Gecikmiş Cevaplar

sadibey.com’da yayınlanan, 01 Şubat 2009 tarihli yazımda 1950 yılında yapılan bir Güzellik Kraliçesi yarışmasına katılan adayların Cumhuriyet Gazetesi’nde yayınlanan tanıtıcı fotoğraflarındaki adlarını (soyadlarını) 88 isim olarak sıralamıştım. Aslında yazıda da belirtildiği gibi katılanlar daha fazla idi ama o kısıtlı (dar) araştırmada ancak o isimlere ulaşabilmiştim. İşin başından başlamak gerekirse, o yazıda da anlattığım gibi, elime geçen Cumhuriyet Gazetesi’nde Neriman Köksal’ın katıldığı yarışmayı merak ederek -o gazetenin tarihi (15.6.1950) üzerinden hesap ederek- Atatürk Kütüphanesi’nin arşivindeki gazeteleri tarayarak bu listeyi çıkarmıştım. Orada da belirttiğim gibi tanıdık gelen isimler hakkında o yazıyı yazmıştım. Fakat daha fazla bilgi araştırmasına girmedim. O nedenle:

10 Aralık 2009: Sn. T. Arslan Bartu’nun sorduğu “yarışmanın İstanbul’da nerede yapıldığı, hangi otel ve hangi salon da olduğu” şeklindeki sorularına cevap vermem mümkün değil. Gazeteleri tekrar ve yeniden tarayarak bu mekân araştırmasına girişmek gerekir.

05 Şubat 2010: Sn. Ziya …..’nın istemi ise, Yıldız Erdem, Mine Coşkun ve kardeşi ile İnci İzmirli’nin fotoğraflarının yayınlanmasıdır. Yukarıda açıkladığım gibi ben o listeyi isim olarak gazeteden almış idim. Gerçi hemen hepsinin fotoğrafları da yer alıyordu, onlar kütüphane arşivinde kaldı ama sn. Ziya Beyin andığı isimler sonraki yıllarda gerek sinema, gerek müzik alanında gösterdikleri faaliyetler nedeni ile o yıllarda yayınlanan Yıldız Dergisi’nde birçok kereler fotoğrafları (ve haklarında yazılan yazılar) ile yer almışlardır. Yıldız Dergisi, 50’li yıllarda yayınlanan bir magazin, sinema, müzik dergisi idi.

08 Mart 2012: Sn. Selen ….., Güler Arıman Toron’un 1950 yılının Türkiye Güzeli seçildiğini, katıldığı Avrupa Güzellik Yarışması’nda ise Avrupa 5.si olduğunu ve halen 81 yaşında (Allah uzun ömür versin) İzmir’de yaşadığını yazıyor. Ben, bu not için yazı(mı)yı incelediğimde Güler Arıman Toron ismine rastlayamadım, belki gözümden kaçtı. Güler Duman ismi vardı. Sn. Toron’un 1950 yılında Türkiye Güzeli olduğunu hatırlamıyorum (hatırlamam da mümkün değil, o yıl 4 yaşında idim) ama Türkiye Güzeli olarak Avrupa Yarışmasına Katılmış ve 5. olmuş olabilir. Yazım nedeni ile 1950’de katınılan Gazete Yarışması hatırlanmış olursa bu beni ancak sevindirir -ve eğer 81 yaşında olduğu belirtilen Güler Hanım hâlâ yaşıyorsa bu sevincimi daha da artıracaktır. Kendisine sağlık dileklerimin iletilmesini isterim…

07 Nisan 2012: Sn. İpek Orgut, Fahire Kozikoğlu (Sağcı) Hanımefendinin 85 yaşında ve İstanbul Fenerbahçe’de yaşaması benim için yine bir sevinç kaynağıdır. O günlerin, bu eski yarışmacısı içinde sağlık dileklerimin kendisine ulaştırılmasını dilerim.

(10 Nisan 2011)

Orhan Ünser

“Gecikmiş Cevaplar” üzerine 2 yorum

  1. Sayın Ünser. “Gecikmiş” ilginize teşekkür ederim. Ben bir efemera koleksiyoneriyim. Ana dalım demiryolu tarihidir. Ancak, elime arkasında 15.6.1950 damgası ve “güzellik yarışması” notu olan bir fotoğraf geçti (Bir otel salonu, seyirciler, fotoğrafçılar ve podyum gibi bir yerin üstünde mayolu bir kadın). Daha sonraki yıllarda ise yine arkasında 15.6.1950 damgası olan ve “adaylar” notu bulunan bir başka fotoğraf [Bir tiyatro sahnesi, kalabalık bir grup giyinik kadın(lar) ve ayaklı mikrofon önünde bir sunucu erkek]. Koleksiyoner merak eder, efendim. Bir kez daha sormama izin verin: 1950 Güzellik Yarışması, İstanbul’da nerede yapıldı? Pera Palas Salonları olabilir mi? – T. Arslan Bartu.

  2. Güler Arıman, ilk mayolu güzellik yarışmasına katılan 1950 Türkiye Güzeli. Yarışmaya katıldığında 17 yaşındaymış. Toron soyadını evlendikten sonra almış olmalı. Internette resimleri var. Yukarıdaki resim Güler Arıman’a mı aitmiş? Ben daha çok Günseli Başar’a benzettim.

Yorumlar kapalı.