Onur Ünlü’nün vizyona sokmayıp bağımsız grupların organizasyonlarıyla Türkiye’yi dolaşacak filmi Sen Aydınlatırsın Geceyi’nin Ankara galası Cumartesi akşamı Cer Modern’de yapılıyor. Film 20 Nisan Cumartesi günü 18:00’de Ankara’da Cer Modern’de seyirciyle buluşacak. İstanbul Film Festivali’nde Ulusal Yarışma En İyi Film, FIBRESCI, En İyi Kurgu ve En İyi Senaryo ödüllerini alan filme Ankaralı seyircilerin ilgisi büyük oldu. Satışa çıkan biletler bir saat içinde tükenirken ikinci gösterim açıldı. İkinci gösterim 21 Nisan Pazar günü 14:00’te gerçekleşecek.
Günlük arşivler: 19 Nisan 2013
Neredesin Süpermen?
Karzan Kader’in yönettiği ve Zamand Taha ile Sarwar Fazil’in oynadığı Neredesin Süpermen? (Bekas), 03 Mayıs 2013’de Tiglon Film dağıtımıyla Bir Film tarafından vizyona çıkarıldı.
10 yaşındaki Dana ve 6 yaşındaki Zana, doksanlı yılların başında Kuzey Irak’taki bir Kürt köyünde yaşayan iki kardeştir. Benzersiz hayal güçleri sayesinde yaşama tutunan iki öksüz kardeşin hayatı, köyde seyrettikleri Süpermen filminin ardından ilginç bir hal alır. Süpermen’e hayran olan iki kafadar, ne pahasına olursan olsun gidip bu hiçbir şeyin yenemediği adamı bulmaya karar verirler.
Neredesin Süpermen? yazısına devam et
Beyonce Muhteşem Gatsby İçin Amy Winehouse’un Back to Black’ini Seslendirdi
23 Temmuz 2011’de çok genç yaşta vefat eden “Muhteşem” İngiliz şarkıcı ve şarkı sözü yazarı Amy Winehouse’un (1983 doğumluydu) ölümsüz şarkısı “Back to Black”i Amerikalı şarkıcı Beyoncé Giselle Knowles (1981 doğumlu; şu an şarkıcı Jay-Z ile evli) yorumladı…
Bu yorum ikisi de Nicole Kidman’lı “Moulin Rouge” ve “Avustralya”nın dahi yönetmeni Baz Luhrmann’ın 127 milyon dolarlık yapım bütçeli yeni prodüksiyonu “The Great Gatsby-Muhteşem Gatsby” için gerçekleştirildi…
”Muhteşem Gatsby”nin 02 Mart 2014 Pazar gecesi yapılacak 86. Oscar ödüllerinden pek çok Oscar heykelciğiyle dönmesi bekleniyor.
“Muhteşem Gatsby”nin 2013 Çevriminde Kullanılan Şarkılar:
* “Back to Black” (yazan: Amy Winehouse; seslendirenler: Beyonce Knowles ile Andre Benjamin)
* “Young and Beautiful” (yazan ve seslendiren: Lana Del Rey)
* “Over the Love” (Florence and The Machine’e ait)
* “100 $ Bill” (seslendiren: Jay-Z)
* “Bang Bang” (seslendiren: will.i.am)
* “A Little Party Never Killed Nobody (All We Got)” (seslendiren:Fergie, Q-Tip, GoonRock)
* “Love Is the Drug” (seslendiren: Bryan Ferry ve Orkestrası)
* “Kill and Run” (seslendiren: Sia)
* “Into the Past” (seslendiren: Nero)
* “Love is Blindness” (seslendiren: Jack White)
* “Hearts A Mess” (seslendiren: Gotye)
* “Together” (seslendiren: The xx)
* “Crazy in Love” (seslendiren: Emeli Sande ve Bryan Ferry ve Orkestrası)
* “Where The Wind Blows” (seslendiren: Coco O. of Quadron)
2013 Leonardo DiCaprio’nun Yılı Olacak!
Daha önce “What’s Eating Gilbert Grape” (1993), “The Aviator” (2004), “Blood Diamond” (2006) ile Oscar adaylığı kazanan oyuncu Leonardo DiCaprio “The Great Gatsby-Muhteşem Gatsby”de baş rolde…
Dünya sinemalarında 2 milyar 185 milyon dolar hasılat elde eden “Titanic”in ve yine dünya sinemalarında 825 milyon dolar hasılat sağlayan “Inception”ın baş oyuncularından biri olan DiCaprio bu yıl hem “The Great Gatsby”le, hem de “The Wolf of Wall Street”le (yönetmen: Martin Scorsese) çok iddialı…
Leonardo DiCaprio, Oscar ödüllü yönetmen Scorsese işbirliği böylece, 11 yılda, “Gangs of New York” (2002), ”The Aviator” (2004), “The Departed” (2006) ve “Shutter Island”dan (2010) sonra, beşinci ürününü veriyor.
