Tokat Karizma Sinemaları, Erbaa Karizma Sinemaları, 31 Ocak – 06 Şubat 2014 seansları için tıklayınız.
Günlük arşivler: 28 Ocak 2014
Robocop
Jose Padilha’nın yönettiği ve Joel Kinnaman, Gary Oldman, Michael Keaton ile Samuel L. Jackson’un oynadığı Robocop, 14 Şubat 2014’de Warner Bros. dağıtımıyla Warner Bros. tarafından vizyona çıkarıldı.
Yıl 2028’dir ve robot teknolojisinde dünya lideri OmniCorp, şirkete milyarlar akıtmak için altın bir fırsat görür. Detroit’teki suç dalgasının önüne geçmeye çalışan polis Alex Murphy ağır yaralanınca, OmniCorp kısmen insan, kısmen robot bir polis memuru yaratma şansını yakalar. OmniCorp her şehirde bir RoboCop hayal etmektedir ve programın başarılı olması için engel tanımayacaktır. Fakat o makinenin içinde hâlâ adalet için savaşan bir insan vardır.
İstanbul Film Festivali’nin Afiş Görseli Belli Oldu
İstanbul Kültür Sanat Vakfı gerçekleştirilecek olan İstanbul Film Festivali’nin bu yılki afişi belli oldu. 05 – 20 Nisan 2014 tarihlerinde düzenlenecek 33. İstanbul Film Festivali’nin afiş görseli İnci Eviner’den. İKSV, farklı sanat dallarının önemli isimlerinin yapıtları, desenleri veya el yazılarından İstanbul Festivalleri’nin tanıtım afişlerini oluşturmaya bu yıl da devam ediyor. Resimlerinden oluşturulan kolaj ve el yazıları, İKSV Kurumsal Kimlik Danışmanı Bülent Erkmen’in tasarımıyla 42. İstanbul Müzik Festivali’nin afişine dönüştürülen Güher ve Süher Pekinel ikilisinin ardından İnci Eviner de İstanbul Festivalleri afişlerinde imzası olan sanatçılar arasına katıldı.
Efsane İsim Ennio Morricone Geliyor
Zorlu Center PSM, Şubat ayında dünya müziğinin ustalarını sahnesinde ağırlamaya devam ediyor. 22 Şubat’ta 450’den fazla unutulmaz filmin hafızalardan çıkmayacak müziklerine imza atan kompozitör Ennio Morricone sahne alacak. Besteleri kırktan fazla ödüllü filmde yer alan Morricone altmış yılı aşkın kariyerinde, sinema tarihinin en bilinen film müziklerinin çoğuna imzasını attı. Duayen sanatçı Ennio Morricone, İstanbul’a ilk kez gelmiş olacak.
Fil’m Hafızası’ndan Eğlence Dolu Tematik Gece: Teenage Blues Etkinliği ile Ergenliğe Dönüş
Sinemaseverlere farklı ve alternatif bir sinema içeriği sunmak üzere faaliyet gösteren sosyal sinema platformu Fil’m Hafızası, yeni bir Tematik Gece etkinliği düzenliyor. Genç ve yetenekli yönetmenler İlkyaz Kocatepe ve Aksel Bonfil’in ev sahipliği yapacağı Teenage Blues by Fil’m Hafızası etkinliği 31 Ocak Cuma akşamı 21:30’da Salon İKSV’de gerçekleşecek. Hak ettiği değeri görmemiş bağımsız yapıtlara hayat vermeyi amaçlayan Fil’m Hafızası’nın teması bu kez gençlik filmleri. 2F Magazine ve Beyogluin.com etkinliğin medya sponsorluğunu üstlenirken dünyanın önde gelen dijital medya okullarından SAE de geceye proje desteği sağlıyor.
Frankofoni ve Sinema
Frankofoni kutlamaları kapsamında Fransa’nın yanı sıra birçok ülkede Fransız dili ve Frankofoni kimliğine yönelik çok sayıda etkinlik gerçekleştiriliyor. Bu çerçevede Fransız Kültür Merkezi’nde Fransa – İsviçre – Kanada ortak yapımı Laurent Nègre imzalı Kazablanka Operasyonu (Opération Casablanca) adlı komedi filminin gösterimi gerçekleştirilecek. Etkinlik programında ayrıca, Fransa – Senegal ortak yapımı Moussa Touré’nin Kayık (La Pirogue) filmi ile aralarında Jean Christophe Dessaint’in yönettiği Kuzgunların Günü (Le Jour des Corneilles) filminin de yer aldığı çok sayıda animasyon ve Michel Ocelot’nun yönettiği kısa filmler de yer alıyor.
Geçmiş ile Gelecek Arasında
Usta sinemacı Asghar Farhadi’nin 66. Cannes Film Festivali’nde beğeniyle karşılanmış olan son çalışması bu haftadan itibaren ‘Başka Sinema’ programı çerçevesinde gösteriliyor. ‘Geçmiş / Le Passé’, İranlı sinemacının Berlinale’deki Altın Ayı başarısının ardından Cesar, BAFTA, Oscar gibi prestijli ödüllere layık görülmüş 2011 yapımı bir önceki filmi ‘Bir Ayrılık / Jodaeiye Nader az Simin’ gibi aile ilişkilerine odaklanıyor.
