Sinema ve tiyatromuzun duayen oyuncularından, seslendirme sanatçısı Nedret Güvenç, 31 Temmuz 2021 Cumartesi günü hayatını kaybetti. 05 Eylül 1930′da İzmir’de doğan sanatçıya 1998 yılında T. C. Kültür Bakanlığı’nca Devlet Sanatçısı unvanı verilmişti. Güvenç’in rol aldığı sinema filmleri arasında Sürgün, Yüzbaşı Tahsin, Lale Devri, Hıçkırık, Beş Hasta Var, Yavrum İçin, Kanlı Değirmen, Genç Kızlar, Avare, Baba, Kötü Tohum gibi filmler var. Nedret Güvenç’in cenazesi, 02 Ağustos Pazartesi günü öğle vakti Teşvikiye Camii’nde kılınacak cenaze namazını müteakip Kilyos Mezarlığı’nda toprağa verilecek. Merhumeye tanrıdan rahmet, kederli ailesine sabırlar dileriz.
Aylık arşivler: Temmuz 2021
Çöl Şeytanları
Çilingir Sofrası (Sadi Bey’in Facebook Günlükleri):
Mesela, Telly Savalas, Peter Fonda ve Christopher Lee’nin başrollerini paylaştığı “The Diamond Mercenaries” Türkiye’de “Çöl Şeytanları” adıyla gösterilmiştir. Buraya kadar olanı sinemaseverlerin kutsal bilgi kaynağı IMDb’den öğrenebilirsiniz ama bu filmi ülkeye Mahmut Saraçer’in Sunar Film’inin getirdiğini gençler bilemez. Bazı gençler, biz 65+’lara öyle davranıyorlar ki, neredeyse geri dönüşümde bile kullanılamazmışız gibi bir tavır gösteriyorlar. Oysa bizler bazen hatırlayamasak da geçmişin hafızası sayılırız. (04 Haziran 2021)
İtiraf ederim, bilmiyordum. Ünlü şairimiz Özdemir Asaf, 1955 yılı yapımı, Orhan Erçin’in yönettiği “Uçan Daireler İstanbul’da” adlı Birsel Film yapımı filmde oyuncu olarak beyazperdeye de gelmiş. (09 Nisan 2021)
“Uçan Daireler İstanbul’da” adlı Orhan Erçin’in yönettiği, 1955 yılı Birsel Film yapımı filmin bir başka ilginçliği de filmde ünlü Amerikalı yıldız Marilyn Monroe’nin yerli versiyonu Mirella Monro adlı bir oyuncunun oynaması. Yerli filmlerimizde saklı ne cevherler var, öğren öğren bitmiyor. (09 Nisan 2021)
Diyorlar ki, şuradan 37.000, buradan 24.000, öteden 18.500, beriden 28.000 TL, 4 yerden, 5 yerden maaş alıyorlar. Külliyen yalan. Benim 3.500 TL emekli maaşıma bakarsak, ya benimki maaş değil, ya onlarınki maaş değil. Benimkini ölçü alırsak, değil 4 – 5 yerden, adamlar 20 – 30 yerden maaş alıyorlar. Yalansa, yalan de. (10 Nisan 2021)
Yine, bir vesileyle seyrettiğim Eski Türkiye’nin 1955 yılı yapımı “Uçan Daireler İstanbul’da” adlı filminden bahsedeyim. Filmin 37 – 38. dakikasında masada oturan bayanlardan birisi “Geçti Bor’un pazarı sür merkebi Niğde’ye” diye konuşuyor. Senaristin zarafeti, çok bilinen bu anonim sözü, filmde eşek yerine merkep kelimesini kullanarak söyletmiş. Filmin tam burasında, nedense birkaç gün önce Yeni Türkiye’nin meclisinde konuşan bir bayan milletvekilinin “Bağırta bağırta Akdeniz Belediyesi’ni aldık, kanırta kanırta da Büyükşehri de alacağız.” sözünü hatırladım. Bu kısa hatırlatmayı sık sık Eski Türkiye’yi küçümseyenlere ithaf ederim. (11 Nisan 2021)
“Full dolu” değil sayın Profesör, “Full” veya “Dolu” veya “Dolu dolu”. / “Ekşi Sözlük”ten atfen: Benzer anlatım bozukluğu için şu güzel örnek verilebilir: “Bab-ı âlî büyük kapıdan duhûl edip girerken tesadüfen rastladım bir atlı süvariye.” (13 Nisan 2021)
