Umut Sanat Ürünleri T. A. Ş. Kocaeli’nde işletmekte olduğu NCity AVM ve Outlet Eurimages Sinemaları’nda 14 Ağustos 2009 – 17 Eylül 2009 tarihleri arasında Kocaeli Geleneksel Yerli Filmler Haftası gerçekleştiriyor. Her yaz gerçekleştirilen aktivite bu yıl bir aydan fazla sürecek. Filmler seçilirken, her kitleye hitap eden, gösterildiği yıllarda ilgi görmüş, festivallerden ödül kazanmış filmler olmalarına dikkat edidi. 6 TL bilet ücreti ile gösterilecek filmlerden bazıları şunlar: Ağır Roman, Babam ve Oğlum, Dar Alanda Kısa Paslaşmalar, Derman, Eğreti Gelin, İstanbul Kanatlarımın Altında, Milyarder, Mine, Seni Kalbime Gömdüm, Yol.
Günlük arşivler: 12 Ağustos 2009
Beyazperdede 3 Boyut “Kırmızı Halı”da
Kanal 24, Kırmızı Halı’nın bu haftaki dosya konusu Beyazperdede 3. Boyut. Zoom’da mercek altına alınan film Kız Kardeşimin Hikâyesi (My Sister’s Keeper), Haberler’de ise Amerika’da 2009’un en iyi filmi seçilen Issız Adam ve Asya Oscarlarına aday olan Atalay Taşdiken’in Kız Kardeşim’i var. Kırmızı Halı, evde film seyretmek isteyenlere Şampiyon (The Wrestler) ve Tiffany’de Kahvaltı (Breakfast at Tiffany’s) adlı filmleri öneriyor. Bu hafta vizyona girecek Kan Gölü (Eden Lake) ve Tıkanma (Choke) filmlerinden ilk görüntüler, yine Kırmızı Halı’da. Kırmızı Halı, Perşembe akşamı saat 20:00’de Kanal 24 ekranlarında.
Tarantino’dan Bir Armağan
Soysuzlar Çetesi (Inglourious Basterds)
Yönetmen-Senaryo: Quentin Tarantino
Kurgu: Sally Menke
Görüntü: Robert Richardson
Oyuncular: Brad Pitt (Aldo Raine), Mélanie Laurent (Shosanna Dreyfus), Christoph Waltz (Albay Landa), Diane Kruger (Bridget von Hammersmark), Daniel Brühl (Zoller), Eli Roth (Çavuş Donovitz), Jacky Ido (Marcel), Sylvester Groth (Goebbels), Martin Wuttke (Hitler), Julie Dreyfus (Francesca), Til Schweiger (Çavuş Stiglitz)
Yapım: Universal-Weinstein (2009)
Sinemanın büyük yönetmenlerinden Quentin Tarantino’nun 2. Dünya Savaşı atmosferinde geçen hayali filmi ‘Soysuzlar Çetesi’, sinema anlarıyla sinemaya bir armağan film gibi. Unutulmaz ve belleğe yazılan görüntülerin olduğu bu film Tarantino sinemasında bir başyapıt belki de.
Quentin Tarantino, hem geçmiş filmlerini çağrıştıran hem de farklı bir filmle geldi. 62. Cannes Film Festivali’nde “Altın Palmiye” için yarışan “Inglourious Basterds-Soysuzlar Çetesi”, 2. Dünya Savaşı yıllarında Fransa’da geçiyor. Filmin açılışı da gerçekten vurup geçiyor sinema adına. Tarantino, 2004 yapımı “Kill Bill I-II” filmindeki gibi hikâyelere bölmüş filmini. Her bölümün bir adı var, tıpkı “Kill Bill”deki gibi. Tarantino, bu filminde geçmişteki kendi filmlerinin ruhuna da dokunuyor. Sinemada “spagetti western”in büyük ustası Sergio Leone’ye de selâm gönderiyor yer yer. Tarantino, bir an seyirciye Leone’nin (1929-1989), “spagetti üçlemesi”nin son filmi 1966 yapımı “The Good, the Bad and the Ugly-İyi, Kötü ve Çirkin” filminin ruhunun içerisinde dolaşıyormuş duygusunu da yaşatıyor. Filmdeki “iyi” Shosanna, “kötü” Aldo ve “çirkin” de Landa… Fonda, Ennio Morricone’nin tadını veren müzikler de duyuluyor. Tarantino filminde Ennio Morricone ustanın başka filmlerde kullandığı bestelerini de kullanmış. Bunun yanında Dimitri Tiomkin, Charles Bernstein, Elmer Bernstein, Lalo Schifrin gibi ustaların da çeşitli filmlerde kullanılmış bestelerine de yer vermiş Tarantino. Ne chansonlar, ne de 2. Dünya Savaşı yıllarındaki Fransız direnişçilerinin dinlediği ve onları anlatan bir müziği de kullanmamış yönetmen.
