Sahne Sahne Bakılırsa İlginç. Ama Bir Bütün Olarak Değil…

GAREZ X X ½
(The Grudge) / Yönetmen: Nicolas Peste / Senaryo: N. Peste, Jeff Buhler / Görüntü: Zack Galler / Müzik: The Newton Brothers / Oyuncular: Andrea Riseborough, Demian Bichir, John Cho, Lin Shaye, Jacki Weaver, Betty Gilpin, William Sadler. Frankie Faison / Amerikan filmi.

Japon sineması da bir dönemde korku filmlerine merak sarmıştı. Bunlardan biri 2002’de Takashi Shimizu adlı yazar – yönetmenin çektiği Ju-on adlı yapımdı. Gördüğü ilgi üzerine ayni yönetmen 2004’de (ve sonra 2006’da) filmin Amerikan çeşitlemelerini kotarmıştı: düzeyi gitgide düşen…

Bu kez yine Amerikan taşrasına nakledilen, ama kimi açılardan Uzakdoğu egzotizmine göndermeler yapan bir film izliyoruz. Ve aldığı tepkilerin çelişkisini IMDb’den izliyoruz: övgüden nefrete öylesine farklı olan…

Gerçek bence yine ortalarda bir yerde yatıyor. Bu ne öyle çok övülesi, türü yenileyen bir film. Ne de kimilerinin dediği kadar kötü. Filmin sorumluluğunu yüklenen Nicolas Peste, 2016’da çektiği ayni türdeki The Eyes of My Mother – Annemin Gözleri’yle le tanınmıştı. Bu kez de belli bir başarı gösteriyor denebilir.

Film korku sinemasının gözde konularından ‘lanetli ev’ temasına sığınıyor. Yine Japonya, Tokyo’da açılan film, çabucak ABD’nin Pennsylvania eyaletinde bir kasabaya atlıyor. Orada bir kadın, 44 Reyburn Drive adresindeki evinde küçük kızı dahil tüm ailesini katletmiştir. Sonunda kendini de öldürerek…

Sonra illa da kronolojik olmayan olaylar izliyor, değişik kişiliklerle tanışıyoruz. Evi kiraya vermek isteyen Peter ve Nina Spencer çifti, hamile kadının bebeğinde teşhis konan amansız hastalık nedeniyle son derece mutsuzdur. İki detektif, kompleksli Goodman ve gölgesinden bile ürken Wilson evin gizemini çözmeyi deniyorlar. Ama Goodman eve adım atmayı bile reddederken, Wilson gördüğü hayalet yüzünden kendisini vuruyor ve ömür boyu sakat kalıyor.

Bu arada eşini kansere yeni teslim etmiş kadın polis Mulldoon, küçük kızıyla birlikte yeni bir hayata başlamak istiyor. Ve bula bula burayı buluyor!…

O sırada evde yeni bir aile yaşamaktadır: yaşlı Matheson’lar. Ve evin hanımı ölmek üzeredir. Onun acı çekmek yerine ötanaziyle kendini öldürmesi en iyi çözümdür. Bunun için de konunun uzmanı Lorna Moody hanım çağrılır. Ama evin içine yerleşmiş lanet henüz bitmemiştir. Ve hayaletlerin gitmeye niyeti yoktur.

Bu kısa (olmasına çalıştığım) özet bile filmin / konunun ne kadar karmaşık olduğunu göstermeye yeter sanırım. Buna dediğim gibi kronoloji (olayları sırasına göre anlatma) kaygısından vazgeçilmesi eklenince, şöyle bir durum ortaya çıkıyor: birçok sahne kendi içinde yeterince ürkünç ve görsel olarak da doyurucu. Ama mantıksal bir çerçeve içine ve akılla izlenebilecek bir entrikaya oturmadığı için, gerçek anlamda tatmin etmiyor. O olumsuz eleştiriler sanırım en çok bu yüzden…

Böylece aslında ilginç olabilecek film, kimileri için yorucu bir deneyim olup çıkıyor. Dolayısıyla, hemen yalnızca türün iflah olmaz tutkunları için…

(19 Şubat 2020)

Atilla Dorsay

Çocuklar Filmlerinin Hikâyesini Yazıyor

T. C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, T. C. Milli Eğitim Bakanlığı, T. C. Eyüpsultan Belediyesi, CGV Mars Cinema Group destekleri ile TÜRSAK Vakfı tarafından 10 – 16 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilecek 16. Çocuk Filmleri Festivali kapsamında, İstanbul, Ankara, Samsun, İzmir ve Urfa’da yaşayan 8 – 12 yaş arası ilkokul ve ortaokul çocuklarına yönelik bir hikâye yarışması düzenlenecek. Bu seneki konusunun “Geleneksel Eyüp Oyuncağı” olarak belirlendiği ve öğrencilerin kendi film hikâyelerini yazdıkları yarışmada, profesyonel sinemacılar ve yazarlardan oluşan ana jüri, 5 ilden, yayınlanacak olan kitaba basılmak üzere hikâyeler seçecekler.

