Özlem Sarıyıldız’ın yönettiği Intersectionality or Velhasılıkelam, Türkiye’den Almanya’ya farklı kuşaklardan gelen göçmenlerin örtüşen deneyimlerinden toplumsal cinsiyet perspektifiyle konuşma girişimi. 1973 yılında 18 yaşında Almanya’ya tek başına gelen ‘misafir işçi’ Hatice, olayların odak noktasında bulunuyor ve yeni gelenler kendi deneyimlerini paylaşırken onun devam eden deneyimlerini yansıtıyor. Yeni, eskinin bilge öğütlerini dinlediğinde, konuşmacılar birbirleriyle sürekli bir diyaloğa girdiklerinde farklılıkları görüyorlar. Tecrübeli ve az tecrübeliler birbirleriyle karşılaşıyorlar ve söylemsel bir alan inşa ediyorlar.
Günlük arşivler: 3 Ocak 2021
İklim Değişimi
Yasemin Demirci’nin yönettiği İklim Değişimi’nde (Climate Change), İklim daha iki bir gelecek için İstanbul’dan Londra’ya taşınır, ancak burada adaptasyon sorunları yaşamabaş başlar. Yönetmen Yasemin Demirci, 2015 yılında Prague Film School’dan 2015 yılında mezun oldu. Film eğitimine devam ettiği Kingston University of London’u 2019 yılında dereceyle bitirdi. Birçok kısa film çekti. Yazıp yönettiği kısa filmleri ulusal ve uluslararası festivallerde gösterildi ve ödüller aldı. Nezaket Erden, Elif Temuçin, Kutay Kunt, David Sayers, Louis Lattman ve Hakan Emre Ünal’ın oynadığı film, Öykü Dikmen’in hikayesinden uyarlandı. Nudus Film yapımı İklim Değişimi’nin yapımcıları ise Adrian Axel ve Yasemin Demirci.
Cennet (Yönetmen: Gülden Gevher Öz)
Gülden Gevher Öz ve Olcay Seda Özaltan’ın yönettiği filmde Merve, Müslüman bir aileye, Rachel ise Yahudi bir aileye mensup olan iki yakın arkadaştır. Merve, siyahi ve Hristiyan bir aileden olan Kevy’ye masumane bir beğeni duymaktadır. Kevy’nin yakında uzaklara gideceğini duyunca çok üzülür. Bir teselli sohbeti, “bir arada bulunmanın mümkün olabileceğine dair” bir farkındalığa yol açacaktır. Yönetmen Gülden Gevher Öz, Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde sosyal bilgiler öğretmeni olarak görev yapıyor. Olcay Seda Özaltan ise 2004 yılında DEU Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Bölümü’nden mezun oldu ve 2006 yılında İngilizce öğretmeni olarak atandı.
Bahar
Hande Yelke’nin yönettiği filmin konusu şöyle: Urla, Barbaros Köyünde yaşayan Bahar Doğru, 45 yaşında erkeklerin gittiği bir kahveyi işletmeye başlar. Önceleri çevreden tepki alır ancak yaşadığı zorlukların üstesinden gelerek köyüne örnek olur ve civarda değişim yaşanmasına öncülük eder. 1966 doğumlu yönetmen Hande Yelke, Anadolu Üniversitesi AÖF Halkla İlişkiler, Fotoğrafçılık ve Kameramanlık Bölümü ön lisans mezunu. İlk filmi olan Ateş & Su belgeselini 2019 yılında perdeye aktardı. 2020 yılında İkinci belgesel filmini tamamlayan yönetmen Hande Yelke halen fotoğraf ve belgesel film projeleri üretmeye devam ediyor.
Çamaşır Suyu
Büşra Bülbül’ün yönettiği filmde, pusetteki bebeğiyle, merdiven silerek hayatını kazanmaya çalışan Sibel, birikmiş kiralarından dolayı evden atılma tehlikesiyle karşı karşıyadır. Bir taraftan çöplükte çalışan kocası Yılmaz’a ulaşıp durumu çözmeye çalışırken, bir taraftan da apartman dairelerini dolaşarak aylık merdiven silme parasını toplamaya çalışacaktır. Yönetmen Büşra Bülbül, 2016 yılında Bulgur Değirmeni adlı belgeselin yapımcılığını, 2017 yılında ise Derin ile Serin adlı animasyon film serisinin senaristliğini yaptı. 2018 yılında Benim Küçük Sözlerim filminin yapımcılığını üstlenen Bülbül’ün yönetmenliğini yaptığı ilk kısa film Çamaşır Suyu’dur.
Ateş & Su
Hande Yelke’nin yönettiği filmde, Seferihisar Ulamış mahallesinde yaşayan Suna Kalaycı, genetiği değiştirilmemiş Karakılçık buğdayından ekmek yapmakta ve geleneksel yöntemlerle katkı maddesiz, doğal sabun üretmektedir. Sığacık mahallesinde yaşayan Sevcan Adakuşu’nun da denize ve balıkçılığa olan tutkusunun anlatıldığı filmde, kadın emeği, gücü, kadının doğa ile buluşması ve kadim bilgilerin geleceğe taşınması konu ediniyor. 1966 doğumlu yönetmen Hande Yelke, Anadolu Üniversitesi AÖF Halkla İlişkiler, Fotoğrafçılık ve Kameramanlık Bölümü ön lisans mezunu. İlk filmi olan Ateş & Su belgeselini 2019 yılında çekti.
2 Düğün 3 Hikaye
Seren Kaspi’nin yönettiği film, İstanbul’da yaşayan bir Yahudi ailenin üç jenerasyon boyunca değişen “evlilik” algısını ve toplumunu anlatıyor. Her jenerasyonun hem bir öncekinden etkilendiği, hem de kendinden öncekinin geleneklerini kırma çabasında olduğu bu aile değişen zamanla beraber mutluluk üzerine yeni bir farkındalık kazanıyor. Yönetmen Seren Kaspi, ressam bir anne ve tüccar bir babanın tek çocuğu olarak 25 Nisan 1997 tarihinde İstanbul’da dünyaya geldi. 2015 yılında Ulus Özel Musevi Lisesi’nden mezun olarak Koç Üniversitesi Medya ve Görsel Sanatlar Bölümü’ne girdi. Boş zamanlarıının çoğunu kısa film senaryoları yazarak ve çekerek geçiriyor.