Ülkesi dışında ilk kez film çeken Farhadi, geçmiş deyince eskiyi bütün haşmetiyle koruyan Paris’i mekân olarak seçmiş bu kez. Yine de turistik bir işe imza atmama kaygısıyla filmin büyük bir bölümünü kentin eski bir banliyö evinde çekmiş. Dört yıldır ayrı yaşadığı Fransız eşinden resmen boşanmak üzere Tahran’dan Paris’e gelen Ahmad, eski karısı Marie’nin -bir zamanlar babalık yaptığı- Belçikalı ilk eşinden olma yetişkin kızı Lucie ile yaşadığı sorunlu bir ilişki içinde bulur kendini. Marie’nin halen birlikte olduğu -eşi bir intihar girişiminin ardından komada yatmakta olan- Arap asıllı Samir ve küçük oğlunun devreye girmesiyle geçmişin sırları teker teker ortaya çıkmaya başlar.
Farhadi’nin filmi, kırık dökük hayatlarını onarmaya çabalayan bir avuç insanın hikâyesi. Bir gelecek kurmaya çalışırken geçmişten kopamayan, arada kalmış insanlar bunlar. Adam edilmeye çalışılan banliyödeki eski ev ya da Samir’in karısının koma hali bu açıdan zengin metaforlar olarak kullanılmış. Musluk tesisatını onarmak, kapıların boyasını yenilemek, süslü aydınlatma gereçleriyle eskimiş binayı sıcak bir yuva haline getirmek için çabalar Marie ile Samir. Marie’nin karnında büyümekte olan bebek gelecek için bir umut ışığıdır belki. Lakin gönül kırıklıklarıyla dolu geçmişi bir kalemde silmek mümkün müdür. Marie’nin zedelenen bileği, Samir’in yağlı boya temasıyla nükseden alerjisi vazgeçişlere bir direniş değil de nedir. Marie’nin Ahmad’a benzeyen Samir’i bulması, Lucie’nin baba bellemiş olduğu bilge İranlıyla olan bağları geçmişten kopuşun hüznü ile ilişkilidir hep.
İtiraf edilemeyenlerin sinemacısı Farhadi, ‘Bir Ayrılık’ın omuz kamerası kullanılmış tedirgin üslûbuna karşılık, bu kez daha içe dönük temalarının hizmetinde sabit kamera kullanımını yeğlemiş. Çok iyi çalışılmış senaryosuyla karakterlerin iç dünyalarını oya gibi işlemiş. Kiarostami ve Panahi gibi ustalarla da işbirliği yapmış Mahmoud Kalari’nin görüntü çalışması kusursuz. Farhadi oyuncu yönetiminde çok başarılı bir yönetmen. ‘Bir Ayrılık’ın tüm kastı ödüllendirilmişti Berlin’de üç yıl önce. ‘Geçmiş’in oyuncuları da özenle dokunmuş karakterlerini büyük bir başarıyla canlandırmış. Fransızca çekilen filmde, önceleri Marion Cotillard’ın oynaması düşünülen Marie rolünü, ‘Artist’ filmiyle ünlenen Cannes’dan ödüllü, Bérénice Bejo, Ahmad’ı İranlı aktör Ali Mosaffa canlandırıyor. ‘Yeraltı Peygamberi / Un Prophète’in Arap delikanlısı olarak gönüllere yerleşen Tahar Rahim’in çok etkileyici Samir yorumu oyunculuk alanında bir diğer doruk.
Arafta kalmışlık duygusu üzerine sarsıcı bir başyapıt ‘Geçmiş’. Mutlaka görülmeli.
(‘Geçmiş’; İstanbul, Beyoğlu Beyoğlu; Kadıköy Rexx; Altunizade Capitol Spectrum; Haramidere Cinetech Torium; Levent Metro City Cinema Pink; Ankara, Kızılay Büyülüfener; Bursa, Cinetech Korupark ve Eskişehir, Kanatlı Cinema Pink Sinemaları’nda dönüşümlü seanslarda gösterilmektedir.)
(04 Şubat 2014)
Ferhan Baran
Son 10 Yılın En İyi Aksiyon Filmi Geri Dönüyor
Pek çok kaynak tarafından 2014’ün en merakla beklenilen aksiyon filmi olarak gösterilen Baskın 2′nin (The Raid 2) fragmanı yayınlandı ve film geçtiğimiz hafta Sundance’te dünya prömiyerini yaptı. Sinema tarihinin en iyi aksiyon filmlerinden biri olduğu söylenilen ilk yorumlarda yönetmen Gareth Evans’ın Kara Şövalye, 300 Spartalı gibi epik bir film çektiği belirtiyor. Film 04 Nisan’da vizyona girecek.
Son 10 Yılın En İyi Aksiyon Filmi Geri Dönüyor yazısına devam et