Bak Münir abi, şöyle yapabiliriz: Marketten 1 kilo peynir alıp Tekel Bayiine gideriz, peyniri 4 bira ile takas ederiz. Hemen “Ama kapalı” deyip atlama. Tekelci abi kapısını açmayacak, takası camdan veya aspiratör deliğinden gerçekleştireceğiz. Böylece bir-iki gün içinde Tekel Bayileri de Mini Markete dönüşür. Açıldıktan sonra da takas ettiğimiz peyniri, zeytini, vs.yi para verip geri alırız, onlar da çifte kazanç sağlamış olur. Nasıl ama? (30 Nisan 2021)
Meraklıları bilir, yerli sinema filmlerimizin negatifleri çok eski zamanlarda Haliç kenarındaki belediye depolarında muhafaza edilirmiş. Çıkan büyük bir yangında depolarla birlikte sinema tarihimizin birçok filmi de yanmış, yok olmuş. İşte bu filmlere genelde “Haliç yangınının kayıp filmleri” denir. Sinemalarda gösterilmek için çekilen, önce “Azizler”, peşinden “9 Kere Leyla”nın pandeminin de etkisiyle Netflix’te gösterime girmeleri üzerine, sinema tarihimizde “Netflix yangının kayıp filmleri” başlıklı bir bölüm açtım. Bugün itibariyle bu yangına “Gelincik” filmi de kurban gitti. Filmcilerimiz artık iyiden iyiye bir yol ayrımına geldiler. Artık filmlerinin çekimlerine başlarken “Filmimizi şu platformda, bu platformda göstereceğiz” diye belirtsinler ki, biz sinema müptelaları da boşuna sinemalarda gösterileceği beklentisine girip sükût-u hayale uğramayalım. (07 Mayıs 2021)
Sinema salonunda gösterilmeyen filmlere, film demeye dilim varmıyor. Ne bileyim “TV Filmi” denildiği gibi “Platform Filmi”, “Ekran Filmi”, “Küçükperde Filmi” (“Büyükperde” alternatifi) gibi isimlendirmek lazım gibi geliyor. (10 Mayıs 2021)
Bazıları yerli sinemamızı küçümsese de, o, ufak ve mizahi dokundurmalarla bugünlerin geleceğinin sinyallerini yılların ötesinden hatırlatmış. Birkaç hafta önce örnek olarak, bugünlerde hepimizin cebimizden ayırmadığı klasik ve milli dezenfektanımızı çağrıştıran, Çağlar Çorumlu’nun oynadığı “Kolonya Cumhuriyeti” filmini hatırlatmıştım. Malûm günümüzde dezenfektanla yatıp yine onunla kalkıyoruz. Elleri arkaya bağlayarak dolaşmaya araştırma yapıp, cepte dezenfaktanla dolaşıma ses çıkarılmayan zamanlardan geçiyoruz. Rahmetli Levent Kırca da “Mavi Muammer” filmiyle bugünlerin geleceğini hissetmiş sanki. “Adam kazandı” kısa ve öz cümlesini siyasi hayatımıza kazandıran Muharrem İnce’nin partisini kurduğu haberini aldığımda ve logosundaki mavi renk hakimiyetini gördüğümde, bir sinemasever olarak Levent Kırca’yı ve filmini hatırladım. Parti logosunun çakma olduğuna kısmen inanıyorum. Çünkü birileri, yabancı şirket adıyla benzer bir logo yapıp, “Aha bu logodan apartmışlar” deyebilirler. (18 Mayıs 2021)
Önümüzdeki seçimlerde ilk kez oy verecek kuşak şu sıralar çok gözde ve ona Z Kuşağı deniyor. Bu duruma göre, yine şu sıralar en gözde ve kısıtlamaların önde gelen mahkûmları 65+’lara A Kuşağı dersek, biz 70+’lar, yani “Yaş 70, iş bitmiş”ler Kuşaksızlar mı oluyoruz? (18 Mayıs 2021)
(07 Ağustos 2021)
Sadi Çilingir
sadicilingir@sadibey.com
TRT 2’den Ağustos Ayında Her Akşam Farklı Film
Edebiyattan felsefeye birçok alanda yapımları izleyiciyle buluşturan TRT 2, ödüllü ve prestijli filmleri Ağustos ayında ekrana getirecek. Türkiye’nin kültür sanat kanalı TRT 2’nin merakla beklenen Ağustos ayı filmleri belli oldu. Birçok alanda özel yapımları izleyiciyle buluşturan TRT 2, Ağustos ayında her akşam farklı bir filmi sinemaseverlerin beğenisine sunacak. Aralarında televizyonda ilk kez ekranlara gelecek yapımların da yer aldığı filmler Ağustos ayı boyunca orijinal dillerinde ekrana gelecek.
