Gösterimdeki filmlerin 16 – 22 Kasım 2018 seansları için tıklayınız: 1 / 2 (Listeler eksiksiz değildir, bu salonlar ve seanslar dışında da gösterimler olabilir. Listeden alıntı veya kopyalama yapıldığında kaynak olarak Haftalık Antrakt Sinema Gazetesi‘nin gösterilmesi rica olunur.)
Günlük arşivler: 15 Kasım 2018
Politika, Ayrımcılık ve Kadın Dayanışması Üzerine Bir Soygun Hikâyesi
Amerikan sinemasının çağdaş yaratıcılarından Steve McQueen, 60’lı ve 70’li yılların yıldız oyuncusu ile aynı adı taşır. Siyahi yönetmen siyasi bir aktivistin direnişini ele aldığı 2008 yapımı ilk uzun metrajı ‘Açlık / Hunger’ ve üç yıl sonra usta oyuncu Michael Fassbender ile bir kez daha çalıştığı cinsel bağımlılık üzerine gözüpek ‘Utanç / Shame’ ile sinefillerin baştacı olmuştur. Brad Pitt’in yapımcılığında daha geniş imkanlı bir prodüksiyon olan, Amerikan tarihinin acılı kölelik geçmişi üzerine 2013 yapımı üçüncü projesi ’12 Yıllık Esaret / 12 Years A Slave’ Oscar ödülüne kadar uzanmış olmasına rağmen sinema endüstrisinin ticari gözle bakmadığı sinemacılardan biridir McQueen.
Bizde de gösterimi devam eden son çalışması ‘Dul Kadınlar / Widows’ yönetmenin ana akım sinemayla bir flörtü olarak ele alınabilir. Cinai işleriyle tanınmış İngiliz yazar Lynda La Plante’nin 80’li yıllarda BBC’de yayınlanmış televizyon dizisinden beyazperdeye uyarlanan filmde, orijinalinde Londra’da geçen hikâye Chicago kentine uyarlanmış. Temelde bir soygun öyküsü anlatıyor gözüken yapımın, ırk ayrımcılığı, sosyal sınıfların çeşitliliği ve suç oranının yüksekliği gibi kriterler açısından Chicago’yu ABD’nin mikrokozmosu olarak kullanma tercihi çok belirgin.
Filmin hareketli açılış bölümünde bir soygun girişimi, garajda sonlanan polis takibi ve ardından gelen patlamayı izliyoruz. Feci şekilde ölen soyguncular geride yaslı dul kadınlar bırakıyor. Kocaları birlikte iş yapmasa koca kentte yolları pek kesişmeyecek farklı sınıf ve ırktan kadınlardır bunlar. Soyguncuların başı Harry Rawlings’in (Liam Neeson) hayır işleriyle uğraşan ve gösterişli bir dairede yaşayan siyahi eşi Veronica (Viola Davis) güçlü bir kadındır ama şehrin yoksul 18. bölge belediye meclisi üyeliğinde de gözü olan siyahi çetenin kocasının çaldığı ve patlama sırasında kül olan parayı kendilerine iade etme tehdidi aldığında o da hazırlıksızdır. Kocasının özenle tuttuğu ve bir sonraki soygun planının detayları dahil olmak üzere her türlü bilginin yer aldığı defter eline geçtiğinde, çalınan parayı yerine koymak için soygun işine girmeye karar verir. Ancak bu işte kendisine yardım edecek kişilere ihtiyacı vardır. Hayatları tehlike altında olan diğer dul eşleri bir saunada toplayarak, onları hayatta kalabilmek için tek çarenin bu soygunu birlikte kotarmak olduğuna ikna etmeye çalışır.
Karmaşık entrikası ve aksiyon unsurlarıyla başlangıçta McQueen’in önceki işlerine mesafeli bir yerde görünen ‘Dul Kadınlar’, yönetmenin seçimleri ile bildiğimiz soygun filmlerinden ayrışıyor. Soygun hikâyesini Hitchcock’un ‘MacGuffin’i olarak düşünün. Yönetmenin asıl derdi Chicago özelinde yolsuzluk, siyasi entrika ve ayrımcılık ile bozulmuş bir toplumun genel resmini çekmek. Dinamik giriş sekansında soygun ve polis takibi ile hırsızların eşleriyle birlikte olduğu özel anları koşut kurguyla verdiği ilk açılış sekansında, farklılığını ortaya koymaya başlıyor zaten usta sinemacı.
