Mustafa H. Öztürk’ün yönettiği ve Serkan Şengül, Kadir Çöpdemir, Ergül Miray Şahin ile Ali Uyandıran’ın oynadığı animasyon film Kuklalı Köşk 2: Orman Kaşifi, 03 Aralık 2021’de CJ ENM dağıtımıyla Fiyaka Film tarafından vizyona çıkarıldı.
Müşfik Amca, bir buluşma için evden ve birlikte yaşadığı Örs Usta, Hokkabaz, Cebir, Şaklaban, Pehlivan ve Sultan isimli canlı kuklalardan da ayrılmak zorunda kalır ve kuklaları yeğeni Aslı’ya emanet eder. Ormanda kamp yapmaya giden Aslı ve canlı kuklalar, sevimli ayı Babuş’u yakalamaya çalışan Behçet ve Riko adlı hırsızlarla karşılaşırlar. Çeşitli tuzaklar kurarak bu hırsızları engellemeye çalışacaklardır.
Günlük arşivler: 20 Kasım 2021
MIKTA Film Haftası
Kore Cumhuriyeti Büyükelçiliği, Kore Kültür Merkezi ve Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ortak ev sahipliği ve Avustralya Büyükelçiliği, Meksika Büyükelçiliği ve Endonezya Büyükelçiliği’nin işbirliği ile 24 – 28 Kasım 2021 tarihleri arasında düzenlenen MIKTA Film Haftası başlıyor. Ankara Cinemaximum Panora Sineması’nda yapılacak etkinlikte ilk olarak yönetmenliğini Cem Özay’ın üstlendiği Türk filmi Af gösterilecek. Etkinlikte ayrıca Avustralya filmi The Dressmaker, Meksika filmi Noche de Fuego, Türk filmi Mavzer, Endonezya filmi Sultan Agung, Kore filmi Escape from Mogadishu ve Kore filmi Operation Chromite gösterilecek.
Barok’tan Caz’a Bir Çığlık
‘Spencer’, Prenses Diana’nın evlenmeden önceki aile soyadı. ‘Gerçek bir trajediden yola çıkmış bir masal’ ibaresiyle açılan Pablo Larraín imzalı aynı adı taşıyan film, kısa yaşamı gerek belgesel gerekse kurgu olarak daha önce birçok film ve diziye ilham vermiş olan 1997 yılında talihsiz bir araba kazası sonucunda aramızdan ayrılmış mahzun prensesin hayatından 3 günü ele alıyor. Şilili usta sinemacı 2016 yapımı ‘Jackie’de denediği gibi bildik bir hikâyeyi yeniden yaratıyor ve Kraliyet Ailesi’nin Noel tatilini kendine özgü bir yorumla kurguluyor.
1991 yılındayız. İngiliz kraliyet erkanı Noel’i Norfolk’taki Sandringham House’da karşılayacaktır. Saray konuklar için hazırdır. Kalabalık bir personel ordusu ile birlikte kamyonlar dolusu yiyecek, giyecek ve teçhizat mekâna taşınır. Güvenlik ekibi ‘asayiş berkemal’ komutunu verdikten sonra aile üyeleri teker teker malikaneye gelmeye başlar. Bir tek Prenses Diana ortalarda yoktur. Kendi kullandığı arabasıyla uçsuz bucaksız kırsalda kaybolmuştur. Oysa koskoca malikane doğup büyüdüğü baba evinin çok yakınlarındadır. Hikâyenin kaybolma metaforuyla başlaması genç kadının içinde bulunduğu ruh haline çok uygundur. Kamyonların ezip geçtiği yakın plan kuş ölüsü genç kadının trajik sonunu haberlemektedir adeta.
Başka bir kadınla birlikte olduğunu herkesin bildiği kocası ile ayrılmanın eşiğinde olan Diana, sarayın kutsal ritüellerine katlanmak durumundadır. Israrla ısıtılmadığı için hep üşüdüğü bu şatafatlı zindan hayatında tek dayanağı yetişmekte olan oğulları ile beraber oluşudur. Tarladaki korkuluğun üzerinde duran yırtık pırtık cekette çocukluğunun ve babasının kokusunu, gizlice kapısını araladığı harap baba evinde çocukluk anılarını yakalamaya çalışır. Düşlerindeki kaçış serüvenine VIII. Henry’nin kafasını kestirdiği mahzun kraliçe Anne Boleyn’in hayaleti eşlik etmektedir.
‘Spencer’ tipik bir Pablo Larraín filmi. Pinochet diktatörlüğünün baskıcı yıllarını anlattığı ‘Tony Manero’ ve ‘Post Motem’deki soluk ve pastel renk paletini bu kez soğuk ve mesafeli kraliyet atmosferini yansıtmak, Diana’nın fiziki ve ruhsal çöküşünü vermek için kullanıyor. ‘Tepetaklak bir peri masalı’ anlatmaya soyunduğunu, Steven Knight ile birlikte ‘Şili üçlemesindekine benzer bir hapishane filmi çekmeyi’ tasarladığını ifade ediyor bir söyleşisinde.
Başrolünü Nathalie Portman’a verdiği ve First Lady Jacqueline Bouvier Kennedy’nin yas sürecini yorumladığı ‘Jackie’nin ardından yönetmenin bir kadın karakteri merkezine aldığı ikinci çalışması bu. ‘Hayalet Hikâyesi / Personal Shopper’deki yorumuna hayran kaldığını ifade ettiği Kristen Stewart’a Diana rolünü teslim etmekte hiç tereddüt etmemiş ve ‘Jackie’de olduğu gibi ağırlıklı olarak tercih ettiği yakın planlarda birinci sınıf oyuncusundan bir kez daha sonuna kadar yararlanmış. Sinemasının soluk atmosferini bu kez kuşatılmış bir kadının kimlik arayış öyküsünün hizmetine sunmuş. ‘Alev Almış Bir Genç Kızın Portresi’ ile beğenimizi kazanmış olan Claire Mathon’un görüntüleri ve özellikle Paul Thomas Anderson filmlerinin değişmez bestecisi Jonny Greenwood imzalı, barok tınıların caz akorlara karıştığı Diana’nın çığlığını haykıran müzik çalışması tek kelimeyle mükemmel.
(27 Kasım 2021)
Ferhan Baran
Korkut Akın Yazıyor: Yan Etki: Giderek Daha da Yetkinleşecek
Sinema endüstriyel bir sanattır ve doğal olarak da cesur olanların soyunacağı bir alandır. Kendilerinde o cesareti gör(e)meyenler zaten girişmezler de. Buna da bağlı olarak (tabii ki her sanat dalı için geçerli) sinemacıları amasız, fakatsız, bahane bulmadan, mazeret ileri sürmeden desteklemek gerekir. Yönetmen Pekin Azer’i kutluyorum bu cesaretinden dolayı… Bunları yazarken aklıma Don Kişot geldi. O da cesur, hiçbirimizin olamayacağı … Devamı… »