Birinci Bölüm (Bir zamanlar Nazi işgâli altındaki Fransa): Gözünden hiçbir şey kaçmayan zeki ve acımasız “Yahudi Avcısı” Albay Hans Landa, Perrier LaPadite’in (Denis Menochet) çiftliğine gelir. Landa, duygulara ve ortamlara göre hareket eden, ardından da ulaşmak istediği bilgilere rahatça ulaşan biri. Sanki “an”ların tadını çıkartıyor Landa. Yahudi komşuları Dreyfusleri evinin mahzeninde saklayan LaPadite, bir noktadan sonra gözyaşları içinde konuşmak zorunda kalıyor. Bir genç kız olan Shosanna Dreyfus, bu katliamdan kurtuluyor. Paris’te teyzesinden kaldığını söylediği sinema salonunu işletiyor. En büyük yardımcısı da, belki de sevgilisi, siyahi makinist Marcel.
İkinci Bölüm (Soysuzlar çetesi): Başını Lando’nun çektiği Yahudi Amerikan askerlerinden oluşan “Soysuzlar Çetesi”, Nazi askerlerini buldukları yerde infaz ediyorlar. Lando, çetesine kuralları söylerken Apaçiler gibi Nazilerin derilerini yüzmelerini söylüyor. Çete çok acımasız ve irkiltici bir şiddetle Nazileri öldürüyor. Çavuş Donny Donowitz, elinde beyzbol sopasıyla vahşice ve acı içinde inleterek katlediyor Nazileri. Bir grup Nazi’yi katleden çete, kendilerine ispiyonculuk yapan bir askeri serbest bırakıyorlar. Ama önce Lando’nun askerin alnına bıçağıyla “gamalı haç” imzasını attıktan sonra. Asker, Hitler’e gidiyor ve çeteyi anlatıyor. Tarantino, Hitler’i komik ve karikatürize biçimde yansıtmış. Bazı anlarda neredeyse ne kadar da sevimli diyorsunuz. Çavuş Stiglitz, 13 gestapoyu öldürmüş. Çavuş Donny’yse Nazi öldürmeye gelmiş Bostonlu bir Yahudi berber.
Üçüncü Bölüm (Paris’te Alman gecesi): Birinci bölümde Landa’nın katliamından kurtulan Shosanna, Paris’te teyzesinden kaldığını söylediği sinemayı makinist Marcel’le işletiyor. Shosanna, Emmanuelle Mimieux kimliğine bürünmüş. Shosanna, afişin yazılarını sökerken yanına bir Alman eri Fredrick Zoller geliyor. Shosanna’nın büyülü güzelliğinden etkilenen Zoller, binanın tepesinde tek başına bir keskin nişancı gibi “düşman” askerlerini öldürmüş ve kahraman olmuş. Gesatpo, onun bu kahramanlığını “üstün ırk” Alman halkına göstermek için sinemaya bile uyarlanmış “Ulusun Gururu” adıyla. İşte bu filmin Paris’te galası yapılacak ve üstelik galaya Hitler de gelecek. Shosanna ve Soysuzlar Çetesi’nin bu gala için birbirinden habersiz plânları uygulamaya geçiyor gecikmeden. Nazilerin Propaganda Bakanı Joseph Goebbels, galayı Shosanna’nın sinemasına aldırıyor. Böylece her şey daha da kolaylaşıyor. Shosanna, propaganda filminin arasında kendi çektiği filmi ekliyor.
