Turbo, 31 Mayıs 2024 Sinemalarda

Yönetmenliğini Cem Özüduru’nun üstlendiği Turbo, 31 Mayıs Cuma günü vizyona giriyor. Filmde, Erkan ve Murat, yakın arkadaşları İbo’nun küçük kardeşi Burak’ı yarın sabah askere uğurlamadan önce biraz eğlendirmek, keyiflendirmek, bir pavyon sefası yaşatmak istemektedirler. Gece şehre çökerken 4 arkadaş yepyeni modifiye edilmiş, ışıklandırılmış, turbo gaz sistemi takılmış Şahin model arabaya doluşup maceraya doğru yola çıkarlar. Fakat saatler ilerledikçe aralarındaki problemler giderek su yüzüne çıkacak, agresyon, toksiklik ve tartışma seviyeleri giderek artacaktır. Patlamaya hazır tek şeyin turbo motor olmadığı acı gerçeklerle ortaya çıkacaktır.

Son Hasat, Beyoğlu Majestik Sineması’nda Vizyona Girdi

Türkiye prömiyerini 43. İstanbul Film Festivali’nde yapan Son Hasat, bugün (24 Mayıs, Cuma) Beyoğlu Majestik Sineması’nda gösterime girdi. Çekimleri Afyon’da yapılan film, dağlarla çevrili bir Anadolu kasabasında yaşayan ve geçimini kamış hasadıyla sağlamaya çalışan Ali’nin yerel çetelerin zulmüne karşı verdiği mücadeleyi ve karısının sevgisini geri kazanma çabasını anlatıyor.

Eclipse Filmi Gördüğü Yoğun İlgi Sebebiyle 30 Mayıs Tarihine Kadar Vizyonda

Türkiye Milli Jimnastik Takımı’nın yolculuğunu ve pandemi dönemindeki mücadelesini izleyicilere sunan Eclipse filmi, Team Paribu sponsorluğunda beyazperdede. Vizyona girdiği ilk günden itibaren yoğun ilgi gören filmin gösterimi uzatıldı, film 30 Mayıs’a kadar izleyiciyle buluşmaya devam edecek. Team Paribu, Eclipse’i seyirciyle buluşturarak ülkemizde spor kültürünün gelişimine katkı vermeyi ve yeni nesillere ilham olmayı amaçlıyor.

Cem Özer İmam Oldu, Ezan Okudu

Başrollerinde Aslı Bekiroğlu, Ahmet Kayakesen, Cem Özer, Selahattin Taşdöğen, Şevki Özcan, Hakan Eksen, Barış Ali Çeliker, Tuncay Gençkalan, Negar Pashei Kavsi ve Sibel Çalımlı’nın rol aldığı Mendebur, 31 Mayıs’ta vizyona giriyor. Filmin yönetmeni Ali Aslan’ın da memleketi olan Malatya’da, Arapgir ilçesinde çekilen filmde, 6 üniversiteli arkadaşın, yıllar sonra kamp yapmak için bir araya gelmeleri ve hayatlarının bir gecede kâbusa dönüşmesi anlatılıyor. Gelirinin büyük bir kısmı, depremzede ailelere ve çocuklara destek amaçlı kullanılacak filmde, imam rolünde oynayan Cem Özer, rolü gereği ezan okudu. Cem Özer’in ezen performansı hayli merak ediliyor.

Çorak Topraklarda

George Miller üç kuşak öncesinin kült serisi Mad Max efsanesini sürdürüyor. ‘Mad Max: Fury Road’ ile otuz yılın ardından muhteşem bir dönüşü gerçekleştirmiş olan sinemacı, dünya sinemalarıyla aynı anda bizde de gösterime giren son çalışması ‘Furiosa: Bir Mad Max Destanı / Furiosa: A Mad Max Saga’ ile memleketi Avustralya’nın uçsuz bucaksız kırsalında çektiği bir önceki maceranın evveline, küçük Furiosa’nın ana kucağından koparıldığı 15 yıl öncesine dönüyor.

