Semih Kaplanoğlu’nun dört yılda tamamladığı Yusuf Üçlemesi’nin son filmi olan Bal, 09 Nisan 2010 Cuma günü beyazperdede sinema izleyicisiyle buluşacak. Bal’ın kazandığı Altın Ayı, Susuz Yaz (Metin Erksan – 1964) ve Yol (Yılmaz Güney – 1982) ile beraber uluslararası alanda sinemamıza verilen en büyük üçüncü ödül özelliğini de taşıyor. Yapımcılığını Kaplan Film ve Heimat Film’in üstlendiği ve Cine Film’in dağıtımını gerçekleştireceği filmin başrollerinde Tülin Özen (Zehra), Erdal Beşikçioğlu (Yakup) ve Bora Altaş (Yusuf) yer alıyor.
Günlük arşivler: 16 Mart 2010
Anadolu Üniversitesi 12. Uluslararası Eskişehir Film Festivali, Sinema Kültürüne Katkı Ödülleri Yarışması
Anadolu Üniversitesi 12. Uluslararası Eskişehir Film Festivali kapsamında Sinema Kültürüne Katkı Ödülleri Yarışması yapılıyor. Anadolu Üniversitesi, Türkiye’de sinema kültürünün gelişmesine, sinemanın düşünsel boyutunun zenginleşmesine katkıda bulunmak üzere bu alanda çalışan yazar ve araştırmacıları desteklemek istiyor. Bu amaçla En İyi Sinema Kitabı, En İyi Sinema Makalesi ve Televizyonda Yayınlanan En İyi Sinema Programı ödülleri veriyor. Başvuruların 20 Mart 2010 tarihine kadar “Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi, Yunusemre Kampüsü ‘Sinema Kültürüne Katkı Yarışması’, Eskişehir” adresine gönderilmesi gerekiyor.
Anadolu Üniversitesi 12. Uluslararası Eskişehir Film Festivali, Sinema Kültürüne Katkı Ödülleri Yarışması yazısına devam et
21. Ankara Uluslararası Film Festivali’nde 17 Mart Çarşamba
21. Ankara Uluslararası Film Festivali’nde uzun metraj yarışma filmlerinin gösterimleri sürüyor. Batı Sinemaları Salon 1’de saat 17:00’de gösterilecek Orada filminin ardından filmin yönetmenleri Hakkı Kurtuluş ve Melik Saraçoğlu ile; 19:15’de gösterilecek Köprüdekiler filminin ardından filmin yönetmeni Aslı Özge söyleşi yapılacak. Ayaküstü okumalarında ise bugün 14:30’da gösterilecek Trans Halindeki Ülke filminin ardından Ahmet Gürata meraklılarıyla Batı Sineması Kütüphanesi’nde film üzerine konuşacak. Aslı Özge’nin Köprüdekiler filmi 19 Mart Cuma günü sinemalarda gösterime giriyor.
Serseri Mayınlar
Sadi Bey’n Twitter Günlükleri 12
“Bir deli kuyuya taş atarmış, 40 akıllı çıkaramazmış” derler. Benim attığım taşı sevgili Orhan Ünser kuyunun dibine düşmeden çıkardı. Geçen…
… gün en uzun isimli yerli film olarak duyurduğum filmden de uzun isimli film Vedat Ar’ın yönettiği 1950 yılı yapımı “Üçüncü …
… Selim’in Gözdesi Mihriban ile Sadullah Ağa” imiş. Birde Muzaffer Hepgüler’in başrolünde oynadığı adında Pembe Panter ve Temel Reis …
… olan film var ki Orhan’la zorladık zorladık filmin adını tam olarak çıkaramadık. Yaptığım araştırmada “Pembe Panter Gangsterlere …
… Karşı” adında bir film var. Dediğimiz olsa olsa o film, fakat kaynaklara tam adıyla yansımamış. Filmin afişini bahsettiğimiz şekliyle…
… 1970’lerde Şehzadebaşı Kulüp Sineması’nda gördüğümü hatırlıyorum.
Orhan’ın bendenizi düzelttiği diğer konu da Danyal Topatan’la ilgili. Bahsettiğim film “Camoka’nın İntikamı” değil “Camoka’nın Dönüşü”ymüş.
Böyle hatalara sadece bendeniz düşmüyorum. Keza geçen gün sevgili başbakanımız (sevmesem de dilime yapışmış klişe hitap tarzı nedeniyle …
öylece yazmış bulundum) Yeşilçamın geri gidenleriyle -pardon ileri gelenleriyle- yaptığı toplantıdan esprili bir şekilde bahseden ünlü …
… televizyoncu Mesut Yar, “He he he, bizde başbakanımız gibi Yeşilçam filmleriyle büyüdük, Behçet Nacar, Mete İnselel, Kâzım Kartal …
… filmleri. ‘Sev Beni Kâzım’ vs. vs…” diye salladı. Tabiki Kâzım Kartal’ın o isimde bir filmi yok. Sinemamızda Kâzım’lı filmler …
… furyasının mucidi Aydemir Akbaş’tır. “Kâzım’a Ne Lâzım” adlı film ilgi görünce peşpeşe “Kâzım’a Bak Kâzım’a”, “Erkek Kâzım” gibi …
… filmler çevirdi. Bu arada Kâzım Kartal’ın da seks filmleri furyasında “Yırt Kâzım” adında bir film çevirdiğini belirtelim.