2 Mart 2014 Pazar gecesi yapılacak 86. Oscar ödülleri dağıtım gecesinde bu iki filmden biriyle DiCaprio’nun Oscar ödülüne layık bulunması şaşırtıcı olmayacak.
Küresel Süperstar Leonardo DiCaprio’nun Film Film Kazançları:
* The Basketball Diaries / 1 milyon dolar
* J. Edgar / 2 milyon dolar
* Titanic / 2 buçuk milyon dolar
* The Beach / 20 milyon dolar
* Catch Me If You Can / 20 milyon dolar
* The Aviator / 20 milyon dolar
* The Departed / 20 milyon dolar
* Blood Diamond / 20 milyon dolar
* Inception / 59 milyon dolar
“Muhteşem Gatsby”nin 2013 Çevriminin Konusu:
1925 yılında ilk kez okurlara sunulan aynı adlı edebiyat şaheserinin (yazarı: Francis Scott Fitzgerald) uyarlaması olan “Muhteşem Gatsby”nin 2013 Çevrimi de Scott Fitzgerald’ın hikâyesindeki gibi yazar olmak isteyen Nick Carraway’in (Tobey Maguire canlandırıyor) Midwest’ten ayrılıp New York’a yerleşmesiyle başlıyor. 24 Ekim 1929 Perşembe günü başlayan büyük ekonomik buhrana/çöküşe yedi yıldan fazla süre vardır. Hikâyenin geçtiği 1922 senesi baharı, ahlâki değerlerin çöktüğü, ışıltılı jazz hayat tarzı, kaçakçıların ve yükselen hisse senetlerinin dönemidir. Amerikan rüyasının peşinden giden Nick, kuzeni Daisy ve onun çapkın kocası Tom Buchanan sayesinde evinde sürekli çılgın partiler düzenleyen, gizemli milyoner Jay Gatsby’e komşu olur. Nick artık son derece varlıklı ve zengin insanların aşk ve entrika ile dolu hayatlarına çekilmiştir; bu hayata şahit oldukça imkansız/karşılıksız aşk, bozulamaz hayaller ve trajedilerle dolu bir romana imza atacaktır.
“Muhteşem Gatsby” Uyarlamaları:
* “The Great Gatsby” / 1926 / Yönetmen: Herbert Brenon / Sessiz Film / Oyuncular: Warner Baxter, Lois Wilson, Hale Hamilton. 80 dakika.
* “The Great Gatsby” / 1949 / Yönetmen: Elliott Nugent / Oyuncular: Alan Ladd, Betty Field, Barry Sullivan, Macdonald Carey. 91 dakika.
* “The Great Gatsby” / 1974 / Yönetmen: Jack Clayton / Oyuncular: Robert Redford, Mia Farrow, Bruce Dern. 144 dakika.
Bu çevrim, Kıbrıs Barış Harekatı’na karşılık olarak, Amerika Birleşik Devletleri’nin Türkiye’ye her türlü Amerikan malı/ürünü için ambargo uygulaması kapsamında ülkemizde gösterilemeyen yüzlerce filmden biridir.
Yine bu “Muhteşem Gatsby”sinin senaryosunu beş Oscar ödülü kazanmış olan Francis Ford Coppola yazmıştı.
4 Şubat 1974 tarihli Newsweek Dergisi “The Great Gatsby” Kuzey Amerika sinemalarında gösterime girmeden hemen önce o dönemde meslekdaşları arasında zirvede olan Robert Redford’un bu filmdeki giysileriyle çekilmiş bir fotoğraf karesini “The Great Redford” başlığıyla kapak yapmıştı.
* “The Great Gatsby” / 2000 / Yönetmen: Robert Markowitz / Oyuncular: Mira Sorvino, Toby Stephens, Paul Rudd, Martin Donovan.
* “The Great Gatsby” /2013 / Yönetmen: Baz Luhrmann / Oyuncular: Leonardo DiCaprio, Carey Mulligan, Joel Edgerton. 142 dakika.