Kenti meşgul eden belediye meclisi üyeliği seçim kampanyası sürecinde ırklar arası mücadeleyi sergilerken taraf tutmuyor. Siyasi iktidar uğruna beyazın da siyahın da aynı aşağılık yollara başvurduğunu vurguluyor. Filmin belki de en çarpıcı sekansında, beyaz aday Jack Mulligan’ın (Colin Farrell) güney Chicago’nun yoksul mahallesinden kendi yaşadığı ve seçim kampanyasının merkezi olarak kullandığı refah semtteki gösterişli evine doğru araba yolculuğunu tek plan olarak çekmiş. Bizler siyahi şoförün kullandığı otomobilin arka koltuğunda aday Mulligan ile asistanının yaptığı konuşmaya kulak verirken, tek kamera yoksulluktan refaha geçişi tam zamanlı bir plan sekansta görüntülüyor.
‘Dul Kadınlar’ #MeToo hareketine gönülden destek veren bir kadınlar dayanışması filmi aynı zamanda. Yönetmenin ilk kez kadın karakterleri merkeze oturttuğu çalışmasında, erkekler dünyasında hayatta kalmaya çalışan farklı sınıf ve ırktan dört kadının mücadelesini izliyoruz. Özgüveni yüksek güçlü Veronica kocasının ölümüyle herşeyini kaybetmiştir. Polonya göçmeni aileye mensup gösterişli sarışın Alice (Elisabeth Debicki) hayattayken dayağını yediği kocasının ardından yaşamını sürdürebilmek işbilir annesinin (Jacki Weaver) zorlamasıyla fahişeliğe yönelmek üzeredir. Meksika kökenli Linda (Michelle Rodriguez) ölen eşinin teminat olarak gösterdiği dükkanını kaybetmiştir. Bu üçlüye sonradan şoför olarak katılan siyahi Belle (Cynthia Erivo) ise babasız kızını büyütebilmek için işten işe koşan emekçi bir kadındır.
‘Kayıp Kız / Gone Girl’ün (Şikagolu) yazarı Gillian Flynn ile birlikte yazdığı senaryodan yola çıkan McQueen başta eşsiz Viola Davis olmak üzere göz kamaştırıcı bir oyuncu kadrosunu mükemmel yönetmiş. Yan rollerde Lukas Haas (Alice’in zengin müşterisi), yaşlı kurt Robert Duvall (baba Mulligan) gibi deneyimli isimleri, ‘Kapan / Get Out’un Oscar adayı mazlumu Daniel Kaluuya’yı gözü dönmüş psikopat Jatemme Manning kompozisyonunda izlemenin keyfine varıyoruz.
Görünürdeki soygun öyküsü çerçevesinde cinsel ayrımcılığı, ırkçı polis şiddetini, ırklar arası evliliği, yolsuzluk ve derin siyasi yozlaşmanın kökenlerini (filmin Al Capone benzeri eski gangsterlerin ortaya çıktığı ve daha sonra kanunen aklandığı Chicago’da geçmesi boşuna değil) irdeleyen, bunu yaparken anaakım sinemanın seyirlik unsurlarını ustaca kullanan ‘Dul Kadınlar’ı ben pek sevdim. Bana 70’li yılların sosyal eleştiri kaygısı taşıyan Lumet, Pollack ya da Pakula benzeri sinemacıların çabalarını hatırlatan bu özel film yılın en ilgiye değer Amerikan yapımlarından biri.
(22 Kasım 2018)
Ferhan Baran
Sihirbazın Balonları
Andres Couturier ile Todd Resnick’in yönettiği ve Toby Kebbell, Lily Collins, Keith Wickham ile David Holt’un seslendirdiği animasyon film Sihirbazın Balonları (Here Comes The Grump), 07 Aralık 2018’de Bir Film dağıtımıyla Bir Film tarafından vizyona çıkarıldı.
