3. Atıf Yılmaz Kısa Film Yarışması

Forum Mersin, Mersin Üniversitesi işbirliğiyle Türk sinemasının usta yönetmeni Atıf Yılmaz’ı ölümünün sekizinci yıldönümünde anmak amacıyla gerçekleştirilen Atıf Yılmaz Kısa Film Yarışması için başvurular başladı. Bu yıl üçüncüsü düzenlenen Atıf Yılmaz Kısa Film Yarışması’nda tema kısıtlaması olmaksızın kurmaca türünde kısa filmler yarışacak. Amatör ve profesyonel olarak sinema ile ilgilenen herkese açık olan yarışmaya katılmak isteyenler filmlerini 14 Nisan 2014 Pazartesi günü saat 22:00’ye kadar Forum Mersin AVM Danışma Ofisi’ne elden teslim etmeleri ya da “Güvenevler Mahallesi, 1. Cadde, No: 120-133, Yenişehir, Mersin” adresine ulaştırmaları gerekiyor.

3. Atıf Yılmaz Kısa Film Yarışması yazısına devam et

Haydar Karaer’i Kaybettik

Sinemamızın sevilen karakter oyuncularından Haydar Karaer, 19 Şubat 2014 Çarşamba günü hayatını kaybetti. Karaer’in hatırlanan filmleri arasında İstanbul Kan Ağlarken, Gecelerin Ötesi, Yangın Var,  Üç Tekerlekli Bisiklet, Yavaş Gel Güzelim, İki Gemi Yanyana, Kader Kapıyı Çaldı, Turist Ömer, Hıçkırık, Seven Kadın Unutmaz, Veda Busesi, Altın Küpeler, Yedi Dağın Aslanı, Kozanoğlu, Abbase Sultan, Ateşli Çingene, Kınalı Yapıncak, Ankara Ekspresi, Kopuk, Debreli Hasan, Gülşah, Banker Bilo, Üç Kağıtçı gibi filmler var. Cenazesi Kilyos Mezarlığı’na defnedilen merhuma tanrıdan rahmet, kederli ailesine sabırlar dileriz.

Çatısı Uçmuş Evler, Miras Mutsuzluklar

Bizde ‘Aile Sırları’ adıyla gösterime giren koyu melodramın özgün adı ‘August: Osage County’, hikâyenin yer ve zamanını belirliyor. Ağustos ayının bunaltıcı günlerinde, Oklahoma eyaletine bağlı Osage yöresindeyiz. Geniş toprakların ilk sahibi Osage Kızılderili topluluğundan alıyor adını belde. Yerli halkın sistematik bir biçimde yok edildiği petrol zengini topraklarda kök salmış bir ailenin öyküsü izlediğimiz. Anne Violet kanser hastasıdır. Ağzında oluşmuş yaralara rağmen sigara düşmez elinden. Sayısını hatırlamakta güçlük çektiği kutu kutu hapı, hastalığının ötesinde koyu mutsuzluğuna katlanabilmek için tüketir. Weston ailesinin babası Beverly de yorulmuştur hayattan. Yemek ve ev işleri, bir de Violet’i kemoterapiye götürmek üzere tuttuğu Cheyenne asıllı Johnna ile sohbetinde TS Eliot’ın dizeleriyle dile getirir sıkıntısını. ‘Yaşam çok uzun der Eliot. Bunu ilk söyleyen ya da düşünen değil elbet, ama yazıya döken ilk kişidir’ diye ilâve ederek.

Bir öğle sonrası kaybolur Beverly. İçkisi ve son sığınağı kitaplarını yanına almış balığa çıkmıştır diye düşünürler önce. Evin boğucu ortamından uzaklaşıp biraz kafa dinlemek istemiştir belki. Lakin geri dönmez yaşlı adam. Babanın ölümüyle dağılmış aile bir araya toplanır. Kızlar doğup büyüdükleri aile ocağına döner yıllar sonra. Herkes üzgün, herkes kederlidir. Lakin cenaze töreni sonrasında kurulan yemek sofrası, gizlenmiş sırların, bastırılmış duyguların ortaya döküldüğü öfke yüklü bir aile hesaplaşmasına dönüşecektir.

‘August: Osage County’ Amerikalı tanınmış yazar Tracy Letts’in Pulitzer ve Tony ödüllü ünlü oyunundan sinemaya aktarılmış. Senaryo yazımını da başkalarına bırakmamış Letts. Doğup yetiştiği Oklahoma özelinde güneyin sıkıntısını çok etkileyici bir dille kaleme almış olan yazar, geçtiğimiz yıl sinema versiyonu bizde de gösterilmiş, bizde halen Engin Hepileri’nin kurmuş olduğu ‘Tiyatro.in’in göz alıcı oyuncu kadrosunca sahnelenmekte olan ‘Katil Joe’ oyununda olduğu gibi işlevini yitirmiş bir aile öyküsü anlatmayı sürdürüyor ‘Aile Sırları’nda. Tennesse Williams, William Faulkner, Jim Thompson gibi yazarların eserlerinden ilham almış Letts’in metni bu defa o denli karanlık ve şiddet yüklü değil. ‘Katil Joe’nun ahlâk ve vicdandan nasibini almamış, insanoğlunun koyu kötücüllüğünü umutsuzca taşıyan ‘red neck’ karakterlerinden farklı orta sınıf mensubu mutsuz Oklahomalılar bu kez izlediğimiz. Filmin afişinin de vurguladığı gibi çatısı uçmuş bir yuva sergilenen. Bireylerin koyu mutsuzluğunun kökeninde geçmişin acı soykırımının lâneti yatıyor olsa gerek.

ER, The West Wing, Shameless gibi çok tutmuş televizyon dizilerinin yazarı ve yapımcısı olarak bilinen yönetmen John Wells’in son ekonomik krizin ardından işini kaybetmiş beyaz yakalıların dramını işleyen ‘The Company Men’i (2010) takip eden bu ikinci uzun metrajının, özgün metne sadık klâsik anlatımının ötesinde en büyük kozu parlak oyuncular topluluğu. Violet kompozisyonuyla onsekizinci Oscar adaylığını alan muhteşem Meryl Streep’in yanı sıra, Beverly’de Sam Shepard, Mattie Teyze’de Margo Martindale, kuzen Little Charles’ta Benedict Cumberbatch göz alıcı kadronun öne çıkan isimleri oluyor.

(01 Mart 2014)

Ferhan Baran

[email protected]

Mandıra Filozofu

Müfit Can Saçıntı’nın yönettiği ve Müfit Can Saçıntı, Rasim Öztekin, Ayda Aksel ile Eser Eyüboğlu’nun oynadığı Mandıra Filozofu, 04 Nisan 2014’de Cine Film dağıtımıyla MinT Yapım tarafından vizyona çıkarıldı.
Çökertme köyünde yaşayan, modern hayata sırtını çevirmiş Mustafaali günlerini kitap okuyarak geçirmektedir. Çalışmaya karşı olan Mustafaali her türlü yaşamsal ihtiyacı için doğanın ona verdiği nimetlerden faydalanır. Cavit ise İstanbul’da yaşayan zengin bir iş adamıdır. Cavit’in tek derdi çalışmak ve kazanmaktır. Mustafaali’nin Çökertme koyundaki arazisine butik otel yaptırmak isteyen Cavit’in hayatı, Mustafaali ile karşılaşınca alt üst olur.

  • Basın Bülteni
  • Fotoğraflar
  • Web Sitesi
  • Fragman
  • IMDb

Mandıra Filozofu yazısına devam et