* Jay Gatsby’yi Canlandıran Oyuncular: Warner Baxter (1926), Alan Ladd (1949), Robert Redford (1974), Toby Stephens (2000), Leonardo DiCaprio (2013).
*Daisy Buchanan’ı Canlandıran Oyuncular: Lois Wilson (1926), Betty Field (1949), Mia Farrow (1974), Mira Sorvino (2000), Carey Mulligan (2013).
*Tom Buchanan’ı Canlandıran Oyuncular: Hale Hamilton (1926), Barry Sullivan (1949), Bruce Dern (1974), Martin Donovan (2000), Joel Edgerton (2013).
“Muhteşem Gatsby”nin Yazarı
“The Great Gatsby-Muhteşem Gatsby”nin yazarı Francis Scott Fitzgerald (1896 doğumlu) 24 Ekim 1929’da başlayan dünya ekonomik bunalımının tüm acılarını ve yol açtığı felâketleri yaşadıktan sonra çok genç yaşta ve dünya edebiyatının ölümsüzleri arasına katıldığını göremeden, Avrupanın Nazi Almanyasının işgâli altında olduğu, İngiltere’nin bile Nazi çizmeleri altında ezilmesinin beklendiği Aralık 1940’ta vefat etti.
“Muhteşem Gatsby”nin İlk Gösterim Tarihi 25 Aralık 2012’ydi
Hem üç boyutlu, hem de 35 milimetre kopyalarıyla gösterime sunulacak olan “The Great Gatsby-Muhteşem Gatsby”yi 17 Mayıs 2013 Cuma gününden başlayarak Türkiye sinemalarında izleyebileceğiz.
“The Great Gatsby-Muhteşem Gatsby”nin dünya sinemalarındaki ilk gösterim tarihi 25 Aralık 2012’ydi. DiCaprio’nun başrolünde olduğu diğer film, 100 milyon dolar bütçeli “Django Unchained-Zincirsiz”le aynı günlerde gösterimde olmamak için “The Great Gatsby-Muhteşem Gatsby”nin gösterim tarihi 17 Mayıs 2013’e ertelendi.
“The Great Gatsby-Muhteşem Gatsby” 15 Mayıs 2013 Çarşamba günü 66. Cannes Film Festivali’nin açılış filmi olarak gösterilecek. Yönetmenin “Strictly Ballroom” (1992) ve “Moulin Rouge” (2001) adlı filmleri de ilk kez Cannes Film Festivali’nde gün ışığına çıkmıştı.
“The Great Gatsby-Muhteşem Gatsby” aynı zamanda Cannes Film Festivali’nde açılış filmi onurunu elde eden ikinci üç boyutlu film olacak. Daha önce 2009’da “Up-Yukarı Bak” adlı üç boyutlu film Cannes’ın açılış filmi olarak seçilmişti.
(26 Nisan 2013)
Hakan Sonok
Yedirenk Sanat Vakfı Uzun Metrajlı Senaryo Yarışması
Yedirenk Sanat Vakfı tarafından düzenlenen Birlikte Yaşama konulu uzun metrajlı senaryo yarışması başlıyor. Jüri üyeliğini Hülya Koçyiğit, Halil Ergün, Birol Güven, Hasan Kaçan, Yönetmen Yüksel Aksu, Senaryo Danışmanı Öktem Başol ve Yedirenk Sanat Vakfı Başkanı Ali Tokul’un yapacağı yarışma, birlikte yaşamayı en güzel anlatacak senaristleri buluşturacak. Farklılıkları ne olursa olsun aynılıkları gören ve bu konuda hikâyesi olan senaristleri Birlikte Yaşama konulu uzun metrajlı senaryo yarışmasına davet eden Yedirenk Sanat Vakfı, Birlikte Yaşama olgusunu yaygınlaştırmayı hedefliyor.
Yedirenk Sanat Vakfı Uzun Metrajlı Senaryo Yarışması yazısına devam et
Askersiz Bölge: Vicdan
Dini, ahlâki ya da politik gerekçelere dayalı olarak zorunlu askerlik hizmetini reddetme durumu olan vicdani Ret’din belgeseli yapıldı. Askersiz Bölge: Vicdan, Türkiye’de yaşayan ve farklı gerekçelerle Vicdani Ret’lerini açıklayan Vicdani Ret’çilerin devlet ve askerliğe ilişkin görüşlerinin yanı sıra yaşadıkları deneyimlerin de ele alındığı Askersiz Bölge: Vicdan belgeselinin yapımcılığını ve yönetmenliğini H. Mirza Aydın üstlendi. Belgeselde Kürt, islâmcı, anarşist, milliyetçi, muhafazakâr ve kadın olma durumu gerekçesiyle eline silâh almayı reddeden Vicdani Ret’çilerle yapılan röportajlara yer verildi.
