Tokatlı, (yönetmen) Son Kuşlar’a 9. sırada yer vermiştir, film 2 oy almıştır.

    Nevzat Pesen, (yapımcı / yönetmen) İkimize Bir Dünya’ya (aldığı oy 5) 1. sırada, Ahtapotun Kolları’na (aldığı puan 3), 3. sırada, Kötü Tohum’a (aldığı oy 3) 4. sırada, Samanyolu’na (aldığı oy 3) 6. sırada yer vermiştir.

    Halit Refiğ cevabında ise 8 film yer almaktadır, 5. ve 6. sırada film bulunmamaktadır.

    Atilla Dorsay ve Selim İleri cevaplarında tarih sırası ile notunu düşmüşlerdir.

    Manasi Filmeridis (görüntü yönetmeni) İkimize Bir Dünya’ya (5 oy) 6. sırada, Günah Bende mi’ye (aldığı oy 1), 8. sırada, Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler’e (aldığı oy 2) 10. sırada yer vermiştir.

    Sami Şekeroğlu seçtiği 16 filmi tarih sırası ile belirtirken, Âlim Şerif Onaran “gördüklerim içinde” tarih sırası ile notunu düşüyor.

    Fikret Hakan (oyuncu) Beyaz Mendil’e (aldığı oy 51) 2., Dokuz Dağın Efesi’ne (aldığı oy 5) 3., Üç Arkadaş’a (aldığı oy 85) 4., Yılanların Öcü’ne (aldığı oy 52) 5., Karanlıkta Uyananlar’a (aldığı oy 24) 6. ve Bitmeyen Yol’a (aldığı oy 34) 7. sırada yer veriyor.

    Paşa Gündoğdu (görüntü yönetmeni) Kiralık Katil’i (aldığı oy 1) 10. sıraya koyuyor.

    Melih Başar, İzzet Günay, Tarık Dursun K, Cahit Poyraz sıralamalarını “tarih sırasına” göre yaparlarken, Turhan Gürkan “on film seçmenin güçlüğü karşısında” 15 filmlik bir liste veriyor.

    İlhan Engin (yönetmen) Artık Düşman Değiliz’i (aldığı oy 1) 8. sıraya koyuyor.

    İzzet Günay “tarih sırası” ile yaptığı değerlendirmesinde Vesikalı Yarim’i (aldığı oy 5) 7. sıraya koyuyor.

    Ahmet Mekin (oyuncu) ise Bir Türke Gönül Verdim’i (aldığı oy 10) 4. sıraya yerleştiriyor.

    Kadir Kesemen (yapımcı) Kızılırmak – Karakoyun’a (aldığı oy 37) 3., Hudutların Kanunu’na (aldığı oy 61) 4. ve Irmak’a (aldığı oy 11) 6. sırada yer verir.

    Tarık Dursun K. (senaryo yazarı) Düşman Yolları Kesti’ye (aldığı oy 9) 4. sırada yer verir.

    Safa Önal (senaryo yazarı) sıralamasında Vesikalı Yarim (aldığı oy 5) 6., Fatma Bacı (aldığı oy 5) 9., Dönüş (aldığı oy 19) 10. sırada yer almaktadır.

    Hulki Saner (yapımcı – yönetmen) 1’er oy alan filmlerinden Turist Ömer’e 5., Damdaki Kemancı’ya 9. sırada yer verir.

    Orhan Aksoy, Turan Aksoy, Ertem Eğilmez, Orhan Elmas, Hayri Esen, Bilge Olgaç, Refik Sönmezsoy değerlendirmelerini “tarih sırasına” göre yaparlar.

    Orhan Aksoy (yönetmen) 1’er oy alan Kumarbaz’ı 5., Kadın Asla Unutmaz’ı 6., Severek Ayrılalım’ı 8. ve Yarın Ağlayacağım’ı 9. sıraya koyar.

    Orhan Elmas (yönetmen) üç filmini alır listesine: 3 oy almış olan Kanlı Firar 7., 4 oy alan Duvarların Ötesi 9. ve 2 oy alan Ezo Gelin 10. sıraya girer.

