Genç yönetmen Serhat Karaaslan’ın yönettiği Bisiklet (Bisqilêt) kısa filmi, 15. Boston Türk Kültür ve Sanat Festivali Belgesel ve Kısa Film Yarışması jürisi tarafından En İyi Kısa Film Ödülüne ve ayrıca, seyirci tarafından da En İyi Kısa Film Seyirci Ödülüne lâyık görüldü. 03 – 07 Aralık 2010 tarihleri arasında Boston’da yapılan festivalde iki ödül birden alan Bisiklet, 20 – 26 Ocak 2011 tarihlerinde İtalya’da yapılacak olan 22. Trieste Film Festivali’nde Uluslararası Kısa Film Yarışması bölümünde yarışacak. Bisiklet daha önce 47. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali Digital Film Academy Özel Ödülü de almıştı.
Günlük arşivler: 11 Aralık 2010
Tüm Şirketler
Tüm Şirketler, 03 – 09 Aralık 2010 Haftalık (Weekly) Box Office listeleri için tıklayınız. Bu listelerden alıntı veya kopyalama yapıldığında kaynak olarak Haftalık Antrakt Sinema Gazetesi‘nin gösterilmesi rica olunur.
Çölde Kutup Ayısı
Felix Van Groeningen’in yönettiği ve Kenneth Vanbaeden, Valentijn Dhaenens, Koen De Graeve ile Wouter Hendrickx’in oynadığı Çölde Kutup Ayısı (The Misfortunates), 21 Ocak 2011’de M3 Film dağıtımıyla Bir Film tarafından vizyona çıkarıldı.
Çölde Kutup Ayısı, küçük ve sevimli bir kasabada babası ve üç amcasıyla birlikte yaşamakta olan on üç yaşındaki Gunther’in ergenliğe geçiş hikâyesini anlatıyor. Gunther, baba evinde hemen her gün, fazlaca alkol, kadın, uygunsuz durum ve aylaklıkla karşı karşıya kalmaktadır. Görünüşe göre o da gelecekte aynı kaderi paylaşmak zorunda kalacaktır. Acaba bu talihsizlikten kurtulmayı başarabilecek midir?
Benim Adım Aşk
Luca Guadagnino’nun yönettiği ve Tilda Swinton, Edoardo Gabbriellini, Flavio Parenti ile Alba Rohrwacher’ın oynadığı Benim Adım Aşk (Io sono l’amore – I am Love), 14 Ocak 2011’de M3 Film dağıtımıyla Mars Production – Kurmaca Film tarafından vizyona çıkarıldı.
Benim Adım Aşk, burjuvazi, yasak aşk ve tutku üçgeninde gelişen trajik bir aşk hikâyesini anlatıyor. Zengin bir ailenin hasta olan büyükbabası, işi oğluna ve torununa bıraktığını ilân eder. Evin hanımı Emma, kocasının iş seyahatleri ile kızının okul için evden ayrılmasıyla kendini yalnız hissetmeye başlar ve oğlunun aşçı arkadaşıyla tutkulu bir ilişki yaşamaya başlayınca kendini yeni bir dünyanın içinde bulur.
Ağaç
Julie Bertucelli’nin yönettiği ve Charlotte Gainsbourg, Morgana Davies, Marton Csokas ile Christian Byers’ın oynadığı Ağaç (Larbre – The Tree), 21 Ocak 2010’da M3 Film dağıtımıyla Kalinos Film tarafından vizyona çıkarıldı.
Dawn, eşini kaybettikten sonra çocukları ile baş başa kalmıştır. Küçük kızı babasının ruhunun bahçelerindeki ağaçta yaşadığını ilk söylediğinde bunu çocukça bir şaka olarak kabûl eder. Bu olay, giderek aile içinde kabûl görür. Bir süre sonra tüm çocuklar babaları ile konuşmaya başlarlar. Dawn da hayatın hayal kırıklıklarından sonra çocukları gibi davranmaya başlar.