Aşkın Çekimi (Yönetmen: Juan Solanas)
Juan Solanas’ın yönettiği ve Jim Sturgess, Kirsten Dunst, Timothy Spall ile Jayne Heitmeyer’in oynadığı Aşkın Çekimi (Upside Down), önümüzdeki aylarda UIP Filmcilik dağıtımıyla TMC Film tarafından vizyona çıkarılıyor.
Şükran Akpınar, Klak Sinema Programı’da
Türkiye’nin sinema odaklı ilk üniversitesi, İpek Üniversitesi Film Tasarımı Bölüm Başkanı Şükran Akpınar, Sinema Hayatı Anlatır başlıklı çalışmasıyla Bugün TV Klak Sinema Programı’nda izleyicilerini Yeşilçam’da nostaljik bir yolculuğa çıkartıyor. Sinema yazarı Ceylan Özgün Özçelik, En Heyecanlı Yeri adlı sinema programının kitabı Dikkat Çekim Var’ı Klak’a anlatıyor. Haftanın filmleri, renkli haberler, farklı bakış açısıyla Klak’ta. Gizem Ertürk’ün hazırlayıp sunduğu Klak 20 Nisan Cumartesi günü saat 13:20’de Bugün TV’de.
Şükran Akpınar, Klak Sinema Programı’da yazısına devam et
Barfi: Aşkın Dile İhtiyacı Yoktur
Anurag Basu’nun yönettiği ve Ranbir Kapoor, Priyanka Chopra, Ileana D’Cruz ile Roopali Ganguly’nin oynadığı Barfi: Aşkın Dile İhtiyacı Yoktur (Barfi), 10 Mayıs 2013’de PinemArt Film dağıtımıyla Majestik Filmcilik tarafından vizyona çıkarıldı.
Barfi doğuştan konuşma ve duyma engelli bir gençtir, şehre yeni gelen güzel Shruti’ye aşık olur ama dünyaları ters düşer. Shrutie, Barfi’ye olan ilgisine rağmen, ailesinin baskısı ile normal bir adamla evlenir. Jhilmil ise engelli ve Barfi’nin çocukluktan beri tanıdığı bir kızdır. Yolları bir kez daha kesiştiğinde Shruti, Barfi’ye hâlâ aşık olduğunu fark eder.
Barfi: Aşkın Dile İhtiyacı Yoktur yazısına devam et
Hollywood’a Hoşgeldin Park Chan-Wook
Amerikan sinema endüstrisinin dünyanın dört bir yanından sanatçı ithali çok eskiye dayanır. İki dünya savaşının kasıp kavurduğu Avrupa topraklarından Yeni Dünya’ya göç eden sinema adamlarının Hollywood’un farklı lezzette ürünler vermesinde büyük katkıları olmuştur. Hollywood tüm çekiciliği ve sınırsız olanaklarıyla bugün için de yabancı sinemacılar için önemli bir çekim merkezi olmayı sürdürmekte. Bu flörtün ürünleri her zaman beklenen sonucu vermiyor kuşkusuz. Sözgelimi, sıradan senaryolarla Hollywood aksiyonlarının içinde ruhunu yitiren Güney Koreli Kim Jee-Woon (bakınız: Arnold Schwarzegger’li ‘Geçit Yok / The Last Stand’) veya –‘Ejderha Dövmeli Kız’ serisiyle tanınan- Danimarkalı Niels Arden Oplev’in bu hafta vizyona giren ‘İntikam Benim / Dead Man Down’ı bu alanda hayal kırıklığı yaratan örneklerden.
Güney Kore sinemasının bir diğer önemli ismi Park Chan-Wook ise bu alışverişten kârlı çıkan isimlerden. Değişmez görüntü yönetmeniyle (Chung Chung-Hoon) birlikte komşu kıtanın yolunu tutmuş, iyi de etmiş. 32. İstanbul Film Festivali‘nin programında yer alan ve bu hafta sinemalarda gösterime çıkan ‘Lanetli Kan / Stoker’, Uzakdoğulu yönetmenin estetize sinemasıyla Amerikan sinemasının korku gerilim türünün temel unsurlarını ustaca kaynaştıran ilginç bir seyirlik.