Bilindiği gibi filmlerin box office rakamları 1989 yılından bu yana kayıt altına alınıyor. O gün bugündür ilk defa geçen sezon bir filmin…
… ilk üç gününün ve ilk haftalarının box office rakamları açıklanmamıştı. Bu özellik Ezel Akay’ın “7 Kocalı Hürmüz”üne nasip oldu …
… ve kayıtlara geçti. Bu hafta tarih tekerrür edecek ve bir filmin daha ilk üç gün rakamları açıklanmayacak. Tarih düşüyorum, bir kaç …
… gün sonra hangi film olduğunu cümbür cemaat anlayacağız. Doğrusu ben öğrendiğimde üzüldüm. Neden derseniz adı geçmeyen film neredeyse …
… katıldığı her festivalden ödüle döndü. Festival ve basın desteği o kadar güçlü olduğu halde sevgili halkımızın umurunda olmadı. Yazık.
Kimi arkadaşlar ne hikmetse zaman zaman yazılarının arasına “Antalya Festivali’nin jürisindeyken …”, (jüri o yıl 70 kişiden oluşmuştur)…
… veya “bu yıl Yeşilçam Ödülleri jürisindeydim…” (bu yıl Yeşilçam Ödülleri jürisi 2.500 kişiden oluşmuştur) gibi cümleler sokuşturur.
Bu kendine paye biçme meselesine bendeniz de bulaşayım. Hürriyet Gazetesi Cumartesi ekinde yayınlanmak üzere “İstanbul Film Festivali’nde tavsiye …
… edeceğiniz En İyi 10 Film Hangısıdır? deye bir soru sordu. Bendenize göre hangılarıdır sizdenize şimdiden sunayım, şunlardır:
Arabulucu (The Go-Between, Yön: Joseph Losey), Bal (Yön: Semih Kaplanoğlu), Gurbet Kuşları (Yön: Halit Refiğ), Kansız (Blood Simple, Yön:…
… Joel Coen & Ethan Coen), Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak (Yön: Ahmet Uluçay), Kosmos (Yön: Reha Erdem), Kutsal Direniş (Divine …
… Intervention, Yön: Elia Suleiman), Rezervuar Köpekleri (Reservoir Dogs, Yön: Quentin Tarantino), Sevmek Zamanı (Yön: Metin Erksan),
Yüreğine Sor (Yusuf Kurçenli). Festival hepimize hayırlı olsun.
Genellikle film festivallerinde konuklara verilen ve boyuna asılan kimlik kartları tanımadığınız bir kişiyle konuşurken çok faydalı oluyor.
Fakat bu kartlar ne hikmetse hep ters döner, resimsiz ve isimsiz kısmı ile dolaştığınızdan işlevini tam olarak yerine getiremez. Her …
… festivalde ilgililere çift taraflı yapmalarını öneriyorum. Sanırım daha faydalı olur. Diğer bir önerim de bundan böyle film …
… festivallerindeki internet iletişimini çözmek için şu yeni çıkan tınnn, zınnn vs. gibi seyyar bağlantı aletleri ile hizmet sağlayan …
… şirketleri de sponsorlar arasına sokmak gerekiyor. Alırsınız 15 – 20 tane alet dağıtırsınız basına, bizde yolmayız saçımızı başımızı.
Yeni Ferzan Özpetek filmi “Serseri Mayınlar”ı izledik. Özpetek yine kendi bildiği yolda ve üslûpta devam ediyor. Konusu bir tarafa …
… film -sondaki jeneriği dahil- ilgi ve zevkle seyrediliyor. Müzikleri her zamanki gibi nefis. Basın gösteriminin çağrısında …
… “Public’te Yemek” diye bir not vardı. Biz sinema yazarlarının kafası hep filmlerle meşgûl olduğundan bu ibareyi bir sinema yazarı …
… arkadaşımız ikinci bir film gibi algılamış. Gerçekten yemek daveti olduğunu açıkladığımızda itiraf etti, gülüştük. Kim olduğunu merak…
… eden olursa onu ben bilemem. Her duyduğumuzu ifşa edersek olmaz. Ancak kimliğinin bu tweet’de saklı olduğunu da belirtmekte fayda var.
(23 Mart 2010)
Sadi Çilingir
sadicilingir@sadibey.com
Dersimiz Atatürk’ün Ankara Özel Gösteriminde Turgut Özakman Eğitimcilerle Buluşuyor
Hamdi Alkan’ın yönettiği, senaryosunu Turgut Özakman’ın yazdığı ve başrollerini Halit Ergenç ile Çetin Tekindor’un paylaştığı Dersimiz Atatürk filminin eğitimcilere özel gösterimi 19 Mart Cuma günü saat 19:00’da Ankara Kızılay Büyülüfener Sineması’nda yapılıyor. Özel gösterime, yazar Turgut Özakman’la beraber, filmin yönetmeni Hamdi Alkan, oyuncusu Halit Ergenç, yapımcıları Birol Güven ile Serkan Balbal katılacak. Turgut Özakman da, filmi ilk kez eğitimcilerle birlikte izleyecek.
