Altında Neler Yatıyor Acaba?: The Suicide Squad: İntihar Timi

Neden? Niye? Nasıl? Her zaman neredeyse, burada olduğu gibi arka arkaya sorduğumuz sorulardır? Her zaman yaşananların altında bir gerekçe olması gerektiğini düşünürüz. Çoğu zaman da o altta yatan sebep(ler) belirleyicidir.

Amerika’nın “kötü”leri sakladığı en ünlü, en korunmalı hapishanesinden azılı birkaç mahkûm, çıkarlarına da uygun düşünce Ahmed Arif’in o ünlü şiirindeki tanımlamasına uyan, “okyanusun en ıssız dalgasına düşmüş” küçük bir adadaki özgürlük mücadelesini bastırmak üzere görevlendirilir.

Ölümden zerrece korkmayan, ama gözünü kırpmadan insan öldürebilen bu azılı mahkûmlar, gerçekten zorlu bir savaşın içine girerler.

Felsefesi var…

Haritada yeri bile bulunamayacak denli küçük bir adadaki özgürlük hareketini bastırmak için bir “intikam” takımı kurmak akla yatkın gelmiyor ilk başta. Ama o adada ya kıymetli madenler vardır ya da petrol bulunmuştur muhakkak. Azılı da olsalar kandırılabilirler bu güçlü ve aslında akıllı insanlar. Müthiş bir sekansla başlıyor film. Yukarıda andığımız neden, niye, niçin soruları bir anda dönenip durmaya başlıyor izleyicinin kafasında.

Senaryo çok iyi kurgulanmış. Aklınıza gelebilecek hemen tüm felsefik ipuçları, mitolojik öykü kahramanları (o kız, niye farelerle konuşabilirken, timin lideri korkuyor ölürcesine), sinema trükleri birbiri ardına sıralanıyor. Zaten sürükleyici bir film, bir de üstüne üstlük (IMAX’te izlemenizi öneririm) güçlü görüntüleri, yüksek sesiyle seyirciyi içine baştan çekiyor.

Neden?

Filmin 18+ olduğunu söylemem gerekir, zaten uyarısı yer alıyor. Neden 18+ diye sormayın, çünkü şiddet alabildiğine fazla. Felsefesi olan, iyi kotarılmış, sürükleyici bir filmde şiddet neden bu kadar öne çıkarılır? Filmde Y kuşağı geçse de asıl hedef izleyici kitlesi Z kuşağı. Pandemi belasının tüy diktiği, aile/okul/mahalle baskısının canlarından bezdirdiği, sosyal ve siyasal sistemle uyum sağlaması ancak zorla sağlanan gençlerin ellerindeki tek güç belki de şiddet. “Neonazi” dediğimiz burnundan soluyan, ama aslında halim selim yaşayan bu gençliği en iyi anlatan duygu bu olsa gerek. O zaman da filmi en çok anne babalar, sosyal ve siyasal sistemle sorunları olanlar, dünyayı ama en çok da gençleri tanımak isteyenler izlemeli.

Son söz: Kim daha gaddar? Azılı da olsa mahkûmları kandırıp ölüme süren devlet mi, yoksa şiddetin doruğuna çıkan bu insanlar mı? İzleyin, kararınızı ona göre verin.

The Suicide Squad: İntihar Timi
Macera, fantastik aksiyon…
Yönetmen: James Gunn
Senarist: James Gunn, John Ostrander
Oyuncular: Margot Robbie, Viola Davis, Joel Kinnaman, Idris Elba…

(28 Temmuz 2021)

Korkut Akın

korkutakin@gmail.com