Miller ile yapımcı Byron Kennedy’nin yetmişli yıllarda dünya ekonomisini kilitleyen petrol krizinin taze anıları üzerine kurguladıkları, yetmişlerin tekinsiz otoyol filmlerinin izini süren özgün öykü zaman içinde şirazesinden çıkmış insanlığın ilkel vahşetine ayna tutmuştur. Oysa serinin bu son halkası ön jenerikteki çöküş çığlıklarının uzağında yeşil bir vadinin huzurlu ortamında açılıyor. Küçük Furiosa (Alyla Browne) uzandığı ağaç dalından ‘yasak meyve misali’ olgun bir şeftaliyi kopardıktan hemen sonra yakındaki uğursuz adamların eline geçiyor. Savaşkan annesi onu kurtarmak için peşlerine düşse de kader onun çocukluğunu elinden almaya niyetlidir.

Küçük kız önce motor çetesinin lideri Dementius’un (Chris Hemsworth), daha sonra ilk kez ‘Fury Road’da tanıştığımız ‘Kale’nin efendisi ölümsüz Joe’nun (Lachy Hulme) tutsağı oluyor. Yeşil vatanına özleminin yanında küstah Dementius’tan alacağı intikamın da hayatta tuttuğu Furiosa nefret hissiyatıyla büyüyor ve gözüpek bir savaşçı olarak yetişiyor. Ölümsüz Joe’nun askeri olacağı ‘Fury Road’ öncesinde kısıtlı yeryüzü kaynakları için mücadele eden savaş lordları sofrasında Praeatorian Jack’in (Tom Burke) eğitiminden geçiyor. Yalnızca yağmalayacak kadar vahşi olabilenlerin hayatta kalabildiği bu yeni dünyada kendi şeytanlarıyla boğuşurken çorak topraklarda yeniden yaşamayı öğrenecek olan Max ile tanışma öncesinde intikamının izini sürmeye kararlıdır Furiosa.

Deneyimli Miller, temel içgüdünün hayatta kalmak olduğu bu distopik alemin son model dijital sürümünde kendine özgü dünyasının ana dinamiklerini ve 80’ine merdiven dayadığı yaşında parmak ısırtan absürd enerjisini korumayı sürdürüyor. Bir kez daha ustası Sergio Leone’nin stilize planlarını örnek alıyor, filmini bir çöl operası kıvamında sahneye koyuyor. Hikâyenin açılış bölümünü, Furiosa’yı kurtarmak için annesinin verdiği amansız mücadeleyi içeren ‘Ulaşılmazlık Kutbu’ adı verilmiş ilk epizodu çok beğendimi söyleyebilirim. Bu bölümde Baz Luhrmann imzalı ‘Muhteşem Gatsby / The Great Gatsby’den anımsadığımız Simon Duggan’ın özellikle gece görüntüleri (aman iyi bir projeksiyonda izleyin) çok etkileyici. Çorak topraklarda petrol, gıda, su ya da silah ticaretinin paylaşım savaşları pek de uzak olmayan distopik bir gelecekten çağımıza göz kırpar gibi. Lakin çok ilginç giriş bölümünün devamında aksiyon sahneleri peş peşe sıralanmaya başlıyor. Günümüz genç izleyicisi bunu bekliyor derseniz haklısınız da tüm bu iyi çekilmiş curcuna içinde karakter yaratmaya pek fırsat kalmamış. Söz gelimi Tom Burke gibi çok iyi bir oyuncu hız tuzağının içinde güme gidiveriyor.

Filmin Tom Holkenborg imzasını taşıyan müzikleri ve ses bandı (ses düzeni birinci sınıf bir salonda izleyin) dört dörtlük. Edgar Wright’ın ‘Dün Gece Soho’da / Last Night in Soho’sunda bayıldığımız Anja Taylor-Joy, Furiosa’nın yetişkinliğinde aksiyon yıldızı olarak parlarken, burun protezinin karizmasını bozamadığı ‘Thor’ Hemsworth, Dementius’da göz dolduruyor. Keza, beklenen hesaplaşma bölümünde Furiosa’nın Dementius’a hazırladığı son antolojilere geçecek cinsten. Noktalarken, ‘Furiosa’nın erdemleri ve aşırılıklarıyla distopik western sinemasının yaratıcı bir örneği olarak izlenmeyi hak ettiğinin altını çizelim.

(31 Mayıs 2024)

Ferhan Baran

ferhan@ferhanbaran.com