Sea Life’ın Deniz Canlıları Kirpi Sonic’e Emanet

Dünyanın 51 farklı noktasında hizmet veren Sea Life İstanbul, oyun ve etkinlik alanları arasına bir yenisini daha ekledi. 15 Şubat Cumartesi günü ziyaretçiyle buluşacak olan Kirpi Sonic temalı etkinlik kitinde çocuklar, Dr. Eggman’ın Sea Life İstanbul’daki deniz canlılarının gücünü ele geçirme çabasına karşı Kirpi Sonic’e yardım edecekler. Etkinlik kitleri üzerindeki farklı görevlerle güçlerini ve yaratıcılıklarını test eden çocuklar aynı zamanda deniz canlıları hakkında da bilgi sahibi olacaklar.

Uluslararası Rotary 2420. Bölge Örsçelik Balkan Kısa Film Yarışması

Ülkemizde her gün yeni bir trajik vaka ile karşılaştığımız “kadına şiddet” hız kesmiyor, son süratle kurban vermeye devam ediyor. İçişleri Bakanlığı’nın açıklamasına göre, 2019’un ilk on ayında erkekler tarafından en az 284 kadın öldürüldü. 42 kadına tecavüz edildi, 217 çocuk istismara uğradı. Tüm bu üzücü sonuçlardan dolayı toplumsal farkındalık yaratmak adına “Kadına Şiddet” konulu Uluslararası Rotary 2420. Bölge Örsçelik Balkan Kısa Film Yarışması düzenleniyor. Yarışma profesyonel ve amatör kategorilerde kurmaca alanda organize edildi. Ödül töreni Dünya Kadınlar Günü haftasında yapılacak yarışmaya 30 dakikayı aşmayan filmler katılabilecek.

Uluslararası Rotary 2420. Bölge Örsçelik Balkan Kısa Film Yarışması yazısına devam et

Sürdürülebilir Yaşam Film Günleri 2020

Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali 2019 seçkisinden 12 belgeselin yer alacağı Sürdürülebilir Yaşam Film Günleri, 2020 yılında Şubat, Mart ve Nisan aylarında 10 şehirde gerçekleşecek. SYFG’nin yapılacağı ilk dört şehrin etkinlik detayları belli oldu. Açıklamaya göre etkinlik, Mardin’de 28 Şubat – 01 Mart 2020, Fethiye’de 29 Şubat – 01 Mart 2020, Nevşehir Ürgüp’de 27 – 28 Mart 2020, Antakya’da 20 – 22 Mart 2020, Samandağ Vakıflı Köyü’nde 21 Mart 2020 ve Altınözü Sarılar Mahallesi’nde 22 Mart 2020 tarihlerinde gerçekleştirilecek.

Sürdürülebilir Yaşam Film Günleri 2020 yazısına devam et

Nurdan Tümbek Tekeoğlu’ndan Bilgilendirici Atölye: Filmler için Yeni Bir Kaynak: Kitlesel Fonlama

Başarılı belgesel ve kısa film yapımcısı Nurdan Tümbek Tekeoğlu, 29 Şubat – 05 Mart tarihleri arasında Buca Tarık Akan Gençlik Merkezi’nde gerçekleşecek 3. Kadın Yönetmenler Festivali kapsamında, 01 Mart 2020 Pazar günü saat 11:00’de Filmler İçin Yeni Bir Kaynak: Kitlesel Fonlama başlığı ile atölye düzenliyor. Konusunda ilk defa yapılacak atölyede Tekeoğlu, 5 filminde gerçekleştirdiği değerli kitlesel fonlama tecrübelerini genç sinemacılarla paylaşacak.

Nurdan Tümbek Tekeoğlu’ndan Bilgilendirici Atölye: Filmler için Yeni Bir Kaynak: Kitlesel Fonlama yazısına devam et

Efsunlu Ayin

Uğur Kaplan’ın yönettiği ve Eylül Ezgi Yılmaz, Sedef Şahin, Reyhan İlhan ile Kirkor Dinçkayıkçı’nın oynadığı Efsunlu Ayin, 21 Şubat 2020’de CGV Mars Dağıtım dağıtımıyla Enis Özkan Film tarafından vizyona çıkarıldı.
Ebru, gazetecilik okuyan genç bir kızdır. Ebru, kaldığı yurt hakkında anlatılan hikâyelere başlarda pek kulak asmaz. Ancak, başına gelen korkunç olaylar, Ebru’nun yurdu araştırmasına neden olur. Genç kız kendisine musallat olan varlıkların, geçmişte yurtta kaybolan kızlarla ilgili olduğunu keşfeder. Gerçekleri öğrenen Ebru, kendisini bu sırada insanlar ve cinler arasında yıllardır var olan bir anlaşmanın bozulmasını sağlayacak bir ayinin tam ortasında bulur.

  • Basın Bülteni: 1 / 2
  • Fotoğraflar
  • Fragman

Efsunlu Ayin yazısına devam et