Dev Avcısı -I Kill Giants-

Yılan hikâyesine dönen TEOG, sonunda LGS adıyla yapıldı. Olansa o sınava giren ergenlere oldu. Nereden çıktı demeyin, Dev Avcısı, o sınava giden çocukları anlatıyor da ondan… Film, çocukları değil; anne babaları, öğretmenleri, o çocukların çevrelerindeki tüm ergenleri, tabii buna da bağlı olarak eğitimle ilgili bütün bürokratları, yetkilileri, beraberinde de sağlıkçıları ilgilendiriyor asıl olarak. Birey olma savaşı veren ergenler, vara yoğa muhalefet ettikleri ve kavga çıkardıkları için “bu muydu” diyeceklerdir, ama kendileri ebeveyn olduklarında anlayacaklardır bu filmin önemini.

Barbara Thorson, hani şu olacaktı, olmayacaktı, olsaydı, zor soruydu, birinci olmasındı, okul seçimiydi, tercih karmaşasıydı benzeri -belki de en az o kadar zor- bir süreç geçiren bir öğrenci. Tek derdi var: kendi gerçeğinden yola çıkarak hem ailesini, arkadaşlarını hem de bulundukları kasabayı kurtarmak.

Bir çocuk kahraman!

Bir çocuk neden kahraman olmak ister ki! İki nedeni var, bana göre. Birincisi üstesinden gelemediği o sorunu (bizdeki sınav benzeri, belki de çok daha duygusal ve çok daha zor) tümüyle yok etmek. İkincisi de varlığını, yani birey olduğunu kabul ettirmek.

Joe Kelly’nin kültleşmiş çizgi romanından kendisinin uyarladığı senaryosunu çeken yönetmen Anders Walter, hem çocukların dünyasına girmeyi başarmış hem abartmadan ama gereğince vurgulayarak o süreci anlatmış.

Spoiler olmasın…

Bir kıyı kasabasında, üç kardeş yaşamın zorluklarına direnmektedirler. Doğaldır ki herkesin derdi kendince büyüktür ve üstesinden gelmek için ciddi çaba harcarlar. En büyük çocuk, kardeşlerinin sorumluluğunu üstlenmiş, yemeklerini yapar, evi derleyip toplar, doğal olarak ona yardım eden yoktur. Erkek kardeş, varsa yoksa bilgisayar oyunu peşindedir. Başka hiçbir şey umurunda değildir. Küçük kardeş ise -ki kahramanımız- bir yandan kişiliğini kabul ettirmek için birey olma savaşımı verirken, bir yandan da düşlerinde yaşattığı devlerin yaşamın güzelliğini yok etmemesi için elinden geleni yapar. Korkusuzdur, çok zekidir, hazırcevaptır ve yalnızdır. Bir arkadaş edinirse de destek yerine köstek gelir ondan devlere karşı mücadelesinde. Sırlarını açıkladığı için baştan ona kızsa da yeniden güvenini kazanacaktır.

Önemli olan birbirlerine güvenmeleri, birbirlerini derste veya okulda koruyup korumamaları değildir, belirleyici olan devlerin istilasını engellemektir.

Küçük ve korkusuz kız başarır. Başardığında da içinde yaşattığı endişe, korku ve sevginin sebebini öğreniriz.

Ergenlere bakış…

“Çakarsın ağzının ortasına iki şamar, bak nasıl da öğreniyor” mantığıyla ergen ebeveynliği yapanlar muhakkak izlemeli bu filmi. Kendi çocuklarının iç dünyasını, duygularını, kaygılarını ve tümünü elbirliğiyle nasıl alt edebileceklerinin yolunu bulacaklardır. Bu yılın sınavları bitti, ama seneye de yine bir milyon ergen girecek bu sınava. Devlet, sınavın dışında pek umursamadığı için -ne yazık ki- onları… görev anne babalara, öğretmenlere düşüyor. Dev Avcısı da sessiz sakin ama önemli bir rehberlik üstleniyor.

Dev Avcısı -I Kill Giants-, yönetmen Anders Walter, oyuncular Zoe Saldana, Madison Wolfe, Imogen Poots… 27 Temmuz’dan başlayarak gösterimde…

(17 Temmuz 2018)

Korkut Akın

[email protected]

Korkut Akın Yazıyor: Türk Sinemasında Kahramanlar: Biraz Mağrur Biraz Mağdur

Geçen gün, televizyonda 70’li yılların yerli filmlerinden birini izliyorduk… Eşim, “O zamanın kameramanları gerçek birer sanatçıymış… Ah bir de okumuş olsalarmış.” dedi. Gerçekten de çerçeve o kadar ölçülü, o kadar düzgündü ki,,, Bir yandan filmi izledik bir yandan da tartışmaya başladık. Yönetmenler için de geçerliydi bu saptama… Oyuncular için de… Özellikle karakter oyuncuları dediğimiz taşıyıcı oyuncularda o gücü göremiyoruz … Devamı… »

Çay Doğa ve Gençlik Filmleri Festivali

Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü desteği ile Rize Valiliği İl Sosyal Etüt ve Proje Müdürlüğü tarafından ildeki kamu kurumları ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşları ve gönüllülerin katkılarıyla 20 – 23 Eylül 2018 tarihleri arasında Rize’de Çay, Doğa ve Gençlik Filmleri Festivali gerçekleştiriliyor. Festival, Rize’nin ve bölgenin doğal, yöresel, kültürel ve tarihi değerlerinin tanıtılmasını ve gelecek nesillere aktarılmasını, özellikle gençleri bu alanda yeni sinema filmleri, kısa filmler ve belgesel filmler çekmelerine teşvik etmeyi, çay ve doğa konulu sinema filmlerini genç sinema meraklılarına ve halkımıza tanıtmayı amaçlıyor.

Çay Doğa ve Gençlik Filmleri Festivali yazısına devam et

Çakallarla Dans 5, Okuma Provaları Yapıldı

Çakallarla Dans’ın fenomen haline gelen karakterlerini canlandıran Şevket Çoruh, İlker Ayrık, Timur Acar ve Murat Akkoyunlu’nun yanı sıra Didem Balçın, Hakan Bilgin, Ceyhun Yılmaz, Hande Katipoğlu, Şebnem Dönmez, Uraz Kaygılaroğlu, Ali Barkın ve Naz Çağla Irmak, dizinin yeni filmi Çakallarla Dans 5 okuma provasında buluştu. Senaryosunu Ali Tanrıverdi ve Murat Şeker’in birlikte yazdığı, yönetmenliğini Murat Şeker’in üstlendiği sinema filminin vizyon tarihi 09 Kasım 2018 olarak planlanıyor.

John Manderino’nun Sinemada Ağlarken Adlı Kitabı Can Yayınları’ndan Çıktı

John Manderino, hayatını izlediği filmler üzerinden anlattığı kitabında, sinema âleminde bir zaman yolculuğuna çıkıyor. Hitchcock’tan Scorsese’ye, John Wayne’den Debbie Reynolds’a, Batı Yakası’nın Hikâyesi’nden Fargo’ya geniş bir panorama eşliğinde hayatı bir film şeridi gibi gözlerinin önünden akıp geçerken, okuru da art arda çevirdiği sayfalarda kendi geçmişinde kaybolmaya, yaşam öyküsünü özetleyen filmleri sıralamaya davet ediyor. Sinemada Ağlarken bir yanıyla sinema sanatına yazılmış bir aşk mektubu, bir yanıyla da film sahneleri üzerinden gerçekliğe atılmış bir çentik, muzip bir zihin oyunu. John Manderino başka yazarlara koçluk ve kurgu hizmeti de sunuyor.

Karanlık Zihinler

Jennifer Yuh Nelson’un yönettiği ve Mandy Moore, Amandla Stenberg, Patrick Gibson ile Harris Dickinson’un oynadığı Karanlık Zihinler (The Darkest Minds), 03 Ağustos 2018’de TME Films dağıtımıyla TME Films tarafından vizyona çıkarıldı.
Ruby Daly, Amerika`nın % 98`ini öldüren korkunç vebadan kurtulmuştur. Hayatta kalanlar çok değişik güçlere sahiplerdir ve sadece çeşitli renklerle tanımlanırlar; yeşiller (çok zekiler), maviler (telekinez), sarılar (elektriği kontrol edebilme), turuncular (zihin üzerinde kontrol) ve kırmızılar (ateşi kontrol edebilme). Ruby Daly, korku içersinde olan Thurmond’a, kendisi gibi turuncu olan çocukların yanına gönderilir.

  • Basın Bülteni
  • Fotoğraflar
  • Facebook
  • Fragman
  • IMDb

Karanlık Zihinler yazısına devam et

8. Bodrum Türk Filmleri Haftası

8. Bodrum Türk Filmleri Haftası, bu yıl 17 – 22 Eylül 2018 tarihleri arasında gerçekleştiriliyor. Hafta öncesinde ise 13 – 16 Eylül 2018 tarihleri arasında yapımcı, dağıtımcı ve sinema salonu sahiplerini buluşturan CineBodrum Official Summit of Turkish Cinema Exhibitors Association etkinliği yapılacak. Bundan 8 yıl önce sinemaseverleri yönetmen, oyuncu, yazar ve yapımcılarla buluşturan Bodrum Türk Filmleri Haftası, geçtiğimiz 8 yıl içinde gelişerek sinema sektörünün beklediği özel bir buluşmaya döndü. Hafta kapsamında gösterilecek özel filmler arasında Yol Arkadaşım, Cebimdeki Yabancı, Ölümlü Dünya, Görevimiz Tatil gibi filmler var.

8. Bodrum Türk Filmleri Haftası yazısına devam et

25. Uluslararası Adana Film Festivali’nin Uluslararası Kısa Film Yarışması’na 110 Ülkeden 3111 Başvuru Yapıldı

Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından 22 – 30 Eylül 2018 tarihlerinde yapılacak olan 25. Uluslararası Adana Film Festivali kapsamında gerçekleştirilecek ana kategorilerden birisi olan Uluslararası Kısa Film Yarışması’na 01 Temmuz 2018′e kadar 6 kıta, 110 ülkeden, 3111 başvuru yapıldı. Uluslararası Kısa Film Yarışması için Hindistan’dan 304, ABD’den 297, İran’dan 270, Türkiye’den 265 ve İngiltere’den (UK) 164 kısa film başvurdu.

25. Uluslararası Adana Film Festivali’nin Uluslararası Kısa Film Yarışması’na 110 Ülkeden 3111 Başvuru Yapıldı yazısına devam et