23 – 29 Temmuz 2021, Bir Film Haftalık Gişe Verileri
23 – 29 Temmuz 2021, Bir Film Haftalık (Weekly) Gişe Verileri için tıklayınız.
Peter Rabit: Kaçak Tavşan
Will Gluck’ın yönettiği ve Rose Byrne, Domhnall Gleeson, David Oyelowo’nun oynadığı, Harun Can, Seda Özelsoy ile Fatih Özkul’un seslendirdiği animasyon – kurmaca film Peter Rabbit: Kaçak Tavşan (Peter Rabbit 2), 08 Ekim 2021′de Warner Bros. dağıtımıyla Warner Bros. tarafından vizyona çıkarıldı.
Bea, Thomas ve Tavşanlar eğreti bir aile kurarlar ama Peter tüm çabalarına rağmen afacanlık namından kurtulamamaktadır. Macera peşinde bahçeden dışarı çıkan Peter, kendini afacanlığının takdir edildiği bir dünyada bulur. Ancak, ailesi onu aramak için her şeylerini riske atınca, Peter’ın ne tür bir tavşan olmak istediğini çözme vakti gelir.
23 – 29 Temmuz 2021, Başka Sinema Haftalık Gişe Verileri
23 – 29 Temmuz 2021, Başka Sinema Haftalık (Weekly) Gişe Verileri için tıklayınız.
Gucci Ailesi Filminden İlk Fragman Yayınlandı
Gucci Ailesi filmi, İtalyan moda evi Gucci’nin ardındaki aile imparatorluğunun şok edici gerçek hikayesinden ilham alıyor. Otuz yıllık aşk, ihanet, çöküş, intikam ve nihayetinde cinayetle, bir ismin ne anlama geldiğini, değerinin ne olduğunu ve bir ailenin kontrol için ne kadar ileri gidebileceğini görüyoruz. Kadrosunda Lady Gaga, Adam Driver, Jared Leto, Jeremy Irons, Jack Huston,Salma Hayek ve Al Pacino’nun yer aldığı Gucci Ailesi’nin yönetmeni Ridley Scott.
- Basın Bülteni
- Fragmanı izlemek için tıklayınız.
- Film hakkında geniş bilgi için tıklayınız.
Diaspora Uluslararası Kısa Film Festivali’nin Yarışma Başvuruları Uzatıldı
Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) tarafından Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT) kurumsal iş ortaklığında, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü ve Global İletişim Ortağı Anadolu Ajansı destekleri ile Boğaziçi Kültür Sanat Vakfı organizasyonunda bu yıl ilki düzenlenecek Diaspora Uluslararası Kısa Film Festivali’nin başvuru tarihleri uzatıldı. Festival Diaspora sinemasının sahip olduğu özgünlüğü işleyen filmleri 27 – 29 Ağustos tarihleri arasında Atlas Sineması’nda sinemaseverlerle buluşturacak.
- Basın Bülteni
- Festival hakkında geniş bilgi için tıklayınız.
DilberAy Filmi Sonbaharda Vizyonda, Filmin İlk Tanıtım Videosu Yayınlandı
2019 yılında kaybettiğimiz küçük dev kadın Dilber Ay’ın hayatını anlatan, DilberAy filminde geri sayım başladı. Merakla beklenen filmden yayınlanan ilk görüntüler büyük ilgi gördü. Sesiyle kaderini baştan yazan, hafızalarda iz bırakan şarkılarıyla her yaştan dinleyicinin beğenisini kazanan sanatçının yaşamını çocukluğundan başlayarak anlatan filmin yönetmenliğini Ketche (Hakan Kırvavaç) üstleniyor, Dilber Ay’ı Büşra Pekin canlandırıyor.
- Basın Bülteni
- Teaserı izlemek için tıklayınız.
- Film hakkında geniş bilgi için tıklayınız.
23 – 29 Temmuz 2021, Haftalık Gişe Verileri
23 – 29 Temmuz 2021, Haftalık (Weekly) Gişe Verileri için tıklayınız. Bu listelerden alıntı veya kopyalama yapıldığında kaynak olarak Haftalık Antrakt Sinema Gazetesi’nin gösterilmesi rica olunur.
Başka Sinema Filmleri, 30 Temmuz – 05 Ağustos 2021 Seansları
Başka Sinema Filmleri, 30 Temmuz – 05 Ağustos 2021 seansları için tıklayınız.
Haftalık Seans Bilgileri, 30 Temmuz – 05 Ağustos 2021
Gösterimdeki filmlerin 30 Temmuz – 05 Ağustos 2021 seansları için tıklayınız. (Listeler eksiksiz değildir, bu salonlar ve seanslar dışında da gösterimler olabilir. Listelerden alıntı veya kopyalama yapıldığında kaynak olarak Haftalık Antrakt Sinema Gazetesi‘nin gösterilmesi rica olunur.)
Korkut Akın Yazıyor: Altında Neler Yatıyor Acaba?: The Suicide Squad: İntihar Timi
Neden? Niye? Nasıl? Her zaman neredeyse, burada olduğu gibi arka arkaya sorduğumuz sorulardır? Her zaman yaşananların altında bir gerekçe olması gerektiğini düşünürüz. Çoğu zaman da o altta yatan sebep(ler) belirleyicidir. Amerika’nın “kötü”leri sakladığı en ünlü, en korunmalı hapishanesinden azılı birkaç mahkûm, çıkarlarına da uygun düşünce Ahmed Arif’in o ünlü şiirindeki tanımlamasına uyan, “okyanusun en ıssız dalgasına düşmüş” … Devamı… »
Beyoğlu Sineması’nda Bu Hafta Vizyonda: 30 Temmuz – 06 Ağustos
Beyolu Sineması, bu hafta yakın dönem sinema tarihine damga vurmuş ödüllü filmlerden güncel yapımlara uzanan bol alternatifli ve ön gösterimlerden oluşan bir program hazırladı. Başrolünde Andrew Garfield ve Maya Hawke’ın yer aldığı Mainstream’in yönetmen koltuğunda Sofia Coppola’nın yeğeni Gia Coppola oturuyor. Chloe Mazlo’nun yönetmenliğini üstlendiği Lübnan Semaları (Skies of Lebanon), 1950’li yıllarda Alice’in, Lübnan’a giderken İsviçre’deki anavatanını terk etmesini konu alıyor. Özel gösterimlerde Ay Işığı (Moonlight), Winter Light, Soğuk Savaş (Zimna Wojna – Cold War) ve Resistance gibi filmler var.
1. Harput Kısa Film Festivali
Elazığ Valiliği tarafından 08 – 11 Eylül 2021 tarihlerinde ilki düzenlenecek Harput Kısa Film Festivali başvuruları devam ediyor. Festival, sinema sanatına destek olmayı hedefliyor. Kısa ve belgesel film yarışmaları ile genç sinemacıları desteklemeyi amaç edinen festivalde deprem ve afet temalı senaryo yarışması ile deprem gerçekliğine de vurgu yapılacak. Festivalin ön jürisinde Belgesel Film dalında Jale İncekol, Ömer Dişbudak, Yavuz Selim Taşçıoğlu, Kısa Film dalında ise Serdar Akbıyık, Fatih Peker ve Sinan Bal görev alacaklar.