Nijat Özön
On’lu yaşlardaydım. Kökçüoğlu Kitapevi’nin (Samsun) vitrininde Sinema adında bir kitap gördüm. Demek ki o zamanlarda da, sırf sinemada film seyretmek bana yetmiyordu, kitabı edinmek istedim, evde söyledim ama alınmadı, daha sonra eniştem habersizce, kitabı almaya gitmiş ve satılmış olduğunu öğrenmiş. O kitabın tam adının Ansiklopedik SİNEMA Sözlüğü olduğunu, yazarının da Nijat Özön olduğunu öğrendim. Özön, sözlük kısmını daha sonra Türk Dil Kurumu yayınları arasında önce Sinema Terimleri Sözlüğü, sonra da geliştirerek Sinema ve Televizyon Terimleri Sözlüğü adlarıyla yayınlandı. Daha sonra daha da genişletilerek tekrar (Sinema Televizyon Video Bilgisayarlı Sinema) yayınlandı. Kitabın “ansiklopedi” kısmı ilk kitapta kaldı, yayınlandığı dönem itibari ile sinemanın önemli kişileri hakkında ansiklopedik bilgiler veren bir içeriği vardı. Bunları sonradan kitabı incelerken gördüm. Kitap artık sahaflarda bulunur olmuştu.
Sonradan, 1961 yılında Özön, Türk Sinema Tarihi’ni yayınladı. başlangıçtan 1960 (hatta 1959) yılına kadar sinemamız tarihini bir araya getiren kitap o zaman hayli itibar görmüştü, hâlâ da görür. Oysa 1960’dan sonra sinemamızda bir çok gelişmeler olmuş, giderek artan film sayısı ile değişik -ilginç- çalışmalar yapılmıştı. Sinemamız içinde olan, o günlerde haftalık Akis Dergisi’nde sinema yazıları ve eleştiriler yazan Özön, 1960 ve sonrası sinemamızı kitabın sonraki basımlarında ele almamıştı, o günlerde bırakmıştı, hatta sonradan yapılan baskıları (iki kez) ilk basımın tıpkı basımı olarak basılmıştı. Özön, bu kitaplardan önce ve sonra başka kitaplar da çıkarmıştı. Başlangıçtan 1966 yılına kadar sinemamız hakkında bir rapor oluşturan Türk Sineması Kronolojisi ise çok ilginç bilgiler içermesine rağmen, bu bilgiler bir çok eksikliği de barındırıyordu. Genç yaşta yitirdiğimiz Nezih Çoş, Ulusal Sinema Dergisi’nde bu konuda bir yazı dahi yazmıştı.
Özön’ün 1960 yılına kadar ele aldığı sinema tarihimizi (rahmetli) Mustafa Gökmen de Sinema Tarihi kitabında 1950 yılına kadar ele alıyordu ve hatta satır başları olarak verdiği bilgilerle çok daha kapsamlı bir kitap oluşturuyordu. 1950’den sonrasının ele alınmamasını, “O tarihten sonrası beni ilgilendirmiyor” diye niteliyordu ama öncesini daha da derinlemesine araştırmaktan vazgeçmemişti. Özön’ün, bundan sonra Sinema El Kitabı yayınlandı. Sonradan Sinema adı ile tekrar yayınlanacak kitap, sinemanın tarihi yanında tekniğine de yer vermeye çalışıyordu. Bu kitabı bir arkadaş aracılığı ile elde edebilmiştim.
Bu kitapları okuyup anlıyordum, ama Özön’ün Payel Yayınları tarafından yayınlanan Eisenstein’den yaptığı çevirileri okumam mümkün olmadı. Bir dil bilimci / sözlük yazarı olan Mustafa Nihat Özön’ün de oğlu olan Nijat Özön’ün bu çevirilerde kullandığı dil, okuyup anlayamayacağım kadar yenileştirilmiş (Öztürkçe mi diyorlardı!) idi.