    [Elmas, Ezo Gelin’i 1955 ve 1968 yıllarında iki kez yönetir, listede hangisini seçtiğini belirtmiyor. Bunun gibi, Eğilmez’in Senede Bir Gün, A. Yılmaz’ın Kızıl Vazo ve Demirağ’ın Bir Dağ Masalı filmlerinin de hangi versiyonların (1.si mi, 2.si mi?) olduğu belirtilmiyor.]

    Nusret İkbal (yapımcı) filmleri Üç Tekerlekli Bisiklet’i (aldığı oy 3) 6. ve Kırık Çanaklar’ı (aldığı oy 16) 7. sırada listesine alır.

    Bilge Olgaç (yönetmen) listesine bir tek filmini alır: Linç (aldığı oy 3) 10. sırada.

    Cüneyt Arkın, Burhan Bolan, Recep Ekicigil, Çetin Ener, Naci Erhun, Ertem Göreç, Enis Olcayto, Sezai Solelli, A. Kâmi Suveren, Zafer Sülek sıralamalarını tarih sırasına göre yapmışlardır.

    Cüneyt Arkın (oyuncu) listesinde oynadığı filmlerden Gurbet Kuşları’na (aldığı oy 38) 7., Yaralı Kurt’a (aldığı oy 3) 10. sırada yer veriyor.

    İrfan Atasoy (oyuncu) İnce Cumali’yi (aldığı oy 1) 4. sıraya koyuyor.

    Recep Ekicigil (yapımcı) 38 oy almış olan Gurbet Kuşları’nı -Arkın gibi- 7. sıraya koyuyor.

    Ertem Göreç (yönetmen) 24 oy alan Karanlıkta Uyananlar’a -tarih sırasını göz önünde tutarak- listesinde 8. sırada yer verir.

    Nihat Ziyalan (oyuncu) Seyit Han’ı (aldığı oy 34) 7. sıraya koyar.

    İsmet Soydan, “gördüklerim içinde, tarih sırası” notu ile listesini düzenlerken, Dr. Arşevir Alyanak ve Kadri Yurdatap 10 filmi “sırasız” olarak saymışlardır.

    Baha Gelenbevi (yönetmen) Deniz Kızı (aldığı oy 1) filmini listesinin başına koymuştur. (Listesine giren filmlerin hepsinin “giriş nedeni”ni de açıklamıştır.)

    Ayhan Işık ve Erdoğan Tokmakçıoğlu filmleri “tarih sırası” ile sıralarken; Taylan Altuğ “gördüklerim arasında” notu ile belirliyor. Faruk Kenç, “hatırladığın en az hatalı filmler / tarih sırası ile” notunu ekliyor. Ali Gevgilili ise “görme olanağını bulduğu filmlerden sınırlı bir seçmenin, yönetmenlerin kendi tarihsel gelişimleri içinde, kişilik ve özellikleri göz önünde bulundurularak yapıldığı” açıklaması ile bildiriyor. Fikret Canpolat 1, 7 ve 8. sıralara film koymayarak 7 filmlik bir liste veriyor.

    Turgut Demirağ (yönetmen – yapımcı) Bir Dağ Masalı’nı (aldığı oy 2) 3., Aşk ve Kin’i (aldığı oy 2) 4. ve Fato – Ya İstiklâl Ya Ölüm’ü (aldığı oy 1) 8. sırada listesine koyuyor, 10. film olmadığı nedenle listesi 9 filmlik. Ayrıca iki kere çektiği Bir Dağ Masalı filmlerden hangisinin listede yer aldığını belirtmiyor ama, biz 1. (1948 yapımı) olarak kabûl ediyoruz. Fato – Ya İstiklâl Ya Ölüm’ü da yapımcı olarak iki kez yapmış, ikincisini Feyzi Tuna’ya yönettirmiştir, fakat listesine 1.sini aldığını belirtiyor.

    Ayhan Işık (oyuncu) Kanun Namına’yı (aldığı oy 44) ve Acı Hayat’ı (aldığı oy 29) listesine koyar.

    Muhterem Nur (oyuncu) Üç Arkadaş’ı (aldığı oy 85) 1. sıraya koyar.

    Yücel Çakmaklı, Orhan Öztürk, Nijat Özön filmleri tarih sırası ile verirken, Hürrem Erman, Atilla Gökbörü, Osman F. Seden ise sırasız olarak verir.