Öncelikle Hitchcock’un etkisi tartışılmaz. Gerek senaryo yazarı Wentworth Miller’in, gerekse Hitchcock’un yönetmen olmaya karar verme nedeni olduğunu ve sinema kariyerine yön veren filmin ustanın ünlü ‘Vertigo’su olduğunu açıklamış olan Chan-Wook’un ilham kaynağı filmde son derece belirgin. 18 yaşına yeni basmış India’nın gizemli bir trafik kazasında kaybettiği babasının cenaze töreninde uzaktan beliren Charlie amca figürü doğrudan ‘Şüphenin Gölgesi / Shadow Of The Doubt’a bir gönderme. Hitchcock, küçük Amerikan kasabasına trenin kapkara duman bulutu eşliğinde giren Charlie amcayı evrensel kötülüğün simgesi olarak resmetmiştir. Chan-Wook, şanına uygun bir şekilde, kötülüğün her yerde, her bedende var olduğunun ve Charlie amca figürünün bunun keşfinde bir katalizör rolü oynadığının altını çizmiş.
‘Lanetli Kan’ özünde bir büyüme, kendini keşfetme hikâyesi. Nashville / Tennessee’de çekilmiş olmasına rağmen yer ve zaman referansı vermekten özenle kaçınılmış. Bu da filmin gizemli masalsı atmosferini güçlendirmeye yaramış. India’yı canlandıran Mia Wasikowska, Tim Burton’ın harikalar diyarından kopup gelmiş, lâkin kötülüğün ve şiddetin stilize yönetmeni Chan-Wook’un gotik anlatısı bildiğimiz masum masallardan değil. İçinde iyilerin olmadığı bu dünyada, India cinselliğinin yanı sıra kendi içindeki kalıtsal kötülüğü de keşfedecektir.
‘Lanetli Kan’ çeşitli göndermelerle ve yoğun metaforlarla dolu bir film. Kabuğu çatlatılan yumurtalar, kana bulanmış bedenler, örümcekler ve özellikle, Philip Glass’a sipariş edilmiş süitlerin icra edildiği piyano sekansı, büyümenin, bedeni keşfedişin ve bastırılmış cinsel arzuların parlak metaforları. Bu özgün denemede, Chan-Wook’un kendine özgü karanlık dünyası, Batı edebiyatının mitoslarıyla da benzersiz bir biçimde kaynaşmış. Yönetmen, Hitchcock’un evrensel kötülük kuramını daha ileri boyutlara taşımakla kalmamış, filmin özgün adıyla vampir efsanelerine, Dracula’nın yazarı Bram Stoker’a da selâm göndermiş. Bu açıdan bir sahnede Charlie amcanın gözbebeklerinin bir vampir ışıltısıyla parlaması boşuna değil. Keza, Charlie amcanın ölen babanın yerine geçmesi, annenin yatağına girmesi Hamlet’e çağdaş bir gönderme. Bir diğer gönderme de Fritz Lang’ın ünlü dışavurumcu gerilimi M’e. Lang’ın seri katilinin ıslığına dolanmış Grieg’in ‘Peer Gynt’ süitinden alınmış ezgi, Charlie amcanın ıslığında Verdi’nin ölümsüz ‘Il Trovatore’sinden çingene Azucena’nın ünlü aryası ‘Stride La Vampa’ya dönüşmüş.
‘Lanetli Kan’ Uzakdoğulu yönetmenin önceki filmlerinde olduğu gibi son derece estetik, sembollerle yüklü narsisist bir sinema örneği. Sinefiller bu benzersiz izleme deneyimini kaçırmasın.
(26 Nisan 2013)
Ferhan Baran
Vazgeçmem Senden
Lee Toland Krieger’in yönettiği ve Rashida Jones, Andy Samberg, Elijah Wood ile Emma Roberts’in oynadığı Vazgeçmem Senden (Celeste & Jesse Forever), 24 Mayıs 2013’de Tiglon Film dağıtımıyla Calinos Films tarafından vizyona çıkarıldı.
Celeste ve Jesse genç yaşta evlenmişlerdir. Fakat bir gün boşanma kararı alırlar. Buna rağmen her anlarını birlikte geçirmeye devam ederler. Bu olay çevrelerindekilere ne kadar garip gelse de Celeste ve Jesse bu durumdan gayet memnundur. Ta ki bir gün birisi için aşk kapıyı yeniden çalıncaya kadar.
Vazgeçmem Senden yazısına devam et