Kısa Film Sineması Filmlerinizi Bekliyor
Türkiye’nin ilk kısa film sineması yaklaşık 2 ay önce Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde açıldı ve haftalık gösterimler aralıksız devam ediyor. Yerli yapımlar ile uluslararası örneklerin birlikte sunulduğu kısa film sinemasında tüm gösterimler kapalı gişe oynuyor. Bu memlekette izleyicisi yok, amatörlerin işi denilen kısa filmler Kısa Film Sineması ile birlikte yeni seyircilere kavuşuyor. Seyirciler filmleri yönetmenleriyle birlikte tartışıyor. Kısa Film Sineması, daha fazla seyirciyi daha fazla filmle buluşturmak şimdi tüm kısa filmcilere bir kez daha çağrı yapıyor.
Türkiye Sinema Konseyi, Basın Toplantısı Yapıldı, Öneriler Kamuoyuna Sunuldu
Türkiye Sinema Konseyi, sinema sanatımızda ve film endüstrimizde kaydedilen başarıların gerekli yasa ve kurumlarla desteklenmesi için bir kampanya başlattı. Film endüstrisinin köklü bir reform yapmak amacıyla başlattığı kampanyanın içeriği, Türkiye medyası mensupları ve kamuoyuna 15 Mart Pazartesi günü Beyoğlu Belediyesi Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi’nde düzenlenen toplantıyla duyuruldu. Başkanlığını Erden Kıral’ın yaptığı konseyin ülkemiz sinema alanının adil bir şekilde düzenlenmesi amacına yönelik çalışmalarını sürdüreceği bildiriliyor. (Haber: Erhan Işık.)
Türkiye Sinema Konseyi, Basın Toplantısı Yapıldı, Öneriler Kamuoyuna Sunuldu yazısına devam et
21. Ankara Uluslararası Film Festivali’nde Ulusal Belgesel Film Yarışması Sonuçları Açıklandı
21. Ankara Uluslararası Film Festivali kapsamında düzenlenen Ulusal Belgesel Film Yarışması’nın sonuçları açıklandı. Mutlu Binark, Yaprak İşçibaşı, Hakan Aytekin, Özgür Şeyben ve Hacı Mehmet Duranoğlu’ndan oluşan seçiciler kurulunun kararına göre profesyonel kategoride Çayan Demirel’in 5 No’lu Cezaevi 1980-1984 adlı filmi birincilik ödülüne, Meltem Öztürk ve Hülya Karcı’nın yönettiği Eylül Çocukları adlı film ikincilik ödülüne, Kazım Öz’ün yönettiği Son Mevsim: Şavaklar adlı film ise üçüncülük ödülüne oy birliğiyle değer bulundu.
21. Ankara Uluslararası Film Festivali’nde Ulusal Belgesel Film Yarışması Sonuçları Açıklandı yazısına devam et
21. Ankara Uluslararası Film Festivali’nde 16 Mart Salı
21. Ankara Uluslararası Film Festivali’nde uzun metraj yarışma filmlerinin gösterimleri sürüyor. Batı Sinemaları Salon 1’de saat 12:00’de gösterilecek Çıngıraklı Top filminin ardından filmin oyuncuları Burak Önal ve Ozan Uygun ile; 14:30’da gösterilecek Başka Dilde Aşk filminin ardından yönetmen İlksen Başarır ve oyuncu Mert Fırat ile; 19:15’de gösterilecek Acı filminin ardından yönetmen Cemal Şan, oyuncular Nesrin Cavadzade ve Erol Demiröz ile; 21:30’da gösterilecek Afyon Savaşı (Opium War) filminin ardından ise yönetmen Siddiq Barmak ile söyleşi yapılacak.
Deli Deli Olma, 21. Ankara Uluslararası Film Festivali’nde Gösterildi
21. Ankara Uluslararası Film Festivali’nde uzun metraj yarışma filmlerinin gösterimleri Murat Saraçoğlu’nun yönettiği Deli Deli Olma’nın gösterimiyle başladı. 15 Mart Pazartesi günü Batı Sinemaları Salon 1’de saat 17:00’de yapılan gösterim sonrasında filminin yönetmeni Murat Saraçoğlu, senaristi Hazel Sevim Ünsal, başrol oyuncusu Şerif Sezer ve yapımcısı Tolga Aydın, Ulusal Uzun Film Program Koordinatörü Ali Karadoğan’ın sunduğu söyleşide seyircilerin sorularını cevapladılar. Film, 93 Harbi sonrasında Rus Çar’ının Kars’a göçe zorladığı Malakan aşiretinden Mişka’nın hayatından kesitleri anlatıyor.
Deli Deli Olma, 21. Ankara Uluslararası Film Festivali’nde Gösterildi yazısına devam et