    Yücel Çakmaklı (yönetmen) Birleşen Yollar (aldığı oy 2) filmini listesinin 10. sırasına koyar.

    Hürrem Erman (yapımcı) listesinin ilk dört filmini kendi filmlerinden seçer; Vurun Kahpeye (Akad / aldığı oy 12) 1., Hıçkırık (Aksoy / aldığı oy 1) 2., Fatma Bacı (aldığı oy 5) 3. ve Gelin (aldığı oy 10) 4. sıraya girerler. (sırasız notu var)

    Osman F. Seden (yönetmen / yapımcı / senaryo yazarı) Kanun Namına’ya (aldığı oy 44) 2. sırada yer verirken, Çalıkuşu (aldığı oy 22) 6. sırada yer alır. (sırasız notu var)

    Sırrı Gültekin, Münir Özkul filmleri tarih sırası ile, İrfan Ünal ve Memduh Ün sırasız olarak belirtirken Mehmet Dinler “akla geliş” sırası ile ve 11 film olarak verir, Nedim Otyam 8 film sıralarken, Vural Pakel 5 film ile 4 ve 5. sıraları atlayarak 7 filmlik bir liste yapar.

    Murat Köseoğlu (Yapımcı) listesine giren Asiye Nasıl Kurtulur (aldığı oy 1) 1. sıra, Mahpus (aldığı oy 2) 5. sıra, El Kızı (aldığı oy 1) 8. sıraya yerleştirilirler.

    Nedim Otyam (müzikçi / yönetmen) listesine filmi Toprak’ı (aldığı oy 1) 5. sırada koyar.

    Türkân Şoray (oyuncu / yönetmen) filmi Dönüş’ü (aldığı oy 19) 10. sıraya koyarken, oynadığı Çalıkuşu (aldığı oy 22 ) 2. sıraya, Acı Hayat (aldığı oy 29) 4. sıraya girer.

    Memduh Ün (yönetmen/yapımcı) Üç Arkadaş (aldığı oy 85) 1. sırada yer alırken Kırık Çanaklar (aldığı oy 16) 3. sırada yer alır.

    İrfan Ünal (yapımcı) Dönüş’e (aldığı oy 19) 1., Baba’ya (aldığı oy 16) 5., Umutsuzlar’a (aldığı oy 19) 6., Güllü’ye (aldığı oy 2) 7. sırada yer verir.

    Nevin Coş, Harun İdil tarih sırası ile beyanlarını açıklarken; Salih Diriklik, Gani Turanlı, Aylâ Algan, Hayati Asılyazıcı, Orhan Aykanat sırasız olarak açıklıyorlar, Selmi Andak ise “sıra ve tarih gözetmeden” notu ile filmleri belirliyor.

    Gani Turanlı (görüntü yönetmeni) Gelin’i (aldığı oy 10) 3., Ağıt’ı (aldığı oy 45) 8. sıraya koyuyor.

    Aylâ Algan (oyuncu) Karanlıkta Uyananlar’a (aldığı oy 24) 6. sırada yer veriyor.

    Osman Alyanak (oyuncu) Umut’u (aldığı oy 88) 2., Kızılırmak Karakoyun’u (aldığı oy 37) 3., Irmak’ı (aldığı oy 11), 4., Ak Altın’ı (aldığı oy 1) 5., Hudutların Kanunu’nu (aldığı oy 61) 6., Yalnızlar Rıhtımı’nı (aldığı oy 1) 7. sıraya yerleştirir.

    Enver Burçkin (görüntü yönetmeni) Hürriyet Şarkısı’na (aldığı oy 1) 5., Çakırcalı Mehmet Efe’ye (aldığı oy 1) 6., Kanun Namına’ya (aldığı oy 44) 7., İngiliz Kemal’e (aldığı oy 1) 8., Ölümden de Acı’ya (aldığı oy 1) 10. sırada yer verir.

    Ümit Utku (yapımcı) Afacan Harika Çocuk’u (aldığı oy 1) 6., Pir Sultan Abdal’ı (aldığı oy 1) 8. ve İki Süngü Arasında’yı (aldığı oy 1) 9. sıraya koyar.

