Amelie’nin Harika Yönetmeninin Başı Fena Halde Belada

Fransa’nın yetiştirdiği en değerli ve en önemli yaratıcılardan biri olan yönetmen, senaryo yazarı ve yapımcı Jean-Pierre Jeunet (1953 doğumlu) içine düştüğü parasal krizi aşabilmek için “Amelie” adlı filminin New York, Broadway’de müzikal komedi olarak sahnelenme haklarını sattı. Ancak bu satış bile Jeunet’yi içine düştüğü iflâs bataklığından kurtarmaya yetmeyecek.

Jeunet, “Amelie”nin Broadway satışından elde edeceği gelirin bir kısmını da kalp hastaları yararına bağışlayacak.

Jeunet ile Guillaume Laurant tarafından yazılan “Amelie”nin özgün senaryosu Oscar ödülüne aday gösterilmişti. “Amelie” sanat yönetmeni, görüntü yönetmeni, ses ve yabancı film dallarında da Oscar ödülüne adaylık elde etmişti.

Yabancı film dalında Altın Küre adayı “Amelie” Avrupa Film Ödülleri’nde yönetmeni Jeunet’ye yılın en iyi yönetmeni ödülünü kazandırmıştı. “Amelie”nin kazandığı ödüller arasındaysa senaryo ve sanat yönetmeni dallarındaki BAFTA (İngiliz Film Akademisi Ödülleri) heykelcikleri bulunuyor.

Jeunet’nin ekonomik krizine, iflâsın eşiğine gelmesine yapımcı olarak imza attığı ve toplam 131 milyon dolar yutan “Kayıp Nişanlı”, “Micmacs” ve “The Young and Prodigious Spivet” adlı pahalı prodüksiyonlar neden oldu. Bunların ilk ikisi fena halde battı. Bir kovboy babayla bilim kadını annenin 12 yaşındaki haritacı oğlunun serüvenlerini konu alan üçüncüsünün de gösterildiği ülkelerdeki hasılatı maliyetini kurtaramayacağını gösteriyor.

Jean-Pierre Jeunet Filmleri:

* “Delicatessen-Şarküteri” (1991) Jeunet bu filmi Marc Caro ile birlikte yönetti. Bütçe: 24 milyon Fransız Frangı.

* “La cite des enfants perdus-Kayıp Çocuklar Şehri” (1995) Jeunet bu filmi Marc Caro ile birlikte yönetti. Bütçe: 18 milyon dolar. Bu film Cannes film festivalinde büyük ödül Altın Palmiye adaylığı elde etmişti.

* “Alien: Resurrection-Alien (Yaratık): Diriliş” (1997) Jeunet bu filmi tek başına yönetti. Bütçesi: 75, dünya sinema hasılatı: 161 milyon dolardı.

* “Amelie” (2001) Jeunet bu filmi tek başına yönetti. Bütçesi: 10 milyon dolar ya da 77 milyon Fransız Frangı olarak açıklandı. Dünya sinema hasılatı: 173 milyon doları buldu.

* Savaş karşıtı filmlerin belki de en güçlüsü olan “A Very Long Engagement-Kayıp Nişanlı” (2004) Jeunet bu filmi tek başına yönetti. Bütçesi: 56 milyon dolardı. Dünya sinema hasılatı: 70 milyon dolarda kaldı.

* “Micmacs” (2009) Jeunet bu filmi tek başına yönetti. Bütçesi: 27 milyon Euro ya da 42 milyon dolardı… Hasılatı: 19 milyon Euro ya da 16 milyon dolarda kaldı.

* “The Young and Prodigious Spivet” (2013) Jeunet bu filmi tek başına yönetti. Bütçesi: 33 milyon dolar. Fransa, Belçika ve Hollanda sinema hasılatı zar zor 6 milyon doları geride bıraktı. Bu filmde büyük zarar etti.

(19 Şubat 2014)

Hakan Sonok

hakansonok.sonok1@gmail.com