New York’ta Bir Yılbaşı Günü

Yılbaşı Gecesi (New Year’s Eve)
Yönetmen: Garry Marshall
Senaryo: Katherine Fugate
Müzik: John Debney
Görüntü: Charles Minsky
Oyuncular: Sarah Jessica Parker (Kim), Jessica Biel (Tess), Seth Meyers (Griffin), Ashton Kutcher (Randy), Lea Michele (Elise), Michelle Pfeiffer (Ingrid), Zac Efron (Paul), Robert de Niro (Stan), Hilary Swank (Claire), Halle Berry (Aimee), Til Schweiger (James), Sarah Pulson (Grace), Jon Bon Jovi (Jensen), Katherine Heigl (Laura), Josh Duhamel (Sam), John Lithgow (Patron)
Yapım: New Line Cinema (2011)

Ünlü yönetmen Garry Marshall’ın “Yılbaşı Gecesi”, Hollywood’un şöhretlerini aynı sahnede buluşturan, insana sevgiyi ve hatırlamanın güzelliğini hatırlatan özel filmlerden.

New York’ta bir gün… 31 Aralık 2011. Times Meydanı’nda yüz yılı aşkındır süren bir geleneğin heyecanı yansıyor. Küre’nin, direk üzerinde tepeye çıkması gerekiyor. Saat yeni yılı vurduğunda ışıklar içindeki küre hızla aşağı indiğinde meydandaki kadınlı erkekli insanlar hemen yanındakinden yeni yıl öpücüğü almaya çalışıyor. Yönetmen Garry Marshall, sevginin, paylaşmanın ve nazik olmanın güzelliğini hatırlatıyor bu küreyle. Film boyunca yansıyan hikâyelerde de bunlar yansıyor. Evet bu filmde birçok insanın hayatından küçük parçalar yansıyor perdeye. Claire, birçok güzel şeyi simgeleyen kürenin sorumlusu. Babası Stan hastanede ve doktorlar kanserli hastalarının ölümünü bekliyorlar. Plâk şirketinde çalışan Ingrid, bu ana kadar hayatındaki her şeyi ertelemiş. Onun yolu, çocuğu yaşındaki kurye Paul’le kesişiyor. Maskeli büyük yılbaşı partisine davet edilmiş Ingrid, Paul’ün kendisine yıllardır içinde yaşadığı ama hiç farkında olmadığı New York’u keşfettirmesi hüzün indiriyor perdeye. Yönetmen, hiçbir hikâyeyi öne çıkarmadan birçok insanın bir gününden anları perdeye yansıtmaya çabalamış. Kanserli Stan’ın ölümü beklediği hastanede iki çiftin hikâyesi de yansıyor. Hastane, yeni yılın ilk dakikalarında doğacak bebeklerin ailelerine 25 bin dolar vermeyi vaat ediyor. James, hamile eşi Grace’in ilk doğuran olması için çok çabalıyor. Rakipleri de var. Griffin ve hamile eşi Tess de bu yüklü ödülün peşinde. Kurye Paul’ün arkadaşı çizgi roman çizeri Randy, yılbaşı kutlamalarının muhalifi. Ünlü şarkıcı Jensen’e vokalistlik yapacak Elise’le apartmanın asansöründe mahsur kalan Randy aslında hayatının aşkını buluyor. Eşinden ayrılmış, ama kızının velayetini de üstüne geçirmiş Kim, kızı Hailey’yi (Abigail Breslin) bu yılbaşında koruma güdüsüne giriyor. Kim’in, bir önceki yılbaşında tanıştığı plâk şirketinin varisi Sam’le randevusu var. Sam, uzun ve çok zorlu yolculuktan sonra peçeteye yazı yazmış Kim’i unutamamış ve ondan saf aşkı diliyor. Romantizmin eski zamanlarındaki gibi. Ünlü şarkıcı Jensen de geçen yılbaşı kırdığı aşçı Laura’dan aşk dileniyor. Kırılan kalbi tamir etmek zor olsa da aşk kazanıyor hep.

Bir ustaya saygı…

Bu kadar Hollywood ünlüsünün bir filmde bir araya gelmesi, 1934 doğumlu yönetmen Garry Marshall’a saygı duruşu için. Marshall, “modern pigmalyon”, 1990 yapımı “Pretty Woman-Özel Bir Kadın” filmiyle fenomene dönüşmüştü. Marshall, sinemada yönetmenliği yanında yapımcılık, oyunculuk ve senaristlik de yaptı. Michelle Pfeiffer ve Al Pacino’yu biraraya getiren 1991 yapımı “Frankie and Johnny” filmi de çok ünlüdür. Marshall’ın 2011 yapımı “New Year’s Eve-Yılbaşı Gecesi” filminde sürpriz adlar da var. 1988 yapımı “Big-Büyük” ve “Awakenings-Uyanışlar” filmleriyle hatırlanan Amerikalı kadın yönetmen Penny Marshall, ayrıca yönetmen Garry Marshall’ın da kız kardeşi. Garsonu oynayan Robert de Niro’nun evlâtlık kızı Drena de Niro da bu filmde. New York’un caddelerinden ve sokaklarından estetik fotoğraflar da yansıyor filmde. New York, genelde Hollywood filmlerinde Manhattan’ın gökdelenlerinin silüetleriyle yansıtılıyor. Bu filmde New York’un ruhuna dalıyorsunuz. Yönetmen, “Yılbaşı Gecesi” filminde hatırlamayı, saygıyı, sevgiyi, nazik olmayı asla hayatınızdan çıkarmayın diyor. Son jenerikteki çekim hatalarının yansıması da yönetmenden seyircilere bir armağan gibiydi. İyi seneler…

(Bu yazı 23 Aralık 2011 tarihli Taraf Gazetesi’nde yayınlanmıştır.)

(30 Aralık 2011)

Ali Erden

sinerden@hotmail.com