    İlginç bir durumu da, değerlendirmeye giren uzun-metraj kurmaca filmler dışındaki üç film meydana getiriyor. Tan Oral’ın kısa metraj animasyonu Sansür ile Ahmet Soner ve Artun Yeres’in kısa-metrajları, Bir Gün Mutlaka ve Çirkin Ares* filmleri. Her üç filmde 1’er oy almış bulunmaktadır.

    1 oy almış Damga filmi de ilginç bir durum gösterir. Film Seyfi Havaeri’nin Erman Film adına yaptığı bir filmdir, fakat çekim sonucu bazı kısımları bozuk çıktığı nedeni ile, bir kısım laboratuvar işlemleri sonucu, bu bozukluklar giderilmeye çalışılmıştır. Havaeri filmi bu işlemlerle düzeltmeye çalışmıştır. Buna rağmen filmin bir sekansı eksik kalmış, bu arada Havaeri’de firma ile ilişiğini kesmiştir. Bu sekans firmanın zorlaması ile Akad tarafından çekilmiş ve böylece zorunlu bir (sekans) yönetmenliği ile sinema(film üretim aşamasına)ya başlamıştır. Damga, Havaeri’nin listede yer alan tek filmidir (ve Akad’ın katkısı ile listeye girmiş -gibidir!)

    Görülmektedir ki, filmlerin değerlendirilmesinde, filmlere katkısı olan kişiler (yönetmen / oyuncu / yapımcı / senaryo yazarı / görüntü yönetmeni) kendi ilgili oldukları filmlere (de) oy vermişlerdir. Aslında bundan doğal bir şey olamaz. Fakat, bazı filmler sırf bu ilgi nedeni ile “oy almış” bulunmaktadır. Burada da herhangi bir eleştirel bakışımız yoktur. Bazı katılımcılar, “tarih sırası”, “gördüklerim arasında”, “gördüklerim arasında tarih sırası”, “sırasız” gibi açıklayıcı ibareler kullanmışlardır ki, değerlendirilmesi istenilen filmlerin (“başlangıçtan bu yana”) uzun bir zamana yayılması nedeni ile bu da doğaldır. Yine bazı katılımcılar 10 sayısını az bulur ve daha fazla filmli listeler düzenlerken, bazıları da 10 sayısına ulaşamamış, ilk veya aradaki sıralarda yer alması gereken filmler için uygun bir isim verememişlerdir.

    1973 / 1974 sezonunda yapılan bu araştırma aradan geçen 36 yıldan sonra ne hüküm ifade eder, bilemiyorum ama sinemamız tarihini ile ilgilenenler için bir soluklanma alanı olur umudu ile uzun bir beklemeden sonra ve zorunlu bir yorum ile sonlandırarak ilgilerinize sunuyorum.

    * Çirkin Ares filmi sansür tarafından reddelirken, başına başka bir iş gelir, başvuru formundaki adı -her halde yanlış yazıldığı gerekçe ile- “Çirkin Prens” olarak (“düzeltilmiştir” diyemiyorum) değiştirilmiştir.

    (19 Şubat 2010)

    Orhan Ünser

    Ödül Peşinde

    Andy Tennat’ın yönettiği ve Jennifer Aniston, Gerard Butler, Christine Baranski ile Natalie Morales’nin oynadığı Ödül Peşinde (The Bounty Hunter), 23 Nisan 2010′da Warner Bros. dağıtımıyla Warner Bros. tarafından vizyona çıkarıldı.
    Ödül avcısı Milo Boyd, bir cinayetin sanığı olarak aranmakta olan eski eşinin peşine düştüğünde, hayalindeki işi bulduğunu düşünmektedir. Eski eşini yakalayıp adalete teslim etmek istediğinde ise, bir cinayeti örtbas etme işine bulaştıklarını fark ederler. Zamanında, birlikte yaşamanın çok zor olduğunu düşünen ikili, hayatta kalmak için kaçmanın daha zor olduğunu fark edeceklerdir.

  • Basın Bülteni
  • Fotoğraflar
  • Web Sitesi
  • Fragman
  • IMDb
  • Ali Ulvi Uyanık Yazıyor
  • Diğer basın bültenlerine haberin devamından üzerlerine tıklayarak ulaşabilirsiniz.
    Ödül Peşinde yazısına devam et