Balon krallıkları, komik ejderhalar ve mutluluk büyüleri yapan sihirbazlar arasında geçen bir macera. Terry, ninesinin anlattığı masalların neşe dolu kahramanlarını hâlâ dün gibi hatırlamaktadır. Oysa garip bir olayla kendini masal dünyasında bulduğunda oranın hiç de neşe dolu bir yer olmadığını fark edecek ve mutluluğu geri getirmek için yeni arkadaşlarıyla birlikte heyecan dolu yeni bir maceraya çıkacaktır.
Musabbar
Rotin Engin Tutuş ile Erdal Tutuş’un yönettiği ve Mahmut Kemal Sarıaltın, Cemre Cansaatçı, Reza Mollozade ile Emine Söyler’in oynadığı Musabbar, 01 Mart 2019′da MC Film dağıtımıyla Büyük Galileo Film tarafından vizyona çıkarıldı.
Hz. Süleyman’ın ölümünün ardından, himayesinden çalışan Musabbar cinleri kibre kapılarak, dünyaya hükmetmeyi planlamışlardır. İnsanları kullanmaya başlayan Musabbar Cin Kavmi, yaptıkları büyülerle onların yoldan çıkmalarına neden olur. Soyunun tükenmesi durumu ile karşı karşıya olan zengin bir ağa da, bunun önüne geçmek için Musabbar cinlerinin karısıyla münasebete girmesine izin verir.
Kafalar Karışık Filmi İçin Ünlü İsimler Bir Araya Geldi
Başrollerinde sosyal medya fenomenleri Bilal Hancı, Fatih Yasin ve Atakan Özyurt’un yer aldığı komedi filmi Kafalar Karışık’ın setinde önceki gün basın toplantısı gerçekleşti. Filmin setinde önceki gün gerçekleşen basın toplantısında filmin oyuncularının yanı sıra konuk oyuncular da basınla bir araya geldi. Behzat Gerçeker, Samsun Demir, Derya Uluğ ve Ece Seçkin’in konuk oyuncu olarak rol aldığı sahne sinemaseverleri kahkahaya boğacak.
- Basın Bülteni
- Film hakkında geniş bilgi için tıklayınız.
SinemaDansAnkara 2018 Uluslararası Dans Filmleri Festivali
Türkiye’deki genç sanatçılara platform oluşturmak ve dünyadan en güncel dans filmlerini Türkiye’deki sanat tutkunlarına ulaştırmak amacıyla düzenlenen SinemaDansAnkara2018 Uluslararası Dans Film Festivali, 22 – 26 Kasım 2018 tarihleri arasında, Goethe – Institut Ankara’da 5. kez düzenleniyor. Sanat yönetmenliğini misafir akademisyen Mehmet Şafak Türkel’in üstlendiği festivalde, başta Almanya, Hollanda, Italya, İspanya, Yunanistan olmak üzere, 16 ülkeden filmler izleyiciyle buluşuyor. SinemaDansAnkara2018 Uluslararası Dans Film Festivali’nin bu yılki ana teması Disiplinlerarası Etkileşim ve Dijitalleşme olarak belirlendi.
SinemaDansAnkara 2018 Uluslararası Dans Filmleri Festivali yazısına devam et
Müslüm, Avrupa’ya Müziğin ve Sevginin Gücünü Anlatacak
Şarkıları dilden dile dolaşan Müslüm Gürses’in hayatından uyarlanan Müslüm, bugün (15 Kasım) Avrupa’da vizyona girdi. Seyircilerin salondan çıktıktan sonra bile etkisinden kurtulamadığı, yoğun bir duygu atmosferine sokan film, Almanya, Belçika, Fransa, İngiltere, Hollanda, Avusturya, Danimarka ve İsviçre’de aynı anda gösterime giriyor. Müslüm, İngilizce, Almanca, Fransızca ve Flemenkçe olmak üzere dört dilde düzenlenen altyazıyla seyirciyle buluşacak.
- Basın Bülteni
- Film hakkında geniş bilgi için tıklayınız.
Müslüm, Avrupa’ya Müziğin ve Sevginin Gücünü Anlatacak yazısına devam et
Çift’lik Bank: Tosun Firarda, 16 – 22 Kasım 2018 Seansları
Çift’lik Bank: Tosun Firarda, 16 – 22 Kasım 2018 seansları için tıklayınız.