Bir zamanlar yazdığı eleştirilerde Adnan Ufuk adını da kullanan Özön, 1914’de çekildiği tartışılan Ayastefanos’taki Rus Abidesinin Yıkılışı filmi üzerine de çeşitli yazılar yazdı. Burçak Evren’in bu filmle ilgili (yakın zamana kadar her 14 Kasım’da ortaya atılan) başlattığı tartışmaya kıyısından köşesinden katıldı ve filmin asıl adının Ayastefanos’taki Rus Abidesinin Hatmi olduğunu belirtti. (Ki kanımca filmin -ne olursa olsun- bu isimle anılması gerekmektedir.)
Özön, sinemamız üzerine uzun süren dergi yazıları ve kitaplarla bizlere ulaşan çalışmaları ve birçok eksiklik (belki yanlışlar da) içeren çalışmalardan sonra aramızdan ayrıldı. Uzun süre Ankara’da yaşamış olması nedeni iledir belki, karşılaşmamış (ve tanışmamış) olmamız nedeni ile ilişkimiz olmadı ama sinema (sinemamız) ile ilk ilişkilerimde, özellikle Türk Sinema Tarihi kitabı ile beni (yazım alanında kalsa bile) sinemamız içine çekenlerden biri oldu. Sinemamız tarihinde yerini (!) alacaktır.
(18 Aralık 2010)
Orhan Ünser
Aslı Gibidir (Yönetmen: Abbas Kiarostami)
Abbas Kiarostami’nin yönettiği ve Juliette Binoche, William Shimell, Jean-Claude Carriere ile Agathe Natanson’un oynadığı Aslı Gibidir (Copie Conforme – Certified Copy), 31 Aralık 2010’da M3 Film dağıtımıyla Mars Production tarafından vizyona çıkarıldı.
Adam İngiliz bir yazar, Kadın ise Fransa’dan gelen bir sanat galerisi sahibidir. Hayranlık duyduğu yazara bir gün boyunca Toscana’yı gezdiren Kadın, saatler ilerledikçe adamla yakınlaşarak hem ikili ilişkileri hem de nesnelerin ve kişilerin gerçekliğini sorgulamaya başlar. İlk gösterimi 2010 yılında Cannes Film Festivali’nde yapılan filmdeki rolüyle Juliette Binoche En İyi Kadın Oyuncu ödülünü kazandı.
Gezici Festival’de 11 Aralık
10 Aralık’ta Artvin yolculuğuna başlayan 16. Gezici Festival, Cannes’dan FIPRESCI Ödüllü Adrienn Pal’ın senaristlerinden Andrea Roberti’yi Artvinli sinemaseverlerle buluşturuyor. Alin Taşçıyan bu yılki Cannes Film Festivali programındaki filmleri değerlendirdiği yazısında Adrienn Pall’ı “Bir çok ustanınkinden daha iyi, üslûp sahibi ve gerektiğinden fazla söze dayanmayan bir yapıt” sözleriyle tanımlamıştı. Filmi hak ettiği başarıya ulaştı ve “Belirli Bir Bakış” bölümünden Sinema Yazarları Federasyonu (FIPRESCI) Ödülü’nü kazandı.
Gezici Festival’de 11 Aralık yazısına devam et
Günah Geçisi’nin Fragmanı İnternette Yayınlanmaya Başladı
Başrolünde Şahin K.’nın oynadığı Günah Keçisi filmi 21 Ocak 2011 tarihinde vizyona girecek. Yeşilçamın ünlü karakter oyuncuları Nuri Alço ve Coşkun Göğen de filmde Şahin K.’ya eşlik ediyor. Yapımcılığını Medya Mühendisi’nin üstlendiği Günah Keçisi’nin resmi fragmanı internette yayınlanmaya başladı. Filmde, Sevtap Parman’ın yanı sıra Yıldırım Memişoğlu ve Turgay Tanülkü de Şahin K.’ya eşlik ediyor. Almanya’daki şöhretli, zengin, fakat mutsuz hayatını bırakıp sade bir hayat isteyen Şahin K., Bodruma gelir ve bu güzel kasabada yaşamaya başlar.