Ruhunu Şeytana Satmış Şövalye

Hayalet Sürücü 2: İntikam Ateşi (Ghost Rider: Spirit of Vengeange)
Yönetmenler: Mark Neveldine-Brian Taylor
Senaryo: Scott M. Grimple-Seth Hoffman-David S. Goyer
Müzik: David sardy
Görüntü: Brandon Trost
Oyuncular: Nicolas Cage (Johnny), Violante Placido (Nadya), Ciaran Hinds (Roarke), Christopher Lambert (Methodius), Idris Elba (Moreau), Johnny Whitworth (Carrigan), Fergus Riordan (Danny), Spencer Wilding (Grannik), Sorin Tofan (Kürt)
Yapım: Columbia-Marvel (2012)

Neveldine ve Taylor’ın ortak yönettikleri üç boyutlu “Hayalet Sürücü 2: İntikam Ateşi” aksiyonu bol şiddet yüklü bir film. Bu filmin ikinci yarıdan sonraki bölümleri ülkemizde çekildi.

Film, Doğu Avrupa’da, Romanya’da açılıyor ve hikâye gelişiyor. Keşiş Methodius’un sözlerine inanmış siyah şövalye Moreau, motosikletli süper kahraman “Hayalet Sürücü” Johnny Blaze’i şeytanla lânetli anlaşmasının bozulması karşılığında Nadya’nın küçük oğlu Danny’yi Methodius’a götürmesini istiyor. O sırada, bu dünyada ne kadar kötü işler varsa yapmış “kötü adam” Ray Carrigan, Nadya ve oğlunun peşine düşüyor. Ama, “Hayalet Sürücü” birden ortaya çıkıyor ve ateşiyle ortalığı yangına çevirse de şimdilik kötülük kazanıyor. Hastaneye yatmış Johnny, Nadya’yı bularak Danny’yi kaçırmış Carrigan ve adamlarının peşine düşüyor. Bu defa kazanan iyiler oluyor. Moreau onları Methodius’un Kapadokya’daki mekânına götürüyor ama kötülük orada da var. İnsanların anlaşmayla ruhlarını satın alan Roarke, Danny’nin doğum gününde ruhunu almak istiyor. Roarke, Pamukkale’de antik amfi tiyatroda törenle Danny’nin ruhunu ele geçirecekken “Hayalet Sürücü” kötülüğü yeniyor, huzur ve mutluluk geliyor.

Üç boyutlu Türkiye…

Bu filmin ilkini 2007’de Mark Steven Johnson yazıp-yönetmişti ve ayrıca Johnny Blaze, Nicolas Cage’di. İkinci filmin ilk filmle bağlantısı şövalyenin ruhunu şeytana satması. Tıpkı, Faust’un ruhunu Mefisto’ya satması gibi. Şövalye Johnny bu sözleşmeden kurtulmak istiyor. İlk filmde Peter Fonda’nın canlandırdığı karakter de Mephistopheles’ti. İkinci filmde şeytansa Roarke. Bir Deccal o. Bir Hollywood filminde ülkemizi üç boyutlu seyretmek de çok keyifli. Özel efektlerin, öncelikle bilgisayar destekli efektlerin yoğun kullanıldığı 2012 yapımı “Ghost Rider: Spirit of Vengeange-Hayalet Sürücü 2: İntikam Ateşi” filminde aksiyon yoğunluğu da gerçekten insanı yoruyor. Filmde şiddet de bolca kullanılmış. Bu filmin ilk bölümlerinde Marvel tarzı animasyonlar da yansıyor üç boyutlu perdeye. Yönetmenlerden Mark Neveldine, 1973 yılında New York’ta doğdu. Neveldine, kameramanlık da yapan Brian Taylor’la filmleri ortak yönetiyor. İkilinin 2006’da “Crank-Tetikçi”, 2009’da “Crank: High Voltage-Tetikçi 2: Yüksek Gerilim”, yine 2009’da “Gamer-Oyuncu” filmleri ülkemizde vizyona girmişti. Fonda da çığlıklı ve öfkeli müzikler de duyuluyor.

(Bu yazı 17 Şubat 2012 tarihli Taraf Gazetesi’nde yayınlanmıştır.)

(17 Şubat 2012)

Ali Erden

sinerden@hotmail.com