Bu yıl İstanbul Film Festivali’nde Jüri Özel Ödülü, Adana Film Festivali’nde En İyi Film ve En İyi Senaryo dalında ödüller alan, Uluslararası Orta Doğu Filmleri Festivali’nde de En İyi Yeni Yönetmen seçilen 11’e 10 Kala’nın yönetmeni Pelin Esmer filminin Gezici Festival’deki gösterimi için Ankara’ya geliyor. Oyun adlı belgeseliyle Türkiye’de ve dünyada birçok ödül kazanan Pelin Esmer’in ilk uzun metrajlı konulu filmi 11’e 10 Kala, tutkulu bir koleksiyoncu olan Mithat Bey’le kapıcısı Ali’nin hikâyesini anlatıyor. Mithat Esmer ve Nejat İşler’in başrolünü paylaştığı film 08 Aralık Salı günü 20:30’da Batı Sineması’nda gösterilecek.
Günlük arşivler: 6 Aralık 2009
Neşeli Hayat’ın İzmir Çıkarmasına Büyük İlgi
Yılmaz Erdoğan’ın yönettiği Neşeli Hayat filmi vizyondaki 2. haftasına Ankara’nın ardından İzmir seyircisiyle buluşarak devam etti. İzmir’de Neşeli Hayat oyunculu gösteriminin geliri, Türkiye Görme Engelliler Kitaplığı’nın (TÜRGÖK) yeni binasına bağışlandı. YKM Cinebonus Sineması’nın girişinde saatler önce başlayan bekleyiş, ekibin görünmesi ile sona erdi. Türkiye Görme Engelliler Kitaplığı, Yılmaz Erdoğan’a bu işbirliği için özel bir CD ile teşekkür etti. Vakıf, Erdoğan’ın son şiir kitabı Düşler Sahi, Sahiler Düş’deki tüm şiirleri gönüllülerine seslendirterek bir şiir albümü oluşturdu.
Neşeli Hayat’ın İzmir Çıkarmasına Büyük İlgi yazısına devam et
Yılın En İyi Erkek Oyuncusu Nadir Sarıbacak, Ankara’da
Bu sene sinemamızın en çok ödül alan filmlerinden Uzak İhtimal, 15. Gezici Festival kapsamında 07 Aralık Pazartesi günü 18:45’te Batı Sineması’nda gösteriliyor. Bir müezzinin, rahibe adayı bir genç kıza aşkını konu edinen filmin ödüllü oyuncusu Nadir Sarıbacak gösterimin ardından seyircilerin sorularını yanıtlayacak. İstanbul Film Festivali ve Adana Altın Koza Film Festivali’nin ulusal, Bursa İpek Yolu Film Festivali’nin de uluslararası yarışmasında “En İyi Erkek Oyuncu” seçilen Sarıbacak, sinemamızda bu sene en çok ödül alan oyuncu oldu.
Kanal 24 Kırmızı Halı’da, Ahmet Uluçay’a Veda
Kanal 24, Kırmızı Halı, bu hafta Adını Sen Koy’un gala ve Abimm’in kamera arkası görüntülerini ekrana taşıyor. Programın diğer önemli bölümlerinde geçen hafta kaybettiğimiz, Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak adlı tek filmiyle sinema tarihine geçen yönetmen Ahmet Uluçay ve 15. Gezici Film Festivali ele alınıyor. Bu hafta vizyona giren yerli ve yabancı yapımlar, yönetmenliğini Ediz Gülten’in, yapımcılığını Merve Genç’in Kanal 24, Kırmızı Halı Programı’nda 06 Aralık Pazar günü 19:30’da sinemaseverlerle buluşacak.
Sihirbazın Çırağı
Jon Turteltaub’un yönettiği ve Nicolas Cage, Jay Baruchel, Alfred Molina ile Teresa Palmer’ın oynadığı Sihirbazın Çırağı (The Sorcerer’s Apprentice), 16 Temmuz 2010’da UIP Filmcilik dağıtımıyla UIP Filmcilik tarafından vizyona çıkarıldı.
Balthazar adındaki tuhaf biri hayatına girdiğinde, Dave, bir üniversite öğrencisidir. Bir sihirbaz olan Balthazar, kendi gücünü aşan birini aramaktadır. Uzun zamandır Balthazar’ın rakibi olan Horvath, sadece Blake ve Dave’i değil New York şehrini tehdit etmektedir. Balthazar, Dave’e hızlı bir sihirbazlık eğitimi verir. Horvath’ı durdurmaları gerekmektedir.
- Basın Bülteni: 1 / 2
- Fotoğraflar
- Web Sitesi
- Fragman
- IMDb
Oyuncak Hikayesi 3
Lee Unkrich’in yönettiği ve Tom Hanks, Tim Allen, Joan Cusack ile Don Rickles’in seslendirdiği animasyon film Oyuncak Hikayesi 3 (Toy Story 3), 02 Temmuz 2010’da UIP Filmcilik dağıtımıyla vizyona çıkarıldı.
“Oyuncak Hikayesi” filmlerinin yaratıcıları, Oyuncak Hikayesi 3 ile sinemaseverleri Woody, Buzz ve sevimli çetenin dünyasına davet ediyor. Woody ve Buzz, sahipleri Andy’nin günün birinde büyüyeceğini kabullenmiş durumdadır. Peki o gün gelip çattığında hepsi ne yapacaklardır? Serinin üçüncü bölümünde Andy, üniversiteye gitmeye hazırlanmakta, sadık oyuncakları ise belirsiz gelecekleri yüzünden endişe içindedir.
Documentarist’te Cezaevi Trajedileri
Documentarist Belgesel Haftası, 14-17 Aralık arasında “Hangi İnsan Hakları” temasıyla belgeseller gösteriliyor. Documentarist – İstanbul Belgesel Günleri, yıl içine yaydığı etkinliklerine “Hangi İnsan Hakları”nı da eklemiş. Belgesel gösterimleri, Hollanda Konsolosluğu’na bağlı Beyoğlu Dutch Chapel ve Tophane Tütün Deposu’nda gerçekleştiriliyor.
Documentarist, 10 Aralık İnsan Hakları Günü ve İnsan Hakları Haftası dolayısıyla 14 – 17 Aralık’ta, bir belgesel haftası düzenliyor. “Hangi İnsan Hakları” başlıklı bu yılki etkinliğin ana temasıysa “cezaevleri…” Dünyada pek çok ülke ve şehirde düzenlenen “insan hakları film festivali” geleneğine uygun olarak, mini bir festival boyutunda tasarlanan etkinlikte, çok önemli belgeseller gösterilecek. İnsan hakları ihlallerinin en kronikleşmiş yeri olan cezaevlerinin iç burucu dramları yansıyor. Belgesellerin birçoğu daha önce Türkiye’de gösterilmemiş filmlerden oluşturulmuş.
İnsan hakları için…
Etkinlikte gösterilecek filmlerden biri, 28 yıldır cezaevinde yatan ve her an infaz tehdidiyle yaşayan idam hükümlüsü gazeteci-yazar Mumia Abu Jamal’ın hayatını konu alan “In Prison My Whole Life-Ömrüm Hapiste Geçti”, yapımcılığını ünlü aktör Colin Firth’ün üstlendiği ve Marc Evans’ın yönettiği 2007 yapımı bir belgesel. Bir polisi öldürmekle suçlanan, çeyrek yüzyıl masum olduğunu haykıran Kara Panterler üyesi Abu-Jamal’in hikâyesi, onun yakalandığı gün doğmuş bir gencin Amerikan adalet sistemine yaptığı bir yolculuk üzerinden anlatılıyor. Abu-Jamal’in infazı şu günlerde yeniden gündeme geldi. Etkinlikte gösterilecek bir başka belgesel, çekimi yaklaşık yirmi yıl süren “Rene”, yaşamının büyük bir bölümünü cezaevinde geçiren bir adamın iç dünyasına doğru bir yolculuk yapıyor. Bu belgeseli, uzun yıllara yayılmış öyküleriyle tanınan Çek sinemasının önemli belgeselcilerinden Helena Trestikova yönetmiş. Fernand Melgar’ın yönettiği 2008 yapımı “La Forteresse-Kale” belgeseli, İsviçre’nin gözden uzak bir köşesinde, dağdaki bir kampta tutulan mültecilerin dramını konu alıyor. Türkiye seyircisiyle ilk defa buluşacak olan belgesellerden biri de “The Reckoning – Hesaplaşma…” Pamela Yates’in yönettiği belgesel, Sudan Devlet Başkanı Ömer El-Beşir’in tutuklanma talebi dahil olmak üzere, insanlığa karşı işlenmiş suçlarla ilgili kararlara imza atan Uluslararası Suç Mahkemesi’nin bir savcısının çabalarını yansıtıyor. Raymonde Provencher’in yönettiği Kanada yapımı “Blue Helmets: Peace and Dishonor – Mavi Bereliler: Barış ve Utanç”, Birleşmiş Milletler’e bağlı barış gücü askerlerinin görev yaptıkları bölgelerde yerel halka karşı işledikleri suçları sorguluyor. Hamid Rahmanian’ın yönettiği “The Glass House – Camdan Ev”, İran’da şiddetle karşılaşmış kadınların kaldığı bir sığınma evinden dramlarını anlatıyor. Festivalde, Hollanda’da yayın yapan Metropolis TV tarafından gerçekleştirilmiş, “Cezaevinde Yaşam” başlıklı kısa filmlerden oluşan bir seçki de gösterilecek.
Belgesel haftasında Filistin üzerine de üç film yer alıyor. “Encounter Point – Buluşma Noktası”, insanların savaş psikolojisi içinde yaşadığı bir ortamda barışa şans tanımak için İsrailli ve Filistinli barış eylemcilerinin hikâyesinin peşine takılıyor. Belgesel için, savaşta sevdiklerini yitirdiği halde intikam duygusuna kapılmak yerine “karşı saftakilere” elini uzatan, iki taraf arasında bir diyalog köprüsü kurmaya çalışan insanların doğaüstü çabası izleniyor deniliyor. İngiliz muhalif siyasetçi George Galloway’in öncülük ettiği “Viva Palestina” (Yaşasın Filistin) konvoyu, geçen yıl Britanya’dan yüzlerce araçla yola çıkıp Fransa ve İspanya üzerinden Kuzey Afrika’ya, oradan uzun bir yol katederek Mısır’a kadar gelmiş ve Gazze üzerindeki kuşatmayı kırmayı başararak, bölgeye yardım malzemesi götürmüştü. Aynı organizasyon Aralık ayında tekrar edilecek ve yine dev bir konvoy bu kez İstanbul’dan geçerek Suriye ve Ürdün üzerinden Gazze’ye ulaşmaya çalışacak deniliyor. Konvoyu kameralarıyla karşılamaya hazırlanan Documentarist, aynı tarihlerde bir önceki konvoyun hikâyesini anlatan “Three Uncles Go to Gaza – Üç Amca Gazze Yolunda” adlı belgeseli programda gösteriyor. Gösterim, yönetmenin ve konvoy temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşiyor. Filistin’le ilgili diğer belgesel, “Sumoud – This Palestinian Life / Azim: Filistin’de Hayat”, Filistinli köylülerin yıllardır büyük azimle sürdürdüğü barışçıl direnişlerini yansıtıyor. Yönetmen Philip Rizk, belgeselin çekimi sırasında Mısır güvenlik güçleri tarafından kaçırılarak sorgulandığı da söyleniyor.
Türkiye’den, 46. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde “Altın Portakal” ödülünü paylaşan, cezaevi sorununa biri içeriden diğeri dışarıdan yaklaşan “5 Nolu Cezaevi” ve “Ziyaretçiler” etkinlik kapsamında bir kez daha seyirciyle buluşacak. “5 Nolu Cezaevi”, 12 Eylül döneminde Diyarbakır Cezaevi’nde yaşanan gaddarlıkları, o işkencelere maruz kalmış tanıkların ağzından aktarırken, “Ziyaretçiler” New York dışındaki cezaevinde yatan yakınlarını her hafta ziyarete giden kadınların yolculuğunu anlatıyor. “İbret Olsun Diye” belgeseliyse, Türkiye’deki uygulamalar üzerinden idam cezasını sorguluyor. 14 – 17 Aralık tarihlerinde gerçekleşen Documentarist’te, cezaevindeki yaşam koşullarına dikkat çeken bir panel, içeridekilere mektup yazma kampanyası gibi yan etkinlikler de düzenleniyor. Film gösterimleri Hollanda Konsolosluğu’na bağlı Dutch Chapel (Beyoğlu) ile Tütün Deposu’nda (Tophane) yer alıyor.
(12 Aralık 2009)
Ali Erden
sinerden@hotmail.com
Son Mavi Yolculuk: Kabin Kiralama
Harun Özakıncı’nın yönettiği ve Serhat Saylan, Duygu Urak, Ufuk Günalp ile Giray Oktay’ın oynadığı Son Mavi Yolculuk: Kabin Kiralama, önümüzdeki aylarda Metafor Film tarafından vizyona çıkarılıyor.
Birbirini hiç tanımayan ve ucuza gelsin diye Gulet yat yerine sadece kabinlerini kiralayan 6 çift. Servis şoförü ara gazı Fehmi ve metresi Gülten, vejetaryen Ufuk ve sevgilisi Pınar, ilk defa yurt dışına çıkan “ucuz turist” İngiliz çift, iyice yanmak ve yeni kızlarla tanışmak isteyen bekâr Giray, lisan bilmeyen kaptan Düzmece Mustafa ve gemicisi Erim, ikinci karısı ile çıktığı yolculukta ilk karısı ve çocuğu ile burun buruna gelen Münir.
Son Mavi Yolculuk: Kabin Kiralama yazısına devam et