03 Nisan 2009 Haftası

“Hızlı ve Öfkeli 4”ün daha iyisi -çok süratli kara taşıtı kapışmalarının, korkulu polis oyunlarının ve elektronik müziğin yüksek adrenalin salgılanmasına yol açan etkilerini duyumsamak isteyenler için- bu sezon yok: Yeniden bir araya gelen ilk kadro, öfke patlamasında da bomba gibi.

“Kıymık”, 50’lerin ‘B’ sınıfı filmlerinde kasaba halkına musallat olan tanımlanamayan maddelere benzer bir yaratık – hayvanın dar bir mekâna sıkıştırdığı dört karakteriyle duygudaşlık kurabildiğiniz ölçüde etki alanına girebildiğiniz, küçük ve becerikli korku: Uyaralım; küçük bir bıçakla kol kesmenin zorluğuna dair sekanslarda kötü hissedebilirsiniz!

“Marley & Ben”, hangi sınıf, renk, din, gelir vs. özelliklere sahip olursanız olun size sadakat ve sevgi veren, karşılığında ise sadece sevginizi isteyen bir köpekle ‘ölüm sizi ayırana kadar’ dost kalmanın, tekâmül yolunda nasıl bir deneyim olduğunu, bundan daha sağlam anlatamazdı sanırım.

Filmdeki çiftimiz, evlenir, yavru Marley’e sahip olur, üç evlât dünyaya getirir ve iyi – kötü binlerce gün geçirir; sonra… Yıllar sonrası, final, benim gibi aynısını yaşamış olanlar için çok acıdır. Çünkü belki de hayatınızda hiç kimseden görmediğiniz, göremeyeceğiniz, tamamen karşılıksız sevginin kaynağı o güzel yaratık artık veda etmek üzeredir…

Bir ailenin yıllarını incelikli bir film grameriyle anlatan film, bu sürede Marley’i sizin de benimsemenizi sağlıyor. Onsuzluk çok zor geliyor; bayağı koyuyor… Köpeklerini modası geçen bir eşya gibi sokağa bırakıp kaçan gaddarlar izlerlerse vicdan azabı ile tanışırlar mı acaba?

“Son Oyun”, kimsenin ölmediği ‘hafif’ suç filmlerinden; tabii ki hırsızlığı sürprizli, erkek oyuncularından biri (Banderas!) sempatik ve Radha’nın iç çamaşırlı hali de iç gıcıklayıcı: Becerikli kadın yönetmenimizin formülünü anladınız değil mi?

“Vahşet Partisi”, uzak çiftlik evinde parti yapan bir grup gencin tek tek öldürüldüğü ‘slash’ filmler gibi başlayıp, ilerledikçe, hem eleştirel sosyolojik göndermeler ve hem de ruhbilimin bile içinden çıkamadığı yeniçağ gençlerinin ‘korkunçluğuna’ dair ayrıntılarla karşılaşacağınız enteresan film: Açık arazide tedirginlik duygusunu zirveye çıkaran görüntü çalışması müthiş!

(01 Nisan 2009)

Ali Ulvi Uyanık

aliuyanik@superonline.com