Dördüncü Bölüm (Sinemada Çalışma): Soysuzlar Çetesi’nden Wicki, Stiglitz ve sinema eleştirmeni Hicox Alman sinemasının önemli kadın oyuncularından Bridget von Hammersmark’ın gece verdiği randevu için bodrum katındaki La Louisiana barına giderler. Hiç hesapta olmayan Nazi askerleri de orda olunca her şey karışıveriyor. Nazi askeri Wilhem baba olunca bir kutlama yapıyor askerler bu mekânda. Sonu kanlı bitiyor bu bardaki muhabbetlerin. Plân değişince Aldo, Donny ve Omar, İtalyan sinemacılar gibi galaya gidiyorlar Hitler’e suikast için.
Beşinci Bölüm (Koca Surat’ın intikamı): Albay Landa, La Louisiana’daki katliamda bulduğu Bridget von Hammersmark’ın topuklu ayakkabısını galada Bridget’e “Külkedisi” gibi giydirince orada bir şeylerin ters gittiğini anlıyor. Kendini İtalyan sinemacılar olarak tanıtan Soysuzlar Çetesi’nin başı Aldo’yu tutukluyor. Shosanna da plânını uygulamaya başlıyor. Kaos içinde Hitler’le Goebbells ve birçok insan ölüyor. Filmin final bölümü de çarpıcı.
Sürprizlerle dolu anlar…
62. Cannes Film Festivali’nde Avusturyalı oyuncu Christoph Waltz, Albay Landa karakteriyle “En İyi Erkek Oyuncu” ödülünü almıştı. Waltz, Tarantino’nun filminde hayatının performansını ortaya koyuyor. Sadece oyunculukla da değil. Anadili Almancanın yanında Fransızca, İngilizce ve İtalyancayı da da muhteşem bir akıcılıkla konuşuyor bu filmde. Yabancı dilleri konuştuğu sahnelerde en az anadili kadar başarılı olan Waltz, Cannes’daki bu ödülünü hak etmiş. Tarantino, bu filmiyle başta Fransa olmak üzere, Avrupa’nın sinema kültürüne daha yakın olduğunu da hissettiriyor seyircisine. Sinema önünde Shosanna’yla Zoller’in ilk karşılaşmalarındaki konuşmalar insanı heyecanlandırıyor. Shosanna, Fransızların dünyanın tüm yönetmenlerine değer verdiğini söylüyor bu anda. Tarantino’nun bu filminde hiçbir şeyi tahmin edemiyorsunuz. Zihninizde tasarladığınız hiçbir şey gerçekleşmiyor. Gerçekten “Soysuzlar Çetesi”, zeki ve yaratıcı bir şiddet yüklü hayali film. Onca kanın ve şiddetin olduğu bu filmde kahkahalarla güldüğünüz sağlam mizah da var. Tam bir kara mizah bu. La Louisiana’daki bölümlerde bir an kendinizi, yönetmenin ilk filmi, 1992 yapımı “Reservoir Dogs-Reservuar Köpekleri”nin ruhunun içindeymişsiniz gibi hissediyorusunuz. Hatta “geriye dönüşler” bile bu duyguyu yaşatıyor. Yönetmen, 1994 yapımı “Pulp Fiction-Ucuz Roman” filmindeki gibi sekans tekniğini öne çıkarmış. Bu yüzden bazı anlar insanın zihninde kalıyor. Sinemada son zamanlarda gördüğümüz en muhteşem açılışlardan olan birinci bölümdeki katliama kadarki sekans çok çarpıcıydı. La Louisiana bölümündeki tüm bir sekans da. Dördüncü bölümdeki Shosanna’nın göründüğü bazı anlar, büyük yönetmen François Truffaut’nun ruhuna dokunduruyordu. Hatta Jean-Luc Godard sinemasının tadı bile vardı bu sinema anlarındaki sekansta. Tarantino, tüm bir Avrupa sinemasına, hem kelimelerle hem de görüntülerle bir saygı sunuşu yapmış “Soysuzlar Çetesi”yle. Gerçekten bu film, “Ucuz Roman” kadar çarpıcı ve unutulmaz. Belki de bir başyapıt. Bu sinemaskop filmi sinema perdesinde görünce o anların tadını çıkartabiliyorsunuz. Bu armağan film görülmeli. Tarantino, “Inglourious Basterds” adını, İtalyan yönetmen Enzo Girolami Castellari’nin 1977 yapımı “Quel Maledetto Treno Blindato” (Kahrolası Zırhlı Tren) filminden esinlenmiş. Yönetmen Castellari’nin bu filmi Amerika’daki sinemalarda “The Inglourious Bastards” olarak gösterilmiş. Yani, “Şerefsiz Piçler” adıyla…
(19 Ağustos 2009)
Ali Erden
Selen Seyven, “Abimm!”de Gerçekten Melek Gibi
Yapımcılığını Elita Film – Ergun Mercan’ın yaptığı ve Şafak Bal’ın yönettiği Abimm adlı filmin çekimlerinin sonuna yaklaşıldı.
Levent Üzümcü’nün canlandırdığı Arif karakteri gibi, zekâ engelli olan Melek karakterini canlandıran Selen Seyven, çekimlerin çok sıcak bir dönemde yapıldığını belirterek, “En çok su içindeki çekimleri sevdim. Yönetmenimizin her ‘tekrar’ deyişinde adeta mutlu oldum çünkü sudan çıkasım gelmedi” dedi.
Mustafa Üstündağ, Levent Üzümcü, Rüçhan Çalışkur, Haldun Boysan gibi ünlü oyunculardan oluşan bir kadroya sahip film 04 Aralık 2009′da gösterime girecek.
21 Ağustos 2009 Haftası
Her bölümü değerli ve lezzetli (örneğin ilk bölüm bir küçük başyapıt) bu Tarantino filmi, bolca mizah, çok önemli sinema oyunculuğu dersleri (örneğin, sorguladığı kişinin -adeta hipnotizma ile- aklına ve ruhuna sızan ‘Yahudi avcısı’ Nazi rolünde Christoph Waltz), sağlam bir tarihsel altyapı içeriyor; ‘spagetti western’, ‘film noir’gibi türlerle sevişiyor: Bilinen konulara farklı açılardan bakıp yorumlamak gibi sinemayı sanat yapan bir ilkenin, izleyeni tatmin eden örneği. Yönetmen denli, yapımcıların ve teknik ekiplerin zaferi!
“O’Horten”, demiryolu işletmesinden emekli olduktan sonra, yaşamın dakik ve düz bir çizgiden değil, bilakis, eğri büğrü bir seyirde çılgınlıklar, hüzünlü uçarılıklar, sürpriz serüvenlerden oluştuğunu keşfeden adamın soğuk iklimde geçen sıcak öyküsü. Her an bitebilecek mevcudiyetimizin değerini bilmek ve tekaüde ayrılmayı beklemeden kalp atışlarımızı fark etmek üzerine, her öğesi yerli yerinde bu Norveç filmi, tipik bir minimal sinema örneği.
“Gerilim Hattı”, Hırvatistan’ın dağlık bölgesinde sarp yamaçlarla kayalıklara tırmanıp uçurumlardan geçerek adrenalin seviyelerini yükselten beş genç insanın, önce içlerinden birinin yükseklik kaynaklı ölüm korkusunu aşması ve sonra da bir dağ adamının taze avı olmamak için verdikleri mücadelede, ‘bir taşla iki kuş vurulmuş’. Yolculuklarında, irtifanın artışına paralel kendi içlerindeki gerginliğin de tırmanması ve gerilimin, giderek, ‘slasher’ türü korkuya yer açması ile geniş bir kitle hedeflenmiş; fakat çekimlerin canlılığına karşın hikâyenin bayatlığı aşılamamış.
(19 Ağustos 2009)
Ali Ulvi Uyanık
aliuyanik@superonline.com
Çizmeli Kedi (Yönetmen: Jerome Deschamps)
Jerome Deschamps ile Pascal Herold’un yönettiği ve Mehmet Ali Erbil, Belit Özükan, Nilgün Kasapbaşoğlu ile Ziya Kürküt’ün seslendirdiği animasyon film Çizmeli Kedi (La Véritable Histoire du Chat Botté), 11 Eylül 2009’da Medyavizyon Film dağıtımıyla r Film tarafından vizyona çıkarıldı.
Bir değirmencinin küçük oğluna, sihirli çizmeler giyen ve konuşan, tuhaf bir kedi miras kalır. Kedi, değirmencinin küçük oğlunun Prenses’in kalbini fethedip onunla evlenmesine yardım eder. Prenses’le evlenmek isteyen kötü karakterler ise düğüne mani olmak için ellerinden gelen her şeyi deneyeceklerdir.
Medyavizyon Filmleri
Aşka Son Şans (Last Chance Harvey), Hain (Traitor), Peşinde Ölüm Var (Someone Behind You), Evlilik Sınavı (Easy Virtue), Adab-ı Muaşeret, Başka Semtin Çocukları, Kadri’nin Götürdüğü Yere Git, Aşk Tutulması, Şeytanın Pabucu, Inkheart: Mürekkep Yürek (Inkheart), Beyaz Melek, Vali, Kirpi, Milk, 14 – 20 Ağustos 2009 seansları için tıklayınız.
Umut Sanat Filmcilik
Umut Sanat Filmcilik, 07 – 09 Ağustos 2009 Haftasonu Box Office listesi için tıklayınız.
Ankara Büyülüfener Sinemaları
Bahçelievler Büyülüfener Sineması, Kızılay Büyülüfener Sineması, 14 – 20 Ağustos 2009 seansları için tıklayınız.
Tiglon Film Filmleri
Tıkanma (Choke), Kan Gölü (Eden Lake), Franklyn, Küçük Deniz Kızı Ponyo (Gake No Ue No Ponyo – Ponyo On The Cliff By The Sea), Kontes (The Countess), 14 – 20 Ağustos 2009 seansları için tıklayınız.
11’e 10 Kala, San Sebastian’da Yarışacak
Oyun adlı filmiyle ulusal ve uluslararası pek çok ödül alan Pelin Esmer’in filmi 11’e 10 Kala dünyanın en önemli film festivallerinden biri sayılan 57. San Sebastian Film Festivali’nde Altın İstiridye için yarışacak. Başrollerini Nejat İşler ve Mithat Esmer’in paylaştığı 11’e 10 Kala bu yıl 28. Uluslararası İstanbul Film Festivali’nde Jüri Özel Ödülü, 16. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’nde de en iyi film ve en iyi senaryo ödüllerini kazanmıştı. Yapımcılığını Pelin Esmer, Nida Karabol Akdeniz ve Tolga Esmer’in yaptığı film 25 Eylül’de Özen Film dağıtımıyla Türk seyircisiyle buluşacak.
Özen Film Sinemaları ve Filmleri
Suadiye Movieplex, Şişli Movieplex, Çemberlitaş Şafak, Beyoğlu Sinepop, Güz Sancısı, Recep İvedik 2, 14 – 20 Ağustos 2009 seansları için tıklayınız.
Kız Kardeşimin Hikâyesi
My Sister’s Keeper, 14 – 20 Ağustos 2009 seansları için tıklayınız.
Deli Deli Olma
Deli Deli Olma, 14 – 20 Ağustos 2009 seansları için tıklayınız.
Dünyanın Sonundaki Kıta
Le Dernier Continent – Mission Antarctique – The Last Continent, 14 – 20 Ağustos 2009 seansları için tıklayınız.