Kimliğine, Kişiliğine Sahip Çık

Toplum kişileri kendine uydurmakta ustadır. Kimliğini, kişiliğini korumaya çalışanlara önce aile, sonra yakın çevre, en sonunda da toplum karşı çıkar. Bunu sormak, sorgulamak, bireyin beklentilerini öğrenmek gibi bir sorunları yoktur. Tek bildikleri ezmek, yok etmek, en azından kendine benzetmektir. O da gelişmenin engellenmesi demektir ki, yaşam dinamiği buna izin vermez. Bugünü, bu dinamiği yaşatanlara borçluyuz, her anlamda.

İzin verirsek…

“Ne hastalık ne günah, yaşasın eşcinsel aşk” pankartı açılmıştı bir etkinlikte… Toplumun öteden beri tartıştığı, ancak hâlâ karara varamadığı, ama hayatın bir gerçeği olarak karşımızda duran, dolayısıyla da yeni bir bakış, yeni bir tanımlama ile yenilenme zorunluluğu olan bir durumu anlatıyor “Cameron Post’a Ters Terapi”.

“Aşkın gözü kördür, ama bizim izin verdiğimiz ölçüde…” Buradaki “aşk” yaşam içerisindeki her şeyi kapsıyor… Tensel aşk için daha da geçerli, daha da sıkı sınırlar içerisinde. Peki, insanlar sizin sınırlarınızı kabul etmezlerse? Ne yapacaksınız yani, öldürecek misiniz? Ortaçağdan bu yana (yine şairin şiirce dizeleriyle yanıtlayalım) “Erken öten horozun başı kesilirmiş / Bitmez tükenmez ki başın kesile kesile” (F. Hüsnü Dağlarca)

Değişim: zorunlu gelişme

Dünyanın ilk oluşumundan bu yana geçen süre içerisinde, insanın tarihi çok kısa… ama insanlık tarihi çok uzun. Zamanla çeşitli kurallar konulmuş, değiş(tiril)miş, unutulmuş ve/veya kaybolup gitmiş. Kurumlar bazılarını engellemek üzere tutuculuklarını sürdürmeyi görev bilmişler ama… Bunların başında din ve devlet geliyor.

Şöyle düşünün: kadınların bırakın oy hakkını, söz hakkı bile yoktu daha düne kadar, okutulmuyordular bile… Bugün ise hayatın her anında, her alanında söz sahibiler, çok da başarılılar. Ay, nurdur gidilemez deniyordu, bırakın Ay’ı, Mars yolculukları için gün sayılıyor. Tanrının gazabı olarak bilinen ve salgınla milyonlarca insanın ölümüne yol açan hastalıklar, bugün unutuldular, tıp biliminin gelişimiyle…

Siz olsanız…

Güzel ve çekici bir genç kız olan Cameron, kız arkadaşına âşık olunca “dönüştürme terapisi” merkezine gönderilir. Genç kız ya toplumun kurallarına uyacaktır ya da kimliğine ve kişiliğine sahip çıkacaktır.

Sahi, siz olsanız ne yaparsınız? Cameron da öyle yapıyor…

Cameron Post’a Ters Terapi -The Miseducation of Cameron Post- yönetmen Desiree Akhavan, oyuncular Chloe Grace Moretz, Sasha Lane, John Gallagher Jr, Quinn Shephard… 9 Kasım’dan başlayarak gösterimde…

(07 Kasım 2018)

Korkut Akın

[email protected]

24. Gezici Festival

Ankara Sinema Derneği’nin düzenlediği Gezici Festival, bu yıl 30 Kasım’da yirmi 24. kez yollara düşüyor. Festival, ilk durağı Ankara’nın ardından, 07 – 09 Aralık tarihleri arasında Sinop’u, 10 – 13 Aralık’ta ise Kastamonu’yu ziyaret edecek. Festival, sinemaseverleri yılın en iyi filmleriyle dünya sinemasında bir yolculuğa çıkarmaya hazırlanıyor. Dünya Sineması Bölümü’nün yanında, yılın öne çıkan yerli yapımları Türkiye 2018’de izleyicilerle buluşacak. Çeşitli atölye ve söyleşiler yapılacak. Kısa Filmler ve Çocuk Filmleri gösterimleri ise ücretsiz olarak gerçekleştirilecek. Çocuk Filmleri Bölümü’nde bu yıl Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada’dan filmler yer alıyor.

  • Basın Bülteni
  • Facebook
  • Tanıtım Filmi

24. Gezici Festival yazısına devam et

Koyver Gitsin

Kemal Danacı’nın yönettiği ve Ömer Gecü, Onur Yaprakçı, Seymen Aydın ile Begüm Polat’ın oynadığı Koyver Gitsin, 16 Kasım 2018’de Derin Film dağıtımıyla Bircan Film tarafından vizyona çıkarıldı.
Samet, sevdiği kadın ile evlenmenin hayalini kurar. Samet’in hayallerini gerçekleştirip, evlenebilmesi için gereken parayı bulması şarttır. Fakat önünde sadece 3 günü vardır. Talihsiz adam ya parayı bulacak ya da hayallerine veda edip aşkını kalbine gömecektir. Gereken parayı bulmak için ağabeyi olarak gördüğü Ferhat ile plan yapan Samet, başlarına geleceklerden bihaberdir. Bu 3 günde Samet ile Ferhat’ı çok zor maceralar beklemektedir.

  • Basın Bülteni
  • Fotoğraflar
  • Web Sitesi
  • Fragman

Koyver Gitsin yazısına devam et

2. Latin Amerika Karayip Filmleri Festivali

Ankara’da düzenlenecek olan 2. Latin Amerika Karayip Filmleri Festivali, 4, 7, 11 ve 21 Kasım 2018 tarihlerinde gerçekleştiriliyor. Festival kapsamında, Latin Amerika ve Karayip ülkelerine, Arjantin, Brezilya, Şili, Kolombiya, Kosta Rika, Küba, Meksika, Venezüela ve Peru’ya ait 9 filmin gösterimi yapılacak. Latin Amerika ve Karayip ülkelerinin Ankara’daki büyükelçiliklerinin, Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde düzenleyeceği etkinliğe, Türkiye’nin yeni Brezilya Büyükelçisi Murat Ateş, Brezilya’nın Ankara Büyükelçisi Eduardo Riccardo Gradilone Neto ve Küba’nın Ankara Büyükelçisi Luis Alberto Amoros Nunez’in yanı sıra çok sayıda konuk katılacak.

2. Latin Amerika Karayip Filmleri Festivali yazısına devam et