Her Cuma Yeni Sinema etkinliği kapsamında, Deniz Çınar’ın İçimdeki Çember filmi bir hafta boyunca Levent Kültür Merkezi’nde gösteriliyor. Fırat Çınar, Coşkun Çetinalp, Kadir Vurguncu ve Fadime Vurguncu’nun oynadığı filmin konusu şöyle: Halil, köylerde incik boncuk, ayna, oyuncak, vs. satan yaşlı bir adamdır. Yaşlı adam saatlerce yürüdükten sonra dinlenmek için ıssız bir dağ başında mola verir. Yabancı bir adam Çerçi Halil’e saldırır ve onu bayıltır. Halil yüksek, ıssız bir tepenin üstünde gözlerini açar ve etrafına çizilen bir çemberin içinde bulur kendini; parası, silâhı ve eşyaları çalınmıştır. Ücretsiz etkinlik, Nisan ayında, Cemil Ağacıkoğlu’nun Eylül filmiyle devam edecek.
SALT Beyoğlu ve SALT Ulus’ta Ila Beka ve Louise Lemoine’in mimarlık alanına yeni bir gözle bakma yollarını araştıran Living Architectures film serisi gösteriliyor. Living Architectures, mimarlık alanına yeni bir gözle bakma yollarını araştıran bir film serisi olarak biliniyor. Sanatçıların filmleri, mimarlıktaki hassas güzelliği, o yapılarda yaşayan ve bakımını sürdürenlerin tanıklıkları aracılığıyla aktarır; mimari yapıları ustalık ve hatasızlık üzerinden kurgulamaya neden olan görüntü düşkünlüğümüzü sorgular. Asıl amaç, mimarlık üzerine konuşmak, hatta “içten gelen” kişisel ve öznel bakış açılarını sunarak mimarlığın bizimle konuşmasına olanak tanımaktır.
TMMOB Mimarlar Odası Belgesel Sinema Kulübü’nün bu haftaki etkinliğinde 28 Mart 2013 Cuma günü Dom Novoga Byta adlı belgesel film gösterilecek. Film, Moskova’ya yapılan bir yolculuğun güncesi. Yolculuk, iştah kabartıcı bir arsa üzerinde kalmış köhne Narkomfin binasından başlıyor. Film, Narkomfin’den bir bakışla, propaganda ışığında yaratılan hayali manzaralardan ilerleyerek, Moskova’nın varoşlarında yeni yeni oluşan muazzam kentleşme ortamında yolunu kaybediyor.
Yapımcılığını Medyaton – Nurdan Tümbek Tekeoğlu’nun ve yönetmenliğini Orhan Tekeoğlu’nun yaptığı Öyle Sevdim ki Seni filmi, Uluslararası Canada Film Festivali’nde En İyi Yabancı Film ödülüne layık görüldü. Uluslararası Göç Örgütü’nün de (IOM) desteklediği film, dağılan Rusya’nın ardından 1980’li yılların sonlarında Yalta’dan Trabzon’a çalışmaya gelen Olga’nın, kendisini fuhuş mafyasının eline düşmeden kurtaran Cemal ile aşkını anlatıyor.
Yapımını Taş Film’in üstlendiği Kaçış isimli sinema filminin çekimlerine Bursa’da start verildi. Başrollerini Atilla Saral, Zeynep Gülmez ve İlker Gürsoy’un oynadığı film oyuncu kadrosuyla olduğu kadar kamera arkası ekibiyle de dikkat çekiyor. Senaryo ve pönetmenliğini İbrahim Biçer, görüntü yönetmenliğini Mahir Gül, yapımcılığını ise İhsan Taş’ın üstlendiği Kaçış filmi 1950 – 1970 yılları arasında Bulgaristan’dan Türkiye’ye kaçan 3 Türk gencinin kaçış hikâyesini konu alıyor.
Jim Mickle’nin yönettiği ve Bill Sage, Ambyr Childers, Julia Garner ile Kelly McGillis’in oynadığı Kan Kokusu (We Are What We Are),04 Nisan 2014’de M3 Film dağıtımıyla Calinos Films tarafından vizyona çıkarıldı.
Bir yeniden çevrim olan filmde, Parkers ailesi, babaları Frank’in katı kurallarıyla herkesten uzak, münzevi bir hayat sürmektedir. Annelerinin beklenmeyen ölümünün ardından Iris ve Rose küçük kardeşleri Rory’ye göz kulak olmanın yanı sıra geçmişe ait ürkütücü bir sırrın yeni yüklenicileri olacaklardır. Fırtına nedeniyle taşan nehir ailenin sakladığı vahşi sırrın ipuçlarını ortaya çıkarınca, evlerinin kapısı yıllarca uzak durdukları kasabalı tarafından çalınmaya başlanacaktır.
Altın Bamya Akademisi tarafından verilen ödüller sahiplerini buldu. 2013 yılında vizyona giren yerli sinema filmleri arasındaki 7 film toplam 9 dalda Altın Bamya Ödüllerinin sahibi oldu. Ön jüri, “kadınlarla ilgili yanlış mitlerin, algıların, cinsiyetçi bakışın sinemada yeniden üretilip temsil edilmesi ve bu ayrımcılığın kanıksanır kılınması ile kadınlara dair alanların daraltılmasına dair erkek egemen bakışın ağırlığı açısından” seçtiği aday filmleri geniş jüri oylamasına sundu. Ödül törenine, Altın Bamya Akademisi üyeleri, Filmmor Kadın Filmleri Festivali konukları ve sinema sektörü mensupları katıldı. Bütün adayların davet edildiği törene aday filmlerin temsilcilerinden katılan kimse olmadı.
Sigara içenlerin tüm bahanelerini yok eden film Bırakmak İstiyorum, yıllardır sigara içenlere sigarayı yeniden tanıtacak. Yönetmenliğini Yücel Yolcu’nun, yapımcılığını Böcek Film’in üstlendiği Bırakmak İstiyorum filmi, Emre Üstünuçar’ın 10 yıllık terapistlik tecrübeleri ışığında sigara bağımlılığına tutulan bir ayna. Üstünuçar, 04 Nisan’te vizyona girecek olan filmde sigara tiryakilerinin çok basit iki seçeneği olduğunu belirtiyor: İçlerindeki nikotin canavarını beslemek veya kurtulmak.