17. Uluslararası 1001 Belgesel Film Festivali’nde Panel ve Atölyeler

17. Uluslararası 1001 Belgesel Film Festivali, 06 Aralık Cumartesi günü düzenleyeceği etkinliklerle belgesel sinemada çekim tekniklerini araştıracak. Etkinliklerin hepsi ücretsiz olarak düzenlenecek. Belgesel filmi tasarlarken en az görsellik kadar önemli olan ses için gereksinimleri önceden plânlamak, Garip Özdem ile “Belgesel ve Ses” atölyesinde incelenecek. Belgesel üretiminin en önemli ögesi olan, teknik içerik ve estetik açısından kamera kullanımı, Vojtech Pokorny’nin “Belgeselde Kamera” atölyesinde tartışılacak. “3 Boyutlu Belgesel Sinema” konulu seminerde ise Ersan Ocak, Kurtuluş Özgen ve Ergin Şafak Dikmen konuşacak.

Uluslararası Dağıtımcılar İstanbul’da Belgesel Sinemacılar ile Buluşuyor

Yoğun emekle üretilen belgesel filmler izleyici ile buluşamıyor, yönetmene, yapımcıya maddi dönüşü genelde bu emeğin gerçek karşılığı kadar olmuyor. Belgesel filmi bitirdikten sonra izleyicilerle buluşturmak, satışı için uğraşmak ikinci bir mücadele anlamına geliyor. Belgesel Sinemacılar Birliği, 08 – 09 Aralık tarihlerinde uluslararası dağıtımcılar ile belgesel sinemacıları İstanbul’da buluşturuyor.

Fil’m Hafızası’ndan Türk Sineması’nın 100. Yılına Özel Ödüllü Yarışma: #ensevdiğimsahne

Sosyal sinema platformu Fil’m Hafızası, Türk sinemasının 100. yılını eğlenceli bir yarışma ile kutluyor. Unutulmaz filmlerin hafızalara kazınan sahnelerine ışık tutacak ve tüm sinefillere açık düzenlenecek olan #Ensevdigimsahne yarışmasına başvurular 14 Aralık’a kadar devam ediyor. Yarışmaya katılmak isteyenler, unutulmaz Türk filmlerinden en sevdikleri sahneyi yeniden canlandırarak Vine’a çekip, filmin ismi ile birlikte #ensevdiğimsahne hashtag’i ile Twitter üzerinden paylaşacaklar. Katılımcıların paylaştıkları Vine videoları www.filmhafizasi.com adresi üzerinden sinemaseverlerin oylamasına sunulacak.

Tolga Karaçelik’in Sarmaşık’ı, Sundance Film Festivali’nde

Yönetmen Tolga Karaçelik, yeni filmi Sarmaşık ile bağımsız filmlerin kalesi 29. Sundance Film Festivali 2015’e katılıyor. 1981 yılında Robert Redford tarafından kurulan Sundance Enstitü bünyesinde gerçekleştirilen Sundance Film Festivali, dünyanın en önemli beş festivali arasında yer alıyor. Bu yıl festivale başvuran 12.700 film içinden seçilen 12 film arasına girerek katılma hakkı elde eden Tolga Karaçelik’in Sarmaşık’ı, En İyi Uluslararası Film kategorisinde yarışacak.

Tayfun Pirselimoğlu Tarafından Zorunlu Açıklama

Yönetmen Tayfun Pirselimoğlu, Yeşim Ustaoğlu’nun yönettiği Güneşe Yolculuk filmiyle ilgili bir açıklama yaptı. Açıklama şöyle: “Güneşe Yolculuk adlı filmle alakalı olarak son günlerde filmin yönetmeni Yeşim Ustaoğlu tarafından yapılan açıklama, konuya vakıf olmayanlarca yanlış anlamaya yol açacak bir şekilde ifade edilmiş olması nedeniyle izaha muhtaç görünmektedir. Aslen kamuoyuna yapılan açıklama metninde yer alan mahkeme kararındaki ifadelerden de anlaşılacağı üzere; …”

Transist 2014 Kısa Film Yarışması

Transist 2014 Kısa Film Yarışması, “Entegre Toplu Ulaşım” temasıyla yapılıyor. Yarışmanın amacı farklı kullanıma uygun toplu ulaşım modlarının, birbirleriyle uyumunun hayatımızdaki yeri ve önemini belgelemek olarak açıklandı. Son başvuru tarihi 05 Aralık 2014 olan yarışmanın yarışmanın ödül töreni 20 Aralık 2014 Cumartesi günü yapılacak. Seçici kurul, İBB ve İETT İşletmeleri Genel Müdürlüğü çalışanlarının dışında herkesin katılımına açık olan yarışmaya ücretsiz başvurulabiliyor.

Hayal Perdesi Dergisi Kasım – Aralık 2014 Tarihli 43. Sayısı Yayında

Hayal Perdesi Dergisi’nin 43. sayısının kapak konusu: Bir Fikir ve Sinema Adamı: Halit Refiğ. Derginin vizyon sayfalarında Derviş Zaim’in yeni filmi Balık, Christopher Nolan’ın Yıldızlararası (Interstellar), Dardenne Kardeşler’in İki Gün ve Bir Gece (Deux Jours, Une Nuit) ve ilk yerli 3D filmi olmasıyla öne çıkan Evliya Çelebi ve Ölümsüzlük Suyu yer alıyor. Söyleşi bölümünde ise Erol Mintaş ile kimlik ve göç konuları etrafında dolaşan ilk uzun metraj filmi Annemin Şarkısı (Klama Dayîka Min) ve Murat Pay ile genç bir çırağın bir mevlidhandan klâsik usulle mevlid meşk etmesini belgeleyen Maşuk’un Nefesi filmleriyle ilgili söyleşiler var.

 

Altyazı’nın Aralık Sayısı Bayilerde

Altyazı Aylık Sinema Dergisi Aralık sayısında Dardenne Kardeşlerin son filmi İki Gün ve Bir Gece’yi kapağına taşıyor. İsveç sinemasının yaşayan büyük ustalarından Roy Andersson kendisine Venedik’te Altın Aslan kazandıran İnsanları Seyreden Güvercin ile “insan olmak üzerine” üçlemesini tamamladı. Yönetmenle son filmi ve sinemadaki arayışları üzerine gerçekleştirilen söyleşi bu ay Altyazı’da. Gezici Festival yirminci yılında, Murathan Mungan’ın hazırladığı ‘Gerçeğe Açılan Üç Kapı’ seçkisi kapsamında ünlü Cinayeti Gördüm (Blow-Up), Konuşma (The Conversation) ve Raşomon (Rashomon) filmlerini sinemaseverlerle buluşturuyor.

24. Bond Filminin Adı Açıklanıyor

04 Aralık Perşembe günü TSİ saat 13:00’te, Albert R. Broccoli’nin EON Productions şirketi, Metro-Goldwyn-Mayer Stüdyoları ve Sony Pictures Entertainment, Pinewood Stüdyoları’ndaki 007 sahnesinden canlı bir yayın sunacaklar. 24. Bond filminin ismi ve oyuncu kadrosu bu yayın ile ilk kez açığa çıkacak ve filmin çekimlerine 08 Aralık Pazartesi günü başlanacağı duyurulacak. Tüm dünya bu açıklamayı www.007.com üzerinden yapılacak canlı yayın ile de izlenebilecek.

Gözlemevi’nin Türkiye Sineması Raporu: Türkiye, Avrupa’nın En Hızlı Büyüyen 2. Büyük Sinema Pazarı

Gözlemevi, Avrupa’nın en hızlı büyüyen ikinci büyük sinema pazarı olan Türkiye sinema endüstrisi hakkında Martin Kanzler tarafından hazırlanan yeni bir raporu 01 Aralık 2014 Pazartesi günü yayımladı. Türkiye sinema pazarı, satılan sinema biletleri sayısında kayda değer bir artış kaydederek büyük ilerleme gösterdi. Türkiye sinema pazarı, satılan bilet sayısının son on yıldır aynı düzeyde sürüklendiği ve düşüş eğilimi gösterdiği diğer Avrupa pazarları arasında ön plâna çıkıyor.

Gözlemevi’nin Türkiye Sineması Raporu: Türkiye, Avrupa’nın En Hızlı Büyüyen 2. Büyük Sinema Pazarı yazısına devam et

İlk Kez Komedi Oynayan Deniz Celiloğlu: İnsanlar Gülmek İstiyor

Çağan Irmak’ın Tamam mıyız? filminde başarılı oyunculuğuyla dikkat çeken Deniz Celiloğlu, sevenlerine sinemada yeni yıl sürprizi yapmaya hazırlanıyor. Çekimleri İstanbul’da tamamlanan ve şu sıra post prodüksiyon çalışmaları süren Öğrenci İşleri filmi birbirinden ilginç sürpriz ve karakterlerle adından sıkça söz ettireceğe benziyor. Bunlardan biri de ünlü oyuncunun ilk kez komedi oynayacak olması. Celiloğlu, filmde Bobinci Nuri karakterini canlandırıyor.

Tarihimize Sahip Çıkıyoruz: Kıbrıs Haritaları

Yakın Doğu Üniversitesi İletişim Fakültesi’nin gerçekleştirdiği Tarihimize Sahip Çıkıyoruz: Kıbrıs Haritaları belgeselinin gala gösterimi, YDÜ İletişim Fakültesi Turuncu Amfi’de yapıldı. KKTC Vakıflar İdaresi, Milli Arşiv ve Araştırma Dairesi, YDÜ Büyük Kütüphane, YDÜ İletişim Fakültesi’nin katkıları ve Nazif Bozatlı ile Prof. Dr. Heath Lowry’nin kişisel arşivinden derlenen araştırma süreci, 28 dakikalık bir belgesele dönüştürülerek tarihin izleri ölümsüzleştirildi. Galada açılış konuşmasını Yakın Doğu Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekan Vekili Doç. Dr. Gökçe Keçeci Şekeroğlu yaptı.

Pera Müzesi Etkinlikleri’nde Polonya Sinemasında Oryantalizm

Pera Film, 05 – 26 Aralık 2014 tarihleri arasında Polonya Sinemasında Oryantalizm programını sunuyor. Program kapsamındaki 3 biyografik film Doğu kavramına taze bir bakış sunuyor. Papusza, kaybedilmiş haklar, yakınlık ve toplumun uyum sağlamayanları yabancılaştırması üzerine bir romantik trajedi. Adrian Panek’in Daas adlı filmi, kendini mesih ilân eden Sabbatai Zevi’nin reankarne olmuş hali ve Yakup olduğunu iddia eden Musevi lider Jakub Frank’in hikâyesine odaklanıyor. Öte yandan, Piotr Trzaskalski tarafından yönetilen Usta (The Master) kurgusal ve daha da arketipik bir biyografik film.

Pera Müzesi Etkinlikleri’nde Polonya Sinemasında